Australia vrea să cultive plante pe Lună până în 2025, în cadrul unei misiuni care are drept scop dezvoltarea unei colonii

Oamenii de ştiinţă australieni intenţionează să încerce să cultive plante pe Lună până în 2025, în cadrul unei misiuni dezvăluite vineri care are drept scop dezvoltarea unei colonii pe satelitul natural al Pământului, scrie digi24.ro.

„Acest proiect este un prim pas către cultivarea plantelor pentru producerea de alimente, medicamente şi oxigen, toate acestea fiind cruciale pentru stabilirea vieţii umane pe Lună”, au declarat cercetătorii într-un comunicat citat de Agerpres. Brett Williams, biolog la Universitatea Tehnologică din Queensland, a declarat că seminţele vor fi transportate cu nava spaţială Beresheet 2, o misiune privată israeliană.

După aselenizare şi odată ajunse în sol, seminţele vor fi udate într-o cameră etanşă, iar oamenii de ştiinţă vor monitoriza orice semn de germinare. Tipurile de plante vor fi alese în funcţie de capacitatea lor de a rezista la condiţii meteorologice extreme, dar şi de viteza lor de germinare. Pe lângă faptul că ar putea pune bazele unei vieţi umane pe Lună, această misiune ar putea servi şi drept laborator pentru identificarea soluţiilor la problemele asociate securităţii alimentare pe fondul încălzirii globale, a sugerat Caitlin Byrt, profesoară la Universitatea Naţională Australiană.

„Dacă putem crea un sistem de creştere a plantelor pe Lună, atunci putem crea un sistem de creştere a alimentelor în unele dintre cele mai dure medii de pe Pământ”, a spus ea, citată într-un comunicat. Acest proiect este condus de organizaţia Lunaria One, care include oameni de ştiinţă australieni şi israelieni.

Astăzi este ultima zi de Recensământ: ce trebuie să facă persoanele care nu au fost recenzate

Astăzi este ultima zi a Recensământului populației și locuințelor. Potrivit ultimelor date prezentate de Biroul Național de Statistică, au fost recenzare circa 2,438 milioane de persoane și aproximativ 1,654 milioane de locuințe.

În aproape toate raioanele țării, rata de recenzare depășește 99%. Doar în municipiul Chișinău se înregistrează cea mai mică rată – sub 97%.

Biroul Național de Statistică reamintește ce trebuie să întreprindă persoanele care nu au fost încă recenzate. Acestea pot recurge la următoarele modalități:

– Să telefoneze la Linia Verde 0800 800 24 (apel gratuit);

– Să se programeze la secția de informare și recenzare din raionul/sectorul unde își au domiciliul, completând un formular.

Amintim că Biroul Național de Statistică a anunțat că, pentru a spori gradul de cuprindere cu recenzare a populației, din data de 1 iulie pe teritoriul țării au fost deschise 43 de secții staționare de informare și recenzare, care reprezintă locații fixe unde persoanele nerecenzate se pot apropia pentru informare sau pentru a completa chestionarul electronic de Recensământ la fața locului, cu ajutorul unui recenzor. Adresele secțiilor și informațiile de contact le puteți accesa aici.

Autoritățile estimează că primele date preliminare vor fi publicate timp de șase luni după finalizarea recensământului. De asemenea, autoritățile precizează că informațiile oferite de populație în cadrul recensământului sunt confidențiale și sunt protejate prin lege. Acestea se utilizează doar în scopuri statistice, nu în scop fiscal sau de taxare, fără a fi posibilă identificarea datelor personale.

De menționat că Recensământul populației și locuințelor este desfășurat o dată la 10 ani, iar în baza informațiilor colectate se stabilesc obiective pentru elaborarea politicilor publice, naționale și locale, necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării.

Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situații de urgență, potrivit OMS

Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situații de urgență conform protocoalelor Organizației Mondiale a Sănătății. Este concluzia a doi directori OMS. În cadrul vizitei în Republica Moldova, reprezentanții Organizației au oferit Centrului Universitar din cadrul Universității de Medicină echipamente moderne în valoare de 195 de mii de dolari.

„Încercăm să sprijinim țările pentru a fi pregătite de urgențele de sănătate publică. Ar putea fi orice legat de boli infecțioase, dezastre naturale, inundații, cutremure sau conflicte pe care le vedem în întreaga lume. Din acest punct de vedere, Moldova s-a descurcat foarte bine”, a declarat directoarea în domeniul pregătirii pentru situații de criză, Cartierul General OMS, Nedret Emiroglu, transmite tvrmoldova.md.

„Pregătirea pentru situațiile de urgență este asemenea unui lanț, fiecare element trebuie să fie la locul său. Vom prelua toate lecțiile și experiențele din Moldova la nivel regional”, a menționat directorul interimar „Programul urgențe în sănătate”, Biroul Regional OMS Europa, Gundo Weiler.

În cadrul vizitei celor doi directori OMS a fost anunțat un ajutor pentru Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală „Nicolae Testemițanu”. Este vorba despre aparate de ultrasonografie, seturi de fibroscoape și manechine pediatrice.

„Această donație nu este pur și simplu una foarte generoasă pentru noi, dar este și un angajament pentru viitorul sistemului de sănătate a Republicii Moldova, exprimat prin pregătirea cadrelor medicale și altor specialiști”, a spus prorectorul pentru activitatea didactică, USMF „Nicolae Testemițanu”, Olga Cernețchi.

„Manechinele reprezintă o punte de trecere între teorie și practică. În ziua de astăzi nu poate să existe un medic fără să cunoască și să aibă abilități practice. Aceste manechine, de fapt, e acel pilon ca să treacă la un alt nivel de cunoștințe și să fie gata în diferite scenarii de simulare, pentru a acorda ajutorul de urgență, în cazuri critice, reale”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Alexandru Gasnaș.

Donația se ridică la 195 de mii de dolari.

Încă trei cetățeni au devenit victime ale escrocheriei ,,ruda implicată în accident”. Ce spune Poliția

Escrocheria cu ,,ruda implicată în accident” a făcut alte trei victime, într-o singură zi. Un suspect a fost reținut, anunță oamenii legii.

O femeie din Stăuceni, în vârstă de 82 de ani, a transmis escrocilor 84 000 de lei și 650 de euro. În cartierul Poșta Veche, o femeie de 72 de ani a transmis 15 000 de euro, iar la Ungheni, o femeie de 78 de ani a transmis 15 000 de euro.

,,În acest caz a fost reținut pentru 72 de ore un suspect cu vârsta de 25 de ani, cel care a preluat banii de la victimă. Scenariul în toate cazurile este același. Victime sunt femei în etate și sunt sunate la telefonul fix de o femeie vorbitoare de limba rusă. Ulterior se apropie un tânăr/tânără care preia banii, pe care îi transmite în cel mai scurt timp altei persoane”, anunță Poliția, într-un comunicat.

În audio anexat la această postare este convorbirea suspectului înainte de a comite infracțiunea.

Oamenii legii îndeamnă cetățenii să discute cu părinții și bunicii pentru a-i informa corect și a preveni acest tip de escrocherie.

Anomalie în Capitală! A înflorit liliacul la început de octombrie
Articolul anterior
Mare succes diplomatic! Maia Sandu îi aduce la Chișinău pe toți șefii de state UE: ”Vă așteptăm cu drag la Chișinău pentru a continua munca începută”
Articolul următor