Cadou extravagant! Un vietnamez i-a dăruit unei femei un buchet de ”flori din aur” în valoare de peste 300.000 de dolari

Un bărbat din Vietnam a cumpărat pentru o femeie un buchet de flori realizat din 100 de foiţe de aur, în valoare de peste 300.000 de dolari, pe care i l-a dăruit cu prilejul Zilei internaţionale a femeii, au informat marţi medii locale citate de EFE.

Luong Thi Giau, patroana florăriei Ngoc Diep din oraşul Can Tho, din sudul ţării, a declarat portalului VNExpress, că bărbatul originar din oraşul Danang, situat la peste 1.000 kilometri distanţă, a adus el însuşi cele 100 de foiţe de aur pentru confecţionarea buchetului şi pentru a fi livrat unei femei pe care a descris-o ca o rudă a sa, conform Agerpres.ro.

Fiecare foiţă de aur cântăreşte un „tael”, unitate de măsură utilizată în unele ţări din Asia orientală pentru aur şi echivalează cu 37,50 de grame.

La valoarea aurului s-a adăugat şi suma de 20 de milioane de dong (875 de dolari sau 804 de euro) pe care bărbatul a plătit-o pentru confecţionarea buchetului, a cărui imagine a fost preluată de reţelele de socializare din Vietnam.

Cadourile costisitoare şi extravagante sunt obişnuite pentru zilele festive din Vietnam, unde anul trecut un american a devenit popular pe reţelele de socializare după ce a dăruit unei vietnameze un aranjament floral în valoare de 3.000 de dolari.

În prima zi de Blajini, cimitirele din Căușeni au fost aproape goale

Paștele Blajinilor este marcat două zile la Căușeni. Duminică în unele cimitire a fost puțină lume. Căușenenii care au mers la cimitir, au împărțit pomeni și s-au rugat pentru răposați.

În prima zi de Blajini cimitirele din Căușeni sunt aproape goaleFoto: Studio-L

Oamenii și-au amintit cu drag de cei plecați din viață și spun că aceștia rămân vii atât timp cât îi au în memorie, transmite studio-l.online.

La o săptămână de la Învierea Domnului moldovenii marchează Paștele Blajinilor. Câțiva ani la rând în cimitirele din Căușeni sărbătoarea are loc două zile la rând, iar oamenii obişnuesc să meargă la cimitire atât duminica cât și în zi de luni.

Acest bărbat a ajuns la cimitirul din Căușeni de la Hârbovăț, Anenii Noi, la mormântul fratelui, spune că e foarte bine că ritualul de pomenire a morților are loc două zile la rând, astfel reușește să ajungă la diferite cimitire și să își pomenească rudele.

Și această femeie susține c are rude răposate și în alte raioane. Duminică a venit la Căușeni, iar luni va merge la cimitirul din Volintiri, Ștefan Vodă Indiferent dacă ș-au pomenit părinții, bunicii, rudele sau prietenii căușenenii și-au amintit cu mare drag de cei plecați din viață.

Tradițional ca și în fiecare an oamenii obișnuiesc să dea de pomană ouă roşii, cozonac şi pască, dar şi să pună flori pe morminte. În această zi, nu se pomenesc doar morţii cunoscuţi, ci tot neamul, spun cetățenii care susțin că cea mai bună pomană se dă nevoiașilor și oamenilor necunoscuți. 

Preotul bisericii centrale din Căușeni Vasile Damaschin, spune că astăzi a fost efectuată slujba de pomenire, ca o excepție pentru creștinii care vor să ajungă la mai multe cimitire de blajini. Acesta a ținut o liturghie la cruce fixul de la intrare în cimitir, iar ulterior a mers printre morminte Vă reamintim că Paștele Blajinilor este marcat în ziua de luni care este declarată oficial ca fiind zi liberă.

Tabloul „Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 1922”, expus în premieră la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost expus în premieră tabloul „Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 1922” de Elena Bria.

Tabloul Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, la Chișinău

Evenimentul a fost organizat de instituția-gazdă în parteneriat cu Ambasada României în Republica Moldova, iar ministrul Culturii, Sergiu Prodan, prezent la inaugurare, a menționat că acesta este un tablou care reprezintă cel mai important moment din istoria României, transmite Moldpres.md.

„Această încoronare a însemnat apogeul construcției naționale. Este un tablou cinematografic, un tablou din istoria noastră”, a declarat Sergiu Prodan.

Foto: Moldpres

La rândul său, ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a afirmat că evenimentul constituie o bucurie spirituală, o bucurie sufletească, menționând că Elena Bria este un artist al detaliului, al sufletului și al pasiunii.

În acest context, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Monica Babuc, a spus că este o lucrare neobișnuită, mai puțin tradițională.

