Bașcana Găgăuziei i-a cerut lui Putin gaze ieftine și bani. Evghenia Guţul e singurul oficial din R.Moldova care s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin

Evghenia Guţul, başcanul regiunii autonome moldovene Găgăuzia, singurul oficial din Republica Moldova care s-a întâlnit cu Vladimir Putin de la începutul invaziei ruse din Ucraina, a anunţat miercuri că a cerut Moscovei ca Gazprom să livreze gaz direct în Găgăuzia, la un preţ special. În plus, ea a făcut apel la Kremlin să deschidă conturi speciale în care să fie viraţi bani pentru „creşterile salariale” ale găgăuzilor, scrie digi24.ro.

Guvernatoarea susţine că Vladimir Putin şi-a exprimat sprijinul „deplin” pentru Găgăuzia şi poporul Moldovei. Evghenia Guţul a făcut miercuri bilanţul vizitei sale de opt zile în Rusia, scrie News.ro, preluând NewsMaker. Ea a catalogat întrevederile pe care le-a avut cu oficiali de la Moscova, inclusiv cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, drept productive. În cadrul discuţiilor, spune Guţul, au fost abordate, prioritar, trei subiecte: gaz mai ieftin pentru regiune, bani pentru găgăuzi din conturi speciale, deschise în Rusia, precum şi posibilele exporturi din Găgăuzia în Federaţia Rusă. „Anterior, tranzacţia cu gaze dintre Găgăuzia şi partea turcă a fost oprită de autorităţile moldoveneşti. Am apelat la Rusia cu o cerere de a primi gaze la un tarif special, direct de la Gazprom”, a anunţat Evghenia Guţul.

„Există sprijin deplin din partea Federaţiei Ruse”, a menţionat Guţul, care a recunoscut că trebuie puse la punct „detaliile legale”.

Bani din Rusia pentru salariile găgăuzilor

Guţul a amintit şi despre una dintre promisiunile făcute în campania electorală, care a fost susţinută de oligarhul fugar Ilan Şor, şi anume creşteri salariale pentru locuitorii din Găgăuzia şi pentru angajaţii statului. Ea a spus că, deşi a reuşit să găsească „sponsori” care ar fi virat fonduri la bugetul Găgăuziei, acestea ar fi fost „sechestrate din ordinul autorităţilor moldoveneşti”. Guţul nu a precizat cine au fost sponsorii, dar spune că tranzacţiile au fost „legale”. În context, başcana a anunţat că s-a adresat Rusiei cu o cerere de a deschide astfel de conturi pe teritoriul său. „Am apelat la autorităţile ruse cu o solicitare de a deschide conturi la distanţă în Federaţia Rusă pentru cetăţenii din Găgăuzia, pentru a le transfera suplimentele salariale”, a declarat başcana. Potrivit Evgheniei Guţul, conturile vor fi deschise în sistemul de plată rus „Mir”.  „Cu ajutorul lor, locuitorii din Găgăuzia vor putea primi şi transferuri din străinătate”, susţine başcana. „Importatorii găgăuzi vor primi mari beneficii în Rusia”, a mai spus Guţul. Potrivit ei, preşedintele Vladimir Putin şi-ar fi exprimat sprijinul deplin pentru Moldova şi iniţiativele Găgăuziei.

Evghenia Guţul, primită de Putin

Evghenia Guţul a întreprins o vizită oficială în Federaţia Rusă, în perioada 1-8 martie. Ea s-a întâlnit inclusiv cu preşedintele rus Vladimir Putin, fiind primul oficial din R. Moldova care s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin după invadarea Ucrainei. În discuţii, guvernatoarea i s-a plâns lui Putin de autorităţile de la Chişinău, pe care le-a acuzat că „se răzbună” pe Găgăuzia din cauza „poziţiei sale civice”. Fotografia başcanei, în care dă mâna cu Putin în marja Festivalului Mondial al Tineretului de la Soci, a provocat indignare în Moldova. Evghenia Guţul este aleasă din partea partidului „ŞOR”, declarat între timp neconstituţional. Guvernatoarea nu doar că nu îşi ascunde legătura cu oligarhul fugar Ilan Şor, dar o şi menţionează cu orice ocazie. Ea este criticată din această cauză inclusiv de unii deputaţi ai Adunării Populare din Găgăuzia (APG), care îi solicită başcanei să se distanţeze de Şor şi să devină o personalitate politică independentă. Alegerea Evgheniei Guţul, anul trecut, a fost însoţita de o serie de scandaluri. Atât la Comrat, cât şi la Chişinău a fost semnalată mituirea alegătorilor, iar după primul tur de scrutin, au fost efectuate percheziţii la Comisia Electorală Centrală (CEC) a Autonomiei găgăuze.  Drept urmare, preşedinta Maia Sandu, la aproape un an de la alegerea başcanului, nu a inclus-o în echipa guvernamentală pe Evghenia Guţul, în condiţiile în care başcanul Găgăuziei este membru din oficiu al guvernului de la Chișinău. Totuşi, legea nu stabileşte un anumit interval de timp în care preşedintele trebuie să-l includă pe başcan în componenţa guvernului.

