Belarus: sute de părinți își caută copiii prin izolatoare

Sute de părinți din Belarus își caută cu disperare copiii de mai bine de trei zile, aceștia dispărând fie direct după alegerile de duminică, fie în următoarele zile.

separator

Aceștia s-au adunat pe la porțile izolatoarelor de detenție și susțin că nimeni nu le spune nimic despre soarta fiilor lor, transmite ziarulnațional.md.

Unicele informații pe care le-au aflat au fost de la tinerii scăpați din ghearele polițiștilor – în celule pentru maximum opt deținuți sunt plasați de la 15 până la 40 de oameni, nu le-au adus mâncare niciodată în cele trei zile, iar apa este doar cea de la robinet.

Totodată, tinerii ar fi judecați direct în izolator, așa cum s-a întâmplat și în R. Moldova după protestele din 7 aprilie 2009.

Mamele din Belarus au luat cu ele haine și mâncare, în speranța că le vor putea transmite copiilor, și își plâng durerea în glas: „Ați văzut băiatul cela care a arătat ce are pe spate – semnul crucii imprimat cu bastoane. Noi lucrăm la uzine ca să le plătim salarii acestora (cei care bat tinerii cu bastoanele – n.r.)?”. Video!

În Belarus au loc proteste, după alegerile de duminică în care a ieșit învingător, pentru a șasea oară, cu peste 80%, Alexandr Lukașenko. Oamenii acuză guvernarea că a falsificat rezultatele alegerilor, iar în presă sunt publicate tot mai multe imagini video și audio care ar susține această ipoteză. Totodată, câțiva angajați ai structurilor de forță au anunțat că se opun ordinelor de reprimare a protestelor.

Percheziții CNA la această oră: Un avocat din Chişinău și un complice, reținuți într-un dosar de corupție

Centrul Național Anticorupție anunță reținerea unui avocat din Chișinău și a unui complice într-un dosar de trafic de influență, comis în circumstanțe agravante. La această oră, ofițerii CNA, sub conducerea procesuală a procurorilor Procuraturii mun. Bălți, efectuează 12 percheziții și alte acțiuni de urmărire penală în 5 cauze pornite pe fapte de corupție, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, sunt examinate acțiunile unui avocat și ale altor persoane, manifestate prin pretinderea și primirea de mijloace financiare, în sume cuprinse între 500 de euro și 47 000 de euro, în schimbul promisiunii de a influența unii  procurori și judecători în vederea soluționării pozitive mai multor cauze penale sau măsuri preventive.

În urma acțiunilor de urmărire penală desfășurate în această dimineață, ofițerii anticorupție au ridicat mai multe obiecte și documente relevante cauzelor penale pornite de fapte de corupție, iar două persoane au fost reținute pentru o perioadă de 72 ore și urmează a fi plasate în izolator.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Acțiunile sunt în desfășurare, iar cu detalii vom reveni.

Calitatea aerului din Chișinău, monitorizată cu laboratorul mobil donat de România

Primul laborator mobil pentru monitorizarea calității aerului, donat de România Agenției de Mediu, a ajuns la Chișinău. Astăzi, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, împreună cu colegii de la Agenția de Mediu, au făcut teste de calitate a aerului chiar în centrul capitalei. Datele au fost transmise direct către Laboratorul de Referință de Mediu, iar rezultatele analizelor au arătat că niciun parametru nu a depășit limitele admisibile. Cu noul echipament, rezultatele sunt disponibile în doar o oră, comparativ cu cele 24 de ore necesare anterior, ceea ce permite o monitorizare mai rapidă și intervenții prompte în cazul depistării unor valori critice, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Datorită mobilității sale, laboratorul poate fi deplasat rapid în diverse locații, inclusiv în zone urbane, rurale și industriale, asigurând monitorizarea direct în teren. Este echipat cu o sursă alternativă de energie, care îi permite să funcționeze fără întreruperi chiar și în cazul unei pene de curent.  

În plus, laboratorul este dotat cu aspiratoare speciale pentru prelevarea aerului, care permit măsurarea concentrațiilor de compuși organici volatili precum benzen, toluen și etilbenzen. Până acum, acești parametri nu puteau fi analizați în stațiile automate existente, din lipsa unor echipamente similare. Această dotare aduce un progres semnificativ în monitorizarea calității aerului și protecția mediului.

Donația stației mobile subliniază colaborarea strânsă și angajamentul ambelor națiuni pentru un mediu mai curat și o viață mai sănătoasă. Este un simbol al eforturilor comune pentru un viitor mai verde. România și Republica Moldova își consolidează astfel parteneriatul și reafirmă angajamentul față de protecția mediului și bunăstarea publică.

Un bărbat fără permis a vrut să mituiască polițiștii cu 800 de lei

Polițiștii Secției escortă și misiuni speciale a INSP au stopat o Toyota pe traseul R4, la intrarea în localitatea Coșernița din raionul Criuleni. Mașina era condusă de un bărbat de 47 de ani, originar din municipiul Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Șoferul a recunoscut că nu deține dreptul de a conduce, iar în încercarea de a scăpa de răspundere, acesta a încercat să ofere polițistului mită în sumă de 800 de lei.

Polițistul a denunțat imediat tentativa de corupere, iar la fața locului a fost solicitată grupa operativă din cadrul Inspectoratului de Poliție Criuleni pentru documentarea cazului.

Cazul a fost urmat de altele două, în sectorul Buiucani al capitalei și pe traseul M5, în apropiere de Strășeni, șoferii fiind denunțați de polițiști.

Reamintim că tentativa de corupere a unui funcționar public este o infracțiune și se pedepsește conform legii.

Legumele din comerț cu cel mai mare nivel de nitrați, conform laboratoarelor din țara noastră
Articolul anterior
Alimente care stimulează sinteza de colagen la nivelul pielii
Articolul următor