Căsătorie în străinătate: Cetățenii moldoveni au nevoie și de un certificat de capacitate matrimonială

Mulți dintre cetățenii Republici Moldova aleg să-și înregistreze căsătoria în străinătate. Pentru aceasta, ei au nevoie de un certificat de capacitate matrimonială pe care trebuie să-l prezinte la  autoritățile străine, informează unica.md cu referire la un comunicat al Agenției Servicii Publice.

Certificatul de capacitate matrimonială reprezintă documentul de stare civilă care atestă dreptul cetăţeanului Republicii Moldova de a încheia căsătoria în străinătate, fiind o dovadă a lipsei impedimentelor de a incheia căsătoria.

Cum să obții certificatul de capacitate matrimonială:

Certificatul de capacitate matrimonială se eliberează în temeiul cererii solicitantului:

  • persoanei fizice, cetăţean al Republicii Moldova;
  • rudelor de gradul I-II (dovada gradului de rudenie se face cu actele de stare civilă sau cu certificatele de stare civilă);
  • reprezentantului legal al persoanei limitate în capacitatea de exerciţiu sau cu privire la care a fost instituită măsura de ocrotire judiciară prin hotărârea instanţei judecătoreşti ( tutorele sau curatorul);
  • reprezentantului împuternicit prin procură autentificată notarial din numele persoanei fizice, sau prin împuternicire de reprezentare în baza semnăturii electronice, consemnată în Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice (MPower).

Cererea se depune prin următoarele modalități:

  • Online prin intermediul portalului www.servicii.gov.md. Serviciul online este accesibil pentru persoanele deținătoare de semnătură electronică.
  • La Direcţia audienţă şi eliberarea documentelor de stare civilă a Departamentului stare civilă (mun. Chişinău, str. M. Viteazul 11/1, et. 2);
  • La misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Republicii Moldova acreditate în străinătate (MDOC).

Lista documentelor necesare:

Solicitantul certificatului de capacitate matrimonială prezintă următoarele acte:

  • actul de identitate (în original şi copie) al solicitantului;
  • certificatul de naștere (original şi copie) al solicitantului;
  • după caz, dovada încetării căsătoriei anterioare (hotărârea judecătorească de divorţ, certificatul de divorţ sau deces al soțului/soției) a solicitantului.
  • copia actului de identitate al străinului, cu care va fi încheiată căsătoria;
  • certificatul privind starea civilă al străinului, cu care va fi încheiată căsătoria;
  • după caz, copiile actelor prin care se confirmă încetarea căsătoriei anterioare a străinului, cu care va fi încheiată căsătoria (hotărârea judecătorească de divorţ, certificatul de deces al soţului/soţiei), supralegalizate (legalizare consulară) sau apostilate (pentru documentele emise în țările care fac parte la Convenția de la Haga din 1961 cu privire la suprimarea cerinței supra legalizării actelor oficiale străine) şi traduse in modul stabilit dacă tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte nu prevăd altfel.

 Achitarea și costul serviciului:

Serviciul solicitat online sau la ghișeu poate fi achitat în cadrul subdiviziunii unde se depune cererea, precum și prin intermediul serviciului guvernamental MPay.

Serviciul se prestează în termen de 20, 10, 5, 1 zile lucrătoare, precum  și în ziua adresării. Costul documentului eliberat în termen de 20 de zile lucrătoare constituie 120 mdl. 

Ridicarea certificatului

Există mai multe opțiuni de eliberare a documentului:

  • Direcţia audienţă şi eliberarea documentelor de stare civilă a Departamentului stare civilă (mun. Chişinău, str. M.Viteazul, 11/1, et. 2);
  • misiunile diplomatice sau oficiile consulare (MDOC) ale RM;
  • livrarea la adresa solicitată prin intermediul serviciului guvernamental de livrare MDelivery.

Certificatul de capacitate matrimonială este valabil timp de 6 luni de la data eliberării.

Documentul nu necesită supralegalizare/apostilare şi nici traducere dacă urmează a fi prezentat pe teritoriul statelor care fac parte la Convenţia CIEC nr. 20/1980: Germania, Spania, Grecia, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Elveția, Turcia.

Primii martori în cazul omorului gravidei de la Orhei, audiați: Ce declară suspectul care ar fi violat-o și ucis-o

Judecătorii au dat start evaluării probelor și audierii martorilor în dosarul în care Gheorghe Cotorobai este acuzat de răpirea, violarea și uciderea cu deosebită cruzime a Anei-Maria, tânăra din Orhei, însărcinată în 6 luni. Procurorul a cerut ca ședințele de judecată să fie închise, iar primii patru martori urmează a fi audiați, scrie TV8.md.