Guțul vrea să strângă legăturile cu prorușii din Moldova

Întâlnirea Evgheniei Guţul cu Putin a avut loc cu numai două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale ruse, prin care Putin se pregăteşte să-şi asigure încă şase ani la putere în plin război cu Ucraina şi decis să-şi continue ofensiva antioccidentală.  Guvernul de la Chişinău şi preşedinta Maia Sandu intră periodic în vizorul Moscovei, fiind criticaţi pentru atitudinea lor prooccidentală. Nu o dată, atât autorităţile de la Chişinău, cât şi oficialii din Vest au denunţat tentative şi planuri ale Rusiei de a destabiliza situaţia din Republica Moldova. Pe de altă parte, toţi liderii din Republica Moldova consideraţi proruşi au avut întâlniri personale, în ultimii ani, cu liderul de la Kremlin. Revenită din Rusia, başcanul Evghenia Guţul a anunţat că intenţionează să se întâlnească cu liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, fost preşedinte al Moldovei, şi cu secretarul executiv al Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, şi el fost preşedinte al Moldovei. Ambii sunt consideraţi favorabili Moscovei.

Vrea să coopereze cu Ilan Șor

Însă Evghenia Guţul nu a ascuns faptul că vrea să se vadă şi cu sponsorul ei, Ilan Şor, om de afaceri condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, dat în prezent în urmărire generală. Şor a fugit în Israel, dar se crede că vine regulat în Rusia, fiind căsătorit cu o cântăreaţă rusă. Guţul mai vrea să se întâlnească şi cu liderii partidului Renaştere, în spatele căruia s-ar afla tot Ilan Şor, după ce partidul lui omonim a fost scos în afara legii. Guţul a spus că vrea să discute cu toţi aceşti lideri despre „cooperarea comună”. „Noi suntem interesaţi să fie cât mai mulţi găgăuzi, de-ai noştri, în Parlament şi în Guvernul Republicii Moldova. Găgăuzia a meritat reprezentanţi demni, şi cel mai important, reprezentarea noastră legală în guvern. Başcanul în guvern nu este capriciul cuiva”, a menţionat Guţul. Luna trecută, fostul preşedinte socialist Igor Dodon declara că este gata să se întâlnească cu Evghenia Guţul. „Noi, socialiştii, am apărat întotdeauna interesele găgăuzilor şi sunt gata să mă întâlnesc şi să comunic cu actuala conducere a regiunii, cu Evghenia Guţul, cu reprezentanţii Comitetului Executiv al Găgăuziei, Adunarea Populară, dacă acest lucru va ajuta la soluţionarea problemelor locuitorilor din Găgăuzia. Această regiune m-a susţinut masiv de mai multe ori – peste 90% – şi cred că sunt obligat să fac totul pentru a ajuta autonomia şi locuitorii săi, în special în condiţiile abuzului de putere al autorităţilor centrale faţă de Găgăuzia”, menţiona Dodon la o emisiune TV.

SIS: Rusia vrea să blocheze aderarea Moldovei la UE

Pe 5 martie, şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandru Musteaţa, a declarat că SIS a intrat în posesia mai multor date care arată că Federaţia Rusă ar dori să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană prin implicarea în procesele electorale din 2024 şi 2025. În aceste acţiuni, Rusia va implica trei categorii de actori: actorii politici deschis declaraţi pro-Federaţia Rusă, actori politici declaraţi pro-statali şi actori politici conectaţi la grupurile de criminalitate organizată. Musteaţa a avertizat că Moscova planifică generarea mai multor crize, inclusiv în regiunea găgăuză sau în Transnistria, amplificarea tendinţelor radicale de natură separatistă în zona de sud a Republicii Moldova – cel mai important actor pe care mizează Federaţia Rusă fiind gruparea lui Ilan Şor, dar şi organizarea unor proteste la Chişinău.

Izvar nelimitat, delicii culinare, tururi fascinante, dar și artiști, măști, muzică și multă voie bună, la ”Sărbătoarea tradițiilor de iarnă” de la Castel Mimi, sâmbătă, 18 ianuarie


În ultimul eveniment public de iarnă la Castel Mimi, organizatorii și-am propus să celebreze împreună cu cei prezenți tradițiile autentice, care îmbracă în haine festive iarna în Moldova. Gazda evenimentului Maria Iliuț și Crenguța de Iederă împreună cu invitații săi, ansamblul etnofolcloric ”Stefan Vodă și Tudor Ungureanu și ansamblul etnofolcoric DORURELE, conducător artistic Vladimir Șchiopu, vor ura, colinda
și vor canta de voie bună și noroc în noul an ce a venit, informează unica.md!


Vino să dansăm împreună cu ansambluri populare cu măști zoomorfe capra, urs într-o atmosfera plină de farmec și tradiție, să descoperim istoria și farmecul din beciurile Castel Mimi într-un expres tur fascinant și să savurăm delicii culinare la Open Air Kitchen, iar pe final să coacem marshmallow la rug, savurând aceste dulciuri în atmosfera magică a serii.

