Avocatul Copilului s-a sesizat în cazul copilei de 11 ani care a născut, a unui băiat bătut cu bestialitate la Bubuieci și a unui bebeluș care urma să fie vândut

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului anunță că s-a sesizat din oficiu, după ce o copilă de 11 ani a născut, un băiat a fost bătut la Bubuieci, iar un bebeluș urma să fie vândut. „Vom monitoriza intervenția autorităților competente în elucidarea circumstanțelor, oferirea serviciilor necesare copiilor afectați și vom evalua măsurile și acțiunile întreprinse în vederea prevenirii unor astfel de situații”, se arată în comunicatul citat de unimedia.info.

„Cazul copilei care a născut la 11 ani: Avocatul Poporului pentru drepturile copilului manifestă o profundă îngrijorare față de cazul unei fetițe care a devenit mamă la doar 11 ani. Autoritățile sunt solicitate să investigheze cu promptitudine acest caz, să asigure asistența medicală, suportul psiho-emoțional, suportul în reluarea studiilor de către mamă și să identifice orice element care ar putea contribui la prevenirea unor astfel de situații în viitor.

Cazul băiatului bătut de doi copii pe o stradă din Bubuieci: În legătură cu incidentul în care un băiat de 15 ani a fost agresat de doi copii de 12 și 15 ani pe o stradă din Bubuieci, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului este îngrijorat de amploarea actelor de violență între semeni și reiterează necesitatea fortificării cooperării intersectoriale pentru a preveni aceste comportamente, a identifica și răspunde prompt și eficient în cazurile suspecte de violență, conform mecanismului de cooperare intersectorială prevăzut de HG 270/2014.

Cazul copilului unei ucrainence ajuns de vânzare pentru un cuplu din România: Situația în care un copil ar putea fi expus la un astfel de pericol, fiind pus în situația de a fi vândut, este deosebit de gravă și inacceptabilă. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului solicită o investigație riguroasă pentru a identifica factorii care au condus la această situație și pentru a asigura protecția copilului în cauză.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului va analiza toate informațiile relevante și va colabora strâns cu autoritățile competente pentru a se asigura că drepturile copiilor sunt realizate în conformitate cu cadrul normativ național și standardele internaționale.

Ombudsmanul Copilului reiterează dreptul inalienabil al fiecărui copil la viață și subliniază obligația statului de a asigura supraviețuirea, dezvoltarea și protecția copilului față de orice formă de violență. Copiii trebuie să beneficieze de o atenție deosebită și de măsuri concrete pentru a li se asigura un mediu sigur și propice dezvoltării lor armonioase”, se arată în comunicat.

O fetiță de 11 ani din țară a născut un bebeluș la Institutul Mamei și Copilului. Informația a fost confirmată pentru UNIMEDIA de Elena Mudrii, șefa Serviciului informare și comunicare cu mass-media al Ministerului Sănătății.

Un băiat de 15 ani a ajuns la spital după ce a fost bătut cu bestialitate de alți doi minori. Cazul a avut loc în comuna Bubuieci, pe 24 ianuarie.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat trimiterea în judecată a patru femei pentru organizarea unei scheme, prin care un nou-născut în Chișinău urma să fie vândut spre „adopție” unui cuplu din România.

Republica Moldova și Italia au semnat un Memorandum în domeniul agriculturii

La Roma, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a Republicii Moldova și Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Silviculturii al Republicii Italiene, de către miniștrii Vladimir Bolea și Francesco Lollobrigida.

Memorandumul are ca obiectiv principal promovarea cooperării economice, sociale și tehnologice între Republica Moldova și Italia în sectorul agricol și dezvoltarea rurală. Documentul prevede schimbul de cunoștințe și experiență în diverse aspecte ale agriculturii, inclusiv diversificarea produselor, digitalizarea și inovația, bunăstarea animalelor, sustenabilitatea mediului și gestionarea riscurilor.

