Ce venituri trebuie indicate în cererea pentru compensație la energie

La completarea cererii pentru compensații la energie, solicitantul trebuie să declare veniturile obținute de fiecare membru al gospodăriei în fiecare lună din perioada mai-octombrie a anului în curs. Veniturile raportate vor include toate sursele de venit, indiferent de natura acestora: salarii, prestații sociale, dividende, încasări din activități antreprenoriale, ajutor social și alte forme de venit, transmite IPN.

De asemenea, solicitantul va declara valoarea medie lunară a pensiei de întreținere, din perioada mai-octombrie curent.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale precizează o categorie de venituri nu trebuie incluse în cererea pentru compensații. Este vorba desper indemnizația unică la nașterea copilului, ajutorul acordat în cazul decesului, precum și plățile oferite la lichidarea efectelor calamităților naturale sau situațiilor excepționale. Nu se includ nici alocațiile pentru îngrijire, însoțire și supraveghere, conform Legii privind alocațiile sociale de stat pentru anumite categorii de cetățeni.

Până în prezent, conform datelor MMPS, aproape 423 de mii de cetățeni s-au înregistrat în sistemul de compensații pentru sezonul rece 2024-2025. Dintre aceștia, peste 210 mii au completat cererile cu ajutorul asistenților sociali, iar ceilalți pe platforma online.

Pentru a primi compensații pentru luna noiembrie, cererile trebuie depuse pe platforma compensatii.gov.md până pe 28 noiembrie. Cererile pot fi depuse pe tot parcursul sezonului rece, însă compensațiile nu vor fi acordate retroactiv pentru lunile anterioare. 

Caz șocant! Un bărbat care era taximetrist ”în afara legii” în Capitală a fost snopit în bătaie și tăiat cu cuțitul de doi tineri

Un bărbat a ajuns la spital, după ce a fost bătut și rănit cu un cuțit de către doi tineri. Cazul a avut loc sâmbătă, 21 decembrie, în jurul orei 21:00, pe strada Nicolae Dimo, din sectorul Rîșcani al capitalei, scrie PulsMedia.MD.

Victima s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 41 de ani, care a fost bătut rău de către doi indivizi de 28 și respect 32 de ani. Acesta ar fi declarat polițiștilor că a luat în chirie o mașină de marca Skoda Octavia, cu care timp de trei zile ar fi activat ilegal ca taximetrist Yandex.

Ulterior, în seara cu pricina la ușa apartamentului său, au venit doi indivizi ca să ia banii pentru chiria mașinii, iar pentru că acesta nu ar fi avut să le dea acestora suma de 1500 de lei, cei doi l-au snopit în bătaie și l-au înjunghiat cu un cuțit.

La fața locului a intervenit un echipaj medical care l-au transportat pe bărbat la Institutul de Medicină Urgentă unde a fost diagnosticat cu fractură maxilarului inferior, fractură corpului mandibulei, două plăgi tăiate 2 nepenetrate, printre care o plagă tăiată pe coapsa dreaptă pe suprafața posterior-laterală, iar altă plagă tăiată pe brațul drept pe suprafața postero-laterală cu traiectorie oblicsuperior-medial.

Oamenii legii cercetează cazul pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs incidentul, dar și stabilirea locului și identității agresorilor, cu ulterioara reținere a acestuia.

Ofițerii CNA au descins cu percheziții matinale la Postul Vamal Leușeni

Ofițerii Centrului Național Anticorupție ar fi descins în această dimineață cu mai multe percheziții la Postul Vamal Leușeni, scrie PulsMedia.MD.

Acțiunile de urmărire penală îi vizează pe mai mulți vameși, domiciliile cărora în prezent sunt percheziționate de mascații CNA.

Call-centru din Capitală, care păcăleau oameni prezentându-se drept „brokeri”, sub pretextul instruirii în domeniu, destructurat de oamenii legii

Ofițerii Secției investigații infracțiuni economice a Direcției de Poliție Chișinău, în comun cu polițiștii și procurorii de la Botanica și cu suportul mascaților din BPDS ,,Fulger”, au destructurat activitatea unui call-centru din capitală, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Suspecții contactau victimele prin intermediul rețelelor de socializare și, prezentându-se drept „brokeri”, sub pretextul instruirii în domeniu, însușeau mijloace bănești prin intermediul portmoneului electronic.

Prejudiciul cauzat victimelor se ridică la sute de mii de lei.

În timpul perchezițiilor, oamenii legii au depistat în incinta clădirii mai mulți tineri care erau instruiți în domeniu, în lipsa actelor ce ar legifera prezența și acțiunile acestora.

Polițiștii au ridicat mai multe sisteme de calcul, telefoane mobile și înscrisuri de ciornă care urmează a fi analizate.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru escrocherie, iar conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de până la 8 ani.

A urcat băut la volan și a vrut să mituiască polițiștii cu 1.000 de lei pe care i-a lăsat în mașina de serviciu. Ce riscă un șofer din Drochia
Articolul anterior
14 programe noi de studii în universitățile din țară, printre care „Inteligența artificială și știința datelor”
Articolul următor