Cantinele sociale din Moldova operează cu fonduri insuficiente

Cantinele sociale din Republica Moldova operează cu fonduri insuficiente. Majoritatea prestatorilor întâmpină dificultăți în identificarea surselor de finanțare, în situația în care pentru 58% dintre serviciile cantine de ajutor social (CAS) bugetul disponibil le acoperă parțial necesitățile, scrie IPN.

Din cauza bugetelor limitate, costurile per prânz cald oferit de serviciile CAS sunt de asemenea reduse. Constatările se conțin într-un studiu prezentat de Keystone Moldova.

Într-o conferință de presă, Ana Prasolov, directorul proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială inclusive și durabile”, a menționat că principala sursă de finanțare pentru 60% din serviciile CAS o reprezintă mijloacele bănești obținute prin intermediul organizațiilor societății civile. Totodată, mai mult de jumătate din serviciile CAS sunt finanțate sau cofinanțate de către administrațiile publice locale.

Din cauza bugetelor limitate, costurile per prânz cald oferit de cantinele de ajutor social sunt de asemenea reduse, circa jumătate din servicii operând cu costuri între 20 de lei și 35 de lei. 1/3 din serviciile CAS operează cu un cost de doar 15-18 lei pentru un prânz.

Ana Prasolov a declarat că la nivel național sunt practicate diverse forme de prestare a serviciilor CAS. Serviciile de cantină de ajutor social cu sediu pentru pregătirea bucatelor și servirea mesei constituie 85% din totalul acestor servicii din țară, urmate de cantina mobilă, întreprinderea socială de sprijin alimentar, pachete cu produse alimentare.

83% dintre beneficiari consideră că au nevoie de serviciul CAS mai mult de un an sau permanent. Gradul de satisfacție al beneficiarilor serviciilor CAS este înalt, majoritatea respondenților declarându-se foarte mulțumiți sau mulțumiți. Ponderea celor nu prea mulțumiți sau deloc mulțumiți este de doar 2%. Majoritatea beneficiarilor CAS preferă pachetele alimentare în locul prânzului cald oferit la cantina socială sau să ia mâncarea pregătită la pachet.

Ludmila Malcoci, director executiv Keystone Moldova, a declarat că studiul a fost elaborat în cadrul proiectului ,„Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de IP „Keystone Moldova”, AO ,,Concordia. Proiecte Sociale” și I.R.M.S. „Diaconia”.

Potrivit ei, metodologia aplicată a fost una complexă. A fost aplicată analiza de birou a cadrului normativ. S-a efectuat un interviu standardizat pentru cartografierea serviciilor, dar și discuții tip focus grup cu reprezentanți ai administrației publice locale, cu prestatori de servicii CAS publici și privați. Au fost desfășurate interviuri în profunzime cu reprezentanți autorităților publice locale și centrale, dar și un sondaj de opinie cu privire la nivelul de satisfacție al beneficiarilor.

Medalie de argint pentru Moldova la Campionatul Mondial de taekwondo

Sportivul moldovean Artiom Roșca a cucerit în premieră medalia de argint la Campionatul Mondial de taekwondo, versiunea olimpică, rezervat juniorilor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

La competiția mondială, găzduită de orașul Chuncheon, Coreea de Sud, Artiom Roșca a repurtat cinci victorii în categoria de greutate de până la 51 kg și a cedat doar în finală, în fața grecului Nikolaos Psarros Aristeidis, cu scorul de 1- 2.

Este prima medalie de argint cucerită de Republica Moldova la Campionatul Mondial de taekwondo, rezervat sportivilor sub vârsta de 18 ani, după ce în anul 2007 Arventii Vladislav a intrat în posesia medaliei de bronz. Artiom Roșca a concurat la Campionatul Mondial de taekwondo alături de alți 1000 de sportivi din 142 de țări.

Deplasarea sportivilor noștri la competiția mondială de la Chuncheon, Coreea de Sud, a fost posibilă cu suportul Ministerului Educației și Cercetării.

