Badantă moldoveancă înecată în cadă de fiul bătrânei asistate. Bărbatul riscă închisoarea pe viață

A început procesul italianului care a înecat-o pe femeia de 43 de ani, badanta moldoveancă ce avea grijă de mama sa, în Altavilla Silentina, provincia Salerno (Campania). Procurorul a cerut ca inculpatul să fie condamnat la închisoare pe viață, informează L’Occhio di Salerno.

Totul s-a petrecut pe 5 martie 2020

Moldoveanca era angajată ca îngrijitoare de mama lui Gerardo Cappetta. Bărbatul, în vârstă de 51 de ani, s-a îndrăgostit de femeia moldoveancă, dar ea nu era interesată de el.

Mai mult, femeia cunoscuse pe altcineva, iar în acea seară tocmai se întorsese de la o cină cu bărbatul respectiv. Fiul bătrânei o aștepta la poartă și între cei doi a început o discuție aprinsă.

Femeia s-a retras apoi în casă și a dat drumul la apă în cadă să facă o baie. Bărbatul a urmat-o și furios la culme a lovit-o, apoi a prins-o de păr, a imobilizat-o și a ținut-o în genunchi lângă marginea căzii, cu capul în apă. Femeia a murit înecată. Asasinul nu s-a oprit decât atunci când a văzut că victima sa nu mai dădea niciun semn de viață.

Bărbatul italian a aranjat apoi totul încât să pară că femeia s-a simțit rău în timp ce făcea baie și ar fi leșinat. A sunat la 112 și a solicitat o ambulanță, iar carabinierilor care au intervenit la fața locului le-a spus că îngrijitoarea mamei sale avea probleme de sănătate.

Potrivit procurorului Bianca Rinaldi, fapta lui Gerardo Cappetta, nu a fost un accident, ci o crimă. Bărbatul ar fi ucis-o cu sânge rece pe femeia de care se îndrăgostise și riscă acum închisoarea pe viață.

sursa: www.rotalianul.com

Scandal la Eurovision! Concursul a pierdut mulți fani din cauza evoluției unor participanți: A fost o exorcizare live

Scandal la Eurovision 2024. Participanta Irlandei, Bambie Ray Robinson, a fost aspru criticată de fanii concursului muzical. Aceștia au declarat că aceasta n-a pregătit un moment artistic, ci o exorcizare live. Ei au fost nemulțumit și de ținuta cântăreței, scrie evz.ro.

Vedeți mai jos momentul:

Finala Eurovision 2024, sub amenințare teroristă

Aceasta nu este singura problemă a organizatorilor concursului. Manifestații cu aproximativ 40.000 de oameni, propalestinieni și proisraelieni, au fost anunțate în Suedia, țară care găzduiește în această săptămână concursul Eurovision 2024, în urma prezenței cântăreței israeliene Eden Golan. Au fost primite inclusiv amenințări teroriste, iar autoritățile încearcă să țină situația sub control.

Reprezentanta Israelului este păzită 24/24

Israelul este reprezentat de artista Eden Golan, 20 de ani. Ea s-a calificat cu piesa „October Rain”, dar melodia a fost interzisă pentru că este „prea politizată” și avea presupuse referiri la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. Tânăra a rescris versurile, melodia se numește acum „Uragan” și a fost aprobată.

Reprezentanta Israelului este păzită 24/24 de bodyguarzi. Doar ei și autoritățile știu unde este cazată. Aceasta are voie să părăsească hotelul doar pentru repetiții, întâlniri cu presă și pentru concursul oficial.

România nu participă la Eurovision 2024

România nu va participa la Eurovision 2024. Consiliul de Administraţie al SRTv nu a aprobat participarea la ediția din acest an a prestigioasei competiții. TVR nu va lua parte la întrecerea muzicală din cauza constrângerilor financiare.

Decizia a fost luată în şedinţa de joi, 25 ianuarie, cu 5 voturi „pentru”, 4 „abţineri” şi 4 „împotrivă”. De asemenea, Consiliul de Administraţie a aprobat bugetul SRTv pentru anul curent. Acesta nu include fondurile necesare participării țării noastre la prestigioasa competiție. Standardele concursului muzical ar fi tot mai ridicate de la an la an, iar țara noastră nu și-ar mai permite.

