Cea mai frumoasă declarație de iubire din istoria românilor. Cine este boierul care a construit un monument unic în lume, în cinstea soției sale

În nordul extrem al României se găsește un monument unicat în lume, unul dintre cele mai inedite obiective turistice din Europa. Propriu-zis este singura biserică ortodoxă și catolică în același timp, cu o simbolistică misterioasă și arhitectură spectaculoasă, scrie adevarul.ro

Aproape de granița României cu Ucraina, în comuna Hilișeu Horia, județul Botoșani, se află un monument unicat în lume. Este vorba despre o biserică ortodoxă și catolică în același timp, un monument incredibil atât prin simbolistică dar și prin frumusețe arhitectonică, îmbinând stilul românesc al bisericilor țărănești de lemn, cu cel al incintelor fortificate ale mănăstirilor catolice. Oamenii locului dar și cei care cunosc istoria comunității spun că acest ansamblu, de o valoare inestimabilă, reprezintă cea mai frumoasă declarație de dragoste.

Bijuteria arhitectonică din coama pădurii

Comunca Hilișeu Horia se află la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoșani, aproape de granița cu Ucraina. Este o zonă cu dealuri împădurite, o natură spectaculoasă dar și un ținut încărcat cu legende și monumente incredibile. Pe unul dintre dealurile care înconjoară cătunul Hilișeu-Crișan, se află și aceste monument unicat. La biserică se ajunge, urmând indicatorul turistic, aflat la șoseaua principală, pe un drum care șerpuiește printre coline, oferind o panoramă incredibilă, cu pădurile din zonă. Biserica este de neratat, impresionează la prima vedere. În mijlocul unei incinte cu turn-clopotniță, care seamănă cu cele ale mănăstirilor catolice de oriunde din occidentul european, se află o bisericuță țărănească din lemn, aseămănătoare celor ucrainene.

Incinta lăcașului de cult, cu ziduri de tradiție romanică, decorate cu superbe statui în stilul baroc, se ”închide” cu un turn clopotniță, deasemenea realizat în stil romanic, care reprezintă și calea de acees în acest ansamblu religios. Statuile de pe ziduri îi reprezintă pe cei 12 apostoli  dar și pe Iisus Hristos încadrat de îngeri. În această incintă de factură catolică în stil romanic și baroc, printr-o ușiță de lemn se pătrunde într-un univers ortodox, țărănesc.

Mai precis, în incintă se află o biserică de lemn realizată, spun specialiștii, printr-o tehnică medievală dispărută. Mai precis, pridvorul și ușa de intrare sunt lucrate direct cu barda, în lemn de stejar. Lăcașul de cult, este efectiv ”învelit” cu ”solzi” din lemn și acoperită cu draniță. „Este o îmbinare uluitoare de stiluri. Când vorbim de stiluri atât de diferite, oricine s-ar aştepta să iasă un kitsch. Nu este vorba despre aşa ceva aici. Este artă curată. Meşterii au reuşit să armonizeze aceste două stiluri diferite în aşa măsură, încât a rezultat o capodoperă“, precizează Dănuţ Huţu, director al Direcţiei Judeţene de Cultură Botoşani.

O simbolistică misterioasă

 Biserica din lemn realizată în stilul lăcașelor de cult ortodoxe țărănești, din nordul Moldovei, după o tradiție de câteva sute de ani, ascunde și câteva mistere. De exemplu, în pridvor, sunt sculptați doi dragoni misterioși, îngemănați, păzinmd parcă ușa de intrare. „Sunt un element straniu şi interesant. Se spune că ar fi blazonul familiei. Dar este greu de explicat prezenţa lor”, preciza Valeria Derscariu soția preotului din Hilișeu Crișan, pasionat de istoria bisericii,dar decedat prematur.

Mai apoi pe canatul ușii dar și peste tot prin biserica de lemn se află simboluri solare misterioase. Atmosfera din biserică pare magică, cu fascicole de lumină care pătrund prin ferestrele înguste și se revarsă peste catapeteasma din tei și icoanele înegrite de vreme. Unii spun că ar fi inclusiv simboluri masonice, mai ales că cei care au ctitorit-o ar fi făcut parte din lojele masonice. În biserică, sub lespezi de piatră se află și mormintele ctitorilor. 

