Ce profesii își aleg tinerii de astăzi? Topul celor mai solicitate specialități la admitere

Cele mai solicitate specialități rămân a fi Dreptul (circa 12% din numărul total de studenți înmatriculați), Științe economice (circa 20%), Medicină, Stomatologie și Farmacie (9,7%), TIC (circa 11%), Inginerie si tehnologii de fabricare (9,2%), anunță Ministerul Educației și Cercetării.

TV8.md - Cozi la colegii, dar și la Universitatea de Medicină: Zeci de  tineri au venit să-și depună actele la facultate
foto: www.tv8.md

La 8 august 2022, instituțiile de învățământul superior din republică au anunțat rezultatele sesiunii de bază a admiterii la studii superioare de licență și master, pentru anul de studii 2022-2023.

În acest an, comanda de stat prevede 8.732 de locuri bugetare în total, dintre care, la studii superioare de licență este organizat concursul de admitere la 5.307 de locuri bugetare, iar la studii superioare de master pentru 2.864 de locuri bugetare, pentru studii de rezidențiat și secundariat clinic – 455 de locuri bugetare și 106 de locuri bugetare sunt oferite cetățenilor statelor cu care Republica Moldova are semnate tratate internaționale în domeniul educației. Locurile la contract cu taxă de studii sunt stabilite de fiecare universitate în parte, în dependență de capacitatea de înmatriculare.

La prima etapă a sesiunii de admitere 2022, au fost înmatriculați în total la licență și master 14.516 studenți: 10.883 de studenți la licență și 3.476 – la master; la ciclul I – licență, au fost ocupate circa 80% din numărul de locuri planificate și la ciclul II – master, au fost ocupate circa 88% din locurile bugetare oferite.

De menționat că pentru noul an de studii au fost propuse câteva specialități noi din domeniul Artelor, considerate a fi „profesiile viitorului” – Producție multimedia, Designul jocurilor, Animație, care au fost foarte solicitate de către candidați, fiind completate atât locurile la buget, cât și cele cu taxă.

Astfel, din totalul locurilor ocupate la cele 20 de specialități din domeniul Arte (circa 500), pentru aceste 3 specialități noi au optat 232 de studenți (46,4%).

Pentru turul II al admiterii 2022, instituțiile de învățământ superior continuă înmatricularea la ambele cicluri de studii, oferind 1269 de locuri bugetare la licență și 414 locuri bugetare la master, pentru mai multe domenii, inclusiv: Științe ale educației, Administrație publică, Științe chimice, biologice, fizice, agricole, ale mediului, Inginerie, Servicii ale securității etc.

Astfel, pentru anul de studii 2022-2023, Universitatea de Stat din Moldova oferă 1847 de locuri finanțate de la bugetul de stat (979 – la licență și 868 – la master), dintre care 200 de locuri sunt planificate la programele de studii superioare de master pentru personalul din cadrul serviciului public.

Pentru turul II al admiterii, USM continuă înmatricularea la locurile bugetare și cu taxă rămase la Științe ale educației, Chimie, Biologie, Matematică, Fizică, Arhitectura peisajeră, Silvicultură.

În sesiunea curentă, Universitatea Tehnică a Moldovei și-a extins aria domeniilor și programelor de studii, oferind 2354 locuri bugetare la licență și master.

Pe lângă cele circa 60 de specialități din domeniul tehnologiilor informaționale, ingineriei, arhitecturii, tehnologiilor de fabricație, existente până acum, UTM și-a completat oferta educațională cu specialități noi din domeniile medicinei veterinare, științelor agricole, silviculturii, serviciilor hoteliere, turismului și agrementului.

Pentru turul II al admiterii, UTM oferă locuri bugetare și cu taxă la Inginerie și management pe ramuri, Inginerie și managementul calității, Biotehnologii, Ingineria sistemelor electromecanice, Ingineria transportului auto, Științe agricole, Medicină veterinară etc.

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” a oferit candidaților la studii 1.112 locuri bugetare la licență și master, completând oferta educațională cu specialități noi: Matematică, TIC, Fizică, Biologie, Ecologie etc.

Pentru turul II al admiterii, Universitatea Pedagogică oferă locuri bugetare la Pedagogie preșcolară, Educație civică, Psihopedagogie specială, Chimie, Biologie, Matematică, Fizică, Informatică, Limba și literatura română etc.

La Academia de Studii Economice din Moldova au fost oferite 488 de locuri bugetare în limbile de instruire română, rusă, engleză sau franceză. ASEM continuă admiterea la locurile rămase la buget și cu taxă la Asistență socială, Tehnologia și managementul alimentației publice, TIC, Econometrie și statistică economică etc.

La fel, continuă procesul de admitere la universitățile regionale: Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „B.P. Hașdeu” din Cahul, Universitatea de Stat din Comrat și Universitatea de Stat „Gr. Țamblac” din Taraclia.

