Carte de bucate, estimată la 500.000 de euro, scoasă la licitație la Paris

Cartea, scrisă la sfârștiul secolului al XV-lea și denumită „Viandier”, de Taillevent, va fi scoasă la licitaţie joi de casa Christie’s la Paris, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Carte de bucate, estimată la 500.000 de euro, scoasă la licitație la Paris

Lucrarea provine din vânzarea unei mici părţi a bibliotecii unui pasionat de arta culinară, belgianul Pierre de Crombrugghe.

„Pasiunea baronului de Crombrugghe atât pentru arta culinară, cât şi pentru bibliofilie – o combinaţie de gust şi cunoştinţe – se află la originea celei mai faimoase colecţii gastronomice în limba franceză, aflată în posesie privată”, a afirmat Christie’s într-un comunicat.

„Piesa cheie” este „nu doar prima carte de bucate în limba franceză, însă această ediţie tipărită la Lyon în jurul anului 1495 este şi prima (ediţie) ilustrată”, a adăugat casa de licitaţii.

Guillaume Tirel, cunoscut sub numele de Taillevent (1310-1395), bucătar pentru regii Franţei Carol al V-lea şi Carol al VI-lea, şi-a pus semnătura pe această colecţie de reţete care a fost compilată de la sfârşitul secolului precedent. „Viandier” a avut zeci de ediţii până în 1615.

Acest exemplar, „frumos incunabul în format in-quarto”, potrivit Christie’s, este opera unui maestru tipograf din Lyon, Martin Havard, şi are o valoare estimată între 400.000 şi 600.000 de euro.

La licitaţie va fi pus, de asemenea, în vânzare un exemplar al „Livre fort excellent de cuysine” din 1542, care conţine 350 de reţete din Renaştere, estimat între 80.000 şi 120.000 de euro. Este una dintre cele mai influente cărţi de bucate din toate timpurile, care „atestă renaşterea decisivă a gastronomiei în perioada Renaşterii”.

Camere video și accesorii, aduse prin contrabandă în țară. Marfa a fost confiscată

Funcționarii postului vamal Leușeni au supus controlului de specialitate un autocar ce se deplasa din Germania spre Republica Moldova, transportând pasageri și bagaje neînsoțite.

Șoferul, un bărbat cu dublă cetățenie (MDA/ROU) în vârstă de 30 de ani, a comunicat că toate bunurile sunt indicate în declarația vamală.

În rezultatul controlului fizic al mijlocului de transport și bagajelor transportate, au fost depistate 40 camere video și diverse accesorii și dispozitive tehnice, toate nedeclarate autorității vamale.

Valoarea lotului de marfă nedeclarat se estimează la zeci de mii de lei.

Marfa a fost ridicată, iar investigațiile pe caz continuă.

Caz ieșit din comun în Moldova! Un copil de 4 ani, diagnosticat cu tetanos. Medicii, implicați activ

Un copil de 4 ani a fost depistat cu tetanos. Anunțul a fost făcut de către Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, scrie unimedia.info.

„În săptămâna Paștelui un copil de 4 ani a fost suspectat de tetanos. Din fericire copilul se află în stare stabilă, fiind stabilizat de către medici. Acest copil nu a fost vaccinat. 

Această boală decurge foarte, foarte greu și are o rată de 90% de deces. Tetanosul este o boală infecțioasă gravă, cu potențial fatal care poate fi prevenită prin vaccinare.

Mulțumiri medicilor care au lasat cozonacii și pregătirile de Paști și sau implicat în acest caz care este eșit din comun”, a declarat Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială.

Ai cetățenie română? Se schimbă CNP-urile românilor: Ministerul de Interne anunță modificări importante

Operaționalizarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIASC) aduce modificări importante în modul în care este generat Codul Numeric Personal (CNP) al cetățenilor români, dar acestea nu influențează datele înscrise pe actele de identitate în vigoare, au declarat pentru „Adevărul“ surse din Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, scrie realitatea.net.

CNP-ul, alcătuit din 13 cifre, în mod tradițional, include un cod de două cifre (JJ) care indică județul sau sectorul unde s-a născut persoana sau unde avea domiciliul/rezidența la momentul acordării CNP-ului.

Cu noua schimbare adusă de SIIASC, acest cod de județ a fost înlocuit cu un cod unic „70“ pentru toate CNP-urile generate, indiferent de locul nașterii sau de domiciliul persoanei.

Aceasta înseamnă că, în loc să reflecte locația geografică specifică, CNP-ul va avea acest nou cod standardizat, simplificând procesul de generare a codurilor și eliminând necesitatea de a atribui coduri diferite bazate pe locație.

SIIASC a integrat și proceduri digitale efectuate de ofițerii de stare civilă, modernizând gestionarea actelor de stare civilă. Aceste proceduri digitale permit procesarea electronică a datelor și emiterea documentelor, eficientizând fluxul de lucru și reducând timpul de așteptare pentru cetățeni. Deși multe din procesele administrative pot fi acum realizate digital, prezența fizică a cetățeanului la oficiul de stare civilă rămâne esențială pentru anumite proceduri, inclusiv verificarea identității.

Sistemul a devenit parțial funcțional începând cu data de 8 mai 2024. Implementarea completă a SIIASC este planificată să se finalizeze treptat până la 24 septembrie 2024, urmând ca toate cele 3.188 de unități administrativ-teritoriale să fie conectate și interoperate cu această platformă.

CNP-urile existente NU se schimbă

Chestorul de politie Cătălin-Aurel Giulescu, șeful Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor, a declarat pentru „Adevărul“ că în niciun caz CNP-urile deja emise nu se vor schimba. „Doar CNP-urile generate începând cu 8 mai 2024 în infrastructura digitală sunt modificate. CNP-urile deja generate nu se schimbă, doar pentru nașterile înregistrate începând cu 8 mai în jud Ilfov și 7 municipii. Sau pentru transcrieri de nașteri după 8 mai, persoane care au dobândit cetățenia de curând. CNP-urile deja generate nu se schimbă. Practic, cetățenii, în general, nu vor fi afectați“, a precizat chestorul de poliție Cătălin-Aurel Giulescu.

„Pentru a obține un certificat de naștere sau deces, cetățeanul se deplasează la oficiul de stare civilă unde depune documentele necesare – respectiv, cererea de eliberare a certificatului de stare civilă, document care se poate elibera atât în format digital, solicitantul trebuind să comunice ofițerului de stare civilă o adresă de poștă electronică, dar și în format fizic, printat pe un formular securizat, în funcție de opțiunea cetățeanului. Infrastructura SIIASC integrează și o platformă dedicată cetățenilor, aceasta fiind complet interoperabilă, platformă care va fi accesibilă într-o etapă ulterioară. Infrastructura SIIASC integrează 3.188 de unități administrativ-teritoriale, iar la momentul actual, aproximativ 50 dintre acestea sunt interconectate la Sistemul Informatic“, a comunicat MAI.

Copilul din Bălţi, care a căzut de la etajul şapte al blocului în care locuia, transportat cu Aviasanul la Institutul Mamei şi Copilului din Capitală
Articolul anterior
Un tânăr se află de două luni în comă după o durere de măsea
Articolul următor