Oportunitățile și ce urmează pentru Republica Moldova după primirea statutului de țară candidat la UE a explicat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, la emsiunea „Cutia Neagră” de la TV8. Potrivit ministrului acest fapt va fi un semnal pozitiv pentru toată lumea, inclusiv pentru investitori.
„Intrăm pe un făgaș ferm de aderare la Uniunea Europeană. Acesta este un semnal pozitiv absolut pentru toți, pentru concetățenii noștri care își doresc să trăiască într-o țară mai prosperă, mai funcțională, mai democratică, mai puțin coruptă. Este un semnal pozitiv pentru investitorii străini, care știind că Republica Moldova are acest parcurs european se vor simți mai în siguranță atunci când vor lua decizii legate de investiții în țara noastră”, a explicat ministrul Nicu Popescu.
Procesul de aderare, mai spune oficialul, durează, fiindcă țara trebuie să se modernizeze absolut la toate capitolele pentru a corespunde standardelor UE și astfel să fie gata de aderarea propriu-zisă. Astfel treptat schimbările vor fi resimțite de toți cetățenii.
„În același timp tot treptat, una din funcțiile importante a procesului de integrare europeană și unul din motivele pentru care el durează, chiar și un deceniu, este că împreună cu UE statele candidate la aderare trebuie să își modernizeze țara : instituțiile, infrastructura, drumurile, spitalele astfel încât aceste state să corespundă standardelor europene, or spitalele, drumurile nu se construiesc peste noapte. Deci ce se întâmplă? Se setează acum baza unui proces care treptat, nu peste noapte, în următorii ani va conduce la modernizarea țării: la infrastructură, spitale, școli, grădinițe, aeroporturi, conectare la schimburi mai mari de studenți, acces la finanțări sporite și astfel treptat aceste lucruri vor fi resimțite de toți cetățenii noștri”, a punctat șeful diplomației moldovene.
Astăzi seara Consiliul European a decis să acorde Republicii Moldova și Ucrainei statutul de țară candidat la aderarea la UE. Cererea cu privire la aderare la UE a fost semnată la 3 martie curent de președintele Maia Sandu.