Această vară ar putea fi ultima cu ora de vară. Peste 5 milioane de oameni din întreaga Europă doresc păstrarea orei de iarnă, conform unui studiu la care au participat toate statele Uniunii Europene.
Dacă medicii spun că schimbarea orei ne afectează organismul, astronomii avertizează că vor fi nopţi cu prea multă lumină şi asta va influenţa negativ. În ultima zi de vară, din punct de vedere calendaristic, soarele va răsări la noi, la ora 6:35. Noaptea se va retrage, însă, în fața zorilor începând cu ora 4:50.
Anul viitor, în august, dacă n-am avea o oră în plus, soarele ar răsări la ora 5:35, însă afară s-ar lumina de la ora 3:50. Aşadar, am avea nopţi cu mai multă lumină.
Chiar şi aşa mulţi oameni spun că îşi doresc o singură oră pe tot parcursul anului.
Obosim, simţim tulburări ale somnului, nu ne putem concentra, pierdem energie şi devenim irascibili. În aceste moduri îi afectează pe unii oameni trecerile la ora de vară şi respectiv cea de iarnă. Însă acesta ar putea fi ultimul an cu astfel de schimbări pentru țările UE.
Comisia Europeană a realizat cel mai mare studiu din istorie pe internet. La sondaj au participat 28 de ţări. În total, aproape 5 milioane de oameni, dintre aceştia 80% au mărturisit că nu mai vor ora de vară chiar de anul viitor.
Dacă vom renunţa, însă, la ora de vară între lunile martie şi octombrie, ar putea exista şi consecinţe negative. ″Soarele o să răsară foarte foarte devreme când oamenii dorm. De exemplu, vara în iunie, aici e problema, soarele răsare la 4 -5 dimineaţa, dar nu se face lumină atunci când răsare soarele, se face lumină cu două ore înainte, avem crepusculul care începe la 3 dimineaţa, dacă nu se mai adaugă o oră, soarele răsare la 4 dimineaţa şi se face zi la ora 2 dimineaţa. Asta înseamnă că oamenii se culcă, dorm la ora 2 dimineaţa şi va fi lumina până se trezesc la 6-7 dimineaţa. Dacă te duci în nordul ţării unde soarele răsare mai devreme vara, de exemplu, o să se lumineze la 1 şi un sfert în luna iunie, oamenii vor dormi 5-6 ore pe zi″, avertizează astrologii.
În luna februaire, peste 300 de deputaţi au votat în Parlamentul European pentru renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an şi au cerut Comisiei Europene să consulte toate statele membre în privinţa renunţării la ora de vară. În următoarele luni fiecare stat membru va decide dacă va rămâne la o singură oră sau nu.
Până acum, doar Rusia a renunţat la ora de vară.