Bloc de 5 etaje fără fundație. Cum s-a construit în Turcia în timp ce autoritățile închideau ochii

Imagini virale cu un unul dintre blocurile care s-au prăbușit în Turcia în urma cutremurului. Un bloc de cinci etaje a fost ridicat pur și simplu fără fundație.

Iata imaginile:

O înregistrare video din 2019 în care presedintele turc Erdogan se laudă cu legile de amnistie în domeniul construcțiilor, în provincia Kahramanmaras din sud-estul țării, a devenit virală. Provincia este una dintre cele 10 provincii în care mii de clădiri s-au prăbușit după ce două cutremure majore au lovit regiunea pe 6 februarie.

Înainte de alegerile locale din 31 martie 2019, Erdogan s-a adresat cetatenilor din Kahramanmaras în timpul unui miting, spunând: „Am rezolvat problemele a 144.556 de cetățeni din Kahramanmaras cu amnistia (de construcție)”.

Erdogan se lăudase în mod similar cu aceste măsuri de amnistie și in timpul mitingurilor din alte provincii afectate de cutremur, Malatya si Hatay, în timp ce se afla în turneu în țără pentru alegerile din 2019, relateaza Duvar English.

Clădirile din toate aceste trei provincii au suferit distrugeri de amploare in urma celor doua cutremure majore din 6 februarie.

Presedintele Uniunii Camerelor de ingineri și urbaniști din Istanbul, Pelin Pinar Giritlioglu, a spus că aproape 75.000 de clădiri din regiunea afectată de cutremure au primit astfel de „amnistii”, potrivit unui interviu acordat BBC. În cazul în care o clădire primeste o amnistie și se plătește amenda aferenta, structura nu este demolată, chiar dacă nu îndeplineste cerințele relevante enumerate în reglementarile privind construcțiile și cutremurele.

În 2018, chiar și Ministerul Urbanismului a recunoscut că jumatate dintre structurile din Turcia nu respectau reglementările relevante.

Secretarul general adjunct al municipalitatii metropolitane din Istanbul, Bugra Gokce, a anuntat la 10 februarie ca 3,1 milioane de clădiri au fost amnistiate înainte de alegerile generale din 2018. Numărul clădirilor care au fost amnistiate în cele zece provincii afectate de cutremure este de 294.165.

Numărul certificatelor de amnistie a clădirilor acordate în provinciile respective este urmatorul: 59.247 în Adana, 10.629 în Adiyaman, 14.719 în Diyarbakir, 40.224 în Gaziantep, 56.464 în Hatay, 39.58 în Kahramanmaras, 4.897 în Kilis, 22, 299 în Malatya, 21.107 în Osmaniye și 25.521 în Sanliurfa.

În mai 2018, când a fost adoptată cea mai recentă lege de amnistie zonală, guvernul a obținut venituri echivalente cu 2 miliarde de dolari SUA, potrivit publicatiei online Asia Times.

Într-un tweet din 2013, cu ocazia aniversării cutremurului din 17 august 1999 din Marmara, președintele Erdogan a spus că „clădirile ucid, nu cutremurele. Trebuie să învațăm să trăim cu cutremurele și să luăm măsuri în consecință”.

La începutul acestei săptămâni, 170 de avocați au depus o plângere penala comună, cerând autorităților să lanseze o ancheta asupra antreprenorilor clădirilor demolate și să le interzică acestora să părăsească țara până la proces.

sursa

Schemă de șantaj dirijată din penitenciarul de la Cricova, prin care trei deținuți au pretins de la altul peste 33.000 de lei

Mai exact, cei trei cu vârste de 24, 28 și 36 de ani l-au constrâns pe deținutul șantajat (inclusiv l-au bătut) ca să joace cărți contra bani, chiar dacă acest joc sau altele de noroc sunt interzise în penitenciar și chiar dacă cunoșteau că acesta nu aveau bani. Astfel, pe parcursul anului 2024, aceștia au obținut transferuri bănești pe cartele bancare de la rudele acestuia peste 23.000 lei, urmând să mai primească altă tranșă de peste 10.000 lei, pentru bugetul comun al grupului criminal organizat din care fac parte, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Totuși, una din rudele persoanei șantajate, care muncea în afara țării și transfera sume de bani la solicitarea acesteia, a depus plângere la revenirea în Moldova; iar deținutul vizat a fost transferat într-un alt penitenciar pentru ca să-i fie asigurată securitatea.  Au urmat șase percheziții la cei trei condamnați sub conducerea procurorilor PCCOCS, desfășurate cu sprijinul mascaților angajaților Administrației Naționale a Penitenciarelor (DDS Pantera).

