Întreținerea mega-iahtului său Honor îl costa pe oligarhul Vladimir Plahotniuc circa 300.000 de euro pe lună, a anunţat în cadrul unui şedinţe de judecată, avocatul Sergiu Istrati care reprezintă interesele companiei Real Concept Imobil şi ale milionarului rus Andrei Goncharenko.
În ședința de judecată din 7 martie 2024 pe dosarul lui Vladimir Plahotniuc și al bancherilor acuzați de complicitate la furtul miliardului, avocatul a citat mai multe documente şi mărturii care ar demonstra că Andrei Goncharenko este proprietarul de facto al clădirii de pe bulevardul Dumitru Cantemir, 1/1, unde anterior se afla reședința de afaceri a lui Plahotniuc – Global Business Centre (GBC), scrie Mold-street.com.
Un iaht pentru trei imobile
El a citit declarațiile unui martor din România, investigator sub acoperire care afirmă că, în 2018, oligarhul Ilan Șor i-a făcut cunoștință lui Plahotniuc cu Goncharenko și cei doi s-au înțeles să facă schimb de bunuri.
Mai exact, Plahotniuc i-ar fi oferit lui Goncharenko vila urbană cu statut de monument istoric din preajma Parlamentului, un teren de peste 10 hectare din zona Autogării de Nord (Grădina Moldovei) și centrul de afaceri GBC, evaluate în 2018, la peste 608 milioane lei, în schimbul iahtului Honor cu lungimea de 72 de metri.
Întreţinerea iahtului mai costistoare decât a Partidului Democrat
Potrivit datelor prezentate, tranzacţia a avut loc pe 2 august 2018, prin intermediul mai multor companii offshore.
Apărătorul a menţionat că investigatorul sub acoperire a oferit în mărturiile sale mai multe informaţii relevante, inclusiv şi faptul că Plahotniuc cheltuia în medie câte 300.000 de euro pe lună pentru întreţinerea iahtului Honor.
Aceasta constituie 3,6 milioane euro pe an, sau circa 70 milioane lei, ceea ce este cu circa 70% mai mult decât bugetul pentru 2018 al Partidului Democrat din Moldova, condus şi controlat în acea perioadă de Plahotniuc.
Martorul citat de avocat ar mai fi spus procurorilor că Plahotniuc voia să ascundă că iahtul îi aparține și îl gestiona prin persoane și companii interpuse.
Cât despre imobilele cedate în schimbul iahtului, avocatul a menţionat că doar GBC se află sub sechestrul procurorilor, iar aceasta ridica semne de întrebare privind legalitatea acţiunilor.
Totodată el a susţinut că măsurile procurorilor sunt abuzive, iar între timp clădirea GBC degradează, iar dosarul privind sechestrul ar putea ajunge la CEDO.
În consecinţă apărătorul a cerut să fie ridicat sechestrul de pe GBC, pentru că imobilul aparține din 2018 companiei Real Concept Imobil, respectiv lui Goncharenko şi nicidecum lui Plahotniuc.
Procurorii se contrazic
În replică, acuzatorul de stat Alexandru Cernei, a spus că nu vede temeiuri pentru ridicarea sechestrului. El a explicat că procurorii au verificat versiunea cu iahtul, însă, nu ar fi obținut o confirmare că Honor a ajuns în proprietatea lui Plahotniuc.
În context, avocatul a pus la îndoială explicaţiile procurorului anticorupţie, aducând ca argument răspunsul oferit încă în 2022 pentru RISE Moldova, de Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în care este menţionat că iahtul aparţine lui Plahotniuc.
Răspunsul acuzatorului de stat a fost că această informaţie nu ar fi relevantă pentru că vine de la o altă Procuratură.
Un alt argument invocat de procurori este faptul că după tranzacția de schimb, clădirea GBC era în continuare gestionată de persoane şi companii din anturajul lui Plahotniuc, inclusiv era supravegeată de firma de pază afiliată lui, Argus-S.
Procurorul a mai declarat că, potrivit investigației financiare paralele desfășurate de Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale, beneficiarul clădirii GBC este Plahotniuc. El a propus ca în instanță să fie audiat Goncharenco însuși, ca să confirme dacă este proprietarul imobilului.