Cazul Dariei Dughina: Legătura dintre un fost deputat rus și rebelii partizani ruși

Un fost ales rus a ieșit recent din umbră la aproape 10 ani de când este obligat să trăiască în exil și este un ghimpe în coasta Kremlinului, scrie Daily Beast.

Cazul Dariei Dughina: Legătura dintre un ex-deputat rus și rebelii ruși

Săptămâna trecută, Ilia Ponomariov, un fost deputat rus (2007-2016) în vârstă de 47 de ani, și-a făcut debutul în calitate de mesager neașteptat a noii mișcări de rezistență, și anume Armata Națională republicană, un grup partizan până acum necunoscut, care ar fi activ în Rusia, transmite Adevărul.ro.

Ponomariov a fost cel care a citit un presupus manifest al grupului la propriul canal de televiziune, înființat la Kiev în urmă cu șapte luni și numit „February Morning”: cu această ocazie a anunțat că noua mișcare, Armata Națională republicană, și-ar fi asumat responsabilitatea pentru atacul cu mașină-capană în urma căruia a murit Daria Dughina, fiica așa-numitului ideolog al lui Putin, Alexandr Dughin.

„Activiștii au ales o figură sacră a fascismului rus și nu sunt în măsură să critic ținta acțiunii lor”, a declarat Ponomariov în cadrul unui interviu pentru Daily Beast, pretinzând că se află în legătură cu „luptătorii rezistenței” încă din luna aprilie. El a precizat că, în afara rolului de mesager, sarcina sa este să-i ofere „sprijin comercial” la nevoie.

În afara faptului că legăturile fostul deputat cu pretinsa mișcare partizană sunt învăluite în obscuritate, el nu a putut aduce nici un fel de dovezi în sprijinul afirmației că acest grup ar fi jucat un rol în atacul asupra Dughinei, scrie Daily Beast. Aceste elemente neclare nu au stăvilit acoperirea mediatică ce a scos în prim-plan afirmațiile lui Ponomariov, alimentând totodată scepticismul că în spatele atentatului s-ar putea afla cetățeni ruși.

Rebelii ruși misterioși

„Rebelii ruși ne-au trimis aproape zilnic clipuri și mesaje text cu privire la acțiunile lor. Lansează cocktailuri Molotov asupra birourilor de recrutare, aruncă în aer șine, trag în cauciucurile mașinilor cu simboluri pro-război și atacă activiștii ce strâng bani pentru război”, a subliniat Ponomariov.

La rândul său, asociatul fostului deputat, Alecsei Baranovski, fost susținător al organizațiilor extremiste de dreapta din Rusia, a declarat pentru Daily Beast că grupul lor media a fost contactat de Armata Națională Republicană în decurs de o oră de la atentatul asupra Dughinei.

El afirmă că acest grup partizan le-a cerut să îl reprezinte și să-i partajeze manifestul prin care își iau angajamentul să-i nimicească pe cei care „nu cedează puterea”.

„Inițiativa a fost a grupului. Au acționat absolut autonom. Nu îi numim teroriști, ei constituie o armată a rebelilor”, a precizat Baranovski. El a mai dezvăluit că circa 10 angajați ai canalului s-au întrunit în ședință pentru a se consulta în privința mesajului de transmis: „El citit comunicatul primit și l-au comentat împreună”.

Mișcări de partizani active în Rusia?

Ponomariov a fugit din Rusia în 2014 după ce a fost singurul deputat din Duma de Stat care a votat împotriva anexării Crimeei ocupate. În cele din urmă s-a stabilit la Kiev și a devenit directorul executiv al unei firme americane de investiții în petrol și gaz, care însă n-a avut succes. Potrivit dezvăluirilor făcute pentru Daily Beast, invazia în Ucraina l-a îmboldit să-și lanseze un grup media în fruntea căruia se află ruși ce trăiesc în exil în Ucraina.

„Războiul meu a început în acea zi și pentru mine”, a mărturisit el.

Roman Popkov, fostul lider al partidului de extremă stângă Partidul Bolșevic, care trăiește de asemenea în exil, a declarat pentru Daily Beast că nu se îndoiește de existența grupului partizan.

