Un tribunal din Milano a plasat o divizie a Dior („Manufactures Dior SRL”) sub administrare judiciară timp de un an, din cauza „condițiile inumane de muncă” pentru angajații care lucrează în condiții asemănătoare sclavilor, relatează Bild. Dior aparține grupului francez LVMH (inclusiv Moët & Chandon, Louis Vuitton).
Imagine simbol
Potrivit documentului judecătoresc de 34 de pagini, unii muncitori, dintre care unii imigraseră ilegal în Italia, au fost forțați să doarmă în fabrica de producție, transmite libertatea.ro.
Mulți dintre ei nu aveau un contracte de muncă legală. În plus, potrivit acuzațiilor, au lucrat în „condiții de igienă și sănătate sub minimul necesar pentru o abordare etică”.
Dispozitivele de siguranță (cardurile de acces) de la unitățile de producție au fost îndepărtate pentru ca orele de muncă să nu poată fi cuantificare. Nu erau respectate nici sărbătorile legale.
Doi dintre subcontractanții chinezi ai Dior au fost responsabili de exploatare.
Aceste condiții de „sclavie modernă” au fost descoperite prin controale ale autorităților italiene și o anchetă a Parchetului din Milano, supervizată de Fabio Roia, președintele tribunalului Milano.
Deși Dior nu a fost acuzat de conduită penală, instanța a constatat că societatea a acționat cu neglijență, necontrolând condițiile de muncă ale angajaților: „Aceasta nu este o încălcare unică, ci mai degrabă o metodă generală și consolidată”.
Administrarea judiciară înseamnă acum că procesele interne sunt mai bine monitorizate și instanța este informată cu privire la progresul în soluționarea problemei.
Aceste condiții de muncă inumane aduc milioane de Dior, scrie Bild. Compania produce genți de mână la un preț de 53 de euro, la poarta fabricii. Prețul crește de 51 de ori pentru client, la 2.700 de euro pe piesă.
Bild a contactat compania de modă pentru a primi explicații despre cum apare această diferență semnificativă de costuri și ce se va face în viitor pentru a proteja mai bine angajații. Dior nu a răspuns la momentul publicării articolului.
Dior nu este un caz izolat. O decizie similară, de administrare judiciară, a fost luată împotriva mărcii de lux Armani, în aprilie. Au fost probleme cu furnizorii, iar și aici s-au produs genți de mână la prețuri mici și vândute consumatorilor cu aproape 2.000 de euro.
Și firma Gucci a fost recent criticată când a devenit public că șerpii au fost uciși cu cruzime pentru a crea anumite genți din piele.