Brandul Dior, acuzat de sclavie în Italia. Ce a dezvăluit o anchetă

Un tribunal din Milano a plasat o divizie a Dior („Manufactures Dior SRL”) sub administrare judiciară timp de un an, din cauza „condițiile inumane de muncă” pentru angajații care lucrează în condiții asemănătoare sclavilor, relatează Bild. Dior aparține grupului francez LVMH (inclusiv Moët & Chandon, Louis Vuitton).

Dior, acuzat de sclavie modernă, în Italia. Ce a dezvăluit o anchetăImagine simbol

Potrivit documentului judecătoresc de 34 de pagini, unii muncitori, dintre care unii imigraseră ilegal în Italia, au fost forțați să doarmă în fabrica de producție, transmite libertatea.ro.

Mulți dintre ei nu aveau un contracte de muncă legală. În plus, potrivit acuzațiilor, au lucrat în „condiții de igienă și sănătate sub minimul necesar pentru o abordare etică”.

Dispozitivele de siguranță (cardurile de acces) de la unitățile de producție au fost îndepărtate pentru ca orele de muncă să nu poată fi cuantificare. Nu erau respectate nici sărbătorile legale.

Doi dintre subcontractanții chinezi ai Dior au fost responsabili de exploatare.

Aceste condiții de „sclavie modernă” au fost descoperite prin controale ale autorităților italiene și o anchetă a Parchetului din Milano, supervizată de Fabio Roia, președintele tribunalului Milano.

Deși Dior nu a fost acuzat de conduită penală, instanța a constatat că societatea a acționat cu neglijență, necontrolând condițiile de muncă ale angajaților: „Aceasta nu este o încălcare unică, ci mai degrabă o metodă generală și consolidată”.

Administrarea judiciară înseamnă acum că procesele interne sunt mai bine monitorizate și instanța este informată cu privire la progresul în soluționarea problemei.

Aceste condiții de muncă inumane aduc milioane de Dior, scrie Bild. Compania produce genți de mână la un preț de 53 de euro, la poarta fabricii. Prețul crește de 51 de ori pentru client, la 2.700 de euro pe piesă.

Bild a contactat compania de modă pentru a primi explicații despre cum apare această diferență semnificativă de costuri și ce se va face în viitor pentru a proteja mai bine angajații. Dior nu a răspuns la momentul publicării articolului.

Dior nu este un caz izolat. O decizie similară, de administrare judiciară, a fost luată împotriva mărcii de lux Armani, în aprilie. Au fost probleme cu furnizorii, iar și aici s-au produs genți de mână la prețuri mici și vândute consumatorilor cu aproape 2.000 de euro.

Și firma Gucci a fost recent criticată când a devenit public că șerpii au fost uciși cu cruzime pentru a crea anumite genți din piele.

Cod galben de ceață pe întreg teritoriul Republicii Moldova

Meteorologii au emis COD GALBEN de ceață, valabil pentru mâine, 24 ianuarie, în toată țara, informează unica.md.

Avertizarea intră în vigoare vineri la ora 01:00 și va fi valabilă până la ora 12:00.

În această perioadă, pe arii extinse se prevede ceață cu vizibilitatea de 200 de metri și mai puțin.

Tot mâine se așteaptă precipitații slabe sub formă de ploaie și vânt slab.

Șoferii sunt îndemnați să dea dovadă de prudență.

Caz șocant la Iași! Un copil de 3 anișori a fost găsit mort în casă. Părinții l-ar fi lăsat singur ore în șir, cât timp ei erau la băut

Incident de-a dreptul șocant într-o comună din Iași. Un copilaș de 3 ani a murit, după ce părinții l-ar fi lăsat singur ore în șir. Cei doi ar fi mers să bea într-un alt loc, scrie observatornews.ro

Update: Potrivit primelor informații, copilul era mort de câteva ore când autoritățile au ajuns la fața locului. Nu se știe dacă cel mic avea probleme de sănătate. Familia ar fi fost cunoscută pentru problemele cu alcoolul. 

Știre inițială:

Potrivit informațiilor, părinții au ajuns acasă dar au sunat abia peste câteva la 112, asta pentru că au crezut că cel mic doarme. 

Poliţiştii şi medicii sunt prezenţi la faţa locului și urmează să stabilească cum s-a produs nenorocirea. 

Maia Sandu a avut o întrevedere cu ambasadorii statelor europene și G7

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit astăzi cu ambasadorii statelor europene și ai țărilor membre ale formatului G7, inclusiv SUA, Canada și Japonia, acreditați în Republica Moldova. În cadrul întrevederii, Președinta Maia Sandu a evedențiat  principalele provocări cu care se confruntă țara noastră. Șefa statului  a remarcat  și impactul crizei energetice provocate de Rusia, care afectează direct nivelul de trai al cetățenilor și urmărește să influențeze procesele electorale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În acest context, Președinta Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova își concentrează eforturile pe asigurarea securității energetice și reducerea vulnerabilității economice a cetățenilor. Șefa statului a mulțumit partenerilor internaționali pentru sprijinul acordat, subliniind că acest ajutor este esențial pentru stabilitatea Republicii Moldova, dar și pentru securitatea întregii regiuni.

Președinta a abordat, de asemenea, tema reformei justiției, subliniind că aceasta este nu doar o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană, ci și o așteptare clară a cetățenilor, care își doresc o justiție corectă, independentă și eficientă. „Reformele din domeniul justiției, în special evaluarea externă a judecătorilor, încep să aducă rezultate și trebuie să continue într-un ritm accelerat,” a punctat șefa statului. 

Un alt subiect important al discuțiilor a fost consolidarea eforturilor împotriva corupției politice. Maia Sandu a subliniat necesitatea de a întări arhitectura instituțională a organelor responsabile de combaterea corupției, și de îmbunătăți cadrul legal pentru aplicarea unor sancțiuni mai dure împotriva celor implicați în corupția politică și electorală. Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea integrității alegerilor parlamentare.

Dialogul a reafirmat angajamentul Republicii Moldova de a continua reformele necesare pentru a face față provocărilor actuale și a construi un viitor mai sigur și mai prosper pentru cetățeni.

Parcursul european al Republicii Moldova, discutat de Viceprim-ministra pentru integrare europeană și Ministra afacerilor externe a României, aflată la Chișinău
Articolul anterior
Două produse folosite de aproape toată lumea au fost clasificate drept cancerigene. Avertismentul OMS
Articolul următor