Britanic eliberat din Donbas: Ofiţerul a îngenuncheat în faţa mea şi m-a întrebat „Ştii cine sunt eu? Sunt moartea ta!”

Un britanic capturat de ruşi în estul Ucrainei a povestit, într-un interviu acordat publicaţiei The Sun, despre lupta sa remarcabilă de cinci luni pentru supravieţuire şi despre cum răpitorii i-au spus că moartea sa ar putea fi „rapidă” sau „frumoasă”.

Aiden Aslin, după capturarea de către soldaţii ruşi în oraşul ucrainean Mariupol

Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, a declarat că a fost bătut, înjunghiat şi forţat să asculte cântece sovietice 24 de ore pe zi într-o celulă mică.

Calvarul său a luat sfârşit abia după ce miliardarul Roman Abramovici, fostul proprietar al clubului Chelsea, a negociat un schimb extraordinar de prizonieri.

Aiden, reunit sâmbătă cu mama sa şi cu logodnica sa ucraineană, a recunoscut: „Nu credeam că voi scăpa cu viaţă”.

Născut în Notts, Aiden şi-a construit o nouă viaţă în Ucraina în 2018 – s-a îndrăgostit de Diane Okovita şi s-a alăturat puşcaşilor marini ucraineni.

Apoi a luptat împotriva ruşilor după ce aceştia au invadat Ucraina în februarie.

Dar batalionul său a fost încolţit atunci când a rămas fără mâncare şi muniţie în timpul asediului sângeros din aprilie al oraşului Mariupol.

Înainte de a se preda, Aiden a sunat-o pe mama sa, Angela Wood, în vârstă de 51 de ani. Dianei i-a spus că: „Indiferent ce se întâmplă, ne vom revedea”.

Cu toate acestea, în curând s-a temut că zilele sale erau numărate.

„Mi-au răsfoit paşaportul şi şi-au dat seama repede că nu era ucrainean. Soldatul m-a întrebat în rusă: ‘De unde eşti?’ I-am spus că sunt din Marea Britanie şi m-a lovit cu pumnul în faţă.

M-au separat de ceilalţi şi au început să mă interogheze în spatele unui vehicul blindat. M-am dus la comandantul meu şi i-am spus: ‘Uite, voi fi luat, probabil că mă vor ucide, vreau să le spui familiei mele când vei ieşi, dacă vei ieşi, că îi iubesc'”, a spus britanicul.

Aiden a fost dus cu maşina în Republica Populară Doneţk, a fost condus într-un centru de detenţie cu o cagulă pe cap şi a fost bătut în mod repetat cu un baston în timpul interogatoriului.

Fiecare răspuns pe care îl dădea era întâmpinat cu o nouă bătaie. De asemenea, l-au ameninţat că îi vor tăia urechea.

„Ofiţerul fuma o ţigară, a îngenuncheat în faţa mea si m-a întrebat: ‘Ştii cine sunt eu?’ Am spus ‘nu’, iar el mi-a răspuns în rusă: ‘Eu sunt moartea ta’.

A spus: ‘Ai văzut ce ţi-am făcut?’. A arătat spre spatele meu. Mi-a arătat cuţitul şi mi-am dat seama că mă înjunghiase. Apoi m-a întrebat: ‘Vrei o moarte rapidă sau o moarte frumoasă?’ I-am răspuns în rusă: ‘O moarte rapidă’. El a zâmbit şi a spus: ‘Nu, vei avea o moarte frumoasă… şi mă voi asigura că va fi o moarte frumoasă'”, a mai povestit Aiden Aslin.

În următoarele cinci luni, tânărul a fost ţinut 24 de ore pe zi într-o celulă de doar 1,5 m pe 1,80 m şi plină de gândaci şi păduchi.

A fost lipsit de lumina soarelui şi i s-a permis să iasă doar pentru a filma videoclipuri de propagandă şi pentru a discuta telefonic cu Ministerul britanic al Afacerilor Externe.

În luna mai, a fost judecat pentru activităţi de mercenariat şi a folosit ocazia pentru a comunica cu familia sa – frecându-şi nasul când minţea.

Pe fondul protestelor la nivel mondial, a fost condamnat la moarte şi i s-a spus că va fi împuşcat de un pluton de execuţie.

„În timpul celor cinci luni de captivitate, nu am putut să plâng. Când am auzit că am fost condamnat la moarte, am vrut să plâng, dar pur şi simplu nu am putut. A fost literalmente o chestiune de supravieţuire. Viaţa ta este în mâinile acestor oameni şi faci ceea ce îţi spun ei să faci sau suferi consecinţele”, a declarat el.

„În ciuda a tot ceea ce am suferit, ştiam că, mai devreme sau mai târziu, vom vedea lumina la capătul tunelului şi că mă voi întoarce să o văd pe Diane şi familia mea.”

Vestea pe care o spera de mult timp a sosit în cele din urmă săptămâna trecută, când a fost acoperit cu o cagulă, scos din celulă şi urcat într-un camion care se îndrepta spre aeroportul Rostov-pe-Don din Rusia.

Colegii săi de captivitate – John Harding, 59 de ani, Shaun Pinner, 48 de ani, Dylan Healy, 22 de ani, şi Andrew Hill, 35 de ani – erau, de asemenea, acolo.

Aiden a continuat:

„L-am auzit pe unul dintre soldaţi spunând ‘schimb’. Am început să mă emoţionez, dar îmi tot spuneam: ‘Opreşte-te, opreşte-te’. S-ar putea să fi auzit greşit. Au spus: ‘Ai auzit veştile despre regină?’. Auzisem despre asta la radio în celula mea cu câteva zile înainte, aşa că am spus ‘Da’. A fost destul de emoţionant.

Încă nu aveam nicio idee despre ce se întâmpla, dar după câteva ore am ajuns la aeroport. Am îndepărtat banda adezivă şi încercam să înţeleg unde mă aflu. Mă uitam la un grup de saudiţi şi unul dintre băieţi m-a întrebat: ‘Acela este Roman Abramovici?'”.

Apoi şi-a dat seama că erau eliberaţi. Când s-au urcat în avion, Abramovici i-a strâns mâna lui Aiden, spunându-i: „Mă bucur să te avem aici”.

„Ne-am aşezat şi Shaun s-a aşezat lângă mine. Abramovici se uita la toată lumea. Era un pic timid şi nu voia să ne deranjeze. A fost uimitor. Cu mai puţin de 48 de ore înainte eram în izolare, tratat mai rău decât un câine, iar acum eram într-un avion cu oameni care nu voiau să-mi facă rău”, a adăugat Aiden.

sursa

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune de drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

România livrează Ucrainei curent electric, în urma avariilor din sistemul energetic naţional provocate de bombardamentele ruse

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană, transmite News.ro.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

Având în vedere pagubele semnificative suferite de reţeaua electrică ucraineană în urma bombardamentelor ruseşti, Ministerul Energiei din Ucraina îi îndeamnă pe consumatori să reducă folosirea aparatelor cu consum mare de energie în orele de vârf (în special seara, între orele 17:00 şi 22:00).

De asemenea, industria este îndemnată să îşi revizuiască procesele de producţie pentru a reduce sarcina asupra reţelei electrice şi să utilizeze importurile cât mai mult posibil pentru a se asigura că sunt evitate întreruperile şi că reţeaua este mai rezistentă.

SUA anunță Moscova că Occidentul nu va recunoaște „niciodată” referendumurile din Ucraina
Articolul anterior
FMI: Două probleme majore amenință Regatul Unit
Articolul următor