„Constrângerile financiare şi dorinţa de a reprezenta România la un nivel performant sunt motivele pentru care Consiliul de Administraţie (CA) a decis ca TVR să nu participe la ediţia din acest an a Eurovision Song Contest (ESC)”, a explicat TVR decizia.

Se înăspresc măsurile la examenele de absolvire a gimnaziului

În Republica Moldova, aproximativ 29.000 de elevi vor susține în acest an examenele naționale de absolvire a gimnaziului, iar Ministerul Educației și Cercetării a adoptat măsuri mai stricte pentru a asigura transparența și corectitudinea desfășurării acestora.

În perioada examenelor, circa 400 de voluntari vor asista în 8 raioane ale țării, acolo unde, din practica anilor trecuți, au existat suspiciuni de fraudă. Directorii instituțiilor de învățământ apreciază această măsură și spun că doar așa va crește calitatea învățământului în Republica Moldova.

Măsuri anunțate de Ministerul Educației din Republica Moldova

Directoarea adjunctă a Liceul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Drochia, unul dintre raioanele unde vor fi trimiși observatori la examenele de absolvire a gimnaziului, este de părere că măsura este binevenită la această etapă. Dar, pentru a asigura calitatea educației în Basarabia, e nevoie de eforturi suplimentare. Cum ar fi înființarea unor centre raionale de examinare, după modelul celor de la bacalaureat.

„Dacă în fiecare centru raional deja sunt două centre amenajate de evaluare a Bacalaureatului s-ar putea, poate, la nivel raional, de organizat încă două centre de evaluare și elevii de la treaptă gimnazială să fie toți în centrele respective de evaluare. Examenul de bacalaureat a demonstrat că această organizare este eficientă și este foarte bună. S-a schimbat atitudinea cadrelor didactice din treapta de liceu, atitudinea elevilor, imaginea școlii, în general”.

Ministerul Educației a luat această măsură în contextul diferențelor uriașe dintre notele obținute de elevi la examenele de absolvire a gimnaziului și cele de la bacalaureat, din cele 8 raioane, a explicat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov, la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova. Aceasta a mai spus că o parte din lucrări vor fi reevaluate centralizat pentru a se asigura că lucrurile s-au derulat corect.

„Noi venim ca să asigurăm că fiecare copil își ia nota binemeritată. Vom reevalua circa 30 de procente din lucrările care vor fi evaluate mai întâi de către comisiile raionale municipale”, a spus Lilia Ivanov, conform radiomoldova.md.

Republica Moldova ar putea începe negocierile de aderare la UE în iunie

Republica Moldova ar putea începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană în luna iunie, iar din acel moment evoluția va fi separată de cea a Ucrainei, țară alături de care a primit invitația de aderare.

Republica Moldova și Ucraina vor avea parte de evaluări separate, în drumul lor către intrarea în  Uniunea Europeană, a declarat ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, la TV8, scrie evz.ro.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău a mai explicat că cele două țări se află în situații politice complet diferite, așa că nu vor mai putea merge „umăr la umăr”.

Jānis Mažeiks a adăugat că, în luna iunie, când ar putea începe negocierile de aderare la UE ale celor două țări, va fi ultimul moment în care Republica Moldova și Ucraina vor fi analizate „la pachet”.

Chișinăul și Kievul vor merge ulterior pe drumuri diferite, chiar dacă ambele vor avea ca destinație același lucru: integrarea în Uniunea Europeană.

„Decizia de începere a negocierilor poate fi luată în comun, în condițiile în care Ucraina și Moldova au mers împreună pe drumul spre obținerea statutului de țară candidată”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău.

„Este însă foarte posibil ca lucrurile să evolueze separat, acest lucru este inevitabil. În următorii ani, ar putea fi domenii în care Ucraina va avansa mai rapid, în altele – Moldova. Este un proces individual”, a adăugat Jānis Mažeiks.

Pentru cele două țări urmează ani de negocieri pentru aderarea la UE

Reamintim că, în luna iunie a anului trecut, Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Iar câteva luni mai târziu, în luna decembrie a anului 2023, Consiliul European a decis să dea undă verde pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei.

Europarlamentarul român Corina Crețu a devenit cetățean al Republicii Moldova
Articolul anterior
Un agricultor moldovean se plânge că își vinde merele cu 2,5 lei kilogramul, în timp ce în magazine prețul acestora ajunge la 14 lei
Articolul următor