O expoziție care evidențiază rolul Slovaciei în Uniunea Europeană și beneficiile aduse de aderare, inaugurată la Chișinău

Rolul Slovaciei în cadrul Uniunii Europene și beneficiile aduse de aderare au fost evidențiate într-o expoziție la Chișinău.

O expoziție care evidențiază rolul Slovaciei în UE, deschisă la Chișinău

Aceasta prezintă panouri informative însoțite de fotografii ce reflectă parcursul Slovaciei în procesul de integrare în Uniunea Europeană, împreună cu principalele evenimente care au avut loc după obținerea statutului de stat membru, transmite IPN.

Printre acestea se numără aderarea la spațiul Schengen, care a permis cetățenilor libera circulație între statele membre, fără controale la frontieră, precum și adoptarea monedei euro, deschiderea de noi oportunități în domeniul turismului, oportunități pentru exportatori și importatori. Ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova, Pavol Ivan, a subliniat aceste aspecte la deschiderea expoziției.

Uniunea Europeană ajută Slovacia să se dezvolte economic, contribuie la modernizarea și reconstruirea infrastructurii. De cealaltă parte, Slovacia contribuie la stabilitatea Europei, diplomații și experții cheie din țară activează în structurile UE.

Ambasadorul Pavol Ivan spune că aderarea Slovaciei la UE este o istorie de succes. 92% din populația țării și-a exprimat dorința de a se integra în Uniunea Europeană la referendumul din 2003. Când o țară devine membră a Uniunii Europene, atât persoanele adulte, cele în etate, cât și tinerii devin partea Uniunii. Aderarea la UE a fost într-adevăr în interesul cetățenilor, pentru că ei s-au integrat în lumea stabilității și prosperității. „Este în interesul nostru ca Uniunea Europeană să fie puternică, unită în diversitate și să asigure condiții bune de trai și de muncă pentru toți oameniiˮ, a declarat diplomatul.

Ambasadorul a menționat că Slovacia salută progresele Republicii Moldova în reformarea domeniului economic, legislativ, în armonizarea legislației naționale cu legislația UE. Potrivit diplomatului, este importantă dezvoltarea unei strategii de comunicare la nivel național pentru a explica oamenilor beneficiile aderării. Odată cu integrarea în Uniunea Europeană, pe lângă beneficiile pe care le va obține Moldova va trebui să vină și cu o contribuție economică, culturală.

Secretara de stat a Ministerului Afacerilor Externe, Carolina Perebinos, a spus că 20 de ani în urmă, la 1 mai, a fost cel mai mare val de extindere a Uniunii Europene, 10 state, inclusiv Republica Slovacă, au aderat la UE și pe parcursul acestei perioade au avut loc transformări majore în aceste state, ceea ce încurajează foarte mult și Republica Moldova în procesul de implementare a reformelor și îndeplinire a tuturor condițiilor necesare pentru aderarea la UE.

Expoziție foto cu genericul: „Slovacia pe harta UEˮ, organizată de Ambasada Slovaciei în Republica Moldova, poate fi vizitată până pe 14 mai 2024 la Café Europe din Chișinău.

„Femicid” un nou termen în legislația Republicii Moldova! Autoritățile vor lua măsuri drastice

Un nou termen va fi introdus în legislația din Republica Moldova. Iar această inovație va fi adoptată până la sfârșitul sesiunii parlamentare ce se află în plină desfășurare. Termenul este cel de „femicid” și nu se găsește în Dicționarul Limbii Române, scrie evz.ro.

Dar, specialiștii în drepturile omului spun că „femicid” înseamnă ucidere intenționată a femeilor, un fenomen care a devenit îngrijorător în Republica Moldova. Autorităţile îşi propun ca, în baza modificărilor, agresorii femeilor să fie pedepsiţi mult mai dur decât până acum.

Doina Gherman, vicepreședinte al Parlamentului din Basarabia, a anunțat că în legislație vor fi făcute o serie de modificări, care le vor oferi autorităţilor instrumentele necesare pentru a pedepsi mai dur agresorii care acţionează din motive de sexism sau misoginism.

„Cifrele devin tot mai îngrijorătoare, or femeile şi fetele sunt abuzate, violate, bătute, hărţuite în propria casă, este o tragedie naţională. Pe 23 mai, va avea loc şedinţa grupului de lucru în cadrul Comisiei de letalitate a Ministerului Afacerilor Interne. Sperăm că din acea şedinţă vom ieşi cu primul draft al modificărilor legislative pe care vom începe să le dezbatem în Parlament. Vă asigur că până la sfârşitul acestei sesiuni vom avea deja în lectură finală absolut toate modificările aprobate în Parlament”, a spus vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău.

Această inițiativă a plecat de la cazul Anei-Maria, tânăra însărcinată, răpită şi ucisă. Care a alertat autorităățile și le-a determinat să facă o serie de schimbări în legislaţie.

„Unul dintre mecanisme este de a avea acces la expertize mult mai rapid, să fie făcute într-un termen mult mai scurt, ca să ne ofere pe urme fierbinţi, să facem toate investigaţiile şi să avem acele probe concludente cu care să putem merge în instanţă”, a precizat și Adrian Feros, ministrul Afacerilor Interne din Moldova, conform TVR Moldova.

Municipiul Iași se va înfrăți cu orașul Călărași din R. Moldova

Victor Ambroci, primarul orașului Călărași din Republica Moldova, a anunțat presa că, în urma unei înțelegeri cu Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, în viitorul proxim, edilii vor încheia un acord de înfrățire dintre cele două localități românești. Decizia este continuitate a evenimentului de bun augur, din 27 martie, când s-a produs oficial înfrățirea municipiului Iași cu Raionul Călărași, în contextul aniversării Unirii Basarabiei cu România, scrie evz.ro.

