Ce sărbătoresc cetățenii moldoveni pe 9 mai?

Azi, 9 Mai, este Ziua Europei, o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor. Tot azi, 9 Mai, este şi ziua comemorării victimelor celui de-al doilea război mondial.

Cel de-al doilea război mondial a fost cel mai mare şi mai ucigător război neîntrerupt din istoria omenirii, a costat viaţa a peste 60 de milioane de oameni, aproximativ 3 % din populaţia de atunci a lumii, şi mai mulţi bani şi resurse decât toate celelalte războaie la un loc: 1.000 de miliarde de dolari, la valoarea din 1945. Urmările războiului, inclusiv schimbările geopolitice, culturale şi economice, au fost fără precedent.

Potrivit datelor oficiale, 268.000 de moldoveni au participat în luptele celui de-al doilea Război Mondial. Dintre aceștia, aproximativ 69.400 nu s-au mai întors de la război.

Totuși, Ziua Victoriei este una controversată, pentru că în ultimii 15 ani, ziua de 9 mai este în primul rând o sărbătoare de propagandă a Kremlinului, potrivit analiștilor politici.

La 9 mai 1945, SUA şi URSS tăiau practic Germania în două. Documentele prin care forţele germane capitulau au fost semnate între 7 si 9 mai.

În 1950, pentru a se evita un nou conflict major, ministrul de externe francez Robert Schuman a propus o supraveghere mai strictă a industriei de armament, astfel că a apărut o autoritate comună care să controleze producţia de cărbune şi oţel. Propunerea este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene de azi.

„Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto”, spunea Robert Schuman, fost ministru de externe al Franţei.

Începutul celui de-al II-lea Război Mondial i-a găsit pe moldoveni în componența armatei române, iar sfârșitul – în rândurile celei sovietice. Au fost carne de tun pe prima linie de front sau condamnați în lagărele din Siberia, iar puținii supraviețuitori au rămas pe viață sub supravegherea KGB-ului.

În 1944, locuitorii dintre Prut și Nistru au fost mobilizați de două ori: mai întâi în armata română, după care în armata sovietică. Unii au ales să lupte până la capăt sub steag românesc, alţii – marea majoritate – au revenit acasă din garnizoanele din România, iar de aici au fost trimişi pe front în calitate de ostaşi sovietici.

Soldații români au fost luați prizonieri de război de către sovietici fără luptă și au fost trimiși pe jos în lagărele din Uniunea Sovietică, aproximativ o treime dintre ei murind pe drum. Nimeni nici până astăzi nu oferă o cifră exactă a basarabenilor aflați în armata română și care a fost soarta acestora.

În timpul celui de-Al doilea război mondial, Basarabia și Transnistria au suferit distrugeri și deportări de populație, sovieticii deportând întâi (1940-1941) pe moldovenii băștinași care lucraseră pentru statul român (funcționari, juriști, profesori…), pe popi și pe refugiații care fugiseră de stăpînirea sovietică, românii și germanii deportând apoi (1941-1944) pe evrei și pe toți cetățenii bănuiți că ar susține sistemul sovietic. Deportările spre Kazahstan și Siberia au fost reluate între 1945 și 1954, conform wikipedia.

După moartea lui Stalin (1953) și mai ales după cel de-al XX-lea congres an P.C.U.S., deportările și teroarea au încetat, iar procesul de sovietizare s-a continuat îndeosebi prin repartizarea băștinașilor moldoveni departe de Republică, și prin înlocuirea lor cu lucrători veniți din restul URSS, majoritatea ruși și ucraineni. Cu condiția de a o denumi „moldovenească” și de a o scrie în litere chirilice, bășiinașii au putut din nou să-și dezvolte, în anumite limite, cultura și limba, chiar dacă toponimele au fost rusificate, iar limba de comunicare interetnică era desigur cea rusă.

Imagini apocaliptice după incendiul devastator din Los Angeles: Mii de proprietăți ultraluxoase, făcute scrum și 11 oameni morți

Incendiul din Los Angeles, care durează de patru zile, a mistuit tot ce a întâlnit în cale. Pe lângă cel puțin zece victime omenești, focul a șters, pur și simplu, de pe fața pământului, sute de proprietăți de lux, în special cele din zona plajei Malibu sau Pacific Palisades, acolo unde locuiesc o mulțime de vedete. Așadar, autoritățile americane au confirmat 11 decese cauzate de incendiile din zona Los Angeles, informează BBC. Cinci dintre decese au avut loc în incendiul din Palisades, iar celelalte şase în incendiul din Eaton, scrie digi24.ro.

