Căldura extremă va face o parte din planeta noastră nelocuibilă. Zonele de pe Pământ în care va fi imposibil de trăit

Căldura este cea mai letală formă de vreme extremă, iar criza climatică provocată de om face ca perioadele de caniculă să fie tot mai severe și mai prelungite. În unele locuri de pe Pământ, condițiile ajung până la limita maximă pe care corpul nostru o poate suporta, iar, în curând, acestea vor deveni locuri în care este imposibil să trăiești, relatează CNN citat de digi24.ro.

Căldura extremă transformă activități obișnuite în provocări uneori mortale.

Au fost oameni care au murit la plimbare la miezul zilei, în drumețe cu familia în natură, la un concert Taylor Swift în aer liber și chiar stând acasă fără aer condiționat. În pelerinajul de la Mecca de anul acesta, în iunie, 1.300 de persoane au murit, în timp ce temperaturile au depășit 48 de grade Celsius.

Prea multă transpirație te poate deshidrata și corpul nu îți transmite mereu când are nevoie de mai multă apă. Până când realizezi că ți-e sete, ar putea fi prea târziu – ai putea pierde fluide mai repede decât le poți înlocui. Căldura, combinată cu o umiditate a aerului foarte ridicată, poate anula beneficiile transpirației, care se evaporă mult mai încet sau nu se evaporă deloc. În schimb, se strânge pe piele și curge. Când corpul rămâne fără principalul său mecanism de răcire, temperatura lui începe să crească.

Inima și vasele de sânge sunt „de obicei primele care sunt chemate în acțiune” pentru a regla temperatura corpului. Când căldura este extremă, inima trebuie să lucreze mult mai tare ca să mențină temperatura internă stabilă. Pierderea fluidelor reduce volumul de sânge, ceea ce înseamnă că inima este forțată să pompeze încă și mai tare pentru a menține tensiunea arterială. Te simți ca și când inima vrea să îți sară afară din piept.

Insolația are loc atunci când corpul nu mai poate folosi trucurile obișnuite pentru a se răci, precum transpirația și creșterea fluxului de sânge către piele, ceea ce duce la o creștere catastrofală a temperaturii corpului. Odată ce temperatura corpului depășește 40 de grade Celsius, ceva ce poate avea loc în doar 10-20 de minute de expunere, te îndrepți spre moarte, iar aceasta poate surveni foarte repede fără să îți dai seama.

Problema și mai mare cu insolația este că în timp ce te omoară, îți degradează și capacitatea mentală, ceea ce te împiedică să înțelegi pericolul extrem de mare în care te afli.

Cel mai bun mod de a trata insolația este scufundarea într-o cadă cu apă rece. Alternativ, se pot folosi prosoape umede pe corp și ventilatoare. Dar chiar și pentru cei care își revin, aproape 30% vor rămâne cu leziuni cerebrale permanente.

Zonele de pe Pământ în care va fi imposibil să locuiești

Pe măsură ce temperaturile continuă să crească, unele zone de pe Pământ ar putea deveni imposibil de locuit. Africa de Vest și Asia de Sud sunt printre cele mai vulnerabile regiuni – zone cu populații foarte mari care nu au acces la sisteme de aer condiționat. Țările mai bogate vor rezista mai bine, dar nu vor scăpa nici ele neafectate. Una dintre regiunile afectate cel mai mult de căldură extremă și umiditate va fi Vestul Mijlociu al Americii (zona Midwest), potrivit studiului.  Fiecare săptămână de vară aduce și mai multe povești tragice ca cea a alergătorului Philip Kreycik. Spre deosebire de uragane, incendii sau inundații, care distrug case și pun la pământ orașe întregi, căldura este un „ucigaș silențios și invizibil” care nu lasă în urmă proprietăți devastate, dar care ne distruge corpul.

Recidivist condamnat la ani grei de închisoare pentru o crimă comisă cu cruzime extremă

Bărbatul care în aprilie 2024 a dat foc unui alt bărbat în urma unui conflict, provocându-i leziuni grave care au dus la deces și-a aflat sentința, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Procuratura municipiului Chișinău anunță despre pronunțarea recentă de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a unei sentințe de condamnare a unui bărbat de 43 de ani pentru comiterea infracțiunii de vătămare intenționată gravă a integrității corporale sau a sănătății, care s-a soldat cu decesul victimei (art.151 alin.4 din Codul penal).       

Astfel, potrivit sentinței, inculpatul a fost recunoscut vinovat, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de 14 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis.

Conform învinuirii înaintate de către procurorii de la Chișinău, la data de 14 aprilie 2024, pe timp de noapte, inculpatul, în timp ce se afla în ospeție la un bărbat din mun.Chișinău, după consumarea în exces a băuturilor alcoolice, spontan și fără careva motive a inițiat un conflict cu acesta.