„Ne propunem, în continuare, să dezvoltăm relațiile cu România. Iașiul este cel mai aproape de noi și ne-am propus cu primarul municipiului să avem o înfrățire. Avem deja avizul Ministerul Justiției și a Primăriei Iași, precum și o decizie a Consiliului Orășenesc Călărași. Urmează ca la o ședință ordinară a municipiului Iași să semnăm Acordul de Înfrățire”, a declarat Victor Ambroci, primarul orașului Călărași, în presa locală.

Când va avea loc evenimentul încă nu s-a decis, cert este că acesta se va desfășura foarte curând, anunță edilul basarabean. Primăriile Iași și Călărași urmeaza să deruleze proiecte investiționale transfrontaliere economice, culturale, destinate tinerilor, precum și în domeniul sportului, „tot ce putem dezvolta pentru ambele comunități”, a relatat Victor Ambroci.

Călărașiul basarabean, în așteptarea investițiilor și dezvoltării

Călărașii de peste Prut s-au mai înfrățit cu alte două orașe din România: municipiul Călărași și Covasna. În acest an, pe 13 iunie, de hramul localității basarabene, care va fi sărbătorit de Duminica Mare, au fost invitați deja reprezentanți ai orașelor înfrățite.

Cultura, istoria şi religia se întrepătrund. Acest oraș basarabean, înconjurat de codrii seculari, care ascund patru mănăstiri istorice românești (Frumoasa, Hârjauca, Hârbovăț și Răciula), în general, raionul Călărași (fost județ), este o mare atracție turistică, cu cele mai apreciate vinuri în crame, unde ar fi fericit să intre orice împărat, cu pensiuni atractive nu doar pentru cetățenii moldoveni, ci chiar pentru mulți europeni.

Tot acolo, putem întâlni faimoși gospodari, păstrători de tradiții românești, care oferă bucate divine, meșteri populari, cunoscuți deja la Paris și Berlin, lăutari care pot „îngenunchea” pe cei mai pretențioși melomani din metropole europene! Tatiana Popa, directoarea Muzeului „Casa Părintească” din localitatea Palanca, raionul Călărași, este una dintre cele mai cunoscute meșterițe populare din zonă, dar și un ghid de excepție.

„Călărași este un meleag turistic fantastic. Oriunde ai trece, te pomenești într-o atmosferă de basm. Meleagurile călărășene, cu viile și livezile sale ca din vis, cu cele patru mănăstiri – Hârjauca, Frumoasa, Răciula și Hârbovăț – reprezintă marea cruce basarabeană. Pe timpuri, cultura vinului ne deosebea ca pe un popor, care nu doar cultiva vița-de-vie și producea vin, dar și cu mare măsură în consumul acestuia”, susține Tatiana Popa, directoarea Muzeului „Casa Părintească” din localitatea Palanca, raionul Călărași, o destinaţie turistică de excepție pentru oaspeţii din ţară şi din străinătate.

Ce se ascunde în spatele deciziei Monicăi Anghel de a pierde în greutate

Monica Anghel a dat dovadă de foate multă ambiția în momentul în care a decis că este timpul să facă o schimbare radicală în ceea ce privește stilul său de viață astfel încât să scape de kilogramele în plus. Cu ambiție și determinare, îndrăgita artistă a reușit să dea jos nu mai puțin de 43 de kilograme și acum arată uimitor. Vedeta a mărturisit motivul pentru care a fost nevoită să facă această schimbare, scrie realitatea.net.

Cântăreața a dezvșluit că a fost impulsionată să facă această transformare din cauza problemelor de sănătate. Mai exact, se pare că aceasta a avut de-a face cu dureri la nivelul coloanei vertebrale, iar un medic i-a recomandat să scape de kilogramele în exces. Acest sfat a fost punctul de cotitură care i-a schimbat complet dieta și modul de viață, relatează Click.ro.

În urma acestui episod, Monica Anghel și-a modificat drastic obiceiurile și acum spune că nu regretă deloc acest lucru.

În plus de asta, în prezent ea se poate lăuda cu titlul de instructor de fitness acreditat. Deși nu intenționează să deschidă o sală de fitness, este convinsă că în acest fel își poate atinge scopurile mai ușor, deoarece acum are cunoștințele necesare pentru a-și structura antrenamentele eficient.

„Am conștientizat că mă simt extraordinar de bine așa și până la urmă a fost o chestiune de sănătate. Eu dacă nu aveam problema aia cu coloana și nu îmi spunea domnul doctor care m-a și operat „Dacă nu slăbești, o să vii la mine în fiecare an\”. Mulțumesc pentru asta (…) Nici nu mai pot să mai mănânc lucruri care nu sunt ok”, a mărturisit Monica Anghel la un post TV.

Ea a precizat, totodată, că acum este și instructor de fitness cu acte în regulă și îi place foarte mult să se ocupe de această zonă.

„Da, sunt instructor de fitness. Cu acte în regulă, cu nota 10! Nu, nu îmi deschid sală, am făcut pentru mine, ca să pot să merg la sală și să mă antrenez singură, să știu exact ce am de făcut astfel încât să nu mă accidentez, să știu cum să lucrez toate grupele corect,” a mai povestit vedeta.

Maia Sandu l-a îndemnat pe Mitropolitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, să contribuie la menținerea Păcii
Articolul anterior
Atmosferă de Paște în penitenciare. Deținuții au vopsit ouă
Articolul următor