„Personal cunosc poate 10 persoane din mișcarea partizană din Rusia… sunt activiști cu vârste cuprinse între 20 și 25 de ani cu vederi deopotrivă de stânga și de dreapta. Războiul l-a schimbat mult pe Ponomariov. A citit manifestul fără expresie pe chip – cu toții suntem alți oameni în prezent, după ce am fost martorii unor violențe și atrocități înfiorătoare comise în acest război”.

Scepticism

Totuși, unii experți independenți s-au arătat sceptici față de afirmațiile și credibilitatea lui Ponomariov. De pildă, Alexandr Verhovski, specialist în grupuri radicale din Moscova, are motive să bănuiască că așa-zisul grup este departe de a fi armata organizată anunțată de acesta.

„Desigur că există în Rusia grupuri partizane anti-război. Aruncă cocktailuri Molotov, aruncă lucruri în aer, numai că dacă ar fi reunite într-adevăr într-o armată mare, ar avea cel puțin un canal independent pe Telegram. Dar să așteptăm să vedem ce alte lucruri mai fac”, a spus el.

Pe de altă parte, fostul deputat Ghennady Gudkov, un aliat îndelungat al lui Ponomariov, spune că nu pune la îndoială existența unei mișcări rebele a rușilor aflați în exil în Ucraina, că e de fapt destul de plauzibil ca aceasta să fie legată de o mișcare partizană activă în Rusia.

„Vă pot garanta că Ponomariov nu a luat-o pe arătură și nici nu e agent al serviciilor ruse de securitate, deși ar putea foarte bine să existe forțe care să-l manevreze în propriul interes”, a spus Gudkov cu referire la suspiciunile apărute privind așa-numitele „conexiuni cu partizanii” care în realitate ar fi agenți sub acoperire ai Kremlinului.

„Pot să confirm totodată că sunt zeci de exilați ruși în Ucraina care luptă într-un război împotriva armatei lui Putin și că Ponomariov îi cunoaște destul de bine”, a insistat fostul deputat rus.

Ce spun experții ucraineni

Tetiana Popova, politician ucrainean și specialist media, spune că are motive să se îndoiască de adevărul poveștii lui Ponomariov: „Îl cunoaștem de mulți ani, mai ales în calitate de om de afaceri – nu ne îndoim că își dorește cu adevărat să vadă o mișcare armată a rebelilor în Rusia, însă e posibil ca sursa sa să fie însuși serviciul federal de securitate din Rusia, iar NRA să fie de fapt ideea lor”.

„Dincolo de asta, nu putem pricepe de ce ținta ar fi familia lui Dughin. Este doar un deget, nicidecum mâna celor care poartă războiul împotriva Ucrainei”, a explicat Popova pentru Daily Beast, adăugind că presupusa autoare indicată de FSB, o ucraineană ce a călătorit la Moscova într-un Mini Cooper alături de fiica sa, pare un scenariu executat „extrem de prost”.

În interviul acordat Daily Beast, Ponomariov admite faptul că primește critici dure din partea celor care nu sunt deloc convinși că spune adevărul sau a celor care îi reproșează un radicalism exagerat.

El a mărturisit că mulți dintre prietenii săi vechi din opoziția rusă i-au întors spatele după ce a citit acel manifest și chiar că a fost exclus de la Forumul Rusia Liberă programat la sfârșitul lunii în Vilnius.

„Cu toții se tem să aibă de-a face cu mine: Mihail Hodorkovski, Garry Kasparov, Iulia Latinina”, a spus Ponomariov. El dă asigurări că aceste respingeri nu vor avea puterea să stea în calea lui: „sunt în război”.

Tragedie pe o autostradă din Franța: Un moldovean, găsit mort lângă un camion, fără pantaloni pe el

Un șofer moldovean de TIR a fost găsit mort lângă un camion. Tragedia s-a produs duminică, 24 noiembrie, pe o autostradă din Franța, scrie realitatea.md.

Potrivit presei franceze, corpul neînsuflețit al bărbatului a fost găsit de un alt șofer de camion. Victima de 40 de ani nu avea pantofi în picioare, iar lângă el au fost găsite mai multe sticle goale de whisky.

Sursa citată precizează că Parchetul Montbéliard a deschis pe acest caz o anchetă penală pentru omor din culpă pentru a „a avea toate mijloacele posibile de anchetă” și de a face lumină asupra împrejurărilor acestei morți suspecte.

Victima și-ar fi petrecut seara cu un alt șofer moldovean de 37 de ani, care la sosirea poliției se afla în camion. Presa franceză transmite că ambii munceau pentru aceeași companie de transport.