Dress Code: haine călduroase și comode pentru dans și voie bună!

Preț de acces la eveniment:

Adulți (18+) -400 lei,
Adulți (18+) + tren -550 lei,
Copii de la 12 ani -17 ani -​  200 lei
Copii de la 12 ani -17 ani, inclusiv tren 350 lei 
Cursa tren pentru adulți/copii mai mari de 5 ani, tur-retur 150 lei
Copii 0-5 ani – tren – 1 leu
Copii pînă la 12 ani intră GRATUIT la eveniment.

Prețul de intrare la eveniment include:

* Izvar Nelimitat (de la 18 + Ani)
* Ceai nelimitat pentru copii
* Zonă foto pentru momente memorabile
* Express Tur Castel Mimi la ore fixate
* Dj conform program 
* Muzică LIVE conform program 
* 1 buc plăcintă de bun venit pentru adulți
* 1 buc Marshmallow pentru copii

Notă: Tot consumul Food la Open Air Kitchen și Bufnița Albă va fi contra cost!

Puteți procura bilete AICI!

Preț acces in ziua evenimentului 450 lei

Program eveniment Sărbătoarea tradițiilor la Castel Mimi

14:00 Deschidere eveniment. Oferire tichete pentru plăcintă și Marshmallow. RECEPTION

14:00-18:00 Cinema Room pentru copii. (Vârsta 3-12-ani, în baza unui acord semnat de părinți). DIORAMA 

14:00 -18:00 Vânzare de vin Castel Mimi. PROMO PRICE. WINE SHOP RECEPTION.

14:00 – 18:00 Program artistic tradiții de iarnă în Moldova. SQUAR

15:00-16:00 Program copii PAVILION 

15:00-17:30 Express Tur. Constantin Mimi CELLAR 

16:00-18:00 Cabină Foto PAVILION

18:30 – Plecare cursa tren spre Chișinău. Gara Bulboaca.
Orarul cursei de tren:
 
Din Chișinău, gara de tren: ora 13:00
Retur din Bulboaca, Castel Mimi 18:30
 
Important: locurile in tren se ocupă după principiul „primul venit, primul servit”. Vânzarea biletelor este strict conform nr de locuri. Solicităm respectuos copiii până la 5 ani, să fie luați in brațe dacă nu a fost cumpărat bilet pentru ei. Pentru copiii mai mari de 5 ani, se procura bilet la tren. Trenul pornește la ora exactă, va rugăm nu întârziați!

Vă așteptăm să vă alăturați împreună cu familia și prietenii Sărbătorii tradițiilor de iarnă din Moldova și să trăiți magia iernii într-un cadru de poveste la Castel Mimi!

Unele terenuri vor putea fi vândute doar cu semnătura primarului! Noi prevederi în domeniul funciar, aprobate de Guvern

Procesul de gestionare a resurselor funciare va fi eficientizat, iar terenurile agricole vor fi administrate mai transparent. Un șir de acte necesare pentru implementarea noului Cod funciar au fost modificate, astăzi, de Executiv, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Prin urmare, vor fi simplificate procedurile pentru vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole mici, cu plantații multianuale și o suprafață de până la 0,25 hectare. În acest caz, nu va mai fi necesară autentificarea notarială, ci doar un act confirmativ, emis de autoritatea publică locală.

De asemenea, în cazul exproprierii unui teren, cuantumul despăgubirii va fi echivalent cu valoarea de piață a terenului, iar pentru arendarea terenurilor proprietate a statului vor fi introduse licitații publice.

Totodată, conform modificărilor propuse, consiliile locale vor decide clasarea terenurilor irigate sau desecate în categoria celor neirigate. În același timp, va fi permisă efectuarea lucrărilor de întreținere a pășunilor și fânețelor din sumele achitate anual de arendași, sub monitorizarea autorităților locale.

Noul Cod funciar va intra în vigoare la data de 7 martie 2025.

Un tânăr de 22 de ani din Capitală, plasat în arest pentru comiterea unui jaf în sectorul Râșcani

Un tânăr de 22 de ani din Capitală a fost plasat în arest pentru 30 de zile pentru comiterea unui jaf în sectorul Rîșcani al capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Polițiștii au fost sesizați de o femeie de 30 de ani precum că a fost jefuită în plină zi.

În cadrul cercetărilor s-a stabilit că, în timp ce femeia se afla în automobil, s-a apropiat o persoană și a început sǎ discute cu ea, iar la un moment dat i-a aplicat mai multe lovituri după care i-a sustras de la gât lănțișorul din aur și a fugit într-o direcție necunoscută.

Prejudiciul cauzat victimei a fost estimat la 28.000 de lei.

În urma măsurilor întreprinse de polițiști, individul a fost identificat și reținut. Acesta nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind judecat pentru diferite infracțiuni.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

În ce aplicații își pierd timpul moldovenii
Articolul anterior
Ingredientul care e sursa obezității. Alimente în care se găsește
Articolul următor