Britanicii iau cu asalt benzinăriile și golesc ce a mai rămas prin magazine

Marea Britanie se confruntă, în această perioadă, cu o criză fără precedent în ultimii aproape 25 de ani. Nu există oameni disponibili pentru mii de posturi în multe sectoare ale economiei, iar industria alimentară e îngenuncheată: rafturile sunt goale și diverse lanțuri de fast-food au trebuit să retragă anumite produse din ofertă. 

Rafturi goale în supermarketuri şi chiar raţionalizarea chimioterapiei în anumite spitale. În Marea Britanie există o atmosferă apocaliptică. Guvernul îndeamnă să se evite panica, dar între timp britanicii se pregătesc pentru ce e mai rău: dau cu asalt la benzinăriile și golesc ce a mai rămas prin magazine.

Potrivit Petrol Retailers, aproape 5.500 de puncte de vânzare au fost obligate să închidă cu efect imediat,deoarece au rămas fără carburant luni, iar restul urmează cât de curând același scenariu, notează Antena3.

Dar, de fapt, nu este o criză a combustibilului. Este o criză a forței de muncă. Nu doar firmele petroliere se confruntă cu probleme în urma crizei de șoferi. Fabricile, restaurantele şi supermarketurile au fost și ele afectate de lipsa şoferilor de camioane de luni întregi.

Este din cauza COVID-19 sau Brexit?

E puțin din amândouă. Cu toate că lipsa acută a șoferilor de tir a fost o problemă în multe țări din Europa, Marea Britanie a fost lovită cel mai puternic. Cei mai mulți arată cu degetul către Brexit, care  a anulat libertatea de circulaţie a forţei de muncă din UE în Regatul Unit şi a atras proceduri greoaie şi costisitoare pentru acordarea vizei necesare.

Pandemia de COVID-19 nu a ușurat lucrurile. Restricțiile de circulație și lockdown-urile din ultimul an și jumătate au obligat mulţi şoferi de tir originari din România sau Polonia să părăsească Marea Britanie şi să revină la familiile lor.

Care ar fi soluția problemei?

Ca răspuns la criza acută de șoferi de tir, Boris Johnson a  a dat undă verde miniştrilor săi pentru relaxarea reglementărilor britanice privind imigraţia pentru a permite unui număr mai mare de şoferi străini de camion să intre pe teritoriul ţării. Totuși acest plan nu e pe placul multora dintre șoferii europeni care au fost afectați de Brexit, temându-se că de îndată ce criza va trece se vor găsi în aceeași poziție.

Ministrul afacerilor Kwasi Kwarteng a fost de acord să pună în aplicare o măsură de exceptare temporară a industriei petroliere de la Legea concurenței din 1998, ca parte a unui plan numit Protocolul petrolier din aval, în scopul schimbului de informații și al optimizării aprovizionării.

Tânăra din Orhei dispărută fără urmă: Momentul în care urcă într-o mașină

Jurnaliștii CANAL 5 au reușit să facă rost de imaginile video care surprind momentul atunci când Ana, tânăra din raionul Orhei pe care de vinerea trecută, părinții, rudele, iubitul, dar și poliția o caută non-stop, a urcat în automobilul de model ”Ford”, care a dus-o într-o direcție necunoscută.

În filmuleț se poate observa cum tânără se apropie de stația de așteptare a transportului public, iar în câteva clipe, în rând cu aceasta se oprește automobilul și tânără urcă nestingherit în acesta.

Ana-Maria Guja este originară din satul Susleni, raionul Orhei. Își face studiile la Colegiul pedagogic din Orhei, iar vineri, în data de 12 aprilie, după ora 20 seara, revenea de la muncă, din sectorul Nistreana, unde făcea ore individuale cu un copil de clasele primare.

Nici mama Anei nu știe unde este fiica ea. Femeia spune că ultima dată a stat de vorbă cu ea cu 2 zile până la dispariție. Printre lacrimi, femeia afirmă că fiica ei este o fire liniștită și nu are dușmani.

Pe pagina de Facebook a Politiei Naționale, la a 3 zi de la dispariția tinerei, oamenii legii au anunțat că fata este în căutare. Pentru postul nostru de televiziune, oamenii legii au declarat că examinează mai multe versiuni, iar pentru a nu prejudicia mersul anchetei, nu ne pot oferi informații.

Persoanele care cunosc detalii despre unde s-ar putea afla fata sau au informații despre acest caz, sau au recunoscut mașina din imagini, sunt rugate să anunțe la numerele de telefon 112 sau 078 325 001, de la care redacției noastre i-a fost cerut ajutorul. Semnalmentele tinerei sunt: înălțimea 1.65 m, păr castaniu, ochi căprui. În momentul plecării, aceasta purta pantaloni negri, maiou alb și o bluză neagră.

Eurovision Song Contest 2024: Organizatorii concursului anunță schimbări

Pe 16 aprilie, organizatorii celei de-a 68-a ediții a Eurovision Song Contest 2024 au anunțat schimbări în modul în care țările finaliste vor extrage ordinea evoluării în Marea Finală, scrie moldova1.md.

În anii precedenți, statele care au reușit să obțină un loc în Marea Finală urmau să tragă la sorți doar în ce parte a finalei vor evolua – prima parte (piesele 1-13) sau a doua parte (piesele 14-26), iar producătorii concursului alegeau numărul de ordine al fiecărui concurent.

În acest an, va fi introdusă o nouă categorie pentru tragerea la sorți – „Alegerea producătorului” („Producer’s Choice”).

Radiodifuzorul suedez SVT a declarat că 25 dintre cele 26 de țări din Marea Finală (Suedia, țara gazdă, a extras deja numărul de ordine 1) vor putea să tragă la sorți prima parte, a doua parte sau Alegerea Producătorului în cadrul extragerii pentru ordinea de evoluare în Marea Finală.

Acest lucru înseamnă că, dacă un artist va trage la sorți „Producer’s Choice”, producătorii emisiunii vor putea plasa piesa respectivă oriunde în prima sau a doua parte a ordinii de evoluare în finala de pe 11 mai.

Astfel, vor exista 6 locuri care pot fi trase la sorți în prima parte a finalei, 6 locuri în a doua parte și 13 locuri la alegerea producătorului.

Ediția din 2024 a concursului Eurovision Song Contest va avea loc la Malmö, Suedia, în perioada 7-11 mai. Prima semifinală va fi organizată marți, 7 mai, iar cea de-a doua, joi, 9 mai. Marea finală va avea loc sâmbătă, 11 mai.

Accident teribil în stânga Nistrului: Un mort și mai mulți răniți, după ce un BMW a intrat într-o stație plină cu oameni

Un accident rutier grav a avut loc în această dimineață în stânga Nistrului. Un BMW a intrat într-o stație plină cu oameni, apoi a ajuns într-un gard, scrie unimedia.info.

Potrivit presei din regiune, o persoană a decedat, iar mai multe au fost rănite.

La fața locului au intervenit serviciile specializate.

Pfizer a început testele clinice pentru un vaccin pe bază de ARN mesager împotriva gripei
Articolul anterior
O fetiţă de 4 ani le-a îngrijit pe surorile ei mai mici timp de trei zile, după ce tatăl lor a murit subit
Articolul următor