Cânepa – o cultură profitabilă care ar putea fi cultivată și în țara noastră

Un proiect de hotărâre de Guvern a fost supus dezbaterilor publice pe „particip.gov.md”, care va permite cultivarea cânepei pentru extragerea de fibre, biomasă, uleiuri și pentru fabricarea de produse alimentare și farmaceutice. Pentru a cultiva această plantă se va cere autorizație.

separator

Potrivit IPN, în nota informativă a proiectului se menționează că folosirea soluțiilor oferite de natură pot promova un mod sănătos de viață. Din motive comerciale, a fost introdusă speculativ pe plan mondial prohibiția cultivării plantei de cânepă. China, care astăzi este cel mai mare producător de produse din cânepă de pe glob, la fel ca și Canada, Olanda etc, și care nu a urmat prohibiția impusă și a rămas pe piață, produce astăzi mărfuri de o importanță majoră pentru dezvoltarea durabilă a economiei naționale, precizează ministerele care semnează proiectul în cauză.

„Cânepa industrială este planta care poate asigura, fără îndoieli, independența energetică națională și dezvoltarea rurală durabilă în ţările preponderent agrare, cum este și Republica Moldova. Cânepa Industrială are un potențial industrial și horticol deosebit”, se mai spune în nota informativă.

Dacă va fi dezvoltată procesarea cânepei pentru fibre și semințe, țara noastră va deveni un furnizor şi exportator de produse derivate destul de solicitate pe piețele globale în creștere spectaculoasă: farmaceutice, alimentare, textile, constructoare de mașini și avioane și alte industrii.

Iată 90 de utilizări ale cânepei:

MÂNCARE – Uleiuri alimentare de calitate superioară 

1- ulei pentru salată
2- ulei pentru coacere
3- adăugat în supe / fripturi
4- adăugat  în legume fierte la abur
5- adăugat peste
6- adăugat la pește
7- mixat cu iaurt
8- adăugat în humus
Semințe crude
9-„lapte” de cânepă
10-înghețată (fără lactoză)
11- brânză (fără lactoză)
12- ciocolată
13- burgeri vegetarieni
14- bere
Semințe prăjite
15- gustare
16- amestecuri cu diverse
17- adăugare la prăjituri
18- adăugare la pâine
19- adăugare la brioșe
20- batoane tip fibrobar
Făina
21- prăjituri
22- pâine
23- brioșe
24- batoane fibrobar
25- adăugare în sosuri
26- adăugare la salate
SĂNĂTATE

27- alifie
28- soluție tip frecție
29- remediu nutrițional
30- aromoterapie
COSMETICĂ

31- săpunuri
32- șampoane
33- balsamuri
34- loțiuni de mâini
35- loțiuni de corp
36- uleiuri de masaj
37- uleiuri de baie
38- emolient de buze
39- ruj
40- creme de protecție solară
41- curățător grunjos pentru corp
42- uleiuri parfumate
TEXTILE– Îmbrăcaminte

43- blugi
44- cămăși
45- tricouri
46- rochii
47- jachete
48- cravate
49- podoabe
50- curele
51- șosete
52- încalțăminte
Uz personal
53- rucsacuri
54- genți  55- portofele
56- panza de cort
Uz general
57- prelate
59- vele
58- bannere
60- șezlonguri 
Baie și dormitor
61- prosoape
62- rogojini de baie
63- perdele de duș
64- așternuturi
65- servetele
66- fete de masa 
Uz gospodăresc
67- funii
68- chingi
69- hamace
70- lumânari
71- creioane colorate
72- păpuși
73- carpete
74- detergent de rufe
75- lac
76- vopsele de pictură
77- uleiuri pentru mobilă
78- crema de pantofi
UTILITĂȚI  PENTRU ANIMALE

79- zgardă pentru câini și pisici
80- jucării de mestecat pentru câini
81- jucării de adulmecat pentru pisici
82- prajiturele pentru cai
PRODUCȚIE INDUSTRIALĂ

83- materie primă de esență lemnoasă
84- beton
85- lubrifianți și diverși lianți structurali
86- izolații
87- umplutură pentru mobilă
88- celuloza și hârtie
89- tencuială
90- plastic

Explozii puternice în Crimeea! Ar fi fost vizată cea mai importantă bază aeriană din peninsulă

Explozii puternice și fum gros au fost semnalate în această seară în Crimeea. Vizată ar fi fost cea mai importantă bază militară aeriană din peninsulă, Belbek, situată în apropiere de Sevastopol, scrie DIGI 24.

