Cât cheltuia Plahotniuc pentru întreținerea iahtului său: Mai mult decât bugetul Partidului Democrat

Întreținerea mega-iahtului său Honor îl costa pe oligarhul Vladimir Plahotniuc circa 300.000 de euro pe lună, a anunţat în cadrul unui şedinţe de judecată, avocatul Sergiu Istrati care reprezintă interesele companiei Real Concept Imobil şi ale milionarului rus Andrei Goncharenko.

În ședința de judecată din 7 martie 2024 pe dosarul lui Vladimir Plahotniuc și al bancherilor acuzați de complicitate la furtul miliardului, avocatul a citat mai multe documente şi mărturii care ar demonstra că Andrei Goncharenko este proprietarul de facto al clădirii de pe bulevardul Dumitru Cantemir, 1/1, unde anterior se afla reședința de afaceri a lui Plahotniuc – Global Business Centre (GBC), scrie Mold-street.com.

Un iaht pentru trei imobile

El a citit declarațiile unui martor din România, investigator sub acoperire care afirmă că, în 2018, oligarhul Ilan Șor i-a făcut cunoștință lui Plahotniuc cu Goncharenko și cei doi s-au înțeles să facă schimb de bunuri.

Mai exact, Plahotniuc i-ar fi oferit lui Goncharenko vila urbană cu statut de monument istoric din preajma Parlamentului, un teren de peste 10 hectare din zona Autogării de Nord (Grădina Moldovei) și centrul de afaceri GBC, evaluate în 2018, la peste 608 milioane lei, în schimbul iahtului Honor cu lungimea de 72 de metri.

Întreţinerea iahtului mai costistoare decât a Partidului Democrat

Potrivit datelor prezentate, tranzacţia a avut loc pe 2 august 2018, prin intermediul mai multor companii offshore. 

Apărătorul a menţionat că investigatorul sub acoperire a oferit în mărturiile sale mai multe informaţii relevante, inclusiv şi faptul că Plahotniuc cheltuia în medie câte 300.000 de euro pe lună pentru întreţinerea iahtului Honor.

Aceasta constituie 3,6 milioane euro pe an, sau circa 70 milioane lei, ceea ce este cu circa 70% mai mult decât bugetul pentru 2018 al Partidului Democrat din Moldova, condus şi controlat în acea perioadă de Plahotniuc.

Martorul citat de avocat ar mai fi spus procurorilor că Plahotniuc voia să ascundă că iahtul îi aparține și îl gestiona prin persoane și companii interpuse. 

Cât despre imobilele cedate în schimbul iahtului, avocatul a menţionat că doar GBC se află sub sechestrul procurorilor, iar aceasta ridica semne de întrebare privind legalitatea acţiunilor.

Totodată el a susţinut că măsurile procurorilor sunt abuzive, iar între timp clădirea GBC degradează, iar dosarul privind sechestrul ar putea ajunge la CEDO.

În consecinţă apărătorul a cerut să fie ridicat sechestrul de pe GBC, pentru că imobilul aparține din 2018 companiei Real Concept Imobil, respectiv lui Goncharenko şi nicidecum lui Plahotniuc.

Procurorii se contrazic

În replică, acuzatorul de stat Alexandru Cernei, a spus că nu vede temeiuri pentru ridicarea sechestrului. El a explicat că procurorii au verificat versiunea cu iahtul, însă, nu ar fi obținut o confirmare că Honor a ajuns în proprietatea lui Plahotniuc.

În context, avocatul a pus la îndoială explicaţiile procurorului anticorupţie, aducând ca argument răspunsul oferit încă în 2022 pentru RISE Moldova, de Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în care este menţionat că iahtul aparţine lui Plahotniuc.

Răspunsul acuzatorului de stat a fost că această informaţie nu ar fi relevantă pentru că vine de la o altă Procuratură. 

Un alt argument invocat de procurori este faptul că după tranzacția de schimb, clădirea GBC era în continuare gestionată de persoane şi companii din anturajul lui Plahotniuc, inclusiv era supravegeată de firma de pază afiliată lui, Argus-S.

