Călătoria Dual Space alături de robotul Thespian s-a încheiat

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a încheiat seria se evenimente dedicate Săptămânii Învățământului Dual. Aproximativ 500 de tineri au venit la bordul aeronavei să descopere, alături de robotul Thespian și copilotul său, cele șase planete ale galaxiei Dual Space, dedicate domeniilor: Medicină, Industria textilă, Agricultură, Automotive, Electronică și inginerie, și Industria alimentară.

Timp de şase zile, tinerii dornici să-şi descopere vocaţia, dar şi să obţină o meserie interesantă şi bine plătită, au călătorit în lumea învăţământului profesional tehnic prin sistem dual şi au aflat informaţii utile şi oportunităţile acestei forme de studiu.

Silviu Gîncu, Șeful Direcției învățământ profesional tehnic, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării: „Vreau să vă felicit pe toți pentru că ați participat în cadrul acestor evenimente de promovare a învățământului dual, în mod special, celor care au fost prezenți zi de zi, au participat la concurs și au câștigat. Totodată, țin să mulțumesc și partenerilor noștri din Germania, prezenți aici în Republica Moldova. Suntem siguri că mesajele care au fost transmise pe parcursul tuturor călătoriilor, o să vă ajute să vă orientați mai bine în carieră, să alegeţi un viitor mai luminos pentru voi. Totodată, vă îndemn, pentru perioada de admitere care va avea loc în luna iulie, să optați pentru un program de formare profesională tehnică și în mod special pentru învățământul dual. ”

Învățământul Dual în Moldova este tot mai solicitat de către tineri. Peste 1500 de elevi din toată republica învață, muncesc șibeneficiază de un salariuîn același timp. Aceștia își fac studiile la 34 de instituții profesional tehnice din țară și, în paralel, învață și fac instruirea practică în cadrul a 93 de întreprinderi.

În aceste călătorii, tinerii nu au reușit să se plictisească, fiindcă aventura a fost însoțită de master class-uri de excepție organizate de elevi-ucenici, un show muzical al renumitului toboșar Petru Moiseev, experiențele oamenilor de succes care au creat prima mașină electrică din RM, au ajuns în Cartea Recordurilor și au devenit câștigătorii show-urilor culinare din România, și nu doar. La fel, au fost prezentate istoriile elevilor-ucenici și tinerilor specialiști absolvenți prin sistem dual, un defileu de modă cu creații vestimentare proprii, momente magice cu iluzionistul Mihail Kovali și multe alte lucruri interesante. Nu au lipsit zâmbetele și întrebările adresate în direct lui Thespian pe pagina www.dual.md .

Partea mult așteptată a fost concursul, care s-a desfășurat timp de cinci zile, iar premiul mare a fost un iPhone 12. În cea de-a 6-a zi, s-a desfășurat marea Tombolă, unde toți tinerii care au urmărit primele cinci ediții, au răspuns corect cuvintele jocului, au avut șansa să ia premiul mare. Câștigătoarea este Ina Baibarac, o elevă de 15 ani, care a fost aleasă aleatoriu prin aplicația Random.

Ina Baibarac, câștigătoare: „Sunt foarte fericită. Am participat într-o glumă și nicidecum nu m-am așteptat să fiu eu norocoasă, cea care voi lua premiul. Această călătorie prin galaxia Dual Space mi-a oferit oportunitatea să aflu multe lucruri noi, să mă gândesc ce meserie mi s-ar potrivi și să cunosc oportunitățile sistemului dual, care m-au impresionat.”

Săptămâna Învățământului Dual face parte din campania națională de promovare a învățământului profesional tehnic prin sistem dual – „Înveți, Muncești, Câștigi”, lansată în 2018. Aceasta este organizată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în cadrul cooperării moldo-germane prin proiectul ”Suport în promovarea învățământului profesional tehnic pentru o economie verde”, implementat de Agenția pentru Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Povestea unei mame, marcată de violență, alcool și certuri interminabile, care a găsit puteri să lupte pentru alt viitor

Când își amintește de copilărie, Elena reușește cu greu să își ascundă lacrimile. A fost martora unei copilării marcate de violență, alcool și certuri, o realitate înfricoșătoare căreia puțini ar putea să-i facă față, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Dar, în ciuda tuturor acestor obstacole, a găsit în ea puterea de a lupta pentru un alt viitor. La doar 16 ani, cu un copilaș sub inimă, și fără niciun sprijin, s-a trezit singură pe lume. Adolescența i-a fost umbrită de lipsa ambilor părinți, iar fratele în grija căruia se afla i-a întors spatele de îndată ce a aflat că este însărcinată.

