Bătaie în plină campanie electorală la Costești între un consilier și primarul care se vrea în al doilea mandat

Conflict în plină campanie electorală între Grigore Meriacre, consilier local în satul Costești și primarul Vasile Borta (candidat pentru un nou mandat, pe lista Partidului Liga Orașelor și a Comunelor). Motivul ar fi fost niște lucrări efectuate, la inițiativa consilierului, pe strada pe care acesta locuiește. Potrivit poliției, „cei doi s-au numit cu cuvinte necenzurate, ulterior și-au aplicat reciproc lovituri în regiunea feței, fapt pentru care ambii bărbați au depus plângeri”. Incidentul a avut loc ieri, 24 octombrie, pe strada Alexandru cel Bun din Costești, scrie Ialovenionline.md.

colaj foto: www.ialovenionline.md

Bătaia ar fi pornit de la lucrările de pe strada Alexandru cel Bun din localitate, efectuate la inițiativa lui Grigore Meriacre, consilier ales de pe lista Blocului ACUM. Acesta spune că săptămâna trecută a anunțat primarul interimar al localității despre lucrările pe care intenționează să le facă pe strada pe care locuiește. Primarul Vasile Borta (degrevat din funcție pe perioada campaniei electorale) ar fi avut pretenții la modul în care se efectuează lucrările, reproșându-i consilierului că se astupă gropile de canalizare.


Am fost la primarul interimar și i-am adus la cunoștință, pentru a fi totul legal, acesta mi-a dat accept, susținând că fac un lucru bun în folosul comunității. Zilele trecute a fost aplicat pietriș mai mare, pietriș mai mic, și urma să fie adusă tehnica doar să fie nivelat pentru ca apa să nu spele tot. Azi (24 octombrie) primarul Vasile Borta și primarul interimar au venit de dimineață pe strada care se efectuau lucrările de nivelare, a dat jos geamul și m-a luat la întrebări: că de ce am pornit a face drumul, pentru că mai întâi trebuie să fie efectuate lucrări pentru canalizare”, a precizat Grigore Meriacre.

După ce ar mai fi analizat lucrările efectuate, primarul Vasile Bortă i-ar fi spus, din mașina sa personală, un cuvânt necenzurat consilierului Grigore Meriacre.

Mi-a spus că sunt „un pi***as, tu nu ești om”, stând la volan, în mașină. Eu m-am apropiat mai aproape, am băgat capul în mașină (la ușa de la pasager), l-am întrebat ce a spus, și el m-a lovit. Eu nu m-am așteptat. Eu port ochelari, mi-a spart ochelarii, m-a zgârâiat la nas, pe față. (…) Și eu cred că l-am pălit în cap, cap în cap, din reacție, așa cred, nu mai țin minte, că și el a fost la poliție. Și el era însângerat, și eu (…)  Dacă nu era primarul interimar era să fiu bătut mai tare”, a mai menționat Grigore Meriacre.  

 

De menționat că compania care a efectuat lucrări de remediere a străzii Alexandru cel Bun este gestionată de candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, la funcția de primar, Ilie Ionaș. „Deocamdată locuitorii străzii nu au achitat nimic, toate responsabilitățile mi le-am asumat eu, pentru că este un drum problematic, pe urmă vom vedea nota de plată și vom decide cum achităm. Mahala este bătrână, vom vedea care și cu cât va putea contribui”, mai spune consilierul, Grigore Meriacre.

L-am contactat pe primarul Vasile Borta pentru a afla și poziția lui, acesta însă ne-a luat la întrebări. „Ce să aflați? Se ocupă anchetatorul, organele de poliție, nu umblați cu… nu e treaba voastră. Care e treaba dumitale, care e treaba dumitale, să umbli să…Când o să se expună poliția atunci o să aveți informația”, i-a spus Vasile Borta reporterului IaloveniOnline.

L-am telefonat și pe Ivan Stepaniuc, primarul interimar, cel cu care ar fi fost cu Vasile Borta la inspectarea lucrărilor, acesta însă a negat că ar fi fost acolo. „Nu am fost eu acolo, nu știu cine va dat așa informație”, a spus primarul interimar Ivan Stepaniuc.