Procurorul a mai declarat că, potrivit investigației financiare paralele desfășurate de Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale, beneficiarul clădirii GBC este Plahotniuc. El a propus ca în instanță să fie audiat Goncharenco însuși, ca să confirme dacă este proprietarul imobilului.

Tragedie la Comrat! Un băiat de 17 ani a murit după ce a căzut de pe o bară de tracțiuni

Un minor de 17 ani a murit după ce a căzut de pe o bară de tracțiuni. Totul s-a întâmplat pe un teren de joacă din Comrat, scrie știri.md.

Potrivit ofițerului de presă al IGP, Oxana Toderiță, tânărul se afla pe terenul de joacă și făcea niște exerciții la bara de tracțiuni. La un moment dat acesta a căzut și din cauza traumelor suferite a decedat.

Pe acest caz oamenii legii au pornit un proces penal.

Moldova își păstrează locul olimpic: Alisa Glinka, sportiva suspendată temporară după un test de dopaj, merge la Paris

Federația Națională de Echitație a Republicii Moldova anunță oficial că perioada de suspendare temporară a sportivei moldovene Alisa Glinka a luat sfârșit. Alisa este admisă la competiții și, pentru prima dată în istoria dresajului moldovenesc, un sportiv de-al nostru va participa la Jocurile Olimpice, scrie realmedia.md.

Alisa Glinka a fost suspendată temporar de la competiții în urma unui test pozitiv de dopaj, prelevat în timpul finalei Cupei Mondiale de la Riad (Arabia Saudită) în aprilie acestui an.

După examinarea circumstanțelor cazului, s-a decis ridicarea tuturor restricțiilor impuse sportivei. Acest lucru înseamnă că Moldova își păstrează locul olimpic la individual. Alisa Glinka va reprezenta țara noastră la Jocurile Olimpice din 2024, care vor avea loc la Paris în perioada 26 iulie – 11 august.

Alisa Glinka a îndeplinit normele de calificare pe trei dintre caii săi de Grand Prix: Aachen, Abercrombie și Hummer. Urmează să aleagă cun care dintre partenerii săi patrupede va particbipa la Jocurile Olimpice.

Gheorghe Țopa a devenit bunic pentru a cincia oară

Bucurie mare în familia lui Gheorghe Țopa. Artistul a devenit bunic pentru a cincia oară.

Interpretul a publicat un video cu nepoțelul în brațe.

„Astăzi am o bucurie, pe care vreau să o împart cu fanii mei, cu cei care mă urmăresc, prietenii mei adevărați. Am o bucurie, a apărut pe lume Ilie, al cincilea nepot”, a spus artistul.

În total, artistul are 4 nepoți și o nepoată.

Gheorghe Țopa are 61 de ani. S-a născut la 6 mai 1963 în orăşelul Nisporeni, Republica Moldova. Este al zecelea copil din cei unsprezece ai familiei Ţopa. Gheorghe a fost un copil talentat, i-a plăcut să cînte, să participe la diferite serbări, a învăţat să cînte de unul singur la chitară. 

Este interpretul care a reușit să-și mențină statutul necătând la faptul că este pe scena de acasă de foarte mulți ani. A simțit schimbările pe pielea lui și  le mai simte încă, doar că a știut mereu să se adapteze vremurilor noi.

Într-o ediție a emisiunii marca unica.md ”Uși Deschise” cu Aura, artistul a povestit despre încercările vieții, concertele avute de-a lungul anilor, partea urâtă a celebrității și cum i-a reușit să-și mențină faima.

Dacă nu ați reușit să vedeți emisiunea, vă invităm să o priviți. Vedeți video mai jos.

Reacția lui Dorin Galben după ce a fost dat afară de la TV8 pentru interviul cu Veaceslav Platon
Articolul anterior
Veaceslav Platon, dezvăluiri despre cum a început relaţia cu Natalia Morari „солнышко”
Articolul următor