Care este cea mai rară culoare a ochilor. Ce trăsături de personalitate dezvăluie

Întotdeauna s-a spus despre ochi că reprezintă o oglindă a sufletului și că la o privire mai atentă, poți descoperi lumea interioară a oricărei persoane dacă îi analizezi cu atenție. În același timp, anumite particularități îți pot sugera caracteristici genetice. Află care este cea mai rară culoare a ochilor, scrie catine.ro.

Cantitatea de melanină produsă de iris stabilește culoarea. Când este prezentă multă melanină, ochii tăi capătă o nuanță mai închisă. O cantitate mai mică de melanină oferă o nuanță mai deschisă.

Care este cea mai rară culoare a ochilor

Melanina poate fi împărțită în două tipuri: eumelanină și feomelanină. Eumelanina este un pigment mai închis la culoare ce seamănă cu o nuanță de negru maroniu. Feomelanina este un pigment mai deschis la culoare, care se încadrează într-o categorie de nuanțe roșii gălbui, potrivit AZ Animals.

Oamenii care trăiesc mai aproape de Ecuator au ochii de culoare închisă, în vreme ce persoanele care locuiesc mai aproape de Polul Nord au ochii de culoare deschisă. Acest lucru se întâmplă și în cazul culorii pielii.

Felul în care este plasată melanina poate avea un impact vizual. Poate fi prezentă în cantități diferite în jurul irisului, ceea ce afectează variația unică a culorii fiecărei persoane.

Genele au un rol important în dezvoltarea culorii ochilor. Se poate ca ambii părinți să aibă ochii de culoare închisă, dar să conceapă un copil cu ochi de culoare deschisă.

Ochi afectați de albinism ocular

Nu se poate spune cu exactitate care este cea mai rară culoare a ochilor deoarece albinismul poate crea o varietate de culori.

Ochii afectați de albinism ocular pot dezvolta culori unice ce pot include nuanțe de violet, roz sau roșu. Acestea reprezintă rezultatul unei cantități foarte mici de melanină. Lipsa melaninei poate fi resimțită în întreg corpul, inclusiv în păr sau piele. Însă, uneori afectează doar ochii.

Persoanele cu aceste nuanțe foarte rare au firi foarte imaginative și creative. Deseori se remarcă prin perfecționism și o dorință de a construi o lume ideală.

Ochi gri

Mai puțin de 1% din populație are ochii gri. Diferite grupuri etnice au variații specifice. Lumina influențează felul în care apare această culoare. Uneori, persoanele cu ochi gri au o nuanță gri-albăstruie sau gri fumuriu în iris. Acestea nuanțe se întâlnesc mai des la persoanele din nordul și estul Europei.

Oamenii cu ochi gri sunt recunoscuți ca fiind mai liniștiți, rezervați și conformiști. Mulți îi consideră suflete bătrâne datorită înțelepciunii cu care abordează fiecare situație, scriu specialiștii Fuse Lenses.

Ochi verzi

Aproximativ 2% din populație are ochi verzi. În unele țări europene, cum ar fi Islanda sau Irlanda, se întâlnesc mai des. Șansa de a avea ochii verzi scade în cazul persoanelor cu alte rădăcini etnice. Culoarea verde provine din lipsa de melanină din iris, ceea ce permite luminii să se manifeste și să o creeze.

Oamenii cu ochi verzi sunt adesea văzuți ca fiind misterioși și imprevizibili. Aceștia se nasc cu o înclinație de a avea interese intelectuale.

Ochi verzi-căprui (hazel)

Dacă vrei să afli care este cea mai rară culoare a ochilor, gândește-te la multitudinea de nuanțe a ochilor verzi-căprui. 10% din populația planetei are ochi verzi-căprui (hazel). Experții cred că provin dintr-o combinație de portocaliu, verde și auriu. Uneori, printre numeroasele lor variații, aceștia pot căpăta o nuanță de chihlimbar, cel mai des întâlnită la persoanele care trăiesc în Brazilia.

Cei care trăiesc în Spania sau în estul Europei centrale au cele mai mari șanse de a moșteni o culoare verde-căprui. Există o mulțime de variații cu nuanțe de: gri, albastru, căprui, verde, auriu și chiar cu amestecuri din mai multe culori.

Persoanele cu ochi verzi-căprui (hazel) sunt adesea percepute ca având o minte ageră, care analizează rapid situațiile. Le caracterizează o personalitate hotărâtă și sigură pe sine.

Ochi albaștri

8-10% din populația planetei are ochi albaștri. Pentru a moșteni această genă, trebuie ca ambii părinți să aibă ochii albaștri. Se regăsește cel mai des în țări ca: Suedia, Danemarca și Estonia. Majoritatea oamenilor se nasc cu această culoare a ochilor, însă dispare după primele săptămâni de viață.

În cazul în care te mai întrebi care este cea mai rară culoare a ochilor, ia în calcul că ochii albaștri au o mulțime de variații. Există albastru pal (albastru deschis), iar gama continuă până la nuanțe puțin mai concentrate precum gri-albastru sau chiar turcoaz intens. Din nou, lumina înconjurătoare influențează variația și poate face ochii albaștri să pară mai întunecați sau mai deschisi.

Oamenii cu ochi albaștri sunt percepuți ca firi sentimentale, cu o imaginație bogată. Au multe idei creative pe care visează să le pună în aplicare.

