Ce măsuri au fost luate la Aeroportul Chișinău după atacul tragic din 30 iunie

În cadrul unei conferințe, ministra afacerilor interne, Ana Revenco, a precizat care sunt măsurile speciale întreprinse la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) după incidentul din 30 iunie 2023. Aceasta a declarat că „întreg sistemul de afaceri interne este mobilizat și că se acționează coordonat, consecvent pentru a nu mai admite astfel de incidente tragice.”, scrie diez.md.

Potrivit ministrei, au fost instaurate următoarele măsuri suplimentare de securitate la AIC:
–  s-a adăugat majorarea numărului de echipe de patrulare;
–  a fost revizuită și consolidată componența acestor echipe de patrulare;
–  au fost instituite posturi de forțe speciale, în mod special la punctele de trece a frontierei pe linia care denotă un risc cu mult mai sporit – linia cu Ucraina;
–  au fost revizuite modalitățile de analiză a riscurilor astfel încât autoritățile să dispună de informații suplimentare necesare care să ajute la luarea deciziilor privind acționarea în cazul semnalării unor situații de risc mai specifice;
–  a fost deja declanșat controlul complex al activităților operaționale și organizaționale ce ține de punctul de trecere a frontierei în Aeroportul Internațional Chișinău;
–  un grup de specialiști cu o vastă pregătire și experiență din multe domenii precum ordine și securitate publică, securitatea frontierelor, pregătirea efectivelor, intervenție si forțe speciale, politici, standarde internaționale, din toate armele subordonate Ministerului Afacerilor Interne, derulează investigații, fiecare pe palierul său care ține de funcționalitatea punctului de trecere a frontierei în AIC. Rezultatele vor fi disponibile în termen de 30 de zile;
–  a fost accelerat exercițiul de analiză a conformității tuturor reglementărilor ce țin de funcționarea  punctului de trecere a frontierei în Aeroportul Internațional Chișinău, la standardele internaționale;
–  a fost accelerată examinarea evaluării conformității infrastructurii și altor proceduri care țin de funcționalitatea și de organizarea activităților în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău.

De asemenea, Ana Revenco a declarat că la momentul intrării în Aeroportul Internațional Chișinău, atacatorul nu figura în niciun sistem internațional de căutare. Verificările nu au semnalat existența informațiilor în nici o bază de date în căutare.

Mai mult, verificările suplimentare care au fost dispuse, au fost luate în baza profilurilor de securitate care sunt activate de mai bine de un an, în toate punctele de trecere a frontierei. În baza acestor profiluri de securitate a fost luata decizia de a nu permite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a peste 5 000 de persoane din motive de securitate.

Amintim că în data de 30 iunie, un bărbat din Tadjikistan a împușcat mortal, pe Aeroportul Chișinău, două persoane.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

O universitate de la noi are propria fermă de bovine de rasă. Cât lapte produce
Articolul anterior
Atenție, șoferi! Noi sancțiuni au intrat în vigoare
Articolul următor