BAC 2024: Elevii din clasele XII-a au lansat o petiție prin care cer simplificarea testelor

Elevii din clasele a XII-a sunt în febra pregătirilor pentru examenele de Bacalaureat. Și în acest an, elevii au lansat o petiție referitoare la BAC, prin care cer simplificarea testelor sau chiar anularea sesiunii.

La 1 aprilie curent a avut loc pretestarea la Examenul Național de Bacalaureat la proba de profil: matematică, istoria românilor și universală, arte, sport. În urma susținerii acestei probe, mai mulți elevi care studiază la profilul real s-au plâns de dificultatea testului la matematică, transmite diez.md

Drept urmare, nemulțumiți, elevii au lansat o petiție prin care cer „reducerea nivelului de dificultate al examenului de Bacalaureat la matematică, profilul real”. 

Potrivit elevilor, unul dintre argumentele principale care susțin necesitatea simplificării acestui examen este faptul că și profesorii de matematică, specializați în domeniu, consideră că structura exercițiilor și dificultatea testului sunt comparabile cu cele ale unei olimpiade de matematică, necesitând o cunoaștere foarte avansată pentru obținerea unei note maxime. De asemenea, în petiție se menționează că acest lucru sugerează că nivelul de greutate este excesiv și nu corespunde cunoștințelor și abilităților pe care elevii ar trebui să le demonstreze la finalul studiilor liceale. 

De menționat că, pe data de 8 aprilie curent, petiția a fost semnată de 769 de persoane. 

Fiind contactați de Diez, reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării, dar și ai Agenției Națională pentru Curriculum și Evaluare au precizat că testul propus în cadrul testării a fost elaborat „în strictă conformitate cu prevederile Curriculumului la această disciplină și cu programul de examen. De asemenea, aceștia susțin că fiecare subiect propus spre rezolvare este relevant și reflectă cunoștințele și competențele pe care elevii din învățământul general le dobândesc la finele ciclului liceal. 

Totodată, autoritățile spun că este important ca fiecare elev care participă la Examenul Național de Bacalaureat să conștientizeze importanța acestuia în parcursul lor academic.

„Pentru fiecare sesiune de examene, MEC și ANCE asigură corectitudinea și transparența în organizarea și desfășurarea examenelor naționale de absolvire prin respectarea actelor normative, elaborarea testelor în strică conformitate cu Curricula la disciplina și programele de examen, ceea ce se confirmă și prin datele statistice de la fiecare sesiune de examen. De exemplu, în cadrul sesiunii de examene 2023, la disciplina matematică, profilul real, pentru candidații din licee teoretice, rata de promovare este peste 90 %, iar circa 35% din ei au obținut note de 8, 9 sau 10”, susțin reprezentanții MEC și ANCE.  Citiți întregul articol aici.

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

Târgul de Cariere revine la Chișinău: zeci de companii oferă peste 2.500 de locuri de muncă în diverse domenii atractive de angajare
Articolul anterior
Mariage Soirée – cele mai frumoase ținute de ocazie și prestatori de servicii pentru evenimentul deosebit din viața ta
Articolul următor