Casa de Cultură din Holoșnița, raionul Soroca, cu o vechime de peste patru decenii, arată altfel după ce a fost reabilitată

Renovarea și modernizarea Casei de Cultură din satul Holoșnița, raionul Soroca, au fost posibile datorită finanțării obținute de către autoritățile locale în cadrul acestui Program Național. Acum, aici sunt organizate toate evenimentele importante pentru comunitatea cu o populație de peste 1200 de locuitori, dintre care în jur de 170 sunt copii, informează unica.md cu referire la un comunicat al Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală.

Clădirea Casei de Cultură, cu o vechime de peste patru decenii, nu fusese reparată nici măcar cosmetic în ultimii 30 de ani. Astfel, aceasta ajunsese într-o stare deplorabilă și nu mai putea găzdui evenimentele cultural-artistice așteptate de către oamenii din sat.

Proiectul de renovare a inclus lucrări de reabilitare a pereților, pardoselii și tavanului, totodată a fost înlocuit întreg sistemul electric. De asemenea, a fost reparată și amenajată scena. În plus, au fost achiziționate costume naționale, instrumente muzicale, mobilier modern și confortabil, echipament tehnic și 11 calculatoare. Acum, Colectivul artistic ”Steluțele Nistrene”, format din elevi și Ansamblul folcloric ”Busuioc”, format din seniori din Holoșnița, îmbrăcați în costume naționale, pot reprezenta cu mândrie satul la diferite concursuri zonale și naționale, promovând astfel tradițiile și frumusețile culturale ale comunității.

Și biblioteca satului, care activează în Casa de Cultură, după renovarea edificiului este frecventată de un număr mult mai mare de copii. Primarul satului, Rodion Pădure, spune că acest proiect era absolut necesar pentru comunitate, având în vedere că anterior localnicii nu aveau un spațiu adecvat pentru adunări publice și manifestări culturale.

„Datorită proiectului implementat prin Programul ‘Satul European’, comunitatea noastră dispune acum de un loc amenajat și dotat, unde oamenii se întâlnesc, socializează și chiar petrec aici nunți și cumetrii. După renovare, condițiile sunt mult mai bune și evenimentele cultural-artistice, dar și adunările sunt acum accesibile întregului sat. Cred că această realizare va spori viața culturală a comunității și va contribui la păstrarea și promovarea tradițiilor locale. Suntem recunoscători autorităților statului pentru sprijinul financiar, fără de care nu am fi reușit să realizăm acest proiect important pentru săteni”, a adăugat primarul.

Valoarea totală a proiectului de la Holoșnița este de aproximativ 2 milioane de lei, bani alocați de Guvernul R. Moldova prin FNDRL.

Primul șofer reținut, după noile modificări în Codul Penal care se referă la conducerea în stare de ebrietate

Primul șofer reținut, după noile modificări în Codul Penal care se referă la conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Ieri, în jurul orei 10:50, pe strada Independenței din comuna Băcioi, polițiștii au observat și stopat șoferul unui Nissan, care se deplasa neuniform.

Acesta a fost testat alcoolscopic, iar rezultatul a arătat o concentrație de 1,03 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Automobilul a fost ridicat și dus la parcarea specială, iar șoferul escortat la Inspectoratul de poliție Botanica pentru documentare.

Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore.

Acesta riscă amendă de la 75.000 la 125.000 de lei sau închisoare de la 1 la 3 ani, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Sancțiunea este aplicată de instanța de judecată.

 Amintim, începând cu 7 septembrie 2024, au fost modificate sancțiunile privind conducerea mijlocului de transport cu depășirea limitelor de alcool admisibile sau în stare de ebrietate produsă de alte substanțe.

Andreea Bostănică, surprinsă în ipostaze tandre alături de nepotul fostului președinte al Uzbekistanului. S-au afișat chiar sub privirile mamei influenceriței

La doar 19 ani, influencerița moldoveancă Andreea Bostănică are viața la care mulți doar visează! Banii nu sunt o problemă pentru ea după ce a cunoscut succesul pe rețelele de socializare și a devenit una dintre cele mai mari tiktokerițe din România. Are multe proprietăți și totodată și mai multe mașini, cea mai recentă achiziție fiind un bolid de lux de 300.000 de euro, însă se pare că o duce bine și pe plan amoros.

În ultima vreme, Andreea Bostănică a ridicat numeroase semne de întrebare când a venit vorba despre viața ei amoroasă. Nu a declarat nimic, însă cu toate acestea deseori posta pe rețelele de socializare numeroase cadouri scumpe și buchete uriașe cu zeci de trandafiri și mulți erau curioși de la cine le primește. Acum însă, adevărul a ieșit la iveală, după ce paparazzi Cancan au fotografiat-o într-un club de lux din București în compania lui Abush, nepotul fostului președinte al Uzbekistanului care este, desigur, plin de bani. Cei doi s-au distrat toată seara într-un club exclusivist de pe Șoseaua Nordului, unde se adună mereu lumea bună, încercând să nu atragă privirile, însă în zadar.

Au fost surprinși în timp ce serveau un pahar de șampanie și discutau intens, însă și când s-au apropiat mai mult unul de altul, chiar sub privirile Angelei, mama Andreei Bostănică, care își privea fiica atent din spate, fără a sta prea aproape de ea. Totuși, nu este pentru prima dată când sunt văzuți împreună, ceea ce dă tuturor de gândit, mai ales că de câteva ori el a luat-o de mijloc discret în club.

Oricât de mult a încercat, Andreea Bostănică nu a putut să nu atragă toate privirile. Nu, nu doar pe Abush l-a cucerit, fiindcă ținuta ei era una destul de sexy. Îmbrăcată all-black de mii de euro, cu bijuterii scumpe și pantofi de brand, Andreea Bostănică nu avea cum să treacă neobservată, mai ales cu silueta ei demnă de invidiat. Totuși, deși a venit în club, Andreea Bostănică, supranumită și regina Tiktok-ului, nu a dansat absolut deloc, ci doar s-a delectat cu câteva pahare de șampanie scumpă și a socializat cu Abush. Apropierile dintre ei au fost vizibile pentru toată lumea, însă ea nu a confirmat nimic oficial privind o relație cu el, astfel că rămâne de văzut ce urmează.

Cine este și cu ce se ocupă Abush

Abush, pe numele său real Akbar Abdullaev, este nepotul fostului președinte al Uzbekistanului. Milionarul duce o viață de lux, însă nu are tocmai un trecut „curat’, asta fiindcă conform Cancan a fost acuzat de fraude din fonduri publice în valoare de 91 de milioane de dolari, disimulare de valută străină în valoare de 195,3 milioane de dolari și 271.602 euro și de spălare de bani în valoare de 77,4 milioane de franci elvețieni.

În urma acuzațiilor de mai sus, nepotul fostului președinte al Uzbekistanului a scăpat doar cu doi ani de închisoare şi a continuat să facă afaceri în alte ţări. În 2022 a venit în România, iar acum se pare că „a pus ochii’ pe Andreea Bostănică, care ce-i drept se bucură de o frumusețe aparte la frageda vârstă de doar 19 ani.

Două cămine studențești din Capitală vor fi renovate capital

Două cămine studențești din municipiul Chișinău vor fi renovate capital. Unul aparține Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, iar altul – Universității de Stat din Moldova. Acțiunile date sunt prevăzute în amendamentul la Acordul de finanțare (Proiectul Învățământul Superior), aprobat ieri în ședința Guvernului, scrie știri.md.

Vom renova capital un cămin la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și unul la Universitatea de Stat din Moldova. Iar pentru a putea atrage mai mulți studenți străini și a consolida capacitățile financiare ale universităților noastre vom susține eforturile de internaționalizare a instituțiilor de învățământ superior. Vom da prioritate specialităților cu profil pedagogic, inginerești, tehnologiilor informaționale, medicinei veterinare. Principalii beneficiari ai acestor investiții vor fi patru universități mari din Chișinău”, a declarat ministrul  Educației și cercetării, Dan Perciun.

Mai concret, va fi asigurată acreditarea a 16 programe în limba engleză, consolidarea cunoștințelor de limbă engleză pentru 300 de cadre didactice, elaborarea suportului curricular și a materialelor didactice în conformitate cu standardele internaționale, consolidarea capacităților instituțiilor de învățământ superior care oferă programe internaționale. 

De menționat că proiectul „Învățământul Superior din Moldova” este implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială în perioada 2020-2025, având o valoare totală de peste 35.000 de euro. În cadrul proiectului, șapte instituții de învățământ superior și șase colegii pedagogice beneficiază de modernizări ale infrastructurii instituțiilor și ale programelor de studii conform cerințelor pieței muncii.

Totodată, aproape 3.000 de manageri și cadre didactice universitare au fost instruite în a elabora curicula, monitoriza și asigura calitatea, evalua calificările în învățământul superior. 

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, printre rezultatele implementării proiectului se numără și elaborarea a peste 300 de standarde de calificare pentru programele de licență, masterat și doctorat în 18 domenii de studii, precum și digitalizarea registrelor diplomelor emise de instituțiile de învățământ superior în perioada 1992-2008, un volum de aproximativ 270.000 de înregistrări, care va oferi un instrument eficient de verificare și validare a documentarelor de studii.

Pavel Zingan, jurnalist: Consider că integrarea Europeană este benefică din punct de vedere economic pentru Moldova
Articolul anterior
Obiceiul banal care duce la apariția cancerului
Articolul următor