Căldura extremă va face o parte din planeta noastră nelocuibilă. Zonele de pe Pământ în care va fi imposibil de trăit

Căldura este cea mai letală formă de vreme extremă, iar criza climatică provocată de om face ca perioadele de caniculă să fie tot mai severe și mai prelungite. În unele locuri de pe Pământ, condițiile ajung până la limita maximă pe care corpul nostru o poate suporta, iar, în curând, acestea vor deveni locuri în care este imposibil să trăiești, relatează CNN citat de digi24.ro.

Căldura extremă transformă activități obișnuite în provocări uneori mortale.

Au fost oameni care au murit la plimbare la miezul zilei, în drumețe cu familia în natură, la un concert Taylor Swift în aer liber și chiar stând acasă fără aer condiționat. În pelerinajul de la Mecca de anul acesta, în iunie, 1.300 de persoane au murit, în timp ce temperaturile au depășit 48 de grade Celsius.

Prea multă transpirație te poate deshidrata și corpul nu îți transmite mereu când are nevoie de mai multă apă. Până când realizezi că ți-e sete, ar putea fi prea târziu – ai putea pierde fluide mai repede decât le poți înlocui. Căldura, combinată cu o umiditate a aerului foarte ridicată, poate anula beneficiile transpirației, care se evaporă mult mai încet sau nu se evaporă deloc. În schimb, se strânge pe piele și curge. Când corpul rămâne fără principalul său mecanism de răcire, temperatura lui începe să crească.

Inima și vasele de sânge sunt „de obicei primele care sunt chemate în acțiune” pentru a regla temperatura corpului. Când căldura este extremă, inima trebuie să lucreze mult mai tare ca să mențină temperatura internă stabilă. Pierderea fluidelor reduce volumul de sânge, ceea ce înseamnă că inima este forțată să pompeze încă și mai tare pentru a menține tensiunea arterială. Te simți ca și când inima vrea să îți sară afară din piept.

Insolația are loc atunci când corpul nu mai poate folosi trucurile obișnuite pentru a se răci, precum transpirația și creșterea fluxului de sânge către piele, ceea ce duce la o creștere catastrofală a temperaturii corpului. Odată ce temperatura corpului depășește 40 de grade Celsius, ceva ce poate avea loc în doar 10-20 de minute de expunere, te îndrepți spre moarte, iar aceasta poate surveni foarte repede fără să îți dai seama.

Problema și mai mare cu insolația este că în timp ce te omoară, îți degradează și capacitatea mentală, ceea ce te împiedică să înțelegi pericolul extrem de mare în care te afli.

Cel mai bun mod de a trata insolația este scufundarea într-o cadă cu apă rece. Alternativ, se pot folosi prosoape umede pe corp și ventilatoare. Dar chiar și pentru cei care își revin, aproape 30% vor rămâne cu leziuni cerebrale permanente.

Zonele de pe Pământ în care va fi imposibil să locuiești

Pe măsură ce temperaturile continuă să crească, unele zone de pe Pământ ar putea deveni imposibil de locuit. Africa de Vest și Asia de Sud sunt printre cele mai vulnerabile regiuni – zone cu populații foarte mari care nu au acces la sisteme de aer condiționat. Țările mai bogate vor rezista mai bine, dar nu vor scăpa nici ele neafectate. Una dintre regiunile afectate cel mai mult de căldură extremă și umiditate va fi Vestul Mijlociu al Americii (zona Midwest), potrivit studiului.  Fiecare săptămână de vară aduce și mai multe povești tragice ca cea a alergătorului Philip Kreycik. Spre deosebire de uragane, incendii sau inundații, care distrug case și pun la pământ orașe întregi, căldura este un „ucigaș silențios și invizibil” care nu lasă în urmă proprietăți devastate, dar care ne distruge corpul.

Un individ de 34 de ani, suspectat de organizarea jocurilor de noroc ilegale în raionul Florești, a ajuns pe mâna poliției

Ofițerii Direcției investigații ,,Nord” a INI în comun cu cei ai Inspectoratului de poliție Florești, cu suportul mascaților din BPDS ,,Fulger”, au stopat activitatea infracțională a unui bărbat de 34 de ani, suspectat de organizarea jocurilor de noroc ilegale în raionul Florești, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma măsurilor speciale de investigație și a acțiunilor de urmărire penală, oamenii legii au stabilit că suspectul organiza săptămânal jocuri de noroc de tip ,,poker” și ,,ruleta rusească”, punând la dispoziția participanților, preponderent persoane de gen masculin cu antecedente penale, droguri pentru consum.

