Categoriile de cetățeni care nu vor beneficia de compensații în facturi la iarnă

Pentru a beneficia de compensații la facturile pentru perioada rece a anului cetățenii vor trebuie să se înregistreze pe platforma „Vulnerabilitatea energetică” pe platforma online compensatii.gov.md. Astfel, după completarea unei cereri, fiecărei persoane i va atribui o categorie de vulnerabilitate, iar în funcție de aceasta va fi stabilită și suma compensațiilor în facturi, scrie zdg.md.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat un regulament prin care explică modul în care cetățenii vor putea beneficia de compensații la energie, dar și cine anume va primi sau nu ajutor din partea statului. Proiectul de hotărâre în acest sens este supus consultărilor publice.

Cetățenii vor beneficia de compensații diferite ca și sumă în funcție de categoria de vulnerabilitate stabilită de autorități.

Gradul de vulnerabilitate va fi stabilit în funcție de raportul, exprimat în procente, dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea energiei:

Atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică

Atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică consumatorilor casnici se efectuează după cum urmează:

a) consumatorilor cu coeficientul R mai mare sau egal cu 70% li se atribuire categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
b) consumatorilor cu coeficientul R mai mare sau egal cu 40% dar mai mic decât 70% li se atribuie categoria de vulnerabilitate energetică ridicată;
c) consumatorilor cu coeficientul R mai mare sau egal cu 20% dar mai mic decât 40% li se atribuie categoria de vulnerabilitate energetică medie;
d) consumatorilor cu coeficientul R mai mare sau egal cu 10% dar mai mic decât 20% li se atribuie categoria de vulnerabilitate energetică scăzută;
e) consumatorilor cu coeficientul R mai mic de 10% li se atribuie categoria de consumatori non-vulnerabili.
* R – raport

Cetățenii care NU vor beneficia de compensații în facturi

Familiilor sau persoanelor singure, în baza informației declarate și/sau a celei extrase automat prin intermediul platformei M-Connect din alte sisteme informaționale guvernamentale, le va fi atribuită categoria de non-vulnerabilitate în cazul prezenței unuia dintre următoarele criterii:

a) familia deține 4 sau mai multe apartamente;
b) familia deține unul sau mai multe apartamente sau bunuri imobile în valoare
cadastrală mai mare de 10 milioane de lei cumulativ;
c) familia dispune de venituri lunare mai mari de 75000 lei pe persoană din cadrul
familiei;
d) familia a solicitat să-i fie atribuită categoria de consumator non-vulnerabil.

Proiectul conține și plafonul eligibil pentru calculul cheltuielilor gospodăriei casnice pentru achitarea energiei pentru fiecare tip de energie.

a) Pentru gazele naturale: maximum 300 m3/lună;
b) Pentru energia termică, în cazul în care gospodăria poate regla consumul individual: maximum 2 Gcal/lună
c) Pentru energia electrică: maximum 3000 kWh/lunar dacă energia electrică constituie sursa principală de încălzire și 200 kWh/lunar dacă energia electrică nu constituie sursa principală de încălzire.

Pentru consumatorii casnici din asociații de locatari pentru care nu sunt disponibile date privind consumul individual al gospodăriilor, volumul consumat în precedenta perioadă rece a anului va fi estimat în baza consumului mediu al gospodăriilor din asociațiile respective, prin împărțirea volumului lunar global consumat la numărul de locuințe.

Pentru locurile de consum neîncadrate în asociații de locatari pentru care nu sunt disponibile date sau fără istoric de consum, volumul consumat în precedenta perioadă rece a anului se va considera mediana consumului în precedenta perioadă rece a anului al gospodăriilor casnice racordate la furnizorul respectiv în limita plafoanelor eligibile pentru fiecare tip de energie.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a inițiat procesul de consultare, avizare a proiectului Hotărârii Guvernului pentru aprobarea Regulamentului cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire şi plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie.

Proiectul integral poate fi găsit AICI.