Ochi căprui

Cel mai des întâlniți sunt ochii căprui. Se întâlnesc la 55-79% din populație. Cu cât nivelul melaninei este mai mare, cu atât ochii vor căpăta o nuanță mai închisă.

Când vrei să afli care este cea mai rară culoare a ochilor, ia în considerare că în această categorie intră ochii negri. Nu există ochi cu adevărat negri, ci doar concentrații foarte mari de melanină care creează o culoare foarte închisă de căprui.

De asemenea, această culoare este considerată o trăsătură dominantă, de aceea dacă se regăsește la unul dintre părinți, poate fi moștenită de copil. Persoanele cu ochi căprui provin în mare parte din: Africa, Asia, America de Nord și Spania.

Oamenii cu ochi căprui sunt considerați a fi de încredere și deschiși. În schimb persoanele cu ochi negri sunt considerate ca fiind impulsive, rapide și aventuroase. Aceste persoane adoră să păstreze secrete și atrag ușor atenția asupra lor.

Trei mașini au ajuns într-un șanț, în urma unui accident în lanț, la Anenii Noi

Trei mașini au fost avariate, după ce au fost implicate într-un accident în lanț, care s-a produs cu puțin timp în urmă pe drumul care face legătura dintre satele Chetrosu și Todirești, din raionul Anenii Noi, scrie pulsmedia.md.

În urma impactului, cele trei automobile au ajuns într-un șanț de pe acostament.

Maia Sandu, mesaj după atacul terorist din Germania

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj pe platforma X, după atacul terorist de ieri, de la un târg de Crăciun din orașul german Magdeburg, soldat cu cel puțin doi morți și zeci de răniți. „Ne îndreptăm gândurile către victime și condamnăm ferm violența sub orice formă”, a scris șefa statului, astăzi dimineață, scrie unimedia.info.

„Sunt profund întristată de tragedia din Piața de Crăciun din Magdeburg, Germania. Gândurile mele sunt îndreptate către victime și către cei dragi lor. Ceea ce ar fi trebuit să fie un moment de bucurie și de unire s-a transformat în tristețe”, a scris Maia Sandu, pe platforma X.

Cel puțin șase persoane au fost ucise și 205 au fost rănite, dintre care 41 se află în stare critică, după ce un bărbat a intrat cu mașina în mulțimea de la Piața de Crăciun din Magdeburg, Germania. Bilanțul tragediei a fost actualizat, iar autoritățile au transmis că atacatorul, reținut imediat după incident, s-ar fi aflat sub influența drogurilor, în momentul tragediei. Poliția investighează în continuare circumstanțele acestui atac violent.

Primul oraș italian care interzice fumatul în spațiul public

De la 1 ianuarie 2025, Milano va interzice fumatul de tutun în spaţii exterioare, la mai puţin de 10 metri de alte persoane, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea aerului, fiind însă permisă utilizarea ţigărilor electronice, scrie democracy.md.

Potrivit autorităților italiene, această măsura face parte din ”Planul pentru Aer şi Climă”, care vizează reducerea emisiilor de substanţe nocive în oraş după ce ”numeroase studii clinice au demonstrat că expunerea la poluanţii din aerul oraşului Milano dăunează sănătăţii”.

”De la 1 ianuarie 2025, interdicţia de a fuma va fi extinsă la toate spaţiile publice exterioare, cu excepţia locurilor izolate unde este posibil să se respecte o distanţă de cel puţin 10 metri faţă de alte persoane”, se arată în text.

Totodată, fumatul a fost interzis și în parcuri, stații de transport public, zone în care se practică activităţi sportive şi cimitire, iar la începutul anului 2025 măsura va fi extinsă la toate locurile publice în aer liber, inclusiv trotuarele.

Media locală menționează că deocamdată nu se știe cum va fi reglementată aplicarea acestor reguli, însă totul pare să indice că va fi vorba mai degrabă de o măsură de descurajare decât de una punitivă.

În cazul în care Consiliul Municipal din Milano menţine amenzile din interdicţiile actuale, persoanele care încalcă reglementările riscă sancţiuni cuprinse între 40 şi 240 de euro. Interdicţiile exceptează utilizarea ţigărilor electronice, foarte răspândite în Italia, care pot fi utilizate în continuare fără limitări.

Conform celor mai recente date publicate de Institutul Italian de Statistică (ISTAT), în 2023, în Italia, 18,7% dintre persoanele de 11 ani şi peste această vârstă se declarau fumătoare, un procent ce creşte semnificativ în rândul tinerilor, atingând vârfuri la grupa de vârstă 25-34 de ani (26,9%).

Fumatul de tutun se numără printre principalele surse de emisii de PM10, alături de transportul rutier, utilizarea solvenţilor şi „arderea cauzată de pizzerii cu cuptoare pe lemne”, printre altele. Municipalitatea continuă punerea în aplicare a Planului pentru Aer şi Climă, în pofida faptului că în 2021 şi 2022 Curtea Regională de Apel (TAR) din Lombardia a anulat unele dintre propunerile sale, cum ar fi interzicea focurilor de artificii.

Carla’s Dreams, asaltat de un fan chiar în timpul concertului
Articolul anterior
Mai mulți viticultori din Cahul și-au unit forțele și sapă un lac pentru a-și proteja podgoriile de secetă
Articolul următor