O biserică cât o declarație de iubire

Biserica are o vechime de peste două secole, fiind clădită în anul 1802. Ctitori au fost boierii din neamul Curt, o familie veche care stăpânea moșiile din zona Hilișeu. Acum trei secole, locurile se numeau Hilișeu-Curt iar toate satele din zonă le aparțineau. Inițial, pe deal a fost o mănăstiri de maici care, însă, a dispărut fără urmă, probabil arsă în urma unui atac al tătarilor. Pe locul mănăstirii de maici, boierul Vasile Curt a ridicat biserica de lemn, în anul 1802. La scurt timp, fiul său, Alecu Curt, s-a îndrăgostit de Ana Bernescu, o bistrițeancă dintr-o familie catolică.

Pe vremea aceea, Transilvania și implicit Bistrița se aflau sub stăpânire habsburgică. Alecu s-a căsătorit cu frumoasa Ana Bernescu și a adus-o în Moldova, la conacele sale din județul Botoșani. După căsătoria cu Ana, Alecu Curt a comandat și incinta catolică împrejurul bisericuței de lemn a familiei. Statuile sfinților au fost aduse direct de la Roma iar biserica a devenit un simbol al iubirii lui Alecu Curt față de Ana Bernescu.

Practic, noua compoziție arhitectonică, simboliza faptul că sufletul ortodox al lui Alecu, era protejat de cel catolic al Annei. Ana a murit tânără, probabil la 35 de ani. Alecu nu s-a mai căsătorit niciodată. Mormântul său dar și al Anei se află și astăzi în acest ansamblu unicat dedicat iubirii lor. 

Premieră! Un bărbat din Edineț, plasat în arest pentru refuzul de a fi supus testării alcoolscopice

Procuratura raionului Edineț anunță despre pornirea unei urmări penale la 12 septembrie 2024, în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de refuz, împotrivire sau eschivare a conducătorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopică și/sau testarea antidrog, de la examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate și a naturii ei sau de la recoltarea probelor biologice în cadrul acestui examen medical, adică fapta prejudiciabilă prevăzută de art.264/1 alin.(3) din Codul penal, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Amintim că noile modificări legislative care prevăd sancțiuni mai aspre pentru fapta de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate au intrat în vigoare recent, la 07 septembrie 2024.

Potrivit acestora, șofatul în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau ebrietate narcotică se sancționează cu închisoare de la 1 la 5 ani, în dependență de gravitatea faptei. Vechile prevederi, stipulau drept pedeapsă pentru această infracțiune, munca neremunerată în folosul comunității, închisoarea fiind o excepție, pentru persoanele care deja au fost private de dreptul de a conduce mijloace de transport, fie, nu dețineau permis de conducere în momentul comiterii faptei, maximul posibil de a fi aplicat fiind doar 1 an de închisoare.

În speța recentă, avută loc la Edineț, învinuitul în vârstă de 50 de ani, la 11 septembrie 2024, aproximativ la ora 19:00, fiind aparent în stare de ebrietate, a urcat la volanul microbuzului „Ford Transit”. În timp ce conducea mijlocul de transport în municipiul Edineț, a fost stopat de către angajații poliției, iar după ce a oprit mijlocul de transport indicat, acesta, împreună cu doi pasageri ai săi au coborât din salonul microbuzului și au fugit de la fața locului. În scurt timp, învinuitul s-a reîntors la fața locului și urcând în salonul microbuzului a încuiat ușile din partea interioară al mijlocului de transport.

Fiindu-i propus de a fi suspus testării alcoolscopice cu aparatul „Drager alcotest” sau de a trece examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate şi colectării probelor biologice, acesta s-a împotrivit de la testarea alcoolscopică.

Momentan, învinuitul se află în arest preventiv.

