Ce măsuri au fost luate la Aeroportul Chișinău după atacul tragic din 30 iunie

În cadrul unei conferințe, ministra afacerilor interne, Ana Revenco, a precizat care sunt măsurile speciale întreprinse la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) după incidentul din 30 iunie 2023. Aceasta a declarat că „întreg sistemul de afaceri interne este mobilizat și că se acționează coordonat, consecvent pentru a nu mai admite astfel de incidente tragice.”, scrie diez.md.

Potrivit ministrei, au fost instaurate următoarele măsuri suplimentare de securitate la AIC:
–  s-a adăugat majorarea numărului de echipe de patrulare;
–  a fost revizuită și consolidată componența acestor echipe de patrulare;
–  au fost instituite posturi de forțe speciale, în mod special la punctele de trece a frontierei pe linia care denotă un risc cu mult mai sporit – linia cu Ucraina;
–  au fost revizuite modalitățile de analiză a riscurilor astfel încât autoritățile să dispună de informații suplimentare necesare care să ajute la luarea deciziilor privind acționarea în cazul semnalării unor situații de risc mai specifice;
–  a fost deja declanșat controlul complex al activităților operaționale și organizaționale ce ține de punctul de trecere a frontierei în Aeroportul Internațional Chișinău;
–  un grup de specialiști cu o vastă pregătire și experiență din multe domenii precum ordine și securitate publică, securitatea frontierelor, pregătirea efectivelor, intervenție si forțe speciale, politici, standarde internaționale, din toate armele subordonate Ministerului Afacerilor Interne, derulează investigații, fiecare pe palierul său care ține de funcționalitatea punctului de trecere a frontierei în AIC. Rezultatele vor fi disponibile în termen de 30 de zile;
–  a fost accelerat exercițiul de analiză a conformității tuturor reglementărilor ce țin de funcționarea  punctului de trecere a frontierei în Aeroportul Internațional Chișinău, la standardele internaționale;
–  a fost accelerată examinarea evaluării conformității infrastructurii și altor proceduri care țin de funcționalitatea și de organizarea activităților în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău.

De asemenea, Ana Revenco a declarat că la momentul intrării în Aeroportul Internațional Chișinău, atacatorul nu figura în niciun sistem internațional de căutare. Verificările nu au semnalat existența informațiilor în nici o bază de date în căutare.

Mai mult, verificările suplimentare care au fost dispuse, au fost luate în baza profilurilor de securitate care sunt activate de mai bine de un an, în toate punctele de trecere a frontierei. În baza acestor profiluri de securitate a fost luata decizia de a nu permite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a peste 5 000 de persoane din motive de securitate.

Amintim că în data de 30 iunie, un bărbat din Tadjikistan a împușcat mortal, pe Aeroportul Chișinău, două persoane.

Două românce, printre victimele incediului devastator din Valencia. Bilanțul a crescut la 10 morți

Două românce care locuiau în blocul din Valencia unde a izbucnit incendiul de proporții sunt de negăsit. Ministerul de Externe afirmă că autorităţile locale nu au confirmat până în prezent existenţa unor cetăţeni români printre persoanele dispărute.

Administratorul blocului din Valencia, Adriana Banu, a declarat pentru presa din România, că două românce locuiau în imobilul respectiv. 

„Am confirmat informaţia că în bloc erau două românce, în apartamentul numărul 95. Erau de aproape 2 ani, chiar deasupra apartamentului unde s-a generat incendiul. O tânără, o adolescentă, între 15 şi 18 ani, şi mama ei. Au confirmat 10 cadavre şi dacă se confirmă situaţia ar fi ele, dar deocamdată nu putem să stabilim că e o certitudine atâta timp cât trebuie să ţineţi cont că sunt nişte cadavre care au fost total calcinate şi atunci, ca să le identifice, o să mai întârzie. Portarul nu ne-a zis, în principiu, nu că erau în casă, ci că stau în apartamentul ăla, dar nu ştim dacă erau în casă. Cert nu ştim lucrul ăsta”, a afirmat Adriana Banu. 

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat duminică seară că nu sunt cetăţeni români printre persoanele dispărute în incendiul din Valencia. 