Incendiile de vegetație din Los Angeles au ars mii de hectare de teren și au distrus mii de case, dar emblematica Getty Villa, care găzduiește un muzeu, a rămas în picioare cu pagube minore.

Rămăşiţele umane au fost confirmate doar în trei dintre cazuri, potrivit oficialilor. Nu au fost furnizate informaţii suplimentare privind identitatea victimelor. Preşedintele american în exercițiu, Joe Biden a spus că Los Angeles-ul, cuprins de incendii devastatoare, seamănă cu o „scenă de război”, relatează AFP. „M-a făcut să mă gândesc la o scenă de război, cu bombardamente”, a declarat Joe Biden în cursul unei reuniuni la Casa Albă privind incendiile din Los Angeles.

Biden a adăugat că există „dovezi clare de jafuri” în metropolă, denunţând „demagogii” care caută să profite de pe urma dezinformării în jurul dezastrului, potrivit Agerpres. Autorităţile au decretat vineri restricţii de circulaţie pe timpul nopţii în zonele afectate de incendiile violente care devastează Los Angeles-ul de trei zile, măsură luată pentru a preveni jafurile, au anunţat vineri autorităţile locale. „Nu mergeţi în aceste zone afectate. Dacă mergeţi acolo, riscaţi să fiţi arestaţi. O facem pentru a proteja clădirile, casele pe care oamenii le-au părăsit pentru că li s-a ordonat să facă acest lucru”, a afirmat şeriful din Los Angeles, Robert Luna, în cursul unei conferinţe de presă.

Combinatul de la Cricova a retras colecția de vinuri a lui Putin și-i interzice accesul în beciuri

„Cricova” a scos vinurile președintelui rus Vladimir Putin din colecțiile prezentate vizitatorilor și le-a trimis în depozit. În plus, lui Putin îi este interzis accesul în beciurile vinăriei Cricova, transmite IPN.

În total 607 sticle i-au fost oferite lui Vladimir Putin în timpul vizitei sale din 2007. Potrivit administrației vinăriei, colecția nu a fost distrusă, dar stocată într-un depozit, fiind ferită de ochii vizitatorilor.„Colecția de vinuri a lui Vladimir Putin a fost stocată în depozitul Combinatului de Vinuri Cricova în luna februarie 2022. Colecția de vinuri este constituită la moment din 607 sticle, fiind oferită în dar în 2007 de către conducerea țării”, a declarat pentru presă Sorin Maslo, directorul general al companiei.Președintele Rusiei și-a sărbătorit jubileul de 50 de ani la „Cricova”, dar acum, potrivit șefului vinăriei, Putin are interdicție în beciuri.„Această decizie face parte dintr-un efort mai amplu al vinăriilor moldovenești de a reduce dependența de gazul rusesc și de a adopta surse de energie regenerabilă”, scrie presa internațională.

De altfel, Cricova și-a redus costurile energetice cu 25% prin construirea de parcuri solare și îmbunătățirea izolației.Între timp, vinăria Purcari, cunoscută pe piețele occidentale după ce a renunțat la sprijinul Rusiei, la fel, a făcut tranziția către energie verde.Vasile Tofan, președintele consiliului de administrație al Purcari, spunea că embargourile repetate ale Rusiei din 2010 au forțat spre această schimbare. După instalarea panourilor solare, Purcari acoperă o treime din consumul său energetic.

Panică într-o benzinărie din Capitală, după ce o mașină de taxi a explodat. Au intervenit două echipe de pompieri

În dimineața zilei de 11 ianuarie 2025 pompierii au fost solicitați să intervină la lichidarea flăcărilor ce au cuprins un automobil, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit informațiilor, s-a produs o explozie după ce automobilul s-a alimentat și s-a deplasat la o distanță de 20 metri de stația de alimentare cu gaz de pe strada Albișoara 19 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 09:45. La fața locului au fost îndreptate două echipe de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit ca flăcările au cuprins în totalitate automobilul de model Toyota Prius. Pompierii au reușit localizarea incendiului la ora 09:50 și lichidarea completă la ora 10:57. În urma incendiului șoferul, un bărbat în vârstă de 55 de ani a primit arsuri pe suprafața corpului. Acesta a primit îngrijiri medicale de rigoare la fața locului, de spitalizare nu a fost nevoie. Cauza și circumstanțele urmează a fi stabilite de specialiști.

Maia Sandu a depus flori la Complexul Eternitate. Mesajul Președintei
Articolul anterior
Doliu. O primăriță din Moldova a murit din cauza Covid-19. Avea doar 53 de ani
Articolul următor