Inspectoratul de Poliție Ialoveni a confirmat incidentul de ieri. „Preliminar, poliția a stabilit că din cauza unor lucrări efectuate neconform pe un drum din localitate, cei doi s-au numit cu cuvinte necenzurate, ulterior și-au aplicat reciproc lovituri în regiunea feței, fapt pentru care ambii bărbați au depus plângeri. Ambii bărbați au fost îndreptați la Centrul Medicină Legală pentru efectuarea expertizei medico-legale. Cazurile sunt înregistrate și documentate de polițiști pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”, a precizat Mariana Didenco, ofițeră de presă, la Inspectoratul General de Poliție Ialoveni.

Pe o rețea de socializare, Partidul Acțiune și Solidaritate Costești a emis un comunicat oficial prin care se menționează: „respingem violența și agresiunea ca formă de soluționare a orice tip de conflict și pledăm pentru o corectitudine de manifestări și dialoguri in timpul alegerilor locale”.

După un șoc, opoziția din exil își imaginează un viitor fără Navalnîi. A fost cel care a dat tonul unei revoluții antiputiniste

Aliați direcți ai lui Aleksei Navalnîi sau nu, toți încearcă să se inspire din energia și umorul de care a dat dovadă oponentul lui Putin, scrie evz.ro.

În mare parte exilată, această opoziție rusă continuă să facă tot posibilul. Pentru alegerile prezidențiale din Rusia din 15-17 martie, ea le-a cerut celor care votează împotriva lui Putin să meargă cu toții la secțiile de votare la prânz,în timp ce autoritățile reprimă cu înverșunare orice formă de critică.

Aleksei Navalnîi a dat tonul unei revoluții antiputiniste

Pentru foarte numeroșii oponenți ruși care au fost nevoiți să-și părăsească țara, Aleksei Navalnîi dădea tonul. După șocul morții sale, aceştia încearcă să se reorganizeze și să continue împreună cu văduva sa, Iulia, mobilizarea împotriva puterii lui Vladimir Putin.

„Vom plânge în camerele noastre, în băile noastre, dar public, evident, vom continua să luptăm împotriva regimului, cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, a declarat pentru AFP Evgheni Nasirov, coordonatorul mișcării lui Navalnîi, în Germania.

„Obiectivul lui Putin este să ne pierdem motivația și să ne dispersăm”, adaugă activistul, care a părăsit Rusia cu puțin timp înainte de invadarea Ucrainei din 24 februarie 2022.  În mare parte exilată, această opoziție continuă să facă tot posibilul: pentru alegerile prezidențiale din Rusia din 15 până în 17 martie le-a cerut celor care votează împotriva lui Putin să meargă cu toții la secțiile de votare la prânz, în timp ce autoritățile reprimă cu înverșunare orice formă de critică.

Chiar dacă Navalnîi a murit, încă mai există opoziție

„Chiar și cei care nu votează, chiar dacă nu sunt ruși, vrem să adunăm mulțimi”, explică Evgheni Nasirov, care povesteşte cum contactează neobosit oamenii din Rusia pentru a le vorbi despre războiul din Ucraina. Dincolo de aceste acțiuni, coeziunea acestei opoziții ridică semne de întrebare. Până acum, doar organizația lui Navalnîi formează un curent structurat şi a reușit să construiască o mișcare credibilă anti-Putin înainte de a fi distrusă de represiune.

Dar acest grup stă singur împotriva unei adunări de personalități disparate, al căror singur punct comun este să fie împotriva invaziei din Ucraina și a regimului rus. Printre aceste figuri, Marat Guelman, un renumit colecţionar de artă rus și critic al Kremlinului, descrie un roller coaster emoționant de la moartea opozantului în închisoare:

„Mai întâi, am considerat că trebuie să nu mă mai gândesc la Rusia, să mă concentrez pe muncă, să reflectez cum să organizez o nouă viață”.

Iulia Navalnaia preia ștafeta

Apoi speranța a revenit, în special datorită anunțului șoc al Iuliei Navalnaia, la trei zile după moartea soțului ei, când aceasta s-a declarat gata să preia ștafeta.

„Iulia a schimbat totul”, spune Marat Guelman, acum stabilit la Berlin, care chiar asigură că doamna Navalnaia va putea reuni chiar mai mult decât soțul ei. În opinia lui, ea este, femeia situației:

„Machismul lui Putin funcționează bine împotriva bărbaților, dar împotriva unei femei nu mai funcționează. Fața Rusiei anti-război trebuie să fie cea a unei femei”.

