Britanicii iau cu asalt benzinăriile și golesc ce a mai rămas prin magazine

Marea Britanie se confruntă, în această perioadă, cu o criză fără precedent în ultimii aproape 25 de ani. Nu există oameni disponibili pentru mii de posturi în multe sectoare ale economiei, iar industria alimentară e îngenuncheată: rafturile sunt goale și diverse lanțuri de fast-food au trebuit să retragă anumite produse din ofertă. 

Rafturi goale în supermarketuri şi chiar raţionalizarea chimioterapiei în anumite spitale. În Marea Britanie există o atmosferă apocaliptică. Guvernul îndeamnă să se evite panica, dar între timp britanicii se pregătesc pentru ce e mai rău: dau cu asalt la benzinăriile și golesc ce a mai rămas prin magazine.

Potrivit Petrol Retailers, aproape 5.500 de puncte de vânzare au fost obligate să închidă cu efect imediat,deoarece au rămas fără carburant luni, iar restul urmează cât de curând același scenariu, notează Antena3.

Dar, de fapt, nu este o criză a combustibilului. Este o criză a forței de muncă. Nu doar firmele petroliere se confruntă cu probleme în urma crizei de șoferi. Fabricile, restaurantele şi supermarketurile au fost și ele afectate de lipsa şoferilor de camioane de luni întregi.

Este din cauza COVID-19 sau Brexit?

E puțin din amândouă. Cu toate că lipsa acută a șoferilor de tir a fost o problemă în multe țări din Europa, Marea Britanie a fost lovită cel mai puternic. Cei mai mulți arată cu degetul către Brexit, care  a anulat libertatea de circulaţie a forţei de muncă din UE în Regatul Unit şi a atras proceduri greoaie şi costisitoare pentru acordarea vizei necesare.

Pandemia de COVID-19 nu a ușurat lucrurile. Restricțiile de circulație și lockdown-urile din ultimul an și jumătate au obligat mulţi şoferi de tir originari din România sau Polonia să părăsească Marea Britanie şi să revină la familiile lor.

Care ar fi soluția problemei?

Ca răspuns la criza acută de șoferi de tir, Boris Johnson a  a dat undă verde miniştrilor săi pentru relaxarea reglementărilor britanice privind imigraţia pentru a permite unui număr mai mare de şoferi străini de camion să intre pe teritoriul ţării. Totuși acest plan nu e pe placul multora dintre șoferii europeni care au fost afectați de Brexit, temându-se că de îndată ce criza va trece se vor găsi în aceeași poziție.

Ministrul afacerilor Kwasi Kwarteng a fost de acord să pună în aplicare o măsură de exceptare temporară a industriei petroliere de la Legea concurenței din 1998, ca parte a unui plan numit Protocolul petrolier din aval, în scopul schimbului de informații și al optimizării aprovizionării.

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Cod Galben de vânt puternic în țară!

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru mâine, 29 martie.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), avertizmentul va fi valabil în intervalul orelor 08:00-18:00. Astfel, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.

Sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii;

Se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi;

Este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii.

Specialiștii recomandă evitarea trecerii prin apropierea copacilor; ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ; evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî; evitarea folosirii focului deschis.

Pfizer a început testele clinice pentru un vaccin pe bază de ARN mesager împotriva gripei
Articolul anterior
O fetiţă de 4 ani le-a îngrijit pe surorile ei mai mici timp de trei zile, după ce tatăl lor a murit subit
Articolul următor