Atmosferă de Paște în penitenciare. Deținuții au vopsit ouă

Învierea Domnului este o sărbătoare pentru toți. Instituțiile penitenciare au reușit să creeze atmosferă de sărbătoare și persoanelor care își ispășesc pedeapsa.

Atmosferă de sărbătoare la Penitenciare: Deținuții au vopsit ouăFoto: Administrația Națională a Penitenciarelor

În perioada pre-pascală angajații secțiilor reintegrare socială au forțat imaginația și au depus toată străduința ca să antreneze persoanele deținute în activități premergătoare marii Sărbători.

„Activitățile la care au fost implicați aceștia au presupus ateliere de coacere a cozonacilor și păștilor, confecționarea articolelor cu specific pascal (felicitări, picturi, ouă încondeiate), ore informative despre tradițiile și obiceiurile de Paște, vizionarea filmelor, recitaluri de muzică creștină, master-class-uri cu vopsirea ouălor, dar și activități de salubrizare a spațiilor”, menționează Administrația Națională a Penitenciarelor.

Totodată, deținuții, echipați cu ustensile speciale, au confecționat obiecte de creație artistică, pictând și ilustrând diferite obiecte și desene de cult religios.

În preajma Sfintelor Sărbători s-au intensificat și colaborările cu diferite asociații obștești și confesiuni religioase, care au organizat întâlniri duhovniceşti și lecţii cu tematică pascală.

„De menționat că, în ziua de Paşte, persoanele private de libertate vor avea parte şi de un meniu special îmbunătățit, care va include tradiţionalele ouă roşii și cozonacul. Prin astfel de activități, deținuții pot experimenta un sentiment de valoare adus societății, ceea ce este esențial în procesul lor de reintegrare socială. Este un exemplu frumos despre cum sărbătorile pot aduce oamenii împreună și pot genera schimbări pozitive în viața celor care se confruntă cu dificultăți”, adaugă Administrația Națională a Penitenciarelor.

Arsenie Todiraș a anunțat sexul copilului

Arsenie Todiraș a anunțat că va deveni tătic pentru prima dată.

De curând, iubita lui, Agnes Matoko, și viitorul tată au organizat un gender party, în care au anunțat sexul bebelușului. Cei doi iubiți vor avea un băiețel.

Arsenie și iubita lui s-au îmbrățișat cu tandrețe.

Infern al torturii comuniste, inclus în patrimoniul UNESCO

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat (Buzău) din România, una dintre cele mai dure penitenciare comuniste, este aproape de a fi inclusă în patrimoniul UNESCO. Aici, deținuții erau supuși unor condiții inumane de existență și tratament.

Infern al torturii comuniste din România, inclus în patrimoniul UNESCOFoto: Flavia Suciu

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat (Buzău) este inclusă într-un proiect de restaurare și punere în valoare cu bani europeni, finanțarea europeană fiind de circa 9 milioane euro. Obiectivul va fi transformat în Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centru Educațional, transmite adevarul.ro.

Obiectivul a fost înscris pe lista indicativă de țară pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, la trei luni după ce Ministerul Culturii anunța că începe demersurile pentru realizarea dosarului. Este doar prima etapă, decizia finală urmând să fie luată în funcție de mai multe criterii.

„România a înțeles valoarea excepțională a acestui loc, care are potențialul de a fi recunoscut acum la nivel internațional pentru importanța pe care o are pentru generațiile prezente și viitoare. (…) În cazul în care candidatura este acceptată, clădirea devine oficial recunoscută ca parte a patrimoniului mondial și este protejată și conservată în conformitate cu standardele internaționale stabilite de UNESCO”, transmite Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Lista indicativă este o listă prealabilă a locurilor propuse de către statele membre pentru a fi considerate pentru înregistrare pe lista oficială a Patrimoniului Mondial UNESCO. Ulterior, are loc o evaluare pe baza criteriilor stabilite de UNESCO pentru patrimoniu și o prezentare detaliată a valorii istorice și culturale a clădirii.

La Râmnicu Sărat (Buzău) a existat în perioada comunistă una dintre cele mai dure închisori pentru deținuți politici, mai ales în perioada 1956-1963, când la comanda penitenciarului a fost Alexandru Vișinescu.

Procurorii care l-au anchetat spun că Vișinescu a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentate de deţinuţii politici încarceraţi, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrîngerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic.

Astfel, deţinuţii erau supuşi unor condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minimum de medicamente şi fără să li se acorde îngrijiri sau asistenţă medicală adecvate.

Printre martorii audiaţi de magistraţi, de-a lungul procesului, a fost şi Lucia Hossu-Longin, cunoscut producător TV, realizatoarea reportajelor din seria „Memorialul durerii”.

