Bebeluș găsit mort în pat, între părinți. ”Când am sunat la doctor a zis să-i suflăm în gură”

Tragedia a avut loc în satul Cornești, comuna Miroslava, județul Iași, cînd o fetiță de două luni și jumătate, cu o răceală la plămâni, a murit în somn.

Copila a fost găsită moartă în patul în care dormea cu mama sa, femeia neștiind atunci cauza decesului.

Reporterii BZI au mers la fața locului și au discutat cu tatăl care a negat acuzațiile privind neglijența cu care a fost tratată copila.

Familia ce era compusă din opt membri se luptă cu sărăcia de ani buni, fiind ajutați de comunitate deseori. Acum, după constatarea cauzei decesului pruncului, adică pneumonie, o vecină revoltată a făcut dezvăluiri ce fac situația dramatică a familiei și mai grea.

„Prietena mea a spus, dacă îmi mai rămân hăinuțe de la bebeluș, să le păstrez pentru acea familie. Zicea că a fost la ei și le-a dus de toate și că țin copiii ăia într-o mizerie de neimaginat, printre viermi și muște. Le-ați dus și dumneavoastră de toate și, după ce ați plecat, au scris pe gard «Haine la 10 lei/kg» și au vândut o mare parte. I-ați ajutat să ridice casă, și dumneavoastră, și cei din sat, dar acum au vândut acoperișul, tabla, ca să aibă de băutură. Copiii cerșesc mâncare din poartă-n poartă, deși oamenii le duc tot timpul de-ale gurii.

Dar asta n-ar fi nimic. Mă sună prietena mea azi să mă întrebe de hăinuțele puse deoparte și-mi zice: «Dă-le unde vrei, a murit bebelușul». Din cauza neglijenței părinților, în casa cărora se aude muzică tot timpul și care o țin într-o băută perpetuă și crâncenă, a murit un bebeluș. Și am auzit că e însărcinată din nou. Vă rog din suflet, haideți să facem ceva până nu se mai întâmplă o nenorocire. Copiii ăia, chiar și duși la casa de copii, vor avea o șansă… dar să moară cu zile?”, declara Ana L, citată de BZI.

În paralel, Andrei Vieru, tatăl copiilor, neagă acuzațiile și afirmă că nu au avut probleme, iar în casa lui se consumă prea puțin alcool.

„E casa bătrânească a tatălui meu. Ea stă cu copilașii, eu merg cu ziua la muncă, primesc 150 de lei, ne ajung. Nu beau, la muncă nu se bea, doar seara, dacă-mi mai iau câte o doză de bere. Soția s-a dus după certificatul de deces. Asistența socială a fost la primul băiat, dar nu am avut probleme”, declara Andrei Vieru.

De ce s-a stins fetița de nici două luni

Surprins la priveghi, bărbatul extrem de supărat a povestit ce s-a întâmplat, de fapt, cu fetița sa.

„Pneumonie… Am scos-o de la morgă, nu am știut nimic, a murit prin somn. Când am sunat atunci la doctor a zis să-i suflăm în gură, a început să-i curgă sânge din nas și asta a fost. Mai am cinci copii, patru băieți și erau două fete. Ne mai ajută și părintele Damaschin cu haine, încălțăminte, sau vecinii… Nu e însărcinată, dar este în fiecare an câte unul, cel mare are 9 ani, doi sunt la școală, unul la grădiniță. Vecinul de la vale ne ajută cu groapa și cu sicriul de la firma aia…”, a spus Andrei Vieru, tatăl pruncului decedat.

sursa: www.ziare.com

Țara noastră a primit 19 autospeciale de intervenție din partea Japoniei

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei. Ceremonia de recepționare a echipamentului s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale, transmite IPN.

Cele 19 autospeciale, fabricate în Japonia, vor fi distribuite în zece localități din țară. Donația este parte a proiectului moldo-japonez „Îmbunătățirea echipamentelor de prevenire a incendiilor” . Acestea au fost procurate printr-un grant de aproximativ 240 de milioane de lei.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat importanța acestui sprijin, menționând că peste un milion de cetățeni vor beneficia de o reacție mai rapidă în caz de urgență.