Între timp, bărbatul susține că este nevinovat și declară că probele au fost trucate. Anterior, avocatul lui Cotorobai, Boris Bulbuc, spunea că învinuitul a făcut declarații în fața instanței, dar își rezervă dreptul de a păstra tăcerea în raport cu cei care desfășoară ancheta.

 în seara de 12 aprilie, tânăra de 19 ani, însărcinată în șase luni, a urcat de la o stație de așteptare a transportului public într-un automobil și a dispărut. Ulterior, oamenii legii au constatat că victima a fost răpită de un bărbat de 45 de ani, fost angajat al structurilor de forță, care a fost reținut la câteva zile după dispariția tinerei. 

Oamenii legii spun că au ridicat mai multe înregistrări video de pe traseul național, dar și de la casa suspectului, unde se vede clar că Ana-Maria a fost dusă la domiciliul suspectului, ținută cu forța timp de mai multe ore, după care a fost urcată în portbagajul mașinii și dusă într-o direcție necunoscută. 

Opt zile mai târziu, corpul neînsuflețit al tinerei însărcinate a fost descoperit la 21 de kilometri de casa suspectului. Oamenii legii au stabilit că tânăra avea urme de moarte violentă și tortură.

Singurul învinuit în acest dosar era în deplinătatea facultăților mintale atunci când a săvârșit crima. Cel puțin asta arată rezultatele expertizei psihiatrice. 

Un grup de preoți militari pleacă în ”pelerinaje” în Rusia. Ce spune Ministerul Apărării

În comunicatul publicat pe 4 septembrie, Mitropolia Moldovei recunoaște că ”pelerinajele” preoților săi în Federația Rusă sunt organizate de Patriarhia Rusă și afirmă că acestea vor continua, în ciuda nemulțumirii enoriașilor, care se întreabă ce caută păstorii lor în țara care a declanșat o invazie criminală în Ucraina, scrie deschide.md.

Zis și făcut! Pe 8-9 septembrie, încă un grup de preoți va zbura în Rusia. Cu o mică diferență: dacă fețele bisericești plecate anterior își ”ridicau gradele” pe la berării din Moscova, în cazul celor aproximativ 30 de preoți care vor zbura în zilele ce urmează este vorba despre alte grade, mai concret militare.

Într-adevăr, de această dată, la Moscova pleacă un grup de preoți militari, care se află doar în subordinea Mitropoliei Moldovei. Potrivit surselor din cadrul Mitropoliei Moldovei, grupul va fi condus de episcopul de Ceadîr-Lunga, Nicolae Roșca, colonel, președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, Ministerul Apărării şi Organele de Drept.

Din listă, întocmită de protopopul de Criuleni și Dubăsari, Oleg Vieru, fac parte aproximativ 30 de preoți, majoritatea militari, precum protoiereul mitrofor Adrian Toia, parohul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din orașul Durlești; arhimandritul Irinarh (numele lumesc Ion Costru), starețul sfintei mănăstiri Țigănești; preotul Dan Grigori; protoiereul Lilian Ciubatîi, blagocinul raionului Briceni; prot. mitr. Igor Cojocari, protopop de Rezina; prot. Dumitru Darmancev, parohul bisericii ”Sf. Irh. Alexie” s. Pohrebea, r. Dubăsari; Victor Ceban, preot-paroh al Bisericii cu hramul în cinstea „Sf. M. Mc. Dimitrie” din or. Anenii Noi; prot. mitr. Gheorghe Gavriliță, șef direcție Armata Națională din cadrul sectorului sinodal Activitate Spirituală în MAI, Ministerul Apărării și Organele de Drept; prot. mitr. Valeriu Gîțu; prot. mitr. Corneliu Dobrogeanu, vicepreședintele Sectorului Sinodal Activitate Spirituală în MAI, Ministerul Apărării și Organele de Drept.

Citiți continuarea AICI.

ATENȚIE, copil DISPĂRUT la Soroca! Poliția cere ajutorul oamenilor pentru a găsi un băiat de 13 ani

De ieri, polițiștii din Soroca s-au mobilizat pentru căutarea unui copil, după ce au primit un apel de la un asistent social care a raportat dispariția băiatului de 13 ani, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Acesta a plecat de la școală în jurul orei 15:00 într-o direcție necunoscută și nu s-a întors până în acest moment acasă.

Când a plecat era îmbrăcat în haine negre și încălțat în adidași negri.

Băiatul are corpolență medie, ochi albaștri și păr șaten.

În cazul în care dețineți informații care pot ajuta la stabilirea locului aflării minorului, vă rugăm să sunați la numerele de telefon: 023023602 sau 069942555.

Noi oportunități educaționale pentru tinerii care studiază în instituțiile de învățământ profesional tehnic
Articolul anterior
Mitul despre consumul celor doi litri de apă pe zi. Câtă apă trebuie să bem de fapt?
Articolul următor