“Reprezentanţii oficiului consular au întreprins în regim de urgenţă demersuri pe lângă autorităţile spaniole competente în vederea verificării informaţiilor cu privire la dispariţia a doi cetăţeni români. MAE precizează că, până la acest moment, autorităţile locale nu au confirmat existenţa unor cetăţeni români printre persoanele dispărute”, conform instituţiei.

MAE mai informează că, la nivelul oficiului consular, a fost primită o solicitare de asistenţă consulară din partea unei familii de cetăţeni români care locuia în clădirea afectată, în vederea eliberării unor noi documente de identitate, întrucât documentele vechi au fost distruse în incendiu.

”Reprezentanţii oficiului consular continuă dialogul cu autorităţile spaniole competente şi vor acorda asistenţă consulară, conform competenţelor legale”, au transmis reprezentanţii MAE 

Un incendiu de proporţii a cuprins, joi, o clădire de 14 etaje din cartierul Campanar din Valencia. Potrivit unui bilanţ încă provizoriu, zece persoane au murit şi până la 15 ar fi dispărute. În timpul incendiului, care s-a propagat extrem de rapid, ajutat de vântul puternic, mai multe persoane au rămas blocate pe balcoane încercând să scape din focul care ar fi izbucnit la etajul şapte şi în circa jumătate de oră a cuprins întreaga clădire.

O femeie de 39 de ani, născută în Iran, a câștigat concursul Miss Germania. Este mama a doi copii

O femeie în vârstă de 39 de ani, născută în Iran, a câștigat concursul Miss Germania, scrie DW. Este vorba despre Apameh Schönauer, care s-a mutat în Germania la vârsta de 6 ani. Apameh Schönauer este și mama a doi copii. 

Apameh Schönauer s-a născut la Teheran, iar la vârsta de 6 ani s-a mutat în Germania. Ea locuiește la Berlin și activează în calitate de arhitect. Apameh Schönauer este mama a doi copii.

În seara zilei de 24 februarie, Apameh Schönauer a obținut titlul de Miss Germania. În timpul competiției, Schönauer a subliniat de mai multe ori angajamentul ei în lupta pentru drepturile femeii, cu accent pe situația din Iran.

Câștigătoarea competiției Miss Germania va primi și o remunerare în valoare de 25 de mii de euro.

15 mii de femei au aplicat la concursul Miss Germania. În finală, Schönauer a reușit să învingă 8 concurente. De această dată, potrivit sursei, limita de vârstă la concurs a fost ridicată. Cea mai în vârstă finalistă a fost o femeie de 42 de ani.

Concursul Miss Germania în ultimii ani și-a schimbat conceptul. Anterior, participantele trebuiau să meargă pe podium în bikini. Din 2019 au fost puse în prim-plan calitățile femeilor. Totodată, câștigătoarea nu mai poartă o coroană, însă panglica peste umăr rămâne. 

Ucraina intenționează să invite Rusia la un summit de pace. Reacția Kremlinului

Ucraina şi partenerii săi străini ar putea invita Rusia la un viitor summit de pace pentru a discuta o încheiere a invaziei Moscovei în condiţiile Kievului, a indicat duminică Andrii Yermak, şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev.

Elveţia va găzdui un summit la care să se discute o viziune pentru pace a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care ar putea fi prezentată Rusiei la o a doua reuniune la o dată ulterioară, a spus Iermak, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

„Poate exista o situaţie în care noi împreună invităm reprezentanţi ai Federaţiei Ruse, unde li se va prezenta planul în cazul în care oricine reprezintă ţara agresoare la acel moment va dori în mod real să pună capăt acestui război şi să revină la o pace justă”, a spus el la Kiev într-o conferinţă televizată.

Zelenski şi-a anunţat prima dată formula de pace în noiembrie 2022, la un summit al G20. Aceasta reclamă restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi retragerea totală a trupelor ruse.

Kievul a afirmat constant că nu va discuta cu Moscova până când forţele ruse nu vor părăsi teritoriul ucrainean.

Kremlinul a declarat că în prezent nu există o bază de discuţii între Rusia şi Ucraina şi că planul de pace al Kievului este absurd dat fiind că exclude Rusia.

O universitate de la noi are propria fermă de bovine de rasă. Cât lapte produce
Articolul anterior
Atenție, șoferi! Noi sancțiuni au intrat în vigoare
Articolul următor