„La amiază împotriva lui Putin”

„Iulia poate conta pe sprijinul meu. Sper că această tragedie va marca un punct de cotitură, astfel încât să ne coordonăm împreună activitățile de opoziție”, asigură pentru AFP fostul deputat de opoziție Dimitri Gudkov, care călătorește prin Europa pentru a stabili contacte cu autoritățile de pe continent.

Dmitri Gudkov speră că rușii vor urma în masă inițiativa „La amiază împotriva lui Putin”.

„Nu putem influența rezultatele alegerilor, dar, dacă putem arăta mulțimi care merg la urne la amiază, acest lucru poate submina legitimitatea lui Putin”, asigură adversarul, care își amintește că a participat la nunta cuplului Navalnîi și a condus demonstrații alături de ei în Rusia.
Locotenenții lui Navalnîi nu sunt însă așteptați la o întâlnire programată sâmbătă și duminică la Vilnius, Lituania, cu alți activiști împotriva puterii ruse.

Rusia ar trebui să fie o țară democratică și pașnică

Aliați direcți ai lui Aleksei Navalnîi sau nu, toți încearcă să se inspire din energia și umorul de care a dat dovadă acest oponent al lui Putin în toate împrejurările. Serghei Guriev, un fost consilier economic al guvernului rus, exilat în Franța, unde este director de formare la Sciences Po Paris, spune că a vorbit cu Aleksei Navalnîi înainte de transferul acestuia dintr-o închisoare din regiunea Moscovei în îndepărtata colonie penală din Arctica unde a murit.

Mai presus de toate, el își păstrează „convingerea că Rusia ar trebui să fie și va fi o țară democratică și pașnică”.  Activistul Evgheni Nasirov își amintește de o întâlnire avută în 2017 la deschiderea unui birou al mișcării lui Navalnîi la Celiabinsk, în estul Siberiei.

„A venit cu un singur bodyguard și l-am întrebat dacă nu se teme pentru siguranța lui. Mi-a răspuns în glumă: „O să mă aperi, nu-i așa?” (Traducerea- Rador)

Inteligența Artificială, folosită în Republica Moldova într-un amplu plan de dezvoltare a țării

În Republica Moldova, Executivul de la Chișinău vrea să folosească Inteligența Artificială într-un amplu plan de dezvoltare a țării.

Republica Moldova se va baza pe sprijinul inteligenței artificiale în procesul de dezvoltare a țării. Astfel, Cartea Albă”, ce vizează guvernanța datelor și IA, urmează să fie aprobată de către cabinetul de miniștri.

Documentul respectiv a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova (MDED). Pentru acest plan au fost consultați oamenii de afaceri, instituțiile publice, specialiștii în tehnologii informaționale, mediul academic, dar și alți responsabili din diverse domenii.

Inteligența Artificială, sprijin pentru dezvoltare în Republica Moldova

„Concluziile exprimate în Cărțile Albe se bazează pe o evaluare anterioară a documentelor de politici publice, a rapoartelor și analizelor disponibile publicului larg, precum și a cadrului normativ și de politici la nivel național și internațional, referitor la guvernanța datelor și IA. În elaborarea Cărții Albe au fost luate în considerare recomandări concrete formulate de organizațiile internaționale, special pentru cazurile în care statele demarează procese de dezvoltare a documentelor de politici în acest domeniu. Se precizează în metodologia documentului.

Cei care au conceput actul respectiv au spus că dezvoltarea Inteligenței Artificiale din ultimii doi ani poate genera o nouă revoluție tehnologică, aduce impact educației, medicinei, culturii, agriculturii, eficienței guvernamentale și productivității în antreprenoriat.

„Cartea Albă reprezintă instrumentul preliminar prin care acțiunile instituțiilor guvernamentale se vor alinia, conecta și intensifica pentru a produce rezultate, conturate ulterior într-un document de politici național, plan de acțiuni și cadru de guvernanță asumat la nivel politic. (…)

Implementarea tehnologiilor de IA poate avea un impact profund asupra economiei Republicii Moldova. Măsura exactă a creșterii PIB-ului datorată tehnologiilor de IA depinde de mai mulți factori, inclusiv de nivelul de adoptare a IA, de investițiile în cercetare și dezvoltare, de infrastructura existentă și de capacitatea forței de muncă de a se adapta la noile tehnologii”, au afirmat fondatorii documentului.