În rezultatul activității ilegale, bărbatul urmărea scopul estorcării mijloacelor bănești de la participanți, prejudiciind bugetul de stat și încălcând în mod vădit legislația.

Pentru acumularea probelor concludente cu privire la comiterea ilegalităților, polițiștii au descins cu percheziții în imobilul suspectului, unde acesta desfășura activitatea ilegală. Totodată, au fost supuși perchezițiilor corporale și doi bărbați de 46 și 48 de ani, depistați în încăpere.

În timpul perchezițiilor, oamenii legii au depistat mijloace financiare în sumă de 20 700 de lei, 1 000 de euro, 14 aparate de joc, mai multe cărți de joc și fișe pentru poker.

Pe acest caz au fost inițiate două cauze contravenționale pentru ,,încălcarea legislaţiei cu privire la jocurile de noroc” și ,, procurarea ori păstrarea ilegală de droguri, precursori, etnobotanice şi a analogilor acestora în cantităţi mici sau consumul de droguri fără prescripţia medicului”.

În temeiul probelor administrate, urmează a fi stabilită o calificare juridică corespunzătoare.

Poliția continuă cercetările pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în activitatea ilegală.

Spectacol de zile mari – O poveste de FOLCLOR, pe 2 Decembrie, la Palatul Național ”Nicolae Sulac”: Circa 200 de artiști vor urca în scenă

Hora mare ne unește în același ritm, aceeași istorie, aceleași valori. Pe 2 decembrie, ne adunăm „SĂ ÎNTINDEM HORA MARE”, la Palatul Național „Nicolae Sulac”.

Începând cu ora 18:00, organizatorii promit că ne vom delecta cu un eveniment inedit, alături de mari artiști de pe cele două maluri ale Prutului.

Vom avea ocazia să admirăm Ansamblul de cântece și dansuri populare „Fluieraș”, condus de Edgar și Marcel Ștefăneț, coregraf – Iurie Bivol.

Vor evolua artiștii Cornelia și Lupu Rednic, Nicolae Glib, Adriana Ochișanu, Cornelia Ștefăneț, Marin Ganciu, Robert Târnăveanu, Zorina Bălan, Gelu Voicu, Dumitru Teleagă, Simona Costin, Ionuț Mateș, Cornel de la Chișcău, Laura Erhan.

Participă:

• Baletul Național „JOC”, director general – Marin Gheras, director artistic – Dumitru Bălțătescu

• Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, manager – Iuliana Maria Dragoș, asistenți coregrafi – Lavinia Pașca și Daniel Bota

• Ansamblul de dansuri populare „Mărțișor”, conducător artistic – Anatol Magdîl

• Capela corală academică „Doina”, conducător artistic și prim-dirijor – Ilona Stepan

Bilete:

📌 Casele Palatului Național. Tel.: 0(22)213544

• iTicket: https://iticket.md/event/sa-intindem-hora-mare

• Afisha: https://m.afisha.md/…/afish…/15228/sa-intindem-hora-mare

• Mticket: https://mticket.md/ro/sa-intindem-hora-mare-1616.html

Eveniment marca „Moldova-Concert”.

ULTIMA ORĂ! Încă o dronă căzută pe teritoriul R. Moldova, chiar lângă Port Mall

Poliția Națională informează că, o altă dronă a fost depistată astăzi în jurul orei orele 11:20. Un cetățean a sesizat oamenii legii despre un obiect zburător găsit la sol în perimetrul Port Mall și Arena Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Autoritățile au reacționat imediat, iar la fața locului se află experții secției tehnico-explozivă a Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP pentru examinarea complexă a obiectului de zbor.

Zi plină de distracție și aventură pe două roți! Locuitorii Capitalei, așteptați duminică la Velo Road Chișinău
Articolul anterior
Începe perioada electorală pentru alegerile prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie
Articolul următor