Propaganda rusă a făcut celebră o bătrână din Ucraina, filmată în timp ce flutura steagul sovietic în fața a doi soldați ucraineni. BBC a găsit-o pe femeie și a stat de vorbă cu ea. Adevărul este altul decât cel prezentat de propagandă: Babușka Z, cum au numit-o rușii, nu sprijină invazia și nici „armata rusă eliberatoare”. „Trăim în teamă și teroare!”, spune ea. ,,I-aș spune lui Putin că a greșit”.
„Nu cred că ar trebui să mă glorifice. Eu sunt doar o femeie de la țară. Nu înțeleg de ce am devenit vedetă”, spune femeia, care a devenit cunoscută în Rusia drept Babușka Z – care se traduce prin Bunica Z.
Într-o discuție cu BBC, citată de Libertatea, femeia se declară uimită în timp ce privește imaginile cu ea care circulă pe rețelele sociale. „Eu n-am văzut nimic din toate astea”, spune vârstnica.
Într-o videoclip devenit viral, femeia apare mergând către doi soldați ucraineni, ținând în mâini un steag sovietic roșu, pe care apar simbolurile secera și ciocanul și o stea.
În clip, soldații spun că au sosit cu ajutoare și îi oferă femeii o sacoșă cu alimente. Apoi, îi iau steagul, îl aruncă la pământ și calcă pe el. Așa că bătrâna, simțindu-se insultată, le înapoiază mâncarea adusă. „Părinții mei au murit pentru acest steag în Al Doilea Război Mondial”, spune ea, indignată.
Imaginea femeii a fost folosită de propaganda rusă
Pentru propaganda Kremlinului, acest videoclip a fost o mină de aur. Arareori se ivește ocazia ca propaganda rusă să se poată concentra pe indivizi, așa că a văzut în această femeie un exemplu rar de cetățean ucrainean care regretă prăbușirea Uniunii Sovietice și îi consideră pe soldații ruși eliberatori, notează BBC.
Bătrâna care flutura steagul sovietic a fost folosită ca dovadă că acțiunile militare susținute de Kremlin sunt sprijinite de populația Ucrainei.
Un alt avantaj al propagandei ruse a fost și faptul că Babușka Z îi amintește fiecărui rus de cartea poștală din Al Doilea Război Mondial cu „Mama Rusia”.
O imagine din 1941 înfățișează o femeie în haine roșii care face apel la mobilizare pentru război: „Patria mamă te cheamă!”
După apariția videoclipului, propaganda Kremlinului s-a pus pe treabă. În câteva zile, imaginea bătrânei, amintind de stereotipul femeii sovietice, cu capul acoperit, după cum cer canoanele ortodoxiei, cu ghete de pâslă și fustă groasă, a început să apară peste tot. Din Moscova până în Siberia și în Insula Sahalin din Extremul Orient, Babușka Z anunța sprijinul ucrainenilor pentru „eliberatorii” ruși.
Femeia a apărut în picturi murale, pe cărți poștale, autocolante și afișe. S-au făcut sculpturi după ea. Ode și cântece i-au fost dedicate. Iar oficialii ruși au dezvelit o statuie a ei în Mariupol, orașul-port al Ucrainei care a fost bombardat în totalitate.
Femeia nu susține războiul Rusiei în Ucraina
Numele ei este Anna Ivanovna și locuiește în Velîka Danîlivka, un sătuc din apropiere de Harkov, în nord-estul Ucrainei, aflat la câțiva kilometri de granița cu Rusia. Femeia trăiește împreună cu soțul ei și cresc pisici, câini și iepuri.
La cei 69 de ani, Anna Ivanovna este plină de viață. „Chiar arăt așa de bătrână?”, s-a minunat când a văzut toate imaginile și statuile dedicate ei. „E ca și cum un străin s-ar holba la mine”, le-a spus ea reporterilor BBC care au găsit-o.
În orașul Mariupol, acum ocupat de ruși, s-a realizat o statuie după imaginea Annei.
Însă femeia spune că opiniile ei nu reflectă imaginea pe care i-a creat-o propaganda Kremlinului. Ea nu sprijină invadarea Ucrainei de către Rusia.
Anna Ivanovna: Cum aș putea să sprijin ideea ca oamenii mei să moară? Nepoții și strănepoții mei au fost obligați să fugă în Polonia. Trăim în teamă și teroare!
„I-aș spune lui Putin că a făcut o greșeală”
Cum explică bătrâna interacțiunea cu soldații ucraineni și steagul sovietic? Spune că la mijloc a fost o neînțelegere. Ea a crezut că cei doi soldați care veniseră cu alimente erau, de fapt, ruși, nu ucraineni. „Eu mă bucuram că vin rușii și nu se luptă cu noi. Mă bucuram că ne reunim iarăși.”
Anna Ivanovna a declarat pentru BBC că nu a dat nicio conotație politică acțiunilor ei. Steagul roșu, spune ea, nu e steagul URSS, nici al Rusiei, ci „stindardul dragostei și fericirii în orice familie, în orice oraș, în orice republică. Nu al vărsării de sânge. Și oricine spune altceva greșește”.
În timp ce Anna vorbea cu reporterii BBC, în fundal se auzea în permanență vuietul artileriei și al luptelor care se duceau în apropiere. Femeia nici măcar n-a clipit – spune că s-a obișnuit cu astfel de scene.
Anna Ivanovna: Dacă aș putea sta de vorbă cu Vladimir Putin, i-aș spune că a făcut o greșeală. Ca muncitori ucraineni, ce-am făcut noi vreodată ca să merităm așa ceva? Noi suntem cei care suferim cel mai mult.
Femeia și-a trăit cea mai mare parte a vieții în epoca sovietică, așa că nu se avântă în a-l critica prea tare pe liderul rus. „Putin e președinte. E un țar, un rege, un împărat”, explică ea.
Satul Annei, bombardat de ruși
În ciuda faptului că Anna a devenit celebră la Moscova, satul ei nu a fost cruțat de forțele lui Putin. Velîka Danîlivka a fost bombardat de mai multe ori. Unele case încă ardeau când reporterii BBC au vizitat-o pe Anna. Altele erau deja scrum. Chiar și casa Annei a fost afectată în urma bombardamentelor. Geamurile au fost sparte, acoperișul a fost deteriorat și în fața casei ei sunt împrăștiate schije.
„Înțeleg acum. Lor nu le pasă de oamenii de aici, din Ucraina, pe ei îi interesează doar să obțină pământurile noastre”, spune Anna.
„În Ucraina, mă consideră trădătoare”
Femeia din Harkov spune că acum se teme pentru siguranța ei. În Ucraina, este atacată online pentru că ar fi pro-rusă. Toți vecinii o evită. Într-un sat așa mic ca al ei, toată lumea se cunoaște cu toată lumea.
„Nu-s fericită că m-au făcut celebră. Pentru că în Ucraina, acum mă consideră trădătoare”, spune femeia.
După interviul cu reporterii BBC, când Anna realizează cu adevărat dimensiunea celebrității ei, încearcă să le ofere în dar steagul roșu cu secera și ciocanul. „Eu nu vreau necazuri. Nu vreau ca oamenii să folosească asta împotriva mea vreodată”, le spune înainte de a-și lua la revedere.