Bucurie la Moscova după înfrângerile suferite de Macron și Scholz la europarlamentare

Politicienii ruşi s-au bucurat luni de înfrângerile grele suferite de partidele preşedintelui francez Emmanuel Macron şi cancelarului german Olaf Scholz în alegerile pentru Parlamentul European, iar Kremlinul a ţinut să sublinieze că partidele de dreapta sunt în ascensiune în Europa, relatează Reuters citat de news.ro.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că rezultatele reflectă, în parte, „politica ineptă” a ambilor lideri de a sprijini Ucraina în războiul cu Rusia. „Este timpul să ne retragem. La mormanul de cenuşă al istoriei!” a postat Medvedev pe platforma X.

Valentina Matvienko, şefa camerei superioare a parlamentului, a declarat că Macron şi Scholz au „suferit o înfrângere zdrobitoare cu partidele lor, (care) confirmă încă o dată eşecul lor ca politicieni naţionali şi europeni”.

„Mai mult, în cazul lor, acesta este un rezultat binemeritat, care vine după mulţi ani de ignorare completă a nevoilor reale ale oamenilor şi ale societăţii”, a scris ea pe Telegram.

Rusia curtează de mult timp lideri din dreapta politică europeană, precum premierul ungar Viktor Orban şi Marine Le Pen din Franţa, şi doreşte să exploateze orice semn de divizare în Europa care ar putea slăbi sprijinul pentru Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a observat că, după alegerile europene, majoritatea din Parlamentul European va fi în continuare pro-UE şi pro-Ucraina, dar ascensiunea partidelor de dreapta este clară. „Această dinamică este vizibilă cu ochiul liber şi, bineînţeles, în ciuda faptului că proeuropenii îşi păstrează pentru moment poziţiile de lider, în timp, partidele de dreapta le vor călca pe urme”, a prognozat el. „Urmărim îndeaproape aceste procese”, a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Putin.

În Franţa, preşedintele Macron a convocat alegeri legislative anticipate, primul tur urmând să aibă loc pe 30 iunie, după ce partidul său centrist a obţinut mai puţin de jumătate din scorul obţinut de partidul lui Le Pen, Rassemblement National (RN). Peskov a mai declarat că Rusia va monitoriza cu atenţie votul anticipat, „mai ales ţinând cont, să spunem, de atitudinea extrem de neprietenoasă şi chiar ostilă a conducerii franceze faţă de ţara noastră”.

Macron a enervat Rusia cu o serie de declaraţii în ultimele săptămâni, inclusiv prin lansarea ideii de a trimite trupe europene pentru a ajuta Ucraina în război.

Înaintea ultimelor alegeri prezidenţiale franceze, din 2022, Macron a acuzat-o pe rivala sa, Marine Le Pen, că este „dependentă” de Rusia şi de Putin, citând un împrumut pe care partidul ei l-a obţinut de la o bancă ceho-rusă. Le Pen s-a întâlnit cu Putin la Kremlin în 2017, dar de la începutul războiului din Ucraina a condamnat invazia Moscovei şi a încercat să minimalizeze comentariile anterioare în care îşi exprima admiraţia faţă de liderul rus.

Cazul care a șocat România. O fetiță de 6 ani s-a aruncat de la etaj, pe fondul unui conflict între mamă și iubitul acesteia

Cazul fetiței de 6 ani, din Balș, Olt, despre care primele date indicau că s-ar fi aruncat de la fereastra apartamentului situat la etajul IV, pe fondul unui conflict între părinți, se complică. Anchetatorii au o nouă pistă, în dosar fiind efectuate cercetări pentru tentativă de omor, scrie presa din România.

Evenimentul șocant a avut loc joi-dimineață, 20 iunie 2024, în jurul orei 6,30, într-un bloc situat pe strada Nicolae Bălcescu din orașul Balș, județul Olt.

„La data de 20 iunie 2024, în jurul orei 6,30, Inspectoratul de Poliție Județean Olt a fost sesizat, prin apel 112, cu privire la faptul că un copil s-ar fi precipitat de la etajul unui bloc din orașul Balș. La fața locului, s-a deplasat echipa operativă din cadrul Poliției orașului Balș. Din primele verificări, polițiștii au stabilit faptul că o minoră, în vârstă de 6 ani, din orașul Balș, județul Olt, s-ar fi precipitat de la etajul unui bloc situat pe strada Nicolae Bălcescu, din aceeași localitate”, au transmis inițial polițiștii.

În urma evenimentului, fata a suferit răni deosebit de grave, fiind inițial transportată la spitalul din Balș, de unde a fost transferată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, unde a fost supusă mai multor intervenții chirurgicale.

Suspiciuni că fata ar fi sărit de la etaj de frică

În urma cercetărilor în acest caz, anchetatorii au aflat că între mama fetiție și concubinul acesteia ar fi avut loc un conflict. Concubinul, uun bărbat de 34 ani, din Balș, ar fi lovit-o pe femeie și ar fi amenințat-o și pe fetiță cu bătaia. Copila s-ar fi speriat și s-ar fi refugiat într-una dintre încăperi, de unde de frică s-ar fi aruncat de la fereastra apartamentului, pentru a scăpa de amenințările bărbatului.

Politiștii au emis între timp și un ordin de protecție, pentru ca mama fetiței să nu fie agresată în continuare de concubin. De asemenea, cercetările s-au extins, iar dosarul a fost transferat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt.

„Pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul, polițiștii au efectuat cercetarea la fața locului și au condus la sediul poliței mai multe persoane pentru audieri. De asemenea, în cauză, polițiștii au emis și un ordin de protecție provizoriu pentru o perioadă de 5 zile. După administrarea probatoriului, dosarul penal a fost înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Balș, cu propunere de declinare a competenței către Parchetul de la lângă Tribunalul Olt, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de omor. Cercetările sunt continuate pentru documentarea activității infracționale și dispunerea măsurilor legale”, au comunicat reprezentanții IPJ Olt.

