Bătaie în plină campanie electorală la Costești între un consilier și primarul care se vrea în al doilea mandat

Conflict în plină campanie electorală între Grigore Meriacre, consilier local în satul Costești și primarul Vasile Borta (candidat pentru un nou mandat, pe lista Partidului Liga Orașelor și a Comunelor). Motivul ar fi fost niște lucrări efectuate, la inițiativa consilierului, pe strada pe care acesta locuiește. Potrivit poliției, „cei doi s-au numit cu cuvinte necenzurate, ulterior și-au aplicat reciproc lovituri în regiunea feței, fapt pentru care ambii bărbați au depus plângeri”. Incidentul a avut loc ieri, 24 octombrie, pe strada Alexandru cel Bun din Costești, scrie Ialovenionline.md.

colaj foto: www.ialovenionline.md

Bătaia ar fi pornit de la lucrările de pe strada Alexandru cel Bun din localitate, efectuate la inițiativa lui Grigore Meriacre, consilier ales de pe lista Blocului ACUM. Acesta spune că săptămâna trecută a anunțat primarul interimar al localității despre lucrările pe care intenționează să le facă pe strada pe care locuiește. Primarul Vasile Borta (degrevat din funcție pe perioada campaniei electorale) ar fi avut pretenții la modul în care se efectuează lucrările, reproșându-i consilierului că se astupă gropile de canalizare.


Am fost la primarul interimar și i-am adus la cunoștință, pentru a fi totul legal, acesta mi-a dat accept, susținând că fac un lucru bun în folosul comunității. Zilele trecute a fost aplicat pietriș mai mare, pietriș mai mic, și urma să fie adusă tehnica doar să fie nivelat pentru ca apa să nu spele tot. Azi (24 octombrie) primarul Vasile Borta și primarul interimar au venit de dimineață pe strada care se efectuau lucrările de nivelare, a dat jos geamul și m-a luat la întrebări: că de ce am pornit a face drumul, pentru că mai întâi trebuie să fie efectuate lucrări pentru canalizare”, a precizat Grigore Meriacre.

După ce ar mai fi analizat lucrările efectuate, primarul Vasile Bortă i-ar fi spus, din mașina sa personală, un cuvânt necenzurat consilierului Grigore Meriacre.

Mi-a spus că sunt „un pi***as, tu nu ești om”, stând la volan, în mașină. Eu m-am apropiat mai aproape, am băgat capul în mașină (la ușa de la pasager), l-am întrebat ce a spus, și el m-a lovit. Eu nu m-am așteptat. Eu port ochelari, mi-a spart ochelarii, m-a zgârâiat la nas, pe față. (…) Și eu cred că l-am pălit în cap, cap în cap, din reacție, așa cred, nu mai țin minte, că și el a fost la poliție. Și el era însângerat, și eu (…)  Dacă nu era primarul interimar era să fiu bătut mai tare”, a mai menționat Grigore Meriacre.  

 

De menționat că compania care a efectuat lucrări de remediere a străzii Alexandru cel Bun este gestionată de candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, la funcția de primar, Ilie Ionaș. „Deocamdată locuitorii străzii nu au achitat nimic, toate responsabilitățile mi le-am asumat eu, pentru că este un drum problematic, pe urmă vom vedea nota de plată și vom decide cum achităm. Mahala este bătrână, vom vedea care și cu cât va putea contribui”, mai spune consilierul, Grigore Meriacre.

L-am contactat pe primarul Vasile Borta pentru a afla și poziția lui, acesta însă ne-a luat la întrebări. „Ce să aflați? Se ocupă anchetatorul, organele de poliție, nu umblați cu… nu e treaba voastră. Care e treaba dumitale, care e treaba dumitale, să umbli să…Când o să se expună poliția atunci o să aveți informația”, i-a spus Vasile Borta reporterului IaloveniOnline.

L-am telefonat și pe Ivan Stepaniuc, primarul interimar, cel cu care ar fi fost cu Vasile Borta la inspectarea lucrărilor, acesta însă a negat că ar fi fost acolo. „Nu am fost eu acolo, nu știu cine va dat așa informație”, a spus primarul interimar Ivan Stepaniuc.

Inspectoratul de Poliție Ialoveni a confirmat incidentul de ieri. „Preliminar, poliția a stabilit că din cauza unor lucrări efectuate neconform pe un drum din localitate, cei doi s-au numit cu cuvinte necenzurate, ulterior și-au aplicat reciproc lovituri în regiunea feței, fapt pentru care ambii bărbați au depus plângeri. Ambii bărbați au fost îndreptați la Centrul Medicină Legală pentru efectuarea expertizei medico-legale. Cazurile sunt înregistrate și documentate de polițiști pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”, a precizat Mariana Didenco, ofițeră de presă, la Inspectoratul General de Poliție Ialoveni.

Pe o rețea de socializare, Partidul Acțiune și Solidaritate Costești a emis un comunicat oficial prin care se menționează: „respingem violența și agresiunea ca formă de soluționare a orice tip de conflict și pledăm pentru o corectitudine de manifestări și dialoguri in timpul alegerilor locale”.

Echinocțiul de toamnă 2024. Din septembrie nopțile devin mai lungi

Pe 22 septembrie are loc echinocțiul de toamnă 2024. Este fenomenul care marchează prima zi din noul anotimp în emisfera nordică și care mai este cunoscut sub denumirea de toamna astronomică, scrie digi24.ro.

La începutul ultimei decade a lunii septembrie, ziua se micșorează, iar noaptea începe să crească. În 2024, echinocțiul de toamnă va fi la ora 15:43, ora Moldovei.

“Équinoxe” este derivat din “aequinoctium”, compus din „aequus” (care înseamnă egal) și “nox”, “noctis” (care înseamnă noapte). Termenul de echinocțiu sau echinox se referă la un fenomen astronomic care are loc de două ori pe an, primăvara și toamnă, în momentele în care ziua și noaptea sunt aproximativ egale în orice loc de pe Pământ, atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică.

Au loc două astfel de fenomente: echinocțiul de primăvară și echinocțiul de toamnă. Primăvara, evenimentul astronomic reprezintă momentul în care Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 20 martie. Începând de la această dată, durata zilei, față de cea a nopții, va fi în continuă creștere, iar durata nopții, față de cea a zilei, va fi în scădere, până la data de 21 iunie când are loc solstițiul de vară. Echinocțiul de septembrie are loc în momentul în care Soarele traversează, din nou, Ecuatorul ceresc, de această dată din emisfera nordică în cea sudică. Punctul de intersecție din acest moment se numește „punct autumnal”.

După echinocțiul de toamnă, nopțile sunt mai lungi decât zilele, până la data de 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă. La aproximativ o lună de zile distantă de la echinocțiul de toamnă are loc și schimbarea orei. În 2024 se trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie, în ultima duminică din lună.

Incendiu uriaș cu intervenție sporită a salvatorilor, la Piața Centrală din Bălți, după ce mai multe buticuri cu haine au luat foc

Un incendiu uriaș s-a produs ieri, 31 august, la Bălți. Salvatorii din nordul ţării au intervenit pe teritoriul Pieţei Centrale conform nivelului sporit de intervenţie. Apelul a fost recepţionat la ora 15:43, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit informaţiilor focul a cuprins un container cu haine la Piaţa Centrală din municipiul Bălţi. La faţa locului pentru stingerea incendiului au fost îndreptate 7 echipe de pompieri. Conform datelor IGSU, focul a cuprins mai mult de 20 buticuri cu haine cu suprafaţă de circa 100m2.

Angajații IGSU au reușit localizarea arderii abia spre seară, la ora 17 : 34. La stingerea incendiului, pe teritoriul Pieții Vasile Alecsandri din municipiul Bălți au fost antrenate 15 unități de tehică și 50 de pompieri din cadrul IGSU. Victime nu au fost raportate. În urma arderii, focul a afectat buticuri cu haine pe o suprafață de 800m2. Datorită intervenției eficiente a forțelor și mijloacelor IGSU au fost salvate bunuri materiale pe o suprafață de circa 1200 m2. Efectivul IGSU continuă să lucreze la fața locului pentru lichidarea completă a incendiului.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite.

Marea Dictare Națională organizată și la Florești

Pe 31 august, de Ziua Limbii Române, la Florești a fost organizată Marea Dictare Națională. Evenimentul a reunit zeci de participanți, de la elevi la profesori și membri ai comunității, toți având un scop comun: să-și testeze cunoștințele de limbă română și să promoveze importanța corectitudinii în vorbire și scriere, scrie observatorul.md.

Organizat de Direcția Generală Educație, Cultură, Tineret și Sport Florești, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, dictarea s-a desfășurat în scuarul Centrului de Creație al Copiilor, într-o atmosferă de sărbătoare și respect pentru limba maternă.

Dictările codificate vor fi verificate de o comisie de evaluare, alcătuită din 3 membri: un reprezentat din cadrul DGECTS Florești și 2 profesori de limbă română cu grad didactic I, iar rezultatele vor fi transmise fiecărui participant prin poșta electronică. Cele mai bune lucrări vor fi premiate cu diplome, care vor fi înmînate în cadrul unei activități festive.

Menționăm faptul că, Marea Dictare Națională este la a II-a ediție, în Chișinău s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale, 20 de raioane au organizat transport pentru a aduce participanții la Chișinău, în timp ce alte 15 au asigurat desfășurarea dictării la nivel raional.

ANSP continuă monitorizarea situației epidemiologice prin infecțiile respiratorii: vaccinarea împotriva gripei și a COVID-19 rămâne a fi cea mai eficientă metodă
Articolul anterior
O mașină de taxi a ajuns într-un magazin de pe o stradă din centrul Capitalei
Articolul următor