Cânepa – o cultură profitabilă care ar putea fi cultivată și în țara noastră

Un proiect de hotărâre de Guvern a fost supus dezbaterilor publice pe „particip.gov.md”, care va permite cultivarea cânepei pentru extragerea de fibre, biomasă, uleiuri și pentru fabricarea de produse alimentare și farmaceutice. Pentru a cultiva această plantă se va cere autorizație.

separator

Potrivit IPN, în nota informativă a proiectului se menționează că folosirea soluțiilor oferite de natură pot promova un mod sănătos de viață. Din motive comerciale, a fost introdusă speculativ pe plan mondial prohibiția cultivării plantei de cânepă. China, care astăzi este cel mai mare producător de produse din cânepă de pe glob, la fel ca și Canada, Olanda etc, și care nu a urmat prohibiția impusă și a rămas pe piață, produce astăzi mărfuri de o importanță majoră pentru dezvoltarea durabilă a economiei naționale, precizează ministerele care semnează proiectul în cauză.

„Cânepa industrială este planta care poate asigura, fără îndoieli, independența energetică națională și dezvoltarea rurală durabilă în ţările preponderent agrare, cum este și Republica Moldova. Cânepa Industrială are un potențial industrial și horticol deosebit”, se mai spune în nota informativă.

Dacă va fi dezvoltată procesarea cânepei pentru fibre și semințe, țara noastră va deveni un furnizor şi exportator de produse derivate destul de solicitate pe piețele globale în creștere spectaculoasă: farmaceutice, alimentare, textile, constructoare de mașini și avioane și alte industrii.

Iată 90 de utilizări ale cânepei:

MÂNCARE – Uleiuri alimentare de calitate superioară 

1- ulei pentru salată
2- ulei pentru coacere
3- adăugat în supe / fripturi
4- adăugat  în legume fierte la abur
5- adăugat peste
6- adăugat la pește
7- mixat cu iaurt
8- adăugat în humus
Semințe crude
9-„lapte” de cânepă
10-înghețată (fără lactoză)
11- brânză (fără lactoză)
12- ciocolată
13- burgeri vegetarieni
14- bere
Semințe prăjite
15- gustare
16- amestecuri cu diverse
17- adăugare la prăjituri
18- adăugare la pâine
19- adăugare la brioșe
20- batoane tip fibrobar
Făina
21- prăjituri
22- pâine
23- brioșe
24- batoane fibrobar
25- adăugare în sosuri
26- adăugare la salate
SĂNĂTATE

27- alifie
28- soluție tip frecție
29- remediu nutrițional
30- aromoterapie
COSMETICĂ

31- săpunuri
32- șampoane
33- balsamuri
34- loțiuni de mâini
35- loțiuni de corp
36- uleiuri de masaj
37- uleiuri de baie
38- emolient de buze
39- ruj
40- creme de protecție solară
41- curățător grunjos pentru corp
42- uleiuri parfumate
TEXTILE– Îmbrăcaminte

43- blugi
44- cămăși
45- tricouri
46- rochii
47- jachete
48- cravate
49- podoabe
50- curele
51- șosete
52- încalțăminte
Uz personal
53- rucsacuri
54- genți  55- portofele
56- panza de cort
Uz general
57- prelate
59- vele
58- bannere
60- șezlonguri 
Baie și dormitor
61- prosoape
62- rogojini de baie
63- perdele de duș
64- așternuturi
65- servetele
66- fete de masa 
Uz gospodăresc
67- funii
68- chingi
69- hamace
70- lumânari
71- creioane colorate
72- păpuși
73- carpete
74- detergent de rufe
75- lac
76- vopsele de pictură
77- uleiuri pentru mobilă
78- crema de pantofi
UTILITĂȚI  PENTRU ANIMALE

79- zgardă pentru câini și pisici
80- jucării de mestecat pentru câini
81- jucării de adulmecat pentru pisici
82- prajiturele pentru cai
PRODUCȚIE INDUSTRIALĂ

83- materie primă de esență lemnoasă
84- beton
85- lubrifianți și diverși lianți structurali
86- izolații
87- umplutură pentru mobilă
88- celuloza și hârtie
89- tencuială
90- plastic

Vouchere pentru electrocasnice! Circa 150.000 de familii vulnerabile își vor putea vor putea înlocui electrocasnicele vechi cu altele noi și eficiente energetic

În jur de 150 de mii de familii vulnerabile din întreaga țară vor beneficia, în următorii trei ani, de suport din partea Guvernului pentru a-și înlocui electrocasnicele vechi cu altele noi și eficiente energetic. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, Regulamentul Programului de vouchere pentru electrocasnice, elaborat de Ministerul Energiei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Guvernului.  

