Badantă moldoveancă de 27 ani, condamnată la 3 ani de pușcărie în Italia. Ce a făcut cu bătrânul de care avea grijă

O badantă moldoveancă, în vârstă de 27 de ani, a fost condamnată de tribunalul din Massa-Carrara, regiunea Toscana din Italia, la 3 ani de închisoare și plata unei amenzi de 3.000 de euro după obsesie: voia 2.000 de euro cu orice preț. de la bătrânul pe care îl îngrijea.

Carabinierii din stația Licciana Nardi, o comună din provincia Massa-Carrara, au dat de urmă și au arestat o tânără de 27 de ani de origine moldovenească, care locuiește de ani de zile în Lunigiana Inferioară.

Faptele în cauză datează din iunie 2014. Pe atunci fata lucra ca îngrijitoare pentru o familie din Lunigiana. După câteva luni de muncă în care nu a creat probleme, într-o dimineață, rămasă singură cu bătrânul pe care îl îngrijea, i-a cerut acestuia o sumă de bani de 2000 de euro. Bărbatul nu a acceptat, iar fata, la început, i-a făcut poze, apoi l-a obligat să ia mașina soției sale, totul sub amenințarea cuțitului, cu intenția de a merge într-un loc retras cu scopul de a-l șantaja pe bărbat.

Badanta moldoveancă a fost condamnată la 3 ani de închisoare 
Ajuns în apropierea intravilanului unui cătun din municipiul Villafranca din Lunigiana, bărbatul a reușit să tragă frâna de mână și, văzând o casă cu oameni afară, a fugit să-și găsească refugiu. Tânăra moldoveancă a fugit cu mașina bărbatului și mai apoi l-a contactat telefonic cerându-i încă o dată 2.000 de euro în schimbul autovehiculului, amenințând că îi va da foc.

În acest moment victima i-a sunat pe carabinieri care, în scurt timp, au găsit și au returnat mașina, care între timp a fost abandonată. După o serie de cercetări coordonate de Parchetul Apuan, militarii au strâns diverse probe care au condus la condamnarea badantei moldovence, care va trebui să execute o pedeapsă de 3 ani de închisoare, o amendă de 3.000 de euro și o interdicție de 5 ani de a intra pe teritoriul Italiei.

Tânăra a fost încarcerată în penitenciarul din Pisa.

sursa: www.sinteza.org

Moldova marchează astăzi Ziua Portului Popular. Ce evenimente sunt organizate în Capitală

Ziua Națională a Portului Popular este sărbătorită în ultima duminică a lunii iunie. În această zi, este adus un tribut portului popular, hainelor și accesoriilor moștenite, care ne reprezintă ca neam și ne diferențiază de alți locuitori ai lumii.

Astfel, astăzi, 30 iunie, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va fi inaugurată Expoziția „Perpetuarea portului tradițional în creațiile meșterilor populari”, cuprinzând piese din patrimoniul muzeului, transmite Moldova1.md.

Potrivit Ministerului Culturii, expoziția va fi o oportunitate pentru vizitatori de a se bucura de frumusețea și diversitatea portului popular, oferind o incursiune în universul bogat al meșteșugurilor tradiționale.

„Aceste costume au fost și rămân a fi o sursă de inspirație pentru meșterii populari contemporani. Tradiția confecționării elementelor de port este reinterpretată în creațiile actuale, păstrându-și totodată autenticitatea și valoarea culturală. În cadrul Zilei Naționale a Portului Popular, muzeul anunță un concurs pentru cea mai veche cămașă purtată de vizitatori în cadrul evenimentului și cel mai frumos cuplu îmbrăcat în port tradițional”, se arată în mesaj.

Sărbătoarea, va fi însoțită de un program artistic, cu evoluarea artistelor de muzică populară din țara noastră. Totodată, la ora 14:00 toți vizitatorii vor avea ocazia să admire parada portului popular, prezentat de comunitatea „Ciocârlia”, administratoare Diana Roșca din satul Costești din Ialoveni, la care se vor alătura și membrii Șezătoarea Basarabiei.

Italia părăsește EURO 2024. Deținătoarea trofeului a fost eliminată de Elveția

Echipa națională de fotbal a Italiei a pierdut meciul cu reprezentativa Elveției din optimile de finală, scor 0-2. În meciul de pe Olympiastadion din Berlin, campioana europeană din 2021 a încasat câte un gol în fiecare repriză.

Italia părăsește EURO 2024: Deținătoarea trofeului, eliminată de Elveția

Elvețienii au avut prima ocazie a meciului. Breel Embolo a scăpat singur cu portarul Gianluigi Donnarumma și a șutat, dar goalkeeperul a avut o intervenție de zile mari. În minutul 37, echipa din Țara Cantoanelor a deschis scorul, transmite Moldova1.md.