Hossu-Longin i-a spus judecătorului că ea şi Corneliu Coposu au fost primii care, în 1992, au deschis porţile închisorii de la Râmnicu Sărat.

„Era foarte, foarte frig. Coposu s-a plimbat prin închisoare, fumând ţigară după ţigară. Cel mai exterminator penitenciar din această ţară a fost cel de la Râmnicu Sărat, iar asta prin barbaria atinsă de administraţie. Vişinescu aplica pedepse umilitoare, îi bătea cu biciul împletit cu metal, mâncarea era deplorabilă, aveau 500 de calorii pe zi. Am fost cu Coposu şi cu Ion Diaconescu, care apar şi ei în unele filme”, a relatat Longin.

Cu altă ocazie, seniorul Corneliu Coposu a descris regimul de exterminare de la Penitenciarul Râmnicu Sărat, unde domnea Alexandru Vişinescu.

„Fiecare deţinut fiind singur în celulă, nu avea deloc lumină naturală, ferăstruica celulei era în permanenţă oblonită pe dinafară ca să nu se poată vedea cerul. De altfel, geamul era şi de neatins la înălţimea la care era situat. În afară de 8 ore destinate somnului, în timpul zilei trebuia să stai în picioare sau pe tinetă. Nu aveai dreptul să te aşezi pe pat, nu aveai cu cine să vorbeşti. Râmnicu Sărat era nu numai cea mai dură puşcărie, dar şi un fel de închisoare experimentală”, relata Corneliu Coposu în cartea „Coposu – confesiuni. Dialoguri cu Doina Alexandru”.

Din 1954 până în 1962, Corneliu Coposu a fost încarcerat în închisoarea de la Râmnicu Sărat, un adevărat centru de exterminare pentru deţinuţii politici.

„Intrau în celulă cinci-şase gardieni, gealaţi înalţi cu bastoane şi băteau toţi deţinuţii pe rând, fără nici o justificare, până cădeau jos. Toţi deţinuţii, indiferent de vârstă şi starea sănătăţii, erau bătuţi metodic. Regimul acesta nu l-a ocolit nici pe Mihalache la 82 de ani; nu fusese scutit de bătaie nici Pogoneanu, fost director în Ministerul de Externe, care, paralizat pe jumătate, nu putea sta în picioare, era bătut în pat, culcat”, mărturisea Corneliu Coposu.

Alexandru Vişinescu a fost comdamnat în februarie 2016, decizia de atunci constituind o premieră în justiţia din România. El a cerut întreruperea executării pedepsei cu închisoarea, invocând motive medicale, însă instanţa nu a fost de acord cu solicitarea lui. Vişinescu a murit la vârsta de 93 de ani, pe 5 noiembrie 2018, în Spitalul Penitenciar Rahova.

Serviciul Vamal marchează Ziua Internațională a Muzeelor

În Republica Moldova și în întreaga comunitate europeană este este sărbătorită Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor, astăzi 18 mai.

Serviciul Vamal marchează Ziua Internațională a MuzeelorFoto: Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Tradițional, Serviciul Vamal se alătură acestei inițiative și invită toți cetățenii la vernisarea expoziției tematice „Modelism militar”, organizată de Muzeul Serviciului Vamal și Galeria colecțiilor „Petru Costin” a Consiliului raional Ialoveni.

Expoziția prezintă machete și piese de tehnică militară în miniatură, confecționate de fondatorul Muzeului Serviciului Vamal, colonelul Petru Costin, care este de altfel și un pasionat constructor de machete, iar această expoziție reflectă arta militară, din diferite perioade istorice.gallery images

gallery images

gallery images

Vernisarea expoziției va avea loc sâmbătă, 18 mai, între orele 10:00-22:00, în incinta Muzeului de Istorie Militară din Chișinău (strada Tighina 47).

De asemenea, doritorii sunt invitați și la Muzeul Serviciului Vamal, amplasat în orașul Ialoveni, care face parte din comunitatea mondială a muzeelor vamale, pentru a admira colecțiile unice ce cuprind o imensă varietate de obiecte din arheologie, etnologie, filatelie, istorie, numismatică, tehnologie, heraldică.

„Folosind acest deosebit prilej, fiind omagiat în această zi simbolică colegul nostru, colonelul și colecționarul Petru Costin, îi transmitem sincere felicitări, însoțite de multă sănătate și putere de creație, și exprimăm întreaga apreciere pentru efortul, munca și dăruirea depusă de dumnealui întru promovarea patrimoniului și a valorilor culturale naționale”,punctează Serviciul Vamal.

O expoziție care evidențiază rolul Slovaciei în Uniunea Europeană și beneficiile aduse de aderare, inaugurată la Chișinău
Articolul anterior
Rusia: Un cetățean, condamnat la 15 ani de închisoare după ce a dat foc unui centru de recrutare pentru război
Articolul următor