La Centrul Maternal „În brațele mamei” a ajuns acum un an, deschizând un nou capitol al vieții sale. Aici a găsit nu doar un adăpost, ci și sprijinul de care avea atât de mare nevoie pentru a merge mai departe. Pentru Elena, cel mai important a fost să găsească un cuibușor sigur, unde să-și crească băiețelul, Victor. Micuțul, care curând va împlini un an, frecventează acum creșa „Gâgâlici,” un serviciu creat de Diaconia pentru a sprijini mamele aflate în situații dificile. La creșă, Victor beneficiază de educație timpurie, grijă și atenția necesară pentru a se dezvolta armonios, oferindu-i Elenei liniștea și timpul necesar să-și continue studiile.

Astfel, tânăra s-a înscris la cursuri de cofetar, a învățat să gătească și și-a dezvoltat abilități în domeniul culinar. Cu ambiție și perseverență, visează să devină bucătar-cofetar și să fie un exemplu demn de urmat pentru băiețelul ei.

În fiecare zi Elena își amintește că, indiferent de obstacolele pe care le întâlnește în viață, poate găsi în ea resursele necesare pentru a învinge și pentru a crea un viitor mai bun pentru mica ei familie. Iar grație pedagogilor sociali și oamenilor de bună credință care susțin cuplurile mamă-copil de la Centrul Maternal va reuși să-și capete independența.


Din 2011, Centrul Maternal oferă mamelor și pruncilor aflați în dificultate un spațiu sigur pentru a rămâne împreună. Sub îndrumarea echipei, mamele învață zilnic să depășească provocările vieții și să își mențină copiii aproape. În cei 13 ani de activitate, Centrul Maternal a sprijinit 205 mame să își păstreze pruncii alături.

În luna decembrie, Misiunea Socială Diaconia desfășoară Campania de Crăciun „În Brațele Mamei” pentru a informa și sensibiliza publicul cu privire la mamele și copiii asistați de Centrul Maternal.

Fiecare poate aleage propriul scenariu de fapte bune prin care să contribuie la susținerea cauzelor Campaniei.

  • Echipele de angajați pot dărui o oră de bunătate sau pot asocia acțiunile tradiționale de Crăciun, precum Secret Santa, licitații, felicitări personalizate și daruri corporative pentru a susține copiii din programele Diaconiei.
  • Donațiile financiare directe, pot acoperi costurile de asistență ale cuplurilor mamă-copil în Centrul Maternal: 4000 lei înseamnă o zi de asistență complexă pentru toate cuplurile mamă – copil, iar 500 – o zi de sprijin pentru o mamă și pruncul ei. 
  • Devenind Patronul proiectelor Diaconiei poți fi alături de beneficiari prin donații constante, pe parcursul întregului an.

Pentru a fi ghidați în alegerea formei potrivite de implicare, dar și pentru a cunoaște mai multe detalii despre nevoile de asistență, puteți apela la numărul de telefon: 067 712 300 sau la email: comunicare@diaconia.md.

Instagram va avea o nouă funcție bazată pe AI care va schimba complet conținutul

Instagram va lansa anul viitor o funcţie de inteligenţă artificială care va schimba orice aspect al filmărilor video, a anunțat şeful platformei, Adam Mosseri, citat de libertatea.ro.

Cu o simplă comandă scrisă, creatorii de conţinut vor putea schimba fundalul, hainele sau aspectul general. Unele editări vor fi subtile, în vreme ce altele vor aduce schimbări substanţiale.

În demonstraţia postată de Mosseri, acesta şi-a schimbat pe rând înfăţişarea, ajungând să poarte o altă haină, un lanţ de aur la gât şi chiar să se transform într-un personaj animat.

Dincolo de numeroasele posibilităţi de alterare a aspectului, rezultatul, cel puţin în prezentarea oferită de companie, pare să fie de o calitate suficient de bună. Aceste facilităţi se bazează pe modelul Movie Gen AI, lansat de Meta în luna octombrie, dar care încă nu este disponibil. Cu ajutorul AI-ului, conţinutul Instagram ar putea face pasul de la falsa înfrumuseţare la caricaturizare.

Trei mașini au ajuns într-un șanț, în urma unui accident în lanț, la Anenii Noi

Trei mașini au fost avariate, după ce au fost implicate într-un accident în lanț, care s-a produs cu puțin timp în urmă pe drumul care face legătura dintre satele Chetrosu și Todirești, din raionul Anenii Noi, scrie pulsmedia.md.

În urma impactului, cele trei automobile au ajuns într-un șanț de pe acostament.

Mesaje pe rețelele sociale, în memoria tinerei de 16 ani de la Holercani
Articolul anterior
Muzeul Naţional de Artă al Moldovei inaugurează o expoziție inedită cu operele artistului Boris Poleacov
Articolul următor