Au fost stabilite categoriile de vulnerabilitate energetică. Află din care faci parte

Guvernul a aprobat Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie, scrie realitatea.md.

Prin urmare, fiecare familie va crea pe site-ul compensatii.gov.md un cont de utilizator, iar apoi va completa formularul pentru solicitarea compensației.

Consumatorului casnic, după înregistrare, îi va fi atribuită una dintre cele 5 categorii de vulnerabilitate energetică:

  • vulnerabilitate foarte ridicată – cheltuielile medii lunare prognozate pentru energie constituie mai mult de 95% din veniturile disponibile;
  • vulnerabilitate ridicată – cheltuielile medii lunare prognozate pentru energie constituie între 35% și 94% din veniturile disponibile,
  • vulnerabilitate medie – cheltuielile medii lunare prognozate pentru energie constituie între 20% și 34% din veniturile disponibile;
  • vulnerabilitate scăzută – cheltuielile medii lunare prognozate pentru energie constituie între 10% și 19% din veniturile disponibile;
  • non – vulnerabilă – cheltuielile medii lunare prognozate pentru energie constituie mai puțin de 10% din veniturile disponibile.

România, țara cu cea mai tânără bunică. Are 23 de ani

România este ţara care are cea mai tânără bunică, la 23 de ani, cu minore însărcinate la 12 ani şi fete de 14 ani cu câte doi copii, scrie presa de peste Prut.

Potrivit Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), inclusiv din acest motiv, printre prevederile noului contract-cadru, intrat în vigoare la 1 iulie, figurează şi o serie de capitole care privesc adolescentul.

„Printre prevederile pe care le anunţ în acest nou contract, în această prelungire, pentru că este o prelungire a contractului de la 01.07.2023, avem şi prevederi care privesc adolescentul. Putem consilia adolescentul împotriva bolilor cu transmitere sexuală, împotriva riscului de dependenţă de alcool, dependenţă de droguri, dependenţă de jocuri de noroc, dependenţă de jocuri video.

Avem, din păcate, fetiţe care sunt cu sarcini la 12 ani, la 14 ani au doi copii. Suntem ţara care are cea mai tânără bunică, la 23 de ani. Este cutremurător să vezi la ce sunt supuşi copiii noştri! Şi atunci, refuzul de a discuta despre sănătatea acestor fetiţe şi acestor copii, care îşi încep viaţa sexuală foarte devreme, rămâne încă sub semnul întrebării, încă rămâne sub semnul stigmei sociale”, a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.

„Ascultaţi-i pe tineri. Haideţi să încercăm să-i prevenim”

Experta a făcut un apel la părinţi şi la bunici să vorbească cu tinerii, să îi încurajeze pe copii să spună ce gândesc. „Vorbiţi cu ei pentru că noi, cei care poate că am fost altfel crescuţi, avem nevoie să ne aplecăm spre ei. Este ceea ce vă rog cel mai mult: Ascultaţi-i pe tineri!

Haideţi să încercăm să-i prevenim şi să prevenim îmbolnăvirile. Haideţi să recunoaştem că există nişte probleme. Nu pot să concep secolul 21 fără să vorbeşti cu copiii tăi. Sexualitatea nu este o ruşine, dar este o ruşine să nu vorbim despre sănătatea dentară, să nu vorbim despre sănătatea corpului, să nu vorbim despre ceea ce este normal fiziologic în organismul nostru.

E normal să avem cultură medicală în şcoli şi îmi menţin părerea fermă. Este obligatoriu să avem educaţie medicală în şcoli. Este obligatoriu să vorbim şi să ne asumăm să fim un exemplu pentru copiii noştri”, a mai declarat preşedintele CNAS, potrivit Agerpres.

Caz șocant într-un oraș din Turcia. Mai mulți oameni au fost răniți, după ce scara rulantă de la metrou și-a schimbat brusc direcția

Cel puțin 11 persoane au fost rănite într-o stație de metrou din Turcia, după ce scara rulantă și-a schimbat brusc direcția de mers.

Accidentul a avut loc în stația de metrou Uçyol, din Izmir, Turcia. Scara rulantă și-a aschimbat brusc direcția de mers din cauza unei defecțiuni, iar 11 oameni, care se aflau în acel moment pe scară, s-au dezechilibrat și s-au accidentat. 

Momentul a fost surprins de camerele de supraveghere.

Martorii au sărit imediat în ajutorul răniților, iar la fața locului au fost chemate echipaje de intervenție. 

Accidentul a avut loc în condițiile în care au fost efectuate lucrări de mentenanță a scărilor rulante din această stație cu doar o zi înainte.

Lucrările de reparație a podului din Basarabeasca au fost finalizate

La Basarabeasca a fost finalizată reparația podului de pe drumul R3. Circulația rutieră pe podul de șosea a fost redeschisă pe 5 iulie, informează Administrația de Stat a Drumurilor. 

(FOTO) Lucrările de reparație a podului din Basarabeasca au fost finalizate. Cât au costat

Podul reparat are o lungime de 89,1 m și o lățime totală de 11,30 m, incluzând parapetele de siguranță a traficului și parapetele pietonale. Lucrările de reparație au început în iulie 2023, fiind executate în termenii stabiliți. Reabilitarea podului a costat peste 22 milioane de lei. Banii au fost alocați din Fondul rutier.

(FOTO) Lucrările de reparație a podului din Basarabeasca au fost finalizate. Cât au costat

(FOTO) Lucrările de reparație a podului din Basarabeasca au fost finalizate. Cât au costat

(FOTO) Lucrările de reparație a podului din Basarabeasca au fost finalizate. Cât au costat

(FOTO) Lucrările de reparație a podului din Basarabeasca au fost finalizate. Cât au costat

(FOTO) Lucrările de reparație a podului din Basarabeasca au fost finalizate. Cât au costat

În localitățile din țară se repară străzi unde nu s-au efectuat lucrări de zeci de ani
Articolul anterior
Poșta Moldovei atenționează asupra unui nou tip de escrocherie prin care oamenilor le sunt ceruți bani
Articolul următor