Remo Freuler, deschis foarte bine în careul de 16 metri de pasa lui Ruben Vargas și a finalizat pe colțul scurt. Ce-i drept, Donnarumma a fost puțin încurcat și de devierea nefericită a lui Gianluca Mancini. Aproape de sfârșitul primei reprize, Elveția a ratat ocazia de a-și dubla avantajul. Fabian Rieder a șutat direct pe poartă, din lovitură liberă, pe colțul scurt, portarul italian a intervenit și a respins, mingea a lovit bara stângă, iar mai apoi pericolul a fost îndepărtat.

Chiar la începutul reprizei secunde, trupa lui Murat Yakin a marcat al doilea gol. Vargas a înscris cu o execuție de mare efect, de la marginea careului, la care Donnarumma nu a avut nimic de făcut. În minutul 52, elvețienii au tras o sperietură. Fabian Schar a deviat nefericit un balon, care a nimerit bara. În minutul 75, Italia a mai avut o ocazie de gol. Gianluca Scamacca a șutat promițător, dar a lovit bara porții lui Yann Sommer.

În sferturile de finală, Elveția va da piept cu câștigătoarea meciului Anglia – Slovacia.

67 de tineri au absolvit Academia Militară Alexandru Cel Bun. Este a 30-a promoție a acestei instituții

67 de absolvenți ai Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru Cel Bun” din Chișinău au primit diplomele de licență și gradul primar de „locotenent”. Este a 30-a promoție a acestei instituții. După trei ani de studii, examene și multă muncă, proaspeții absolvenți spun că sunt pregătiți să parcurgă toate etapele carierei militare.

67 de tineri au absolvit în acest an Academia Militară Alexandru Cel Bun

Alături de ei la eveniment au fost prezenți părinți, rude sau prieteni. Cu un cuvânt de încurajare adresat noilor ofițeri au venit ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi și președintele Parlamentului, Igor Grosu, transmite Radiomoldova.md.

În cadrul ceremoniei festive, trei absolvenți eminenți ai promoției 2024 au primit certificat de apreciere și însemnul special al ministrului Apărării. Printre proaspeții absolvenți ai Academiei Militare se numără și Stevian Cucuietu.

„Sunt mândru de mine pentru că am parcurs o etapă dificilă, prin diferite încercări, provocări la care am făcut față demn și am meritat acest grad din plin. În continuare voi activa în batalionul de artelerie și consider că este o nouă încercare la care voi face față”, a spus Stevian.

Alături i-au fost părinții și fratele care l-au susținut încă de la început.

„Acești trei ani de studenție a feciorului au fost o provocare pentru noi părinții pentru că ne-am pus așteptări mari și din partea lui și din partea academiei, am dorit să iasă un ofițer cu înalte valori”, au mărturisit părinții.

Și Sergiu Șura a fost însoțit de părinți la ceremonia de absolvire a academiei.

„Au fost multe acțiuni care au fost dificile, dar m-am descurcat. Emoții sunt, dar cu sprijinul colegilor voi merge înainte”, a spus Sergiu.

Zara Teodorina a absolvit Academia Militară împreună cu prietenul ei David.

„Emoții pozitive, sunt foarte mândră că am ajuns în momentul dat. Mai departe voi activa în batalionul 22, ca comandant de pluton”, a relatat Zara.

„Emoții nu sunt, mă simt ca în fiecare zi, totul îmi place și le urez la toți succes”, a spus David.

Oficialii prezenți la eveniment au reiterat că sectorul de apărare națională este o prioritate pentru stat.

„Conducerea țării, Ministerul Apărării depune eforturi concrete pentru a dezvolta capacitățile de apărare ale Armatei Naționale cu scopul de a menține pacea și securitatea în Republica Moldova”, a declarat Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării.

„Lucrurile au început deja să se miște, în 2023, am făcut cea mai mare creștere a bugetului apărării din istoria țării, creăm condiții bune de muncă și cazarmă, am majorat soldul lunar al militarilor în termen și rezerviștilor chemați la exerciții de mobilizare”, a menționat Igor Grosu, președintele Parlamentului.

„Astăzi toți ne mândrim împreună cu părinții de rezultatele pe care le-au atins, mai departe sunt repartizați în unitățile militare și după un concediu care va fi imediat din ziua de luni, se vor prezenta în luna august pentru continuarea serviciului militar”,a declarat Vadim Cemîrtan, rectorul Academiei Militare.

În acest an, 67 de tineri, dintre care 15 fete, au absolvit Academia Militară „Alexandru cel Bun” din Chișinău. Este unica instituție de învățământ militar superior din Republica Moldova. Absolvenții instituției sunt angajați în serviciul militar prin contract în unitățile militare ale Armatei Naționale.

Facturile pentru încălzire vor deveni o povară prea grea, la iarnă, pentru spitale
Articolul anterior
Kim Kardashian a dat o petrecere grandioasă. Cum și-a sărbătorit onomastica modelul internațional
Articolul următor