Doi minori de 15 și 16 ani, bănuiți de comiterea unui atac tâlhăresc în sectorul Botanica: au atacat cu cuțitul un băiat de 20 de ani

Doi minori de 15 și 16 ani din mun. Chișinău și raionul Telenești, au fost reținuți, fiind bănuiți de comiterea unui atac tâlhăresc în sectorul Botanica al capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Aceștia, în timp ce se aflau pe o stradă, în timpul nopții, s-au apropiat de victimă, un tânăr de 20 de ani, i-au aplicat mai multe lovituri și, amenințându-l cu un obiect ascuțit, l-au deposedat de telefonul mobil, după care au plecat într-o direcție necunoscută.

În urma măsurilor de investigație și urmărire penală realizate de către angajații Inspectoratului de poliție Botanica, în scurt timp bănuiții au fost identificați și reținuți.

Bănuiții au fost plasați în arest pentru 30 de zile. Dacă vor fi găsiți vinovați, riscă închisoare de la 8 la 10 ani.

Incident revoltător în Capitală: Un copil a fost dat afară din troleibuz

Un incident care a stârnit indignare a avut loc în data de 3 octombrie, în troleibuzul de pe ruta 38 din Chișinău. Conform mărturiilor unui pasager, un copil a fost dat afară de taxatoarea troleibuzului pentru simplul fapt că avea cu el o bicicletă. Incidentul a avut loc în vehiculul cu numărul de parc 1399 și a generat o reacție negativă pe rețelele de socializare, după ce un martor a făcut public acest caz, scrie paranteze.md.

colaj foto: www.paranteze.md

Potrivit relatărilor, taxatoarea a refuzat să-i permită copilului să călătorească cu troleibuzul, pe motiv că acesta era însoțit de o bicicletă, chiar dacă nu ocupa spațiu excesiv și nu deranja ceilalți pasageri. Mai mult, când unii călători au intervenit și au încercat să o convingă pe taxatoare să lase copilul în pace, aceasta a reacționat agresiv, ridicând tonul și certându-se cu cei care îi luau apărarea minorului.

„Copilul părea speriat și neajutorat. Taxatoarea striga și se comporta total inadecvat. I-am cerut să se calmeze, dar ne-a ignorat complet și a continuat să-l forțeze pe copil să coboare”, a declarat martorul care a asistat la scena revoltătoare.

Același martor a menționat că, după incident, a decis să depună o plângere la Regia Transport Electric Chișinău (RTEC), solicitând ca acest caz să fie investigat și să fie luate măsuri disciplinare împotriva taxatoarei. 

Un alt detaliu care a stârnit și mai multă indignare din partea internauților este faptul că, în timpul incidentului, în troleibuz rula publicitate video cu mesajul „Stop Violența”. Ironia situației și comportamentul taxatoarei au fost catalogate drept „hipocrizie crasă” de către martorul ocular, subliniind contrastul dintre mesajele promovate și realitatea din mijloacele de transport public din capitală.

În prezent, RTEC nu a oferit un răspuns oficial cu privire la acest incident. Totuși, cazul a generat o reacție puternică pe rețelele sociale, unde utilizatorii au criticat atitudinea taxatoarei și lipsa de respect față de pasageri, în special față de minori.

Acest incident scoate în evidență necesitatea unei mai bune pregătiri a personalului care lucrează în transportul public și a implementării stricte a normelor de conduită. Autoritățile locale sunt așteptate să reacționeze prompt pentru a asigura un mediu sigur și civilizat pentru toți pasagerii, indiferent de vârstă sau circumstanțe.

Dezinformarea Rusiei în Moldova își atinge ținta. Percepția războiului din Ucraina de către moldoveni devine tot mai distorsionată
Articolul anterior
Ziua profesoară, iar seara florăreasă. Povestea unui dascăl din Comrat care conduse cu succes o afacere frumoasă
Articolul următor