O universitate de la noi are propria fermă de bovine de rasă. Cât lapte produce

Cu toate că principala responsabilitatea ce-i revine UTM este pregătirea inginerilor înalt calificați, odată cu absorbția fostei Universități Agrare de Stat din Moldova, în palmaresul programelor de studii a fost inclusă și Medicina veterinară. Astfel, instituția și-a lărgit spectrul de activități reușind să îmbine frumos și util Tehnologiile Informaționale inclusiv pentru domeniul științelor vieții, scrie diez.md.

Devenind o universitate comprehensivă, s-au ivit mai multe oportunități pentru o abordare multidisciplinară. Mai nou, UTM deține propria fermă didactică, ale cărei scopuri sunt:
# elaborarea noilor tehnologii întru întreținerea și menținerea sănătății bovinelor;
# pregătirea specialiștilor în domeniul Medicinii Veterinare, Zootehniei și Siguranței Alimentare;
# menținerea materialului genetic de rasă;
# obținerea statutului de Fermă de prăsilă;
# digitalizarea managementului fermei pentru ușurarea evidenței și sănătății animalelor.

Ferma didactică necesită îngrijire, investiții și multă muncă. Cu sprijinul rectorului UTM, prof. univ., dr. hab., Viorel BOSTAN, aceste trebuințe sunt satisfăcute, animalele având parte de îngrijirea atentă și hrană de calitate, oferind în schimb tot ce au ele mai bun. Susținerea dlui rector și pentru această sferă de activitate reprezintă o dovadă în plus a faptului că un manager deosebit, alături de o echipă extraordinară, înfăptuiesc lucruri importante, cu impact major în societate, pentru că orice schimbare pornește de la educație. 

Orânduirea calculată a lucrurilor la fermă denotă profesionalism. Astfel, la ferma de bovine sunt elaborate numeroase lecții practice din cadrul disciplinelor Facultăților de Medicină Veterinară și de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, specialitatea Zootehnie și Biotehnologii Agricole. Aici animalele servesc ca material didactic dar și cu scop de producere a laptelui. Pentru lecțiile practice sunt folosite animalele bolnave, vacile înțărcate și cele tinere. Pentru a nu perturba cantitatea de lapte, vacile mulgătoare sunt folosite cu scop didactic doar în cazul apariției unor dereglări în sănătatea vacii. Vițelele sunt crescute pentru a mări efectivul de vaci și de înlocuire a vacilor bătrâne ce vor fi abatorizate. Tăurașii sunt întreținuți la îngrășare pentru a fi abatorizați și carnea acestora folosită în scop didactic pentru producerea mezelurilor. 

18 elevi de clasa a III-a și un profesor au ajuns la spital după un experiment eșuat la o lecție

18 elevi și un profesor de la o școală primară din Tennessee, SUA, au ajuns la spital după un experiment științific eșuat, scrie stirileprotv.ro.

Elevii de clasa a treia făceau experimente științifice și mai mulți au spus că au început să se simtă rău după un experiment cu gheață carbonică.

Copiii au acuzat stări de greață și au mers la asistenta medicală a școlii, care a alertat imediat conducerea instituției de învățământ.

Elevii au fost transportați la spitalele din zonă, iar după câteva ore au ajuns în siguranță la părinți.

Gheața carbonică este dioxid de carbon în formă solidă și este periculoasă dacă se topește și este inhalată într-un spațiu care nu este aerisit.

Eveniment copleșitor la 2.000 km. de casă! O promoție de moldoveni și-au invitat prima învățătoare și foștii profesori la o întâlnire cu absolvenții, în Italia

Un eveniment copleșitor a avut loc, zilele acestea, într-un oraș din Italia, acolo unde o promoție de moldoveni au organizat o întâlnire cu absolvenții la care și-au invitat foștii profesori, care în prezent muncesc în această țară. Mai mult, în aceeași țară e stabilită și prima lor învățătoare, care a fost și ea invitată la această întâlnire cu absolvenții. Evenimentul a avut loc într-un restaurant din regiunea Padova.

Astfel, la peste 2.000 km. distanță de casă, promoția anului 1999 a Gimnaziului din satul Răciula, raionul Călărași, care peste ani s-au pomenit mai toți în străinătate, acolo unde s-au stabilit cu traiul sau muncesc, au decis, la cei 25 de ani de la absolvirea școlii, să organizeze o întâlnire cu absolvenții în Italia. Și asta pentru că foștii lor profesori, în număr mare, la fel locuiesc și muncesc acolo. În total, evenimentul a adunat circa 45 de persoane.

Mai mult, conaționalii noștri au reușit să o surprindă și să-i ureze ”La mulți ani” primei lor învățătoare, Ludmila Ciobanu.

Unii dintre cei prezenți au fost nevoiți să parcurcă sute de kilometri pentru a ajunge la eveniment. Una dintre fostele absolvente a venit, împreună cu familia, tocmai din Madrid, Spania, pentru a fi alături de foștii colegi în această zi.

”Emoții la maximum la unul dintre cele mai emoționante și frumoase evenimente organizate de noi, cei mai uniți colegi de clasă. La peste 2.000 Km distanță de casă, la peste 25 ani de la absolvirea școlii, am reușit să o surprindem și să-i urăm La Mulți Ani, Primei Învățătoare dnei Ludmila Ciobanu. Am depănat amintiri din anii copilăriei și adolescenței, ne-am amintit de fiecare coleg și am savurat amintirea anilor petrecuți împreună . Ne-am bucurat de prezența profesorilor care au reușit să ne fie alături și complici în acest frumos eveniment!

Scumpi Dascăli, ne închinăm în fața voastră și vă mulțumim pentru efortul depus , la temelia noastră se află și munca voastră! Mulțumim colegilor pentru urări și gânduri bune. Vă așteptăm cu drag în Italia!”, scrie Paulina Mutu, una dintre absolvente, pe pagina sa de Facebook.

Trebuie să menționăm faptul că, la întâlnirea cu absolvenții organizată în satul natal al acestora, la Gimnaziul din satul Răciula, acolo unde era așteptată această promoție, în data de 3 februarie curent, a fost prezent doar un fost coleg al acestora. Trist, dar acesta a stat singur la masa unde trebuiau să fie și foștii lui colegi, care s-au împrăștiați prin lume.

În clasa promoției anului 1999 a gimnaziului din satul Răciula au fost în jur de 30 de absolvenți.

Cea mai frumoasă tânără din Moldova a plecat la Miss World 2024, în India

Cea mai frumoasă fată din Moldova a plecat la concursul de frumusețe Miss World 2024, care va avea loc în India. Este vorba despre Diana Spotarenco, scrie SHOK.md.

Diana Spotarenco a publicat rețelele de socializare imagini înainte de plecarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Cea mai interesantă călătorie din viața mea începe acum! Sunt atât de încântată. Hai Moldova!!! Pe curând, India”, a semnat Diana Spotarenco.

Diana Spotarenco a devenit cunoscută când a obținut titlul Miss Modova 2023.

Mai multe produse autohtone vor putea ajunge în UE fără taxe vamale
Articolul anterior
Ce măsuri au fost luate la Aeroportul Chișinău după atacul tragic din 30 iunie
Articolul următor