Caz dramatic provocat de criza de judecători din România! O femeie de 78 de ani a solicitat la Tribunalul Alba judecarea mai rapidă a unui proces în care solicită recalcularea pensiei pentru a nu muri înainte de finalizarea cauzei. Judecătorii i-au respins solicitarea.
Lipsa resurselor umane din instanțele de judecată se face simțită puternic la Tribunalul Alba. La secția Civilă se dau termene și la intervale de o jumătate de an, datorită supra-aglomerării cu dosare a magistraților care au rămas în instanță.
Într-un astfel de dosar, o femeie este reclamant, iar pârâții sunt Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Casa Județeană de Pensii Alba și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
Primul termen a fost fixat pentru 25 aprilie 2023. Femeia a cerut un termen mai rapid, din cauza faptului că „primul termen este exagerat de lung, timpul pentru persoana sa este destul de scurt având în vedere vârsta sa de 78 ani, bolile de care suferă, faptul că nu se poate conta pe faptul că probabil mai ajunge să se soluţioneze definitiv acest proces”.
Potrivit petentei, la acest termen nejustificat de lung se vor adăuga termenele de redactare a sentinţelor, termenele lungi în care se eliberează actele: adeverinţa la 40 de zile, alte 45 de zile pentru emiterea deciziei de pensie, trei luni până la plata pensiei, ajungându-se, în final, la cel puţin doi ani.
„De 7 ani tot sper că poate mi se face dreptate”
„Faţă de bolile de care sufăr, s-ar putea să nu mai apuc să mă bucur de această pensie şi nici judecarea acestui dosar dacă termenele sunt exagerat de lungi. De 7 ani tot sper că poate mi se face şi dreptate aşa cum s-a făcut colegelor de la Tribunalul Alba, Curtea de Apel Alba Iulia, de către Tribunalul Argeş”, a completat bătrânica. Judecătorii au decis, însă, că femeia nu a adus argumente destul de puternice pentru a putea cere preschimbarea termenului de judecată.
„Termenul de judecată nu poate fi preschimbat decât pentru motive temeinice, din oficiu sau la cererea oricăreia dintre părţi. Analizând această dispoziţie legală, instanţa apreciază că o schimbare a termenului de judecată poate fi dispusă numai dacă anumite circumstanţe de ordin personal sau real demonstrează ca judecarea cauzei la termenul stabilit ar avea consecinţe nefavorabile părţii care a formulat cererea”, astfel a motivat instanța decizia de a-i respinge cererea.
Judecătorul a motivat decizia și prin faptul că, stabilirea termenului în data de 25 aprilie 2023, ţine și de încărcătura cauzelor existente pe rolul completului de judecată, „iar prin alocarea unui număr exagerat de dosare pe completul care are programate şedinţe de judecată în alte zile, anterior termenului din 25.04.2023, se depăşeşte volumul optim de muncă al judecătorului”.
sursa: www.adevarul.ro