Tatăl și vecinii descriu grozăvia

Fetița a rămas în urma divorțului în custodia mamei ei. Sora sa mai mare a rămas la tatăl natural care s-a mutat la Timișoara. Mama și-a continuat viața alături de un concubin, care, conform declarațiilor tatălui venit în fugă din Banat, o teroriza pe micuță pentru orice greșeală minoră. Tatăl susține că amantul fostei soții are antecedente infracționale, și, din ce a înțeles din convorbirile telefonice cu fetița sa, în momentele în care se îmbăta, o brusca.

În schimb, o vecină susține că concubinul mamei era un om respectuos, liniștit, deși în noaptea precedență nenorocirii au auzit scandal în apartamentul respectiv, iar dimineața doar o bufnitură a unei copertine a unuui balcon inferior, apoi au găsit în fața blocului un trupușor îngropat în nisip, cu fața în jos.

Primăria Chișinău organizează o petrecere pentru tinerii absolvenți. Iată unde va avea loc evenimentul

În Parcul „Alunelul” din Capitală va avea loc „Ziua Absolventului”. Evenimentul se va desfășura mâine, 23 iunie, începând cu ora 17:30.

Gala Absolvenţilor 2024, ediţia a III-a, este organizată de Primăria municipului Chișinău, iar în cadrul galei, vor fi premiați câștigătorii concursului „Absolventul anului” cu premii dar și cu diplome de merit, în semn de mulțumire pentru dedicația și munca depusă.

„Sunt invitaţi să participe toţi doritorii, dornici de emoţii pozitive şi voie bună. În special sunt invitaţi elevii care au finalizat clasa a 9, dar şi cei din clasa a 12”, a menționat primarul Ion Ceban.

Atmosfera va fi animată de reprezentațiile muzicale ale unor artiști renumiți precum Cătălin Josan, Guz și Lupii lui Calancea. De asemenea, „Gala Absolvenților – 2024” va continua cu un disco party animat de un DJ, unde toți participanții vor putea să se distreze și să danseze pe ritmurile muzicii moderne, sărbătorind astfel sfârșitul unei etape din viață și începutul unui nou capitol.

Mai multe târguri cu produse și mărfuri autohtone vor fi organizate astăzi și mâine în Capitală

În acest weekend, 22-23 iunie, în sectoarele Capitalei se desfășoară mai multe iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone. Scopul este de a sprijini producătorii locali și de a oferi cetățenilor acces la produse agricole de sezon.

  • În sectorul Botanica, în Parcul „Valea Trandafirilor” și pe bd. Dacia, 26, în zilele de 22-23 iunie 2024 – Târg al micilor antreprenori, organizat în colaborare cu AO „Perspectiva”. Pe spațiul deschis al Grădinii Botanice, 22-23.06.2024 – Festivalul „KALEIDOSCOP”, organizat în colaborare cu SRL „Evo Alfa”.
  • În sectorul Buiucani, pe teritoriul adiacent edificiului „Kentford”, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 202, pe 22.06.2024 – Târgul „EcoLocal”, cu produse alimentare și nealimentare autohtone, organizat de Asociația Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali; În scuarul „Teatrului Național de Operă și Balet”, până pe 14.07.2024 – „Orășelul Sportiv”, eveniment cultural-sportiv, în colaborare cu SRL „Bis-Concert Internațional”. Pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 103 (adiacent cinematograf „Patria”) – Târgul „Yard Sale”, organizat în colaborare cu SRL „Boldescu & Co”. În Parcul „Alunelul”, Calea Ieșilor, 11/4, pe 22-23.06.2024 – Târgul producătorilor autohtoni „Cămara Fest”, organizat în colaborare cu AO „Eurocivis”.
  • În sectorul Centru – Târg al producătorilor autohtoni cu fructe și legume, până la 27.06.2024, pe adresele: șos. Hâncești, 86, str. Sprâncenoaia, 1A, str. Grenoble, 157, str. V. Dokuceaev, 3/2, str. Ismail, 94, colț cu bd. D. Cantemir, Parcul „Valea Morilor”, în preajma scărilor de granit.
  • În sectorul Ciocana, până pe 18.07.2024 – Târg cu produse agricole autohtone, în locațiile: bd. Mircea cel Bătrân, 2, bd. Mircea cel Bătrân, 12, intersecție cu str. Petru Zadnipru, bd. Mircea cel Bătrân, 20, bd. Mircea cel Bătrân, 24, bd. Mircea cel Bătrân, 28, bd. Mircea cel Bătrân, 32, str. Maria Drăgan, 30, colț cu str. Ciocana, str. Mihai Sadoveanu, 22, str. Igor Vieru, 6/1, str. Igor Vieru, 10; str. Profesor Ion Dumeniuk, 12 A, str. Petru Zadnipru, 2.
  • În sectorul Râșcani, pe bd. Moscova, 21, vizavi de str. M. Basarab, 6 și str. A. Doga, 35, până la 28.06.2024 – Târg cu produse autohtone. În Scuarul „Mezon” din bd. Moscova, 21, 22-23.06.2024 – Târgul Mămicilor ”Mami & Co Fair” .

O furtună puternică a facut ravagii în România. Intervenții ale IGSU în 32 localităţi din 9 judeţe. Un tren de călători a rămas blocat pe şine
Articolul anterior
Altercații și îmbrânceli la Aeroportul din Chișinău, între pasageri și polițiști: Au intervenit mascații
Articolul următor