Bloc de 5 etaje fără fundație. Cum s-a construit în Turcia în timp ce autoritățile închideau ochii

Imagini virale cu un unul dintre blocurile care s-au prăbușit în Turcia în urma cutremurului. Un bloc de cinci etaje a fost ridicat pur și simplu fără fundație.

Iata imaginile:

O înregistrare video din 2019 în care presedintele turc Erdogan se laudă cu legile de amnistie în domeniul construcțiilor, în provincia Kahramanmaras din sud-estul țării, a devenit virală. Provincia este una dintre cele 10 provincii în care mii de clădiri s-au prăbușit după ce două cutremure majore au lovit regiunea pe 6 februarie.

Înainte de alegerile locale din 31 martie 2019, Erdogan s-a adresat cetatenilor din Kahramanmaras în timpul unui miting, spunând: „Am rezolvat problemele a 144.556 de cetățeni din Kahramanmaras cu amnistia (de construcție)”.

Erdogan se lăudase în mod similar cu aceste măsuri de amnistie și in timpul mitingurilor din alte provincii afectate de cutremur, Malatya si Hatay, în timp ce se afla în turneu în țără pentru alegerile din 2019, relateaza Duvar English.

Clădirile din toate aceste trei provincii au suferit distrugeri de amploare in urma celor doua cutremure majore din 6 februarie.

Presedintele Uniunii Camerelor de ingineri și urbaniști din Istanbul, Pelin Pinar Giritlioglu, a spus că aproape 75.000 de clădiri din regiunea afectată de cutremure au primit astfel de „amnistii”, potrivit unui interviu acordat BBC. În cazul în care o clădire primeste o amnistie și se plătește amenda aferenta, structura nu este demolată, chiar dacă nu îndeplineste cerințele relevante enumerate în reglementarile privind construcțiile și cutremurele.

În 2018, chiar și Ministerul Urbanismului a recunoscut că jumatate dintre structurile din Turcia nu respectau reglementările relevante.

Secretarul general adjunct al municipalitatii metropolitane din Istanbul, Bugra Gokce, a anuntat la 10 februarie ca 3,1 milioane de clădiri au fost amnistiate înainte de alegerile generale din 2018. Numărul clădirilor care au fost amnistiate în cele zece provincii afectate de cutremure este de 294.165.

Numărul certificatelor de amnistie a clădirilor acordate în provinciile respective este urmatorul: 59.247 în Adana, 10.629 în Adiyaman, 14.719 în Diyarbakir, 40.224 în Gaziantep, 56.464 în Hatay, 39.58 în Kahramanmaras, 4.897 în Kilis, 22, 299 în Malatya, 21.107 în Osmaniye și 25.521 în Sanliurfa.

În mai 2018, când a fost adoptată cea mai recentă lege de amnistie zonală, guvernul a obținut venituri echivalente cu 2 miliarde de dolari SUA, potrivit publicatiei online Asia Times.

Într-un tweet din 2013, cu ocazia aniversării cutremurului din 17 august 1999 din Marmara, președintele Erdogan a spus că „clădirile ucid, nu cutremurele. Trebuie să învațăm să trăim cu cutremurele și să luăm măsuri în consecință”.

La începutul acestei săptămâni, 170 de avocați au depus o plângere penala comună, cerând autorităților să lanseze o ancheta asupra antreprenorilor clădirilor demolate și să le interzică acestora să părăsească țara până la proces.

sursa

”Hai acasă de Crăciun”: peste 40 de concerte și spectacole vor fi organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă în localitățile din țară, dar și în diasporă

Peste 40 de concerte și spectacole vor fi organizate în localitățile din țară, dar și în diasporă, în cadrul celei de-a doua ediții a campaniei „Hai acasă de Crăciun”. Activitățile culturale vor începe joi, 19 decembrie, și se vor încheia pe 16 ianuarie 2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În întreaga țară sunt programate peste 43 de spectacole artistice, cu participarea Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „JOC”;  „Moldova Concert” cu ansamblul de cântece și dansuri populare „Fluieraș”, „Mugurel”,  formațiile „Milenium” și „Noroc”; Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” –  cu ansamblul „Folclor”, Accordion Band „Concertino”; Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină” cu formația Enigma Romilor, precum și artiști independenți.

Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” și Teatrul Republican „Luceafărul” vor duce „Magia Crăciunului” în casele de cultură din 7 sate și orașe din țară.