„Se simte aici o mână extrem de talentată și e foarte original acest subiect preluat de artistă, pentru că ne aduce un moment foarte interesant din istoria noastră”, a spus Monica Babuc.

Tabloul „Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 1922”, executat în tehnica ulei pe pânză, a fost pictat în anul 2018 de artista Bria Elena, ca lucrare de licență la absolvirea Academiei de Pictură, Sculptură și Arhitectură „Ilya Repin” din Sankt Petersburg, Rusia.

Întrucât apărarea licenței a fost stabilită pentru vara anului 2018, anul Centenarului Marii Uniri, artista a hotărât să comemoreze această complicată, dar și frumoasă etapă din istoria țării noastre prin a crea o reconstrucție artistică de dimensiuni reale a zilei simbol a Marii Uniri – Ziua Încoronării.

Lucrul la tablou a început în anul patru de studii, dar, căutările compoziționale și executarea sutelor de schițe a început încă în 2015. Astfel, abia după doi ani, artista s-a determinat cu schița finală. Pentru a începe lucrul la pânza propriu zisă artista s-a documentat din toate sursele posibile despre ziua de 15 octombrie 1922 și a cusut toate costumele personajelor implicate în compoziție, ulterior pentru a fi pictate din natură și pentru a primi un rezultat cât mai apropiat realității.

În ianuarie 2018, Elena pune primele tușe pe viitorul tablou. După șase luni de lucru asiduu, ajunge la definitivarea detaliilor și a tabloului propriu-zis, iar în iulie 2018, are loc prezentarea lui la examenul de licență, în urma căruia tabloul este decorat cu cea mai înaltă mențiune din partea comisiei de examinare.

În 2022, tabloul a fost expus la București, în cadrul expoziției personale „New Academia” la galeria Kulterra. De pe data de 15 octombrie 2022, până la finele anului 2023, tabloul a fost prezentat publicului de la Alba Iulia, la Muzeul Unirii în Sala Unirii, locul unde s-a desfășurat Încoronarea.

De pe data de 10 mai până la 31 august, tabloul va fi integrat în cadrul expoziției permanente, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, după care va fi expus în cadrul altor două expoziții în România.

Elena Bria s-a născut la 4 iulie 1992 în orașul Chișinău, într-o familie de biatloniști. La vârsta de 11 ani și-a început studiile la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău, unde l-a întâlnit pe profesorul și pictorul Stanislav Babiuc, care i-a pus bazele picturii academice. Ulterior, în anul 2012, Elena își continuă studiile la Academia de Pictură, Sculptură și Arhitectură „Ilya Repin” din Sankt Petersburg, Rusia, pe care o absolvă cu mențiune în 2018.

Lucrările artistei au fost expuse în cadrul mai multor expoziții în Statele Unite ale Americii, Rusia, România și R. Moldova. În 2019, câștigă premiul Philip de Laszlo în cadrul expoziției internaționale la Mall Galleries, Londra, iar în 2022 obține premiul întâi la expoziția internațională de la Salmadundi Club, New York.

În prezent, este membru al prestigiosului art-club Salmagundi, New York. Picturile sale se pot regăsi în numeroase colecții private din întreaga lume. În toamna anului curent, în cadrul proiectului „The Lunar Codex”, varianta digitală a picturii „Trei Muze” va fi trimisă pe Lună, într-o capsulă a timpului.

Copiii din Otaci au un nou teren de joacă grație ajutorului oferit de Uniunea Europeană

Pe data de 2 mai, cu sprijinul Uniunii Europene, a fost inaugurat un nou loc de joacă în curtea blocurilor care găzduiesc 63 de familii de refugiați ucraineni (175 de persoane).

Copiii din Otaci au un nou teren de joacă cu ajutorul Uniunii Europene

Foto: Delegația UE

Orașul Otaci reprezintă unul dintre principalele puncte de trecere a frontierei cu Ucraina din regiunea de nord a Moldovei, prin care, în doi ani de război, din țara vecină au trecut mii de refugiați ucraineni, transmite tvrmoldova.md.

În localitate, pe lângă moldoveni, locuiesc comunități mari de romi și ucraineni. 

De acum încolo, copiii se pot juca în timp ce părinții și bunicii lor se odihnesc, joacă șah sau practică sport în zona de antrenament din preajmă. 

Proiectul este finanțat de UE prin programul în valoare de patru milioane de euro, implementat de OIM (Organizația Internațională pentru Migrație) și UNICEF.

Panică la benzinării! Românii au mers după combustibili cu bidoane, canistre și tomberoane
Articolul anterior
Imagini tulburătoare cu oameni îngropați în șanțuri, în saci sau înveliți cu pături, la Mariupol. Atenție, vă pot afecta emoțional!
Articolul următor