Viitorul aparține AI

Se estimează că până în 2030 circa 70% din companii vor utiliza cel puțin o tehnologie de inteligență artificială. Tehnologia va genera cu aproximativ 1,2% creșterea anuală a PIB-ului global.

În aceste condiții, autoritățile consideră că, în contextul procesului de aderare la UE, Moldova trebuie să își adapteze reglementările în domeniu, pentru a fi pregătită de schimbările în domeniul tehnologiilor informaționale care se vor produce la nivel global.

sursa: realitatea.md

Protest cu mortul în faţa Primăriei: ”Să-l îngroape aleșii care au mărit impozitele”

Protest cu mortul în faţa Primăriei. Viorel Pașca, omul care întreține sute de oameni, a protestat într-un mod inedit deoarece i-au fost mărite impozitele pe aceste așezăminte, scrie evz.ro.

Viorel Pașca spune că nu am crezut niciodată că lucrurile vor involua în așa măsură la Tinca, județul Bihor. De asemenea, el mai spune că  nu a crezut că v ajunge să fac vreodată ceea ce a făcut cu cest protest.

Viorel Pașca a mai protestat pentru modul în care i-au fost mărite impozitele pe aceste așezăminte. Acum i-a ajuns cuțitul la os constatând că plătește impozit mai mare decât în centrul Oradiei la casele din Tinca.

Din 2006 și până acum, Viorel Pașca a îngrijit aproape 3.000 de români loviți de soartă. În casele sale din Incești, Dumbrava și Tinca, bărbatul le oferă gratuit celor fără de adăpost și uitați de rude, hrană, medicamente și un loc unde să doarmă. Cu ajutorul donațiilor a reușit să cumpere aproape 20 de locuințe pe care le pune la dispoziția celor năpăstuiți, trimiși aici din toată țara. În ultima vreme, casele au devenit însă motiv de scandal, după ce primăria Tinca a decis să-i majoreze impozitele.

„Le-a mărit impozitul a nu știu câta oară, am ajuns la peste 5.000 de lei, pe unele case, ceea ce nu mi s-a părut normal, am avut o discuție cu domnul primar și cu alți angajați de-ai lui și mi-au spus că așa spune legea, să am impozit 5.000 de lei pe o casă.”, a declarat Viorel Pașca.

Viorel Pașca a decis să nu-i mai îngroape pe cei care mor în casele lui

Când a văzut că primăria rămâne indiferentă, Viorel Pașca a decis să nu-i mai îngroape pe cei care mor în casele lui. Primul pe care a căzut năpasta a fost un bărbat de 92 de ani din Satu Mare. Acesta era de cinci ani în grija lui Pașca. Dar joi și-a dat sfârșitul într-un salon în care se aflau și alți bolnavi. Primarul nu l-a ajutat așa că omul a sunat la 112.

„Legea spune că dacă moare un astfel de om care nu are pe nimeni și nu are cine să îl înmormânteze, primăria este obligată să-l înmormânteze. Am sunat acolo, nu m-a ajutat nimeni. Așa că am sunat și la 112. Am spus Poliției că am o persoană decedată pe care nu am unde să o duc și nu o pot lăsa noaptea afară, domnul de la Poliție mi-a zis că Poliția nu se ocupă cu așa ceva, și să sun la televiziune.”, a mărturisit Viorel Pașca.

Pașca nu a mai stat pe gânduri, l-a pus pe bărbat într-un sicriu și a chemat firma de pompe funebre, pentru a-l duce pe mort, direct în stradă, în mijlocul satului. Mai exact, a declanşat un protest în fața primăriei din Tinca.

„Ideea e că va mai muri unul, mâine, poimâine, peste o săptămână, măcar acum știm procedura, îl aducem la capelă, îl lăsăm aici și primăria se va ocupa, dacă va dori, dacă nu..nu știu. Misiunea mea e să am grijă de ei cât sunt în viață.”, a mai spus Viorel Pașca.

ANSP continuă monitorizarea situației epidemiologice prin infecțiile respiratorii: vaccinarea împotriva gripei și a COVID-19 rămâne a fi cea mai eficientă metodă
Articolul anterior
O mașină de taxi a ajuns într-un magazin de pe o stradă din centrul Capitalei
Articolul următor