Balenă moartă, găsită cu 16 kilograme de plastic în stomac, pe o plajă din Franţa

Conservatorii ecologiști și-au exprimat „furia”, după ce 16 kilograme de deșeuri de plastic au fost găsite în stomacul unei balene eşuate pe o plajă.

foto: Profimedia

Cetaceul, o femelă Cuvier cu cioc, cu o lungime de puțin peste 5 metri, a fost găsită pe o plajă din Messanges, în sud-vestul Franței, care se află pe coasta Atlanticului.

Cadavrul parțial descompus al balenei a fost descoperit de trecători, sâmbătă, 8 mai, iar o autopsie efectuată de grupurile de conservare a mediului Pelagis Observatory și Itsas Arima a concluzionat că ingestia unei cantități enorme de produse din plastic a dus la moartea sa.

Aceste produse includ pungi de cumpărături, pachete de paste și ambalaje de chipsuri.

Willy Dabin, coordonatorul rețelei Pelagis, a explicat: „Aceste deșeuri acoperă pereții stomacului și intestinelor, ceea ce poate provoca blocaje și împiedică pătrunderea nutrienților în sânge”. Pascal Ducasse, corespondent Pelagis, și-a descris „furia” față de situație și a spus că este „anormal ca un animal să moară așa”.

„Este pentru prima dată când văd acest lucru în șapte ani de activitate”, a adăugat el.

Autopsia a constatat că balena suferise de o afecțiune parazitară care i-a afectat rinichii și care ar fi avut un impact semnificativ asupra activităților sale de vânătoare.

Balenele cu cioc Cuvier sunt cunoscute ca fiind vânători activi, scufundându-se la câţiva kilometri sub suprafața apei pentru a căuta diverse specii de calamar, pești de mare adâncime și alte prade, dar experții consideră că boala sa ar fi făcut ca acest animal să fie incapabil să caute mâncarea în modul său obișnuit.

În schimb, s-ar fi hrănit cu orice putea găsi aproape de suprafața apei.

Pelagis spune că majoritatea speciilor de creaturi marine sunt afectate de deșeuri, țestoasele confundând adesea produsele din plastic cu meduzele. Cu toate acestea, cetaceele tind să ingereze materiale plastice și alte deșeuri prin bio-acumulare, unde consumă, fără să vrea, pradă care a ingerat ea însăși plastic.

„Un delfin știe să recunoască o bucată de plastic spre deosebire de o broască țestoasă, de exemplu”, a explicat Itsas Arima într-o postare pe Facebook.

„Dar, în acest caz, cum puteți explica faptul că erau atât de mult în stomacul ei și hrănită direct? Am constatat că animalul era slab și avea o afecțiune parazitară majoră care îl slăbește, împiedicându-l probabil să continue să se hrănească normal.

„Așa că ea s-a întors la ceea ce era în jurul ei și el a dat peste … gunoiul nostru”.

Deși balena ar fi murit doar în urma bolii sale, experții consideră că şi consumul de plastic i-a accelerat semnificativ moartea.

sursa: www.observator.ro

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Piața EcoLocal Farmers Market vă așteaptă și în fiecare duminică, cu produse ecologice și artizanale locale
Articolul anterior
Scriitorul Ion Vicol a fost răpus de Covid-19
Articolul următor