Pe 9 noiembrie Muzeul Național de Istorie se va transforma într-un adevărat campus Alma Mater de Ziua Științei. Cărțile și măturile zburătoare, laboratoarele, tehnica de știință, utilajele și echipamentele vor prezenta oaspeților știința altfel. Ghidul participanților în călătorie va fi un tânăr magician, care într-un final devine cercetător.
Ediția din acest an se va desfășura sub genericul ,,Magia nu există! Totul e Știință”.
De acest fapt, te vei convinge, călătorind și explorând cele 6 insule și participând gratuit la activitățile educative și interactive pregătite de 39 de instituții din Moldova.
Vei avea ocazia:
• Să răsfoiești cărți științifice rare.
• Să urmărești experimente.
• Să privești la microscop bacterii.
• Să înveți să folosești drone, roboți și alte echimente tehnice.
• Să participi la master class-uri de ceramică, pictură.
• Să vezi mostre expoziționale din domenii diferite.
• Să câștigi multe premii.
• Să mergi acasă cu un bagaj vast de cunoștințe.
Ziua Științei este organizată de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, cu suportul Uniunii Europene prin Programul-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare şi inovare (2014-2020) Orizont 2020.
Evenimentul are loc în parteneriat cu: Muzeul Național de Istorie a Moldovei; Institutul Naţional de Cercetări Economice; Institutul de Zoologie; Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie; Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor; Institutul de Geologie şi Seismologie; Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie; Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii ,,D.Ghiţu”; Institutul de Fizică Aplicată; Institutul de Ecologie şi Geografie; Institutul de Cercetări Juridice şi Politice; Institutul Patrimoniului Cultural; Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale; Institutul de Istorie; Institutul de Zootehnie; Institutul de Zoologie; Grădina Botanica Națională „Alexandru Cibotaru”; Biblioteca Ştiinţifică Centrală ,,A. Lupan”; Institutul de Cardiologie; Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice; Universitatea de Stat din Moldova; Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir”; Institutul de Chimie; Academia de Studii Economice a Moldovei; Universitatea Tehnică a Moldovei; Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport; Universitatea de Stat de Medicină și Farmaceutică „Nicolae Testemiţanu”; Universitatea Agrară de Stat din Moldova; Universitatea de Stat din Tiraspol.
„Ziua Științei” a fost instituită prin Hotărârea Guvernului nr.1083/2010, fiind organizată în contextul Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare, care a fost proclamată la 2 noiembrie 2001, în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferinţei generale a UNESCO.