„Vreau să reiterez recunoștința față de partenerii japonezi pentru sprijinul generos și totodată să vă mulțumesc vouă, salvatorilor, pentru curajul, devotamentul și munca neobosită în slujba oamenilor”, a declarat șefa statului.

Ministra afacerilor interne, Daniella Misail-Nichitin, a evidențiat contribuția Japoniei în domeniul gestionării situațiilor de urgență.

„Acest sprijin ne ajută la formarea unei infrastructuri mai reziliente, mai puternice și mai rapide în fața crizelor”, a declarat ministra.

La rândul său, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamadda Yoichir, a menționat că această donație reflectă parteneriatul solid dintre cele două țări și angajamentul Japoniei pentru consolidarea capacităților Republicii Moldova de intervenție în situații de urgență.

În PMAN a fost expusă tehnica de intervenție a subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne. Cetățenii pot să o urmărească până la ora 14:00.

Evenimentul de recepționare a avut loc în ajunul Zilei salvatorului, marcată anual pe 5 aprilie. Cu acest prilej, IGSU va organiza „Gala premianților IGSU”, o ceremonie solemnă de recunoaștere a meritelor celor care și-au dedicat viața protejării cetățenilor.

Autospecialele urmează să fie puse în serviciul activ după finalizarea instruirilor tehnice, desfășurate de experți japonezi în subdiviziunile IGSU din țară.

Olesea Stamate a reacționat după excluderea sa din PAS: „Acțiunile mele au fost corecte și legale”

Deputată Olesea Stamate, exclusă din partid, spune că a primit „cu înțelegere” această decizie a conducerii PAS, însă consideră că acțiunile sale „au fost corecte și legale”. PAS a exclus-o pe parlamentară din rândurile sale, acuzându-o de faptul că a modificat astfel Legea amnistiei încât să permită deținuților pe viață să iasă la libertate din închisoare, scrie tvrmoldova.md

Parlamentara afirmă că decizia de a fi exclusă din formațiune reprezintă un „atac informațional dur”, direcționat atât împotriva sa, cât și a partidului, „mai ales într-un an electoral sensibil”.

Deși este învinuită, în calitate de autoare a unor amendamente la Legea Amnistiei, înaintate și votate în Parlament, că a creat un „proces viciat”, în urma căruia mai mulți criminați condamnați pe viață au ieșit la libertate, parlamentara spune că cunoaște adevărul și are sufletul împăcat.

„Încercarea de a-mi implica familia în aceste atacuri murdare, orchestrate de dușmanii guvernării – din interiorul și din afara țării – este inacceptabilă și sub orice limită a decenței”, a afirmat Olesea Stamate.

„Rămân devotată principiilor legalității, statului de drept și valorilor democratice.”

ULTIMA ORĂ! Federația Rusă expulzează trei angajați ai Ambasadei R. Moldova la Moscova

Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat vineri, 4 aprilie, la Ministerul rus de Externe, unde i-a fost comunicat faptul că trei angajați ai Ambasadei Republicii Moldova la Moscova au fost declarați „persona non grata”, scrie moldova1.md.

Această decizie a fost luată ca urmare a expulzării, pe 31 martie, a trei membri ai Ambasadei Rusiei la Chișinău, pentru că ar fi desfășurat activități incompatibile cu statutul lor diplomatic.

Ministerul rus a subliniat că Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova își desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena din 1961, iar orice acuzație de implicare în treburile interne ale Republicii Moldova nu are niciun temei.

Amintim că pe 31 martie Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău i-a transmis ambasadorului desemnat al Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov, o notă prin care trei angajați ai ambasadei au fost declarați persoane indezirabile în R. Moldova. Măsura a fost luată în contextul acuzațiilor lansate de Serviciul de Informații și Securitate, potrivit cărora Rusia l-ar fi ajutat pe reputatul condamnat penal Alexandr Nesterovschi să se ascundă în regiunea transnistreană.Ambasada Rusiei a respins atunci acuzațiile, numindu-le ”insinuări nefondate și inacceptabile”.

Două specii de insecte minuscule au invadat masiv Moldova! Pot provoca alergii, iar în timp pot duce la uscarea arborilor
Articolul anterior
VIDEO! Inundații puternice în centrul Italiei: Șase oameni au murit
Articolul următor
Close menu