Pe fundalul escaladării conflictului, în  scop de răzbunare, în urma unor observații făcute de către partea vătămată inculpatului cu referire la trecutul său criminal și a statutului acestuia în lumea criminală, pe perioada ispășirii pedepsei în penitenciar, dânsul, manifestând o cruzime deosebită, a luat din preajma sa o sticlă cu benzină, pe care a aruncat-o peste corpul victimei și i-a dat foc.

Ulterior, victima a fost preluată de către ambulanță și transportată la IMSP „Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie”, pentru acordarea îngrijirilor medicale. În urma leziunilor suportate, care au fost apreciate drept grave conform raportului de expertiză, la 26 aprilie 2024, victima a decedat.

Inculpatul a pledat nevinovat. 

Acesta nu este la prima abatere de ordin penal, anterior fiind judecat pentru mai multe infracțiuni, petrecând în locurile de detenție peste 20 de ani.  

Urmărirea penală a fost exercitată de organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Ciocana al Direcției de Poliție Chișinău cu suportul ofițerilor de sector al Sectorului de Poliție Vadul lui Vodă.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

ULTIMA ORĂ! Tarife noi pentru energie termică în Chișinău, Bălți și Comrat. Locuitorii Capitalei vor plăti cu aproape 40% mai mult pentru încălzirea centralizată

Locuitorii din Chișinău, Bălți și Comrat vor plăti mai mult pentru căldură. Noile prețuri au fost aprobate astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Locuitorii municipiului Chișinău vor achita mai mult pentru încălzirea centralizată. Asta după ce ANRE a aprobat majorarea tarifului pentru căldura livrată de Termoelectrica, care de astăzi va fi de 2510 lei pentru o gigacalorie, în creștere cu 38 la sută față de prețul existent, scrie libertv.md.

În cadrul ședinței de astăzi, ANRE a aprobat noile tarife pentru energia termică, fără obiecții din partea furnizorilor. Aceste tarife vor fi aplicate consumatorilor în funcție de regiunea și furnizorul de energie termică.

Lista noilor tarife:

  • S.A. „Termoelectrica”: 2 510 lei/Gcal;
  • S.A. „CET-Nord”: 2 126 lei/Gcal;
  • Î.M. „Rețelele și Centralele Termice Comrat”: 3 222 lei/Gcal;
  • Î.M. „Servicii comunale Glodeni”: 2 205 lei/Gcal;
  • S.A. „Comgaz-Plus”: 3 603 lei/Gcal;
  • Î.M. „Antermo”: 2 293 lei/Gcal;
  • S.A. „Apă-Canal Chișinău”: 2 682 lei/Gcal.

Autoritățile promit măsuri de sprijin imediate dacă se scumpește curentul electric

Guvernul va veni imediat cu măsuri clare de sprijin pentru oameni, iar săptămâna viitoare – pentru afaceri. Declarația aparține purtătorului de cuvânt al executivului, Daniel Vodă, și a fost făcută în contextul în care astăzi, Agenția Naționale pentru Reglementare Energetică va decide noile prețuri la lumină, transmite IPN.

„Astăzi, pe malul drept al Nistrului, avem lumină și gaz datorită deciziilor responsabile pe care le-am luat împreună. Ca să fie clar pentru toată lumea: pe lângă resursele noastre de generare, lumina, căldura și gazul vin la noi din România, Ucraina și piața europeană”, susține purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Potrivit lui Daniel Vodă, Rusia încearcă să șantajeze prin Gazprom, îi ține în frig pe oamenii din regiunea transnistreană și distribuie dezinformare, învinuind propria subsidiară de datorii invalidate de un audit internațional.

„ANRE va anunța în curând ajustările pentru prețurile la electricitate, iar noi, cum a solicitat și premierul Dorin Recean, vom veni imediat cu măsuri clare de sprijin pentru oameni, iar săptămâna viitoare – pentru afaceri. Vom discuta cu autoritățile locale și despre situația din regiuni”, a precizat Daniel Vodă.

El a menționat că, în condițiile stării de urgență, autoritățile au toate pârghiile la îndemână. CSE colectează în permanență informații privind situația din toată țara, iar celula interinstituțională de la Guvern asigură un răspuns coordonat în sectorul energetic.

Astăzi, începând cu ora 11.00, ANRE se convoacă în ședință pentru a examina solicitările de majorare a tarifelor la energia electrică. Potrivit demersului Premier Energy, consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (consumatorii casnici) ar urma să achite un tarif de 5,13 lei/kWh, în comparație 2,34 lei/kWh (fără TVA) în prezent. Consumatorii casnici deserviți de FEE-Nord ar putea achita un tarif de 4,53 lei/kWh. În prezent, aceștia achită pentru lumină un tarif de 2,84 lei/kWh.

Zi plină de distracție și aventură pe două roți! Locuitorii Capitalei, așteptați duminică la Velo Road Chișinău
Articolul anterior
Începe perioada electorală pentru alegerile prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie
Articolul următor