La turul II al admiterii sunt așteptați viitorii studenți la diverse domenii: Științe ale educației, Inginerie și management pe ramuri, Tehnologii de fabricare și prelucrare, Științe sociale etc.

Menționăm că locurile cu finanțare de la bugetul de stat pentru străini, în anul de studii 2022-2023, au fost oferite cetățenilor statelor cu care Republica Moldova are semnate tratate internaționale în domeniul educației, prioritate acordându-li-se cetățenilor din Ucraina. 

Cetățenii din Ucraina care au promovat concursul de admitere pe locurile la contract, vor achita taxa de studii în mărimea stabilită pentru cetățenii Republicii Moldova.

Tânără moldoveancă de 24 de ani a fost ucisă de un tren în Spania

O cetățeancă a R.Moldova a murit, după ce a fost lovită de un tren. Tragedia ar fi avut loc la data de 6 ianuarie curent, în jurul orei 18:00, în orașul Alicante Spania, scrie pulsmedia.md.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că victima este o moldoveancă de 24 de ani. Cauza accidentului este, deocamdată, necunoscută, însă se presupune că tragedia s-a produs din cauza neatenției victimei.

Presa spaniolă scrie  că pe această porțiune de cale ferată au fost înregistrate mai multe accidente cu deces. Printre victime se numără pescari, turiști și simpli pietoni.

Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, bărbatul care a omorât-o cu cruzime pe Ana-Maria, tânăra din Orhei care era gravidă în luna a șasea

Judecătoria Orhei l-a condamnat, joi după-amiază, pe Gheorghe Cotorobai la detenție pe viață pentru omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani însărcinată în șase luni, în aprilie 2024. Sentința a fost pronunțată acum câteva minute, scrie tvrmoldova.md.

Bărbatul pledează nevinovat. El a spus că nu a cunoscut-o pe Ana-Maria și că în mașina sa era o altă persoană.

„Nici pe dânsa, nici pe prietenul ei, nici pe mama ei. Nu am avut de-a face cu dânsa. Nu o știu, nu am știut despre existența ei. În cadrul procesului penal s-au făcut multe falsificări. S-a vorbit despre încălțămintea nr. 44, eu port nr. 46. Semnătura de pe colet, ce s-a ridicat de la mine din gospodărie, nu este a mea”, a spus el. 

Omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani din Orhei, însărcinată în şase luni, a îngrozit o ţară întreagă. 

Potrivit procurorilor, pe 12 aprilie 2024, tânăra a urcat într-o maşină de ocazie la volanul căreia se afla Gheorghe Cotorobai. După ce a urcat în autoturism, fata a dispărut fără urmă. Ea fost căutată timp de o săptămână de sute de poliţişti, vânători şi voluntari.

După opt zile de căutări, tânăra a fost găsită fără suflare într-o pădure din raionul Teleneşti, în apropierea casei învinuitului Gheorghe Cotorobai. 

Bărbatul este un fost angajat al Administraţiei Penitenciarelor. El a fost eliberat din funcţie după ce o comisie medicală a decis că nu este apt pentru lucru. 

Doi părinți din Ocnița au vrut să-și lase copiii fără banii de la colindat pentru a achita facturile. Fiind beat tatăl și-a rănit fiul cu un cuțit

Un copil a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost rănit cu un cuțit de către tatăl său care ar fi vrut să-l lase fără banii adunați din colindat. Cazula avut loc în după-amiaza zilei de ieri, 8 ianuarie, în jurul orei 15:25, în orașul Ocnița, scrie pulsmedia.md.

Astfel, doi părinți ar fi insistat ca copiii acestora, un băiat de 16 ani și o fată de 13 ani, să le dea banii adunați din colindat, pentru a contribui la achitarea facturillor pentru serviciile comunale.

Băiatul ar fi refuzat să le dea banii, iar tatăl acestuia, un individ în vârstă de 47 de ani l-a amenințat și l-a dat afară din casă. Adolescentul ar fi luate telefonul și a vrut să sesizeze poliția despre acest caz, însă tatăl său înarmat cu un cuțit s-a năpustit asupra acestuia și l-a rănit cu cuțitul la mână în timp ce încerca să-l deposedeze de telefon.

La fața locului a fost solicitată intervenția unei ambulanțe, care a stabilit că minorul are o plagă nepenetrantă la mână și i s-a acordat ajutorul medical.

Medicii au alertat poliția despre acest caz. Ambii părinți au fost testați cu apartaul Drager, iar rezultatele au arătat că cei doi părinți erau în stare de ebrietate, unul avea concentrație de 1,18 mg/l, iar altul 1,27 mg/l de alcool pur în aerul expirat.

Totodată, păe numele bărbatului a fost aplicat un ordin de restricție, iar cei doi copii au fost luați din familie și duși la rude.

Şapte oraşe britanice, finaliste pentru găzduirea Eurovisionului în numele Ucrainei
Articolul anterior
Reguli noi: Permisul de conducere va putea fi eliberat timp de trei luni
Articolul următor