Un element esențial al documentului este armonizarea legislației și politicilor agricole cu cele ale Uniunii Europene. Totodată, se urmărește dezvoltarea programelor comune de cercetare agricolă, schimbul de experiență în crearea și funcționarea cooperativelor agricole, precum și elaborarea unor programe comune de studii superioare în domeniul agrar.

Colaborarea dintre țările noastre va include și îmbunătățirea infrastructurii și serviciilor agricole prin organizarea vizitelor de studiu, programelor de formare pentru funcționari și participarea la seminarii, ateliere și conferințe.

Memorandumul de Înțelegere rămâne valabil pentru o perioadă de zece ani, consolidând astfel angajamentul reciproc pentru dezvoltarea unui sector agricol modern și sustenabil.

Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards

Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards cu proiectul său „Tangled Tails”, a anunțat secretarul de stat în cadrul Ministerului Cluturii Andrei Chistol, într-o postare pe Facebook.

„Premiile Cannes 7th Art Awards sunt renumite pentru recunoașterea și celebrarea cinematografiei independente, oferind o platformă pentru cineaștii din întreaga lume, scrie tvrmoldova.md.

Mai mult, acest scenariu a obținut și alte peste 80 de premii în perioada decembrie – mai, la festivaluri importante din New York, Florence, Berlin, Paris sau Londra.

Oleg mai predă una din Profesiile Viitorului- animația. Iar participarea sa la workshop-ul Animation Worksheep a fost o piatră de temelie, oferindu-i ocazia să câștige o bursă la cel mai mare festival de animație din Europa, la Annecy.

Această realizare demonstrează că Moldova are toate șansele să se remarce pe scenele internaționale ale industriilor creative datorită oamenilor și a creațiilor acestora!”, a transmis oficialul Ministreului Culturii.

Oligarhul fugar Ilan Șor a primit cetățenia Federației Ruse

Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a primit cetățenia Federației Ruse. Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a confirmat pentru „Teleradio-Moldova” că Șor a primit cetățenia Rusiei încă de la începutul acestui an.

Într-un interviu cu un blogger rus, Șor a spus că a obținut cetățenia rusească, fără a preciza când și nu a menționat dacă intenționează să renunțe la cea moldovenească. Oligarhul fugar are în prezent trei cetățenii – a Republicii Moldova, a Israelului și a Federației Ruse, deși poate deține doar două, conform legislației Republicii Moldova, a menționat Țentiu, potrivit sursei citate.

„Din informațiile operative, noi am cunoscut că Ilan Șor deține cetățenia Federației Ruse încă de la începutul anului, mai exact din ianuarie. Fiind anunțat în căutare internațională, cu această informație a fost completată baza de date. În Republica Moldova este aprobată legea cu privire la dubla cetățenie, adică cetățenii ar putea să dețină nu mai mult de două cetățenii. Constatăm acum că, de facto, Ilan Șor este cetățean a trei state”, a declarat Viorel Țentiu.

Șeful Interpol Moldova a precizat că, având în vedere că Șor a primit cetățenia Rusiei, este puțin probabil ca Moscova să decidă să-l extrădeze pe Șor în Republica Moldova.

„Având în vedere că este și cetățean al Federației Ruse, conform procedurilor internaționale, nici un stat nu-și extrădează propriii cetățeni. Faptul că el a părăsit statul Israel pe 25 februarie și de atunci nu a mai revenit devin niște acțiuni clare în acțiunile sale”, a mai declarat Viorel Țentiu.

„Nu este de mirare faptul că un om care a participat la furtul miliardului, destabilizează țara și a încălcat legea într-un hal fără de hal, continuă să o facă în așa manieră”, a declarat șeful Cabinetului președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel, pentru TRM.

Contactat pentru o reacție, șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu a declarat pentru sursa noastră că Ilan Șor nu a depus, până în prezent, nici-o cerere de renunțare la cetățeni.

Fiica Adrianei Ochișanu a împlinit 7 anișori. Mesajul emoționant al artistei: ”Te iubesc, minunea mea cu ochi albaștri!”
Articolul anterior
Tatăl vitreg al fetiței de 11 ani care a născut un copil, plasat în arest.  E principalul și singurul suspect
Articolul următor