Ce poți face în caz de incendiu? Sfaturi care îți pot salva viața

Autoarea Lia Sharova, din Rusia, este cunoscută publicului larg grație cărților sale, pe care le-a publicat de-a lungul timpului. Aceasta le aduce părinților sfaturi despre cum să-și țină copiii în siguranță. Conducătoarea Asociației Obștești «Стоп Угроза» și autoarea cărții cu aceeași denumire a vorbit și despre comportamentul în caz de incediu. Iată ce poți face în asemenea situații, potrivit expertei Lia Sharova.

separator

1. Urinează pe eșarfa ta! Deși pare ciudat, acesta lucru te poate ajuta să părăsești în siguranță încăperea plină de fum. E puțin probabil să ai tot la îndemană tot timpul o sticluță cu apă. Însă fumul este prima cauză de deces în caz de incendiu. Prin urmare, ia orice haină: o eșarfă, un tricou, o cămașă, o bluză, o fustă, o rochie, urinează pe ea și respiră prin țesătura umedă. Urina filtrează fumul și substantele toxice chiar mai bine decât apa. Într-o situație periculoasă, nu este o rușine să o faci. Dezvăluie-i și copilului acest sfat.

2. Învață-i pe copii jocul ,,găsește calea de ieșire”. Atunci când ne aflăm într-o încăpere, nu ne trece prin gând niciodată cum am putea părăsi clădirea în caz de incendiu. Însă acest lucru este important. Ar trebui să ținem cont și de asta. Și acest lucru poate fi însușit rapid și distractiv, transformându-l într-un obicei: pe parcursul primelor 2-3 săptămâni, aflându-te în orice bloc nou, analzează care sunt modalitățile rapide de a părăsi clădirea în caz de urgențe. Puteți să consultați personalul în acest sens.

3. Cum să te comporți într-o mulțime cuprinsă de panică? Există trei reguli: 1. Mergi doar în direcția mișcării, fără oprire, chiar dacă rudele rămân în urmă. Te vei întâlni cu ei după ce ieși afară. 2. Ocolește cu mare grijă muchiile, stâlpii, orice obstacol care îți apare în vizor. Pentru asta de la distanță, uită-te înainte și analizează traseul. 3. Înaintează ținând brațele încrucișate pe piept, cu mâinile pe umeri și coatele orientate înainte. Pentru a putea respira în caz că vei fi strivit.

4. Dacă ai căzut, ai trei secunde pentru a te ridica cu orice preț. Pentru a face acest lucru, ține-te ușor de picioarele persoanei din fața ta, de blugi, palton, și ridică-te cu ajutorul mâinilor și picioarelor pe acest ,,suport”, până în partea de sus, ,,precum o maimuță”. Bineînțeles că omul din fața ta nu va fi foarte încântat să-i faci asta. Și poate chiar te va huidui. În schimb, tu vei reusi să te ridici. Practică acasă acest exercițiu de mai multe ori, cu soțul, soția. Învață-i și pe copii cum ar putea să se rdice rapid de jos într-o mulțime.”

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

Incendiu de proporții în centrul Capitalei! Arde un restaurant
Articolul anterior
Câţi milionari sunt în Moldova, potrivit datelor oficiale?
Articolul următor