În cadrul audierilor, șoferul a declarat că nimic nu a auzit sau a observat ceva suspect. De asemenea, el a adăugat că nu are explicații ce i se putea întâmpla colegului său.

Autopsia a arătat că leziunile care erau pe corpul moldoveanului erau din cauza căderii și anume a cea din camion. Polițiștii francezi au stabilit că cei doi șoferi au cumpărat mai multe sticle cu băuturi alcoolice pentru a le bea împreună în cabina celui de-al doilea șofer. Ambele camioane au fost blocate pe o autostradă din Franța din cauza condițiilor meteo grele.

Trei bărbați au fost arestați pentru escrocherie în proporție de aproape un milion de lei. Ce schemă au pus la cale

Trei bărbați de 25, 27 și 30 de ani, originari din Chișinău, Bălți și Căușeni au fost arestați, fiind învinuiți de escrocherie în valoare de aproape un milion de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.  

Ofițerii de investigație ai Direcției de Poliție Chișinău, sub conducerea procurorilor Procuraturii mun. Chișinău- Oficiul Principal, au documentat timp de două luni activitatea infracțională  a bărbaților. Aceștia au creat o societate comercială prin intermediul căreia au convins un reprezentant al unei companii despre existența unui lot de grâu de 350.000 de kg, destinat realizării,  eliberând fraudulos acte administrative.  Ca urmare, persoana juridică a efectuat o tranșă pe contul persoanelor vizate, în sumă de 900.000 de lei.

În cadrul cauzei penale au fost efectuate mai multe măsuri speciale de investigaţie şi acţiuni de urmărire penală, fiind efectuate  percheziții autorizate, de unde au fost ridicate mai multe carduri bancare, stick-uri, ștampile, purtători de informație, dar și alte acte false.

Ca rezultat al acţiunilor procesuale efectuate, bărbații au fost reţinuţi, iar ulterior, la demersul procurorilor, au fost arestați preventiv pe un termen de 30 de zile.

Conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă  închisoare de  la 8 la 15 ani.

Acțiunile de reținere s-au desfășurat cu suportul mascaților din cadrul  BPDS „Fulger”.

Cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță

Forma electronică a mandatului avocatului și a avocatului stagiar va fi reglementată în legislație, iar cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică de la distanță. Raportul pentru un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat la ședința de astăzi, 26 noiembrie, a Comisiei juridice, numiri și imunități, scrie stiri.md.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Justiției, la propunerea Uniunii Avocaților din Republica Moldova. Modificările legislative sunt necesare întrucât, în prezent, Legea cu privire la avocatură nu reglementează forma electronică a mandatului, iar formularul mandatului avocatului și al avocatului stagiar trebuie să fie imprimat pe suport de hârtie, cu aplicarea ștampilei.

Astfel, autorii propun modificări la Legea privind avocatura, precum și actualizarea Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă, a Codului de executare, a Codului administrativ și a Codului fiscal, pentru a integra complet utilizarea formei electronice a mandatului avocatului. 

Astfel, se va oferi posibilitatea de a certifica împuternicirile avocatului prin mandat în formă electronică și copia certificată a acestuia pe suport de hârtie. Mandatul avocatului va trebui semnat cu semnătură electronică calificată. 

Acest lucru va permite avocaților să încheie contracte de asistență juridică la distanță, iar de acest lucru vor beneficia inclusiv cetățenii din diasporă, care au nevoie de asistență juridică pentru soluționarea litigiilor care apar pe teritoriul Republicii Moldova.

De menționat că reglementarea formei electronice a mandatului avocatului va asigura și implementarea soluției E-dosar judiciar din cadrul Sistemului informațional judiciar, care presupune automatizarea procesului de depunere a cererii în instanța de judecată în format electronic și distribuirea materialelor din dosar în formă electronică. Respectiv, avocații și avocații stagiari vor putea depune cererile în instanța de judecată prin intermediul Sistemului Informațional Judiciar.

Proiectul de lege privind forma electronică a mandatului avocatului va fi propus spre examinare în prima lectură în plenul Parlamentului.

Deputatul ucrainean Oleksii Kovalev, care lucrase pentru administraţia rusă în Herson, a fost împușcat mortal în locuința sa
Articolul anterior
Ministrul muncii și protecției sociale: 60% din populație va primi compensația maximă la energie
Articolul următor