Astfel, de la cei trei deținuți au fost ridicate telefoane mobile și cartele telefonice care ar fi folosite în schema de șantaj (dintre care una a fost înghițită de către un deținut percheziționat), precum și înscrisuri cu datele unei cartele bancare și substanțe prezumtiv interzise în penitenciar ce urmează a fi supuse expertizării.

Urmează ca cei trei deținuți din penitenciarul din Cricova să fie transferați într-un alt  penitenciar din Chișinău, pentru continuarea investigațiilor. Aceștia-și ispășesc pedepsele pentru omor și cauzare de vătămări corporale care au rezultat în decesul persoanei, pentru  termene de până la 17 ani închisoare. Deținutul condamnat pentru cel mai lung termen și-a început ispășirea pedepsei din 2011 și avea rolul neoficial de „supraveghetor” al unui bloc locativ din penitenciar în cadrul grupului infracțional.

Investigațiile continuă, timp în care cei trei deținuți cercetați beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

CEC oferă alegătorilor posibilitatea de a verifica online listele electorale și secțiile de votare

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că, începând cu 1 octombrie 2024, alegătorii au posibilitatea să verifice online corectitudinea întocmirii listelor electorale și a informaților despre secția de votare la care vor vota pe data de 20 octombrie 2024, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Verificarea datelor din lista electorală poate fi efectuată accesând pagina https://verifica.cec.md, urmând pașii corespunzători. Pentru a afla la ce secție de votare vor vota, alegătorii pot accesa aceiași pagină https://verifica.cec.md. La rubrica „Află unde să votezi”, selectând adresa de domiciliu, vor afla informația despre secția de votare asociată adresei.

Totodată, începând cu data de 1 octombrie 2024, potrivit legislației electorale, alegătorul se poate adresa la biroul electoral al secției de votare ce corespunde domiciliului sau reședinței sale, pentru a solicita, în baza documentelor doveditoare, includerea sau excluderea din listă, corectarea erorilor comise la înscrierea datelor despre sine ori despre alți alegători. 

Modificări în listele electorale pot fi solicitate cu cel puțin 7 zile înainte de ziua alegerilor. Biroul electoral comunică imediat registratorilor din cadrul autorităților administrației publice locale modificările solicitate cu anexarea actelor doveditoare. Registratorul verifică datele și efectuează, după caz, mențiunile corespunzătoare în Registrul de stat al alegătorilor.

Amintim că alegătorul poate fi înscris numai într-o singură listă electorală și la o singură secție de votare în baza actelor ce atestă domicilierea sa în perimetrul secției de votare respective.

Un bebeluș de 11 ani a ajuns cu arsuri grave la spital după ce s-a oprit cu apă fiartă

Un bebeluș de 11 ani a ajuns la spital după ce s-a oprit cu apă fiartă. Micuțul s-a ales cu arsuri de gradul doi și trei, informează unica.md.

Potrivit presei locale, nenorocirea s-a produs luni la Dubăsari, în timp mama și micuțul se aflau la bucătărie. Acesta a vrut să se țină de piciorul mamei, iar ca să nu cadă, femeia s-a grăbit să-l apuce și a vărsat cana cu ceai fierbinte peste el.

Bebelușul a fost preluat de ambulanță și internat la Institutul Mamei și Copilului.

„Roboții” cu care amenință Rusia nu pot fi controlați. Imagini virale: un robot trece peste un instructor rus
Articolul anterior
Medicii i-au amputat și mâinile sportivului rus Roman Kostomarov, campion olimpic și mondial la patinaj artistic: „Este în stare critică”
Articolul următor