În  total 11 ansambluri și formații de muzică și dans, dar și artiști independenți vor merge să evolueze pe scenele caselor de cultură din aproape 40 de localități, sate și orașe de pe întreg teritoriul țării, inclusiv UTA Găgăuzia. 

Sergiu Prodanministrul Culturii: „Experiența de anul trecut arată că e bine ca „Hai acasă de Crăciun” să însemne toată Moldova, nu mai există centru și periferie, capitală și provincie, avem un public dornic de oameni talentați, de artiști profesioniști – pe scenele caselor de cultură, majoritatea renovate și dotate cu echipamente și mobilier corespunzător, prin programul Satul European.

Întreaga Moldovă este înfometată de momente cultural-artistice. Scopul nostru e să aducem bucuria spectacolului de calitate la cât mai mulți spectatori prețuitor de valori și tradiții autentice și să contribuim la unitatea dintre oameni.”

Cetățenii din diasporă, care nu reușesc să vină acasă, au ocazia să savureze tradițiile sărbătorilor de iarnă împreună cu actorii teatrului „Ion Creangă” la  Berlin și Frankfurt, în perioada 19 – 22 decembrie.

Turneul „Povești de Crăciun” are în ofertă basmul „Mama este soarele”, comedia muzicală „Soacra cu trei nurori”, jocuri captivante pentru cei mici și un program autentic cu datini și tradiții la cumpăna dintre ani.

Administrațiile publice locale sunt îndemnate, de asemenea, să pună în valoare tradițiile locului, prin organizarea de târguri, expoziții de artizanat, concerte cu artiști locali sau ateliere interactive. Aceste activități au scopul de a promova identitatea unică a fiecărei localități, întărind, în același timp, coeziunea și spiritul comunitar.

Mai multe informații despre ora, data și locația evenimentelor, în agenda „Hai acasă de Crăciun”

200 de milioane de euro vor fi investiți în creșterea pădurilor

Peste 63 de mii de hectare de terenuri și păduri degradate vor fi reabilitate în Moldova cu suportul financiar al Uniunii Europene. Parlamentul a ratificat Contractul de finanțare cu Banca Europeană de Investiții pentru implementarea proiectului „Program de dezvoltare a pădurilor din Moldova”. Astfel, Moldova va beneficia de un împrumut în valoare de 200 de milioane de euro, transmite IPN.

Banii vor fi investiți în extinderea pădurilor și reabilitarea fâșiilor forestiere degradate pe o suprafață totală de 63 200 de hectare. Acest lucru va genera, în următorii 30 de ani, reduceri de circa 12 milioane de tone de dioxid de carbon.

De asemenea, resursele financiare sunt destinate pentru consolidarea infrastructurii forestiere pentru transportul materialului lemnos și crearea depozitelor forestiere, precum și a drumurilor de acces în păduri.

Potrivit autorităților, datorită implementării proiectului, vor fi create peste nouă mii de locuri de muncă permanente sau temporare.

Împrumutul va fi acordat pentru o perioadă de 30 de ani, cu perioadă de grație de până la opt ani. Implementarea necesită investiții totale de 435 de milioane de euro.

ATENȚIE, șoferi! Ceață densă în centrul și sudul țării cu vizibilitate redusă

ATENȚIE, șoferi! Este ceață densă în centrul și sudul țării, la această oră, ceea ce reduce considerabil vizibilitatea în trafic, informează unica.md.

În context, polițiștii vin cu recomandări pentru conducătorii auto și pietoni:

  • Reduceți viteza și adaptați-o condițiilor meteo.
  • Folosiți luminile de întâlnire și cele anticeață.
  • Păstrați o distanță sigură față de vehiculul din față.
  • Evitați manevrele riscante și depășirile.

Pietoni:
– Asigurați-vă temeinic înainte de a traversa strada.
– Purtați haine cu elemente reflectorizante pentru a fi vizibili.
– Traversarea se face doar prin locuri marcate și după ce sunteți siguri că șoferii v-au observat.

Siguranța pe drum depinde de fiecare dintre noi!

„Roboții” cu care amenință Rusia nu pot fi controlați. Imagini virale: un robot trece peste un instructor rus
Articolul anterior
Medicii i-au amputat și mâinile sportivului rus Roman Kostomarov, campion olimpic și mondial la patinaj artistic: „Este în stare critică”
Articolul următor