Autocare cu moldoveni, blocate în Ucraina de ieri, după-amiază

Două autocare moldovenești au rămas blocate în Ucraina din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Două autocare moldovenești, blocate în Ucraina: Ni se termină apa

Potrivit tsv.md și stiri.md, autobuzele stau de o zi pe drumul dintre Kuciurgan și Odesa.

Potrivit călătorilor, drumul este periculos, iar oamenilor li se termină resursele de apă. Mai mult, drumarii nu intervin pentru a curăța traseul.

În apropierea satului Vasilievka, aproximativ 20 de mașini sunt blocate pe autostradă, printre care mai multe automobile cu numere transnistrene, dar și două autocare care aparțin unei companii moldovenești.

Unul dintre autobuze este de pe ruta Sankt Petersburg-Moscova-Kamenka. Acesta a pornit la drum marți, la ora 17:00, a ajuns la Odesa și a rămas blocat lângă satul Vasilievka. 

„Apa ni se termină, nu știu pentru cât timp ne va ajunge motorina, deoarece șoferul nu oprește motorul. Autobuzul e mare. Vă rugăm să sunați pe cineva, puteți face ceva, sunați președintele până la urmă. Cât timp putem sta aici. Avem 24 de ore deja!”, a menționat un pasager.

„Vă rog, rezolvați! Sunt pasageri care au probleme de sănătate și nu pot rezista. Faceți ceva, sunați-l pe Zelenski, nu știu”, a spus un alt pasager.

Potrivit oamenilor, s-a promis că vehiculele pentru curățarea drumului vor interveni urgent, însă nimic nu s-a făcut.

La ora 13:00, un detașament din cadrul Ministerului Situațiilor de Urgență al Ucrainei a plecat spre autobuzele blocate și le-a adus oamenilor apă potabilă. 

Atenție, contribuabili: Un document fals în numele Serviciului Fiscal circulă online

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) avertizează contribuabilii că în spațiul public circulă un ordin fals, atribuit în mod abuziv directoarei instituției, Olga Golban, care ar modifica termenul-limită pentru depunerea Declarației cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2024.

Potrivit autorității fiscale, documentul nu este autentic, iar mai multe persoane au primit deja acest fals prin e-mail, transmis din partea unui cont fals atribuit directorului adjunct, Iuri Lichii. SFS subliniază că adresa oficială de e-mail a instituției este @sfs.md, iar orice variantă diferită este neautentică.

„Identitatea instituției este folosită ilegal de către persoane rău intenționate, cu scopul de a submina încrederea cetățenilor în activitatea Serviciului Fiscal”, anunță SFS.

În acest sens, Serviciul Fiscal de Stat a sesizat organele de drept pentru a investiga acest caz și îndeamnă cetățenii să se informeze doar din surse oficiale, precum pagina web sfs.md și canalele instituției de pe rețelele de socializare.

De menționat că, potrivit Codului fiscal, termenul-limită de prezentare a declarației privind impozitul pe venit pentru persoanele fizice este 30 aprilie 2025.

Mesajul ministrului de externe polonez pentru oficialii ruși: „Nu veți mai conduce niciodată, nici aici, nici la Kiev, nici la Chișinău”

Ministrul de externe al Poloniei, Radek Sikorski, a transmis miercuri un mesaj dur liderilor de la Kremlin. În discursul său anual în fața Parlamentului, oficialul polonez a avertizat Rusia că expansiunea ei nu va mai fi tolerată, scrie Asociated Press.

„Să înveți să guvernezi mai bine ce ai”

Sikorski a criticat deschis agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și a spus că este îngrijorat de pericolul extinderii războiului. El a subliniat că Polonia, aflată la granița de est a NATO, este direct expusă. „Să aveți grijă să guvernați mai bine ce e în interiorul granițelor voastre, în conformitate cu dreptul internațional”, a transmis Sikorski către Moscova.

Cel mai dur moment al discursului a fost adresat direct Rusiei. „Nu veți mai conduce niciodată, nici aici, nici la Kiev, nici la Vilnius, nici la Riga, nici la Tallinn, nici la Chișinău”, a spus Sikorski, referindu-se la capitalele Ucrainei, Lituaniei, Letoniei, Estoniei și Republicii Moldova.

„Frica a intrat în casele polonezilor” Ministrul a descris atmosfera tensionată din țară: „Neliniștea și întrebarea «ce va fi?» s-au instalat în casele polonezilor. Ne paște și pe noi agresiunea rusă?”.

Tot el a mai spus că Europa trebuie să își întărească urgent apărarea, mai ales în contextul în care administrația Trump cere ca europenii să-și asume mai multe responsabilități în materie de securitate.

Fără să îl numească direct, Sikorski a sugerat că Donald Trump face concesii periculoase Rusiei. „Cea mai mare amenințare pentru Polonia ar fi destrămarea unității Occidentului. Nu ne putem permite iluzii sau inacțiune. Nu ne putem permite să fim singuri”, a spus el.

Rusia înaintează încet, cu pierderi uriașe

Ministrul polonez a spus că, deși Putin a plănuit să cucerească Ucraina în trei zile, după trei ani, rușii controlează doar aproximativ 20% din teritoriu. „Progresul este lent și vine cu pierderi uriașe”, a declarat acesta.

Sikorski a estimat că Rusia a pierdut aproape un milion de soldați și a cheltuit peste 200 de miliarde de dolari.

„Ucraina a pierdut mai puțin, iar capitala nu a fost cucerită, nici un guvern-marionetă nu a fost instalat”, a mai adăugat ministrul.

Radek Sikorski a transmis clar că Polonia și aliații săi trebuie să rămână uniți și vigilenți, că Rusia nu va mai domina țările din fostul bloc sovietic și că Occidentul trebuie să se apere împotriva unei noi forme de imperialism.

Două mii de familii și-au înlocuit electrocasnicile vechi cu altele noi

În a patra sesiune a Programului EcoVoucher, 2016 familii au schimbat electrocasnicele vechi cu altele noi, eficiente energetic. În cadrul sesiunii care se va încheia în data de 4 mai, sunt oferite 9000 de vouchere, transmite IPN.

Potrivit Centrului Național pentru Energie Durabilă, prin valorificarea celor 2019 vouchere, familiile și-au achiziționat 1093 de mașini de spălat și 932 de frigidere.

„Beneficiarii au folosit vouchere în valoare de 6000 de lei, acoperind până la 70% din prețul de achiziție al electrocasnicelor”, se arată într-un comunicat emis de CNED.

În această ediție a programului prioritate au familiile cu un număr mare de copii și cele cu un număr mare de persoane cu vârsta de peste 63 de ani. 

Programul este dezvoltat de Guvernul Republicii Moldova cu sprijinul Uniunii Europene. Familiile sunt ajutate să-și înlocuiască electrocasnicele vechi și consumatoare de energie cu altele noi și eficiente energetic.

Ediția actuală este finanțată de Norvegia, cu un buget de 7,5 milioane de euro.

Eforturi în Kenya pentru a opri un virus de 10 ori mai letal decât Covid-19
Articolul anterior
Câte cazuri de Covid-19 au fost înregistrate astăzi, 28 ianuarie
Articolul următor
Close menu