Cea mai frumoasă declarație de iubire din istoria românilor. Cine este boierul care a construit un monument unic în lume, în cinstea soției sale

În nordul extrem al României se găsește un monument unicat în lume, unul dintre cele mai inedite obiective turistice din Europa. Propriu-zis este singura biserică ortodoxă și catolică în același timp, cu o simbolistică misterioasă și arhitectură spectaculoasă, scrie adevarul.ro

Aproape de granița României cu Ucraina, în comuna Hilișeu Horia, județul Botoșani, se află un monument unicat în lume. Este vorba despre o biserică ortodoxă și catolică în același timp, un monument incredibil atât prin simbolistică dar și prin frumusețe arhitectonică, îmbinând stilul românesc al bisericilor țărănești de lemn, cu cel al incintelor fortificate ale mănăstirilor catolice. Oamenii locului dar și cei care cunosc istoria comunității spun că acest ansamblu, de o valoare inestimabilă, reprezintă cea mai frumoasă declarație de dragoste.

Bijuteria arhitectonică din coama pădurii

Comunca Hilișeu Horia se află la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoșani, aproape de granița cu Ucraina. Este o zonă cu dealuri împădurite, o natură spectaculoasă dar și un ținut încărcat cu legende și monumente incredibile. Pe unul dintre dealurile care înconjoară cătunul Hilișeu-Crișan, se află și aceste monument unicat. La biserică se ajunge, urmând indicatorul turistic, aflat la șoseaua principală, pe un drum care șerpuiește printre coline, oferind o panoramă incredibilă, cu pădurile din zonă. Biserica este de neratat, impresionează la prima vedere. În mijlocul unei incinte cu turn-clopotniță, care seamănă cu cele ale mănăstirilor catolice de oriunde din occidentul european, se află o bisericuță țărănească din lemn, aseămănătoare celor ucrainene.

Incinta lăcașului de cult, cu ziduri de tradiție romanică, decorate cu superbe statui în stilul baroc, se ”închide” cu un turn clopotniță, deasemenea realizat în stil romanic, care reprezintă și calea de acees în acest ansamblu religios. Statuile de pe ziduri îi reprezintă pe cei 12 apostoli  dar și pe Iisus Hristos încadrat de îngeri. În această incintă de factură catolică în stil romanic și baroc, printr-o ușiță de lemn se pătrunde într-un univers ortodox, țărănesc.

Mai precis, în incintă se află o biserică de lemn realizată, spun specialiștii, printr-o tehnică medievală dispărută. Mai precis, pridvorul și ușa de intrare sunt lucrate direct cu barda, în lemn de stejar. Lăcașul de cult, este efectiv ”învelit” cu ”solzi” din lemn și acoperită cu draniță. „Este o îmbinare uluitoare de stiluri. Când vorbim de stiluri atât de diferite, oricine s-ar aştepta să iasă un kitsch. Nu este vorba despre aşa ceva aici. Este artă curată. Meşterii au reuşit să armonizeze aceste două stiluri diferite în aşa măsură, încât a rezultat o capodoperă“, precizează Dănuţ Huţu, director al Direcţiei Judeţene de Cultură Botoşani.

O simbolistică misterioasă

 Biserica din lemn realizată în stilul lăcașelor de cult ortodoxe țărănești, din nordul Moldovei, după o tradiție de câteva sute de ani, ascunde și câteva mistere. De exemplu, în pridvor, sunt sculptați doi dragoni misterioși, îngemănați, păzinmd parcă ușa de intrare. „Sunt un element straniu şi interesant. Se spune că ar fi blazonul familiei. Dar este greu de explicat prezenţa lor”, preciza Valeria Derscariu soția preotului din Hilișeu Crișan, pasionat de istoria bisericii,dar decedat prematur.

Mai apoi pe canatul ușii dar și peste tot prin biserica de lemn se află simboluri solare misterioase. Atmosfera din biserică pare magică, cu fascicole de lumină care pătrund prin ferestrele înguste și se revarsă peste catapeteasma din tei și icoanele înegrite de vreme. Unii spun că ar fi inclusiv simboluri masonice, mai ales că cei care au ctitorit-o ar fi făcut parte din lojele masonice. În biserică, sub lespezi de piatră se află și mormintele ctitorilor. 

O biserică cât o declarație de iubire

Biserica are o vechime de peste două secole, fiind clădită în anul 1802. Ctitori au fost boierii din neamul Curt, o familie veche care stăpânea moșiile din zona Hilișeu. Acum trei secole, locurile se numeau Hilișeu-Curt iar toate satele din zonă le aparțineau. Inițial, pe deal a fost o mănăstiri de maici care, însă, a dispărut fără urmă, probabil arsă în urma unui atac al tătarilor. Pe locul mănăstirii de maici, boierul Vasile Curt a ridicat biserica de lemn, în anul 1802. La scurt timp, fiul său, Alecu Curt, s-a îndrăgostit de Ana Bernescu, o bistrițeancă dintr-o familie catolică.