Cerere mică al nou lansatului telefon iPhone 16

Analiștii finaciari cred că Apple se confruntă cu o cerere mică al nou lansatului telefon iPhone 16, având în vedere termenele de livrare mult mai scurte. Acțiunile companiei scad cu -3%, scrie jurnal.md.

Primele date privind precomenzile au dezvăluit timpi de livrare, la nivel mondial, la jumătate pentru modelele iPhone 16, în comparație cu modelele iPhone15, de anul trecut, la trei zile după ce compania a început să preia comenzi, scrie Biziday.

Durata medie de livrare pentru iPhone 16 Pro este în prezent de 14 zile, față de 24 de zile pentru iPhone 15 Pro, anul trecut, iar modelul iPhone 16 Pro Max se livrează în 19 zile, față de 32 de zile. În baza acestor date, analiștii estimează că precomenzile din primul weekend de după lansare sunt mai mici cu între 16% și 27% pentru modelele iPhone 16, față de iPhone 15.

Principala problemă a Apple pare a fi întârzierea instrumentelor de AI anunțate. “Factorul cheie este cererea mai mică decât se aștepta pentru seria iPhone 16 Pro, principala atracție, iar Apple Intelligence nu este disponibil încă de la lansare alături de iPhone 16”, a declarat Ming-Chi Kuo, analist Apple la TF International Securities, într-o postare pe blog.

Apple Intelligence urmează să fie lansat în SUA, în versiune beta, abia de luna viitoare, iar pentru alte versiuni decât în engleză, de anul viitor.

Împrumut de 200 milioane de euro pentru extinderea și reabilitarea pădurilor din R. Moldova

Republica Moldova va beneficia de un împrumut de 200 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții pentru extinderea și reabilitarea pădurilor. Acordul de împrumut a fost semnat astăzi în cadrul Platformei de Parteneriat pentru Moldova de către Ministerul Mediului, Ministerul Finanțelor și Oficiul Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului, pe de o parte, și Banca Europeană de Investiții, pe de altă parte, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Finanțarea vine în sprijinul Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor și prevede plantarea și reabilitarea a peste 63.000 de hectare de păduri în perioada 2024-2028. Noile păduri vor contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu aproximativ 12 milioane de tone în următorii 30 de ani, ceea ce va economisi aproximativ 180 milioane de dolari prin reducerea costurilor asociate poluării și adaptării la schimbările climatice. De asemenea, se estimează că proiectul va genera peste 10.000 de locuri de muncă în domeniul silviculturii în zonele rurale. 

Investiția va fi utilizată și pentru achiziționarea de echipamente moderne și construirea a trei centre regionale de producere a materialului săditor, precum și a unui Centru Național de Genetică Forestieră. Totodată, vor fi amenajate 265 de kilometri de drumuri forestiere și 30 de depozite de stocare a lemnului, facilitând accesul la resursele forestiere și îmbunătățind sistemul de transport. De asemenea, proiectul va include instalarea de camere de supraveghere în zonele cu risc de incendiu și tăieri ilegale, asigurând monitorizarea și protecția eficientă a pădurilor.

„Acest proiect reprezintă o investiție esențială într-un viitor sigur al Republicii Moldova. Extinderea suprafeței împădurite va contribui la combaterea schimbărilor climatice, reducerea poluării și asigurarea unui mediu mai sănătos pentru toți cetățenii. Totodată, vom crea noi locuri de muncă, susținând dezvoltarea comunităților rurale. Este un pas crucial spre modernizarea țării noastre și adaptarea la schimbările climatice,” a declarat Sergiu Lazarencu, Ministrul Mediului.

Și președintele Maia Sandu a venit cu un mesaj în acest context.

”Ne dorim o țară verde, acoperită de mai multe păduri, ca să avem aer curat, un sol mai fertil, apă mai multă în râuri și lacuri și oameni sănătoși. Acum câțiva ani am pornit la drum cu un proiect ambițios – reabilitarea și plantarea a 145 de mii de hectare de păduri, un proiect care va aduce beneficii nