Bucurie la Moscova după înfrângerile suferite de Macron și Scholz la europarlamentare

Politicienii ruşi s-au bucurat luni de înfrângerile grele suferite de partidele preşedintelui francez Emmanuel Macron şi cancelarului german Olaf Scholz în alegerile pentru Parlamentul European, iar Kremlinul a ţinut să sublinieze că partidele de dreapta sunt în ascensiune în Europa, relatează Reuters citat de news.ro.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că rezultatele reflectă, în parte, „politica ineptă” a ambilor lideri de a sprijini Ucraina în războiul cu Rusia. „Este timpul să ne retragem. La mormanul de cenuşă al istoriei!” a postat Medvedev pe platforma X.

Valentina Matvienko, şefa camerei superioare a parlamentului, a declarat că Macron şi Scholz au „suferit o înfrângere zdrobitoare cu partidele lor, (care) confirmă încă o dată eşecul lor ca politicieni naţionali şi europeni”.

„Mai mult, în cazul lor, acesta este un rezultat binemeritat, care vine după mulţi ani de ignorare completă a nevoilor reale ale oamenilor şi ale societăţii”, a scris ea pe Telegram.

Rusia curtează de mult timp lideri din dreapta politică europeană, precum premierul ungar Viktor Orban şi Marine Le Pen din Franţa, şi doreşte să exploateze orice semn de divizare în Europa care ar putea slăbi sprijinul pentru Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a observat că, după alegerile europene, majoritatea din Parlamentul European va fi în continuare pro-UE şi pro-Ucraina, dar ascensiunea partidelor de dreapta este clară. „Această dinamică este vizibilă cu ochiul liber şi, bineînţeles, în ciuda faptului că proeuropenii îşi păstrează pentru moment poziţiile de lider, în timp, partidele de dreapta le vor călca pe urme”, a prognozat el. „Urmărim îndeaproape aceste procese”, a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Putin.

În Franţa, preşedintele Macron a convocat alegeri legislative anticipate, primul tur urmând să aibă loc pe 30 iunie, după ce partidul său centrist a obţinut mai puţin de jumătate din scorul obţinut de partidul lui Le Pen, Rassemblement National (RN). Peskov a mai declarat că Rusia va monitoriza cu atenţie votul anticipat, „mai ales ţinând cont, să spunem, de atitudinea extrem de neprietenoasă şi chiar ostilă a conducerii franceze faţă de ţara noastră”.

Macron a enervat Rusia cu o serie de declaraţii în ultimele săptămâni, inclusiv prin lansarea ideii de a trimite trupe europene pentru a ajuta Ucraina în război.

Înaintea ultimelor alegeri prezidenţiale franceze, din 2022, Macron a acuzat-o pe rivala sa, Marine Le Pen, că este „dependentă” de Rusia şi de Putin, citând un împrumut pe care partidul ei l-a obţinut de la o bancă ceho-rusă. Le Pen s-a întâlnit cu Putin la Kremlin în 2017, dar de la începutul războiului din Ucraina a condamnat invazia Moscovei şi a încercat să minimalizeze comentariile anterioare în care îşi exprima admiraţia faţă de liderul rus.

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

O furtună puternică a facut ravagii în România. Intervenții ale IGSU în 32 localităţi din 9 judeţe. Un tren de călători a rămas blocat pe şine
Articolul anterior
Altercații și îmbrânceli la Aeroportul din Chișinău, între pasageri și polițiști: Au intervenit mascații
Articolul următor