Autoritățile se pregătesc să scoată la privatizare mai multe întreprinderi de stat, dar şi alte active ale statului precum imobile şi terenuri care nu sunt utilizate, a anunţat Roman Cojuhari, directorul Agenției Proprietății Publice în cadrul unui Forum de Afaceri.
„În decembrie 2023 a fost finalizată munca de triere a întreprinderilor de stat. Astfel, avem aprobate listele întreprinderilor care urmează să rămână în proprietatea statului, dar şi listele întreprinderilor care urmează a fi privatizate în perioada imediat următoare. Totodată, avem şi întreprinderi care vor fi privatizate după o reorganizare”, a declarat Roman Cojuhari, potrivit mold-street.com.
La Fabrica de Sticlă doar un cuptor din patru este funcţional
El a menţionat că statul nu a fost până acum un bun gestionar şi că există foarte multe bunuri imobile, care pot și trebuie să fie valorificate eficient de către operatorii privați. La fel, există şi terenuri nevalorificate, din domeniul agriculturii și construcțiilor.
Directorul general al APP a prezentat câteva întreprinderi ce urmează a fi privatizate şi câteva care vor fi reorganizate.
„Dacă e să ne întoarcem la întreprinderile care urmează a fi expuse privatizării în timpul imediat următor, noi vorbim de câteva întreprinderi și lista acestora va fi publică în scurt timp. În cel puțin o lună-două va fi deja expusă și la consultări publice. Ca o primă informație, printre aceste întreprinderi urmează a se regăsi: Fabrica de Sticlă din Chișinău – o întreprindere cu un potențial foarte mare, care are și potențial de producere, potențial de dezvoltare, cu o capacitate mare de producere, doar că necesită investiții. Spre exemplu, astăzi în toate cele 4 cuptoare care pot fi puse în funcțiune și produce sticlă, doar unul este funcțional”, a declarat Cojuhari la Business Forum Moldova.
În acelaşi timp, el a spus că atrăgând investiţii întreprinderea se poate dezvolta, mai ales că există cerere în regiune pentru producţia fabricii.
„Un alt obiectiv care va fi expus privatizării – vorbim despre un bun imobil chiar din inima capitalei – la moment este un hotel, hotelul Zarea. El poate fi valorificat în diferite forme, având și un teren aferent de circa 40 de ari”, a adăugat directorul Agenției Proprietății Publice.
Potrivit lui Cojuhari, se va face tot posibilul ca întreprinderile care vor fi scoase la privatizare „să fie expuse și deja cu terenul aferent, cu terenul evaluat corect”. „Aceasta, deoarece avem multe situații atunci când s-au privatizat întreprinderile: s-au vândut unele active și agenții economici au rămas blocați în unele situații, deoarece terenul nu a fost inclus în lista bunurilor care au fost privatizate”, a subiliniat şeful APP.
Potrivit lui Cojuhari, odată cu modificarea cadrului legal, sunt situaţii în care agenţii economici nu pot efectua lucrări de reconstrucţie sau să le demoleze şi să construiască altceva.
Reorganizare şi apoi privatizare
Directorul Agenției a mai spus că unele societăți comerciale cu capital de stat vor fi reorganizate, „deoarece multe din ele au active neutilizate şi valoarea acestora este mult mai mare decât valoarea propriu-zisă de producere”.
„După ce vor fi reorganizate, va fi delimitată partea de bunuri imobile care urmează să fie valorificată și businessul de fapt, care urmează să fie deetatizat. Vor fi, la fel, expuse privatizării și când va fi identificată exact metoda cea mai avantajoasă pentru stat”, a menționat Cojuhari.
Printre societățile menţionate de şeful APP sunt Moldtelecom, un șir de tipografii cu capital de stat, precum: Combinatul Poligrafic, Editura Statistica, Tipografia Centrală, inclusiv Editura Universul.
„Activele acestor tipografii – pe care le gestionează – ele sunt mult mai mari. Dacă vorbim despre clădiri – mult mai valoroase, decât însuși afacerea pe care o au. Ne propunem ca aceste întreprinderi să fie reorganizate spre exemplu prin fuziune, într-o societate pe acțiuni și amplasate într-un singur sediu. Iar sediile celorlalte să fie valorificate cât mai eficient”, a spus directorul Agenției.
APP va schimba şi destinaţia unor terenuri, pentru a atrage investitorii
Roman Cojuhari a vorbit şi despre valorificarea spaţiilor şi terenurilor aflate în gestiunea unor întreprinderi de stat, parcuri industriale, zonele economice libere, menţionând în acest sens faptul că APP va schimba şi destinaţia acestor terenuri, deoarece proprietarii unei bune părţi din terenurile privatizate anterior trebuiau să meargă pe la autorităţile locale pentru a obţine schimbarea destinaţiei acestora, ceea ce complica mult lucrurile şi ducea la tergiversări.
„Ne propunem ca, atunci când va cumpăra terenul, investitorul să ştie ce va fi acolo: fie blocuri locative, fie o uzină, fie unităţi de producere”, a precizat şeful APP.
El a menţionat câteva cazuri concrete de active neutilizate, precum spaţiile şi terenurile staţiunii experimentale Maximovca din Anenii Noi sau imobilele parcului Industrial Răut din Bălţi.
La fel, Cojuhari a adus ca exemplu şi câteva loturi de terenuri din raza municipiului Chişinău, care vor fi valorificate de APP, inclusiv unul de peste 27 hectare, destinaţia căruia va fi modificată, astfel încât investitorii să poate imediat după privatizare să dezvolte ceva acolo.
De notat că anterior economiștii de la Expert-Grup au menţionat necesitatea reformării Agenției Proprietății Publice, drept condiție sine-qua-non pentru reformarea sectorului companiilor de stat, pentru consolidare și creșterea eficienței utilizării patrimoniului public.