Documentul reglementează modul de acordare a voucherelor, care vor acoperi până la 70% din costul echipamentelor electrocasnice. Acestea vor fi oferite consumatorilor înregistrați în programul guvernamental ,,Ajutor la contor”, în baza criteriilor privind gradul de vulnerabilitate energetică atribuită gospodăriei casnice pentru anul precedent, consumul mediu lunar de energie electrică, precum și componența familiilor care solicită suport financiar pentru înlocuirea electrocasnicelor.  

Criteriile de eligibilitate vor fi examinate și aprobate de Comitetul de finanțare și risc din cadrul Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED), iar beneficiarii selectați vor fi informați despre disponibilitatea voucherelor prin intermediul cabinetului personal de pe platforma compensatii.gov.md, prin mesajele SMS sau pe e-mail.

Pe termen lung, Programul va contribui la sporirea securității economice, eficientizarea consumului de energie și diminuarea sărăciei energetice, prin micșorarea cheltuielilor pentru facturi ale populației.

Mai multe detalii despre programul de vouchere pentru electrocasnice pot fi găsite pe platforma ecovoucher.md și pe site-ul cned.gov.md.

Noi prevederi de funcționare a muzeelor din Republica Moldova

Muzeele din țara noastră vor funcționa în baza unor noi prevederi, aprobate de Guvern, care vor asigura protejarea și valorificarea în deplină măsură a sectorului, informează unica.md cu referire la un comunicat al Guvernului.

Proiectul prevedere introducerea noțiunii de „muzeu virtual” o acțiune necesară în contextul digitalizării patrimoniului cultural și apariției a tot mai multor entități care desfășoară activități specifice muzeelor în spațiul online. 

„Vreau să încurajez deschiderea mai multor muzee în aer liber, temporare, așa ca cel al victimelor deportărilor, unde există și o soluție de realitate virtuală. Deja avem o experiență foarte bună, invit toată lumea să-l vadă și reamintesc că avem disponibil și voucherul cultural, care poate fi utilizat pentru vizitarea muzeelor”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

O altă noutate ține de faptul că prețurile și tarifele pentru serviciile oferite de muzeele publice vor fi stabilite de către instituții și aprobate de fondatorii acestora. De asemenea, documentul reglementează modalitatea de organizare și condițiile de înregistrare a instituțiilor în Registrul muzeelor din Republica Moldova.

Ghidajul în muzeele naționale va putea fi efectuat de către angajații instituțiilor sau de către ghizi externi. Aceștia vor desfășura tururile ghidate doar în baza acreditării, conform Normelor de acreditare a ghizilor, care vor fi elaborate de Ministerul Culturii.

Oficial, în Republica Moldova sunt înregistrate 132 de muzee.

Un adolescent care și-ar fi satisfăcut poftele sexuale cu bunica sa riscă șase ani de închisoare

Procuratura informează despre finalizarea urmăririi penale și transmiterea în instanța de judecată a cauzei penale de învinuire a unui tânăr de 18 ani, de comiterea infracțiunii de „viol, adică actul sexual neconsimțit, comis cu bună știință asupra unui membru de familie” (art. 171 alin. (2) lit. c) Cod penal), informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale

Reieșind din actul de învinuire, la 28 decembrie 2023, în jurul orei 18:00, învinuitul, urmărind scopul satisfacerii poftei sexuale, a pătruns abuziv în locuinţa bunicii sale, amplasată într-un sat din centrul țării. Acolo, a imobilizat-o prin legarea membrelor superioare și a gurii şi profitând de imposibilitatea acesteia de a se apăra din cauza vârstei înaintate, a întreţinut cu ea acte și rapoarte sexuale neconsimțite.

Acesta și-a recunoscut integral vinovăția în comiterea infracțiunii.

În privinţa învinuitului a fost aleasă măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara pe un termen de 60 zile. Dacă acesta va fi recunoscut vinovat, el riscă o pedeapsă maximă de până la 6 ani de închisoare.

Cum să alegi modelul de sprâncene în funcție de forma feței
Articolul anterior
Brunetă și cu părul lung! Cum arată Teo Trandafir?
Articolul următor