Un şofer a intrat în plină viteză într-un automobil tras pe dreapta de poliţişti, în raionul Sângerei

Accident nocturn în raionul Sîngerei. Un șofer de BMW, fiind tras pe dreapta și documentat de un echipaj INSP, s-a ales și cu mașina boțită, după ce o Toyota s-a izbit de automobilul acestuia. Impactul a avut loc aseară, 26 aprilie, în localitatea Prepelița.

„Conducătorul unui autovehicul de model BMW, în vârstă de 37 de ani, se afla parcat pe marginea traseului R 6 Prepelița, fiind documentat de echipajul INSP.

În acest timp, din direcția localității Telenești se deplasa un autoturism de model Toyota Avensis, condus de un bărbat în vârstă de 52 de ani, care, fiind neatent, a tamponat autovehiculul de model BMW.

În urma impactului persoane traumate nu sunt.

La moment se stabilesc circumstanțele”, a declarat pentru Unimedia.info, Banari Ina, ofițer de presă din cadrul IP Sîngerei.

,,Românii au talent”. O fetiță din Chișinău a emoționat-o până la lacrimi pe Andra cu vocea sa

Mia Rusu are 12 ani, este din Chișinău, Moldova, și a dovedit că este talentată și foarte ambițioasă. Pasiunea pentru muzică a descoperit-o la vârsta de 5 ani, când a început să cânte melodiile din filmele și desenele animate pe care le urmărea. 

Mia Rusu a cântat pe scena „Românii au talent” piesa Le Temps des cathédrales, de Riccardo Cocciante. Fata a reușit să ridice în picioare publicul și pe cei patru membri ai juriul cu prestația sa.

„Este o fată foarte, foarte drăguță și curajoasă pentru că a ales o melodie atât de grea, cu foarte multe schimbări de tonalitate. (…) Ai atins toate notele astea, acutele. Bravo!”, a spus jurata Andra, după evoluția tinerei artiste.

„Mie mi se pare că ești genul de copil care zâmbește, dă din cap, acceptă tot ce i se spune, dar de fapt știe exact ce vrea. Da, eu cred că ești făcută pentru muzică! Îți face mare plăcere să fii pe scenă. Ai în față un drum lung, greu, cu suișuri și coborâșuri, dar foarte frumos dacă reușești să își îndeplinești tot ce ți-ai pus în minte”, a menționat, la rândul său, juratul Dragoș Bucur.

Ulterior, cei patru membri ai juriului i-au acordat câte un „Da”. Astfel, Mia Rusu a trecut în următoarea etapă a concursului de talente.

Leul moldovenesc va avea o nouă față. Guvernatorul BNM: ,,Va fi un proiect foarte frumos”

Banca Națională a Moldovei ia în calcul schimbarea designului bancnotelor naționale. Guvernatorul BNM, Anca Dragu, a confirmat că există un plan de actualizare a aspectului leului moldovenesc. Urmează consultări și discuții suplimentare pe această temă, transmite IPN.

„Nu o să comunic acum, vom lăsa surprizele pentru discuții viitoare la această temă, dar anul acesta, da, ne vom uita la designul bancnotelor leului moldovenesc”, a declarat Anca Dragu pentru TV8.

Întrebat dacă va fi schimbat și materialul din care sunt făcute bancnotele naționale, guvernatorul a spus că este o fază ulterioară la care se va discuta despre suportul pe care este imprimată bancnota.

„Dar va fi un proiect foarte frumos o să vedeți, un proiect participativ pentru a decide cum să arate bancnotele”, a adăugat Dragu.

Leul moldovenesc a fost pus în circulație pe 29 noiembrie 1993. În prezent, bancnotele sunt realizate din hârtie, iar designul acestora a fost creat de regretatul artist plastic Gheorghe Vrabie, cel care a realizat și stema de stat. Pe bancnote sunt reprezentați domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt și mai multe monumente de importanță națională.

Ideea actualizării designului leului moldovenesc și îmbunătățirea calității materialului din care sunt fabricate nu este una nouă. Acest subiect a mai fost discutat și acum șase ani.

Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu secretarul general al NATO: „Am reiterat importanța evitării mai multor escaladări militare”
Articolul anterior
Creștinii ortodocși de stil vechi marchează astăzi Naşterea Maicii Domnului. În mai multe localități din țară este sărbătorit hramul
Articolul următor