Cu toate că principala responsabilitatea ce-i revine UTM este pregătirea inginerilor înalt calificați, odată cu absorbția fostei Universități Agrare de Stat din Moldova, în palmaresul programelor de studii a fost inclusă și Medicina veterinară. Astfel, instituția și-a lărgit spectrul de activități reușind să îmbine frumos și util Tehnologiile Informaționale inclusiv pentru domeniul științelor vieții, scrie diez.md.
Devenind o universitate comprehensivă, s-au ivit mai multe oportunități pentru o abordare multidisciplinară. Mai nou, UTM deține propria fermă didactică, ale cărei scopuri sunt:
# elaborarea noilor tehnologii întru întreținerea și menținerea sănătății bovinelor;
# pregătirea specialiștilor în domeniul Medicinii Veterinare, Zootehniei și Siguranței Alimentare;
# menținerea materialului genetic de rasă;
# obținerea statutului de Fermă de prăsilă;
# digitalizarea managementului fermei pentru ușurarea evidenței și sănătății animalelor.
Ferma didactică necesită îngrijire, investiții și multă muncă. Cu sprijinul rectorului UTM, prof. univ., dr. hab., Viorel BOSTAN, aceste trebuințe sunt satisfăcute, animalele având parte de îngrijirea atentă și hrană de calitate, oferind în schimb tot ce au ele mai bun. Susținerea dlui rector și pentru această sferă de activitate reprezintă o dovadă în plus a faptului că un manager deosebit, alături de o echipă extraordinară, înfăptuiesc lucruri importante, cu impact major în societate, pentru că orice schimbare pornește de la educație.
Orânduirea calculată a lucrurilor la fermă denotă profesionalism. Astfel, la ferma de bovine sunt elaborate numeroase lecții practice din cadrul disciplinelor Facultăților de Medicină Veterinară și de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, specialitatea Zootehnie și Biotehnologii Agricole. Aici animalele servesc ca material didactic dar și cu scop de producere a laptelui. Pentru lecțiile practice sunt folosite animalele bolnave, vacile înțărcate și cele tinere. Pentru a nu perturba cantitatea de lapte, vacile mulgătoare sunt folosite cu scop didactic doar în cazul apariției unor dereglări în sănătatea vacii. Vițelele sunt crescute pentru a mări efectivul de vaci și de înlocuire a vacilor bătrâne ce vor fi abatorizate. Tăurașii sunt întreținuți la îngrășare pentru a fi abatorizați și carnea acestora folosită în scop didactic pentru producerea mezelurilor.