Pe vremea aceea, Transilvania și implicit Bistrița se aflau sub stăpânire habsburgică. Alecu s-a căsătorit cu frumoasa Ana Bernescu și a adus-o în Moldova, la conacele sale din județul Botoșani. După căsătoria cu Ana, Alecu Curt a comandat și incinta catolică împrejurul bisericuței de lemn a familiei. Statuile sfinților au fost aduse direct de la Roma iar biserica a devenit un simbol al iubirii lui Alecu Curt față de Ana Bernescu.

Practic, noua compoziție arhitectonică, simboliza faptul că sufletul ortodox al lui Alecu, era protejat de cel catolic al Annei. Ana a murit tânără, probabil la 35 de ani. Alecu nu s-a mai căsătorit niciodată. Mormântul său dar și al Anei se află și astăzi în acest ansamblu unicat dedicat iubirii lor. 

Șapte polițiști din Călărași și Strășeni, cercetați penal, după ce au pretins bani de la șoferi

Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii SPIA, investighează șase polițiști ai Serviciului patrulare Strășeni și Călărași a Direcției patrulare „Centru” a INSP al IGP al MAI și un angajat al Inspectoratului de Poliție Strășeni, care ar fi pretins ilegal mijloace financiare ce nu li se cuvin, de la șoferii opriți pe traseu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Mai exact, în schimbul banilor primiți cei șapte polițiști cu vârste cuprinse între 27 și 39 ani, nu ar fi întreprins măsurile prevăzute de lege pentru documentarea infracțiunilor şi a contravențiilor din domeniul circulației rutiere, comise de conducătorii auto, iar în unele cazuri aceștia acționau ilegal și întru mușamalizarea încălcărilor.

În rezultatul perchezițiilor efectuate, oamenii legii au ridicat mai multe mijloace de probă cu relevanță cauzei penale privind comiterea coruperii pasive și coruperii active.

Prin urmare, polițiștii investigați penal au fost citați în fața autorităților de drept, iar în privința a patru din ei a fost înaintată bănuiala, urmând ca alții trei să se prezinte în acest scop, timp în care aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

A început transferul salariilor pentru profesori, anunță ministrul Educației

Întârzierile salariale sunt cauzate de implementarea noului sistem Trezoreria, dar problema este parțial rezolvată și toți profesorii își vor primi salariile pentru decembrie. Declarația a fost făcută de ministrul educației si cercetării, Dan Perciun, în cadrul unei emisiuni la RLIVE TV, transmite IPN.

Dan Perciun a concretizat că achitările au început din 20 ianuarie și că, în scurt timp, vor fi transferate salariile tuturor pedagogilor.

„În cadrul ministerului, salariile tot s-au reținut până pe data de 15. Fiecare instituție trebuia să treacă procesul de înregistrare. Da, este o situație neplăcută, dar azi va fi rezolvată în proporție de 99%”, a explicat ministrul.

Edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat în cadrul ședinței de luni a Primăriei că profesorii din municipiul Chișinău nu și-au primit încă salariile pentru luna decembrie. La scurt timp, Ministerul Finanțelor a precizat că Trezoreria de Stat a alocat 816,5 milioane de lei pentru pedagogii din toată țara, 215,5 milioane de lei fiind celor din capitală.

Problema salariilor a început să fie discutată în spațiul public din luna noiembrie, când edilul capitalei a declarat că Guvernul nu a transferat municipalității mijloacele financiare necesare.

Din 1 ianuarie 2025, instituțiile publice au trecut la sistemul online Trezoreria”, ceea ce a generat întârzieri salariale către angajați.

Un bărbat din Șoldănești s-a aruncat în fântână, după ce soția ia spus că bea prea mult

Cadavrul unui bărbat a fost găsit de către o nepoată de-a zăcând fără suflare într-o fântână. Descoperirea macabră a avut loc ieri, 20 ianuarie, în localitatea Sămășcani, din raionul Șoldănești, scrie PulsMedia.MD.

Potrivit surselor,  despre acest caz oamenii au fost alertați de către o rudă a bărbatului, o femeie în vârstă de 36 de ani, care a găsit cadavrul bărbatului în vârstă de 66 de ani.

Soția sa ar fi declarat oamenilor legii că bărbatul a venit acasă, în jurul orei 15:30, în stare de ebrietate avansată. Între cei doi s-ar fi iscat un conflict, din cauza că femeia i-ar fi făcut observație că prea des face abuz de alcool, iar ultimul s-ar fi supărat, a ieșit din casă și ar fi declarat că se duce să-și pună capăt zilelor.

După plecarea bărbatului, femeia a început a-și face griji că acesta nu mai dă niciun semn de viață și ar fi rugat-o pe o nepoată de a sa să se ducă să-l caute prin localitate.

Ulterior, în timpul căutărilor, lângă o fântână de pe o stradă din satul cu pricina, au fost observați papucii bărbatului, iar acesta zăcea fără suflare în fântână.

La fața locului a intervenit poliția, dar și un echipaj de pompieri care au extras cadavrul din fântână.

Aici este de menționat că, potrivit omanenilor din localitate, bărbatul se afla în vizorul poliției ca fiind agresor familiar, deseori făcea abuz de băuturi alcoolice, dar și era nemulțumit de propria soartă.

„Febra leneșului” a ajuns în Europa. Cum se manifestă boala tropicală
Articolul anterior
Vitezoman, prins cum conducea cu 111 km/h prin Chișinău
Articolul următor
Close menu