Guvernatorul regiunii, Mihail Razvojaev, citat de agenția de presă rusă TASS, susține însă că ar fi vorba de o explozie pe aeroportul comercial, după ce un avion ar fi ieșit de pe pistă. Pompierii intervin la fața locului.

Ucrainenii au băgat spaima într-un grup de ceceni care se pregăteau de TikTok. Cum arată „trupele de elită” ale lui Kadîrov în realitate, pe front

Un grup de luptători ceceni de-ai lui Ramzan Kadîrov au fost surprinși de rafale trase de ucraineni chiar în timp ce încercau să realizeze o înregistrare pentru TikTok. Disperați, cecenii s-au prăbușit la pământ, căutând să își salveze viață.

„Tufișurile au început să tragă înapoi spre ei”, a ironizat un utilizator de Twitter filmările în care cecenii trăgeau rafale în gol prin păduri pentru a-și impresiona urmăritorii de pe TikTok.

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a anunțat pe 12 septembrie, pe canalul sau de Telegram, că își trimite în Ucraina „unitățile de elită”, în fruntea cărora se va află „fratele” Adam Delimhanov. Delimhanov, deputat în Duma Rusiei și declarat recent „Erou al Rusiei”, este cel mai apropiat colaborator al lui Kadîrov.

„Dragul meu frate, erou al Rusiei, deputatul Dumei de Stat a Rusiei, Adam Delimhanov, în fruntea unităților din Republica Cecenă, a început să îndeplinească sarcinile operațiunii militare speciale în Ucraina și în DNR. Înainte va spuneam mereu să așteptați veștile bune, iar după cuvintele mele le primeati mereu. Așa că acum, aveți răbdare și așteptați-va la rezultate deosebite din prima linie din partea luptătorilor noștri. Cu siguranță vor fi câteva!”, a scris Kadîrov.

El a postat și o înregistrare video în care apare Delimhanov.

„Membrii Bandera (termen propagandistic folosit de Rusia la adresa luptătorilor ucraineni – n.red.), nu vorbesc cu voi – rezultatele vor fi dezastruoase pentru voi”, amenință Delimhanov.

sursa

Cum justifică Moscova retragerea rușinoasă din Liman: „Inamicul a adus rezerve și a continuat ofensiva. A avut o superioritate semnificativă în forțe și mijloace”

Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbătă că ‘și-a retras’ trupele din orașul Liman, un important nod feroviar din estul Ucrainei, pe care soldați ucraineni îl ‘incercuisera’ în ultimele ore.

„Amenințate să fie incercuite, trupele aliate au fost retrase din Liman spre linii mai favorabile”, a indicat Ministerul Apărării într-un comunicat.

Moscova a mai spus că Ucraina a avut „o superioritate semnificativă în forțe și mijloace”. Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au ucis peste 200 de soldați ucraineni în 24 de ore și au distrus 14 vehicule blindate.

„În ciuda pierderilor suferite, având o superioritate semnificativă în forțe și mijloace, inamicul a adus rezerve și a continuat ofensivă”, a declarat purtătorul de cuvânt, citat de BBC.

Liman este primul oraș din regiunea Donețk care a fost recucerit de armata ucraineană de când regiunea a fost declarată ieri anexată de Rusia.

Orașul Liman, aflat în regiunea Donețk, a fost eliberat sâmbătă de forțele Ucrainei, la scurt timp după ce fusese complet încercuit. Un steag ucrainean a fost arborat la intrarea în oraș.

Andrii Yermak, șeful cancelariei președintelui Ucrainei, a postat un videoclip cu luptătorii ucraineni la intrarea în Liman.

„La 1 octombrie, vom desfășura drapelul nostru național și îl vom instala pe pământul nostru din Liman. Ucraina va învinge!”, a scris Yermak.

Recucerirea Limanului de către ucraineni a fost confirmată și de surse din Rusia, anunță jurnalistul Christo Grozev.

În același timp, videoclipuri cu apărătorii ucraineni în Liman se răspândesc deja pe rețelele de socializare. Ucrainenii sunt fericiți că „Liman se întoarce în sfârșit acasă”.

sursa

Cum să alegi modelul de sprâncene în funcție de forma feței
Articolul anterior
Brunetă și cu părul lung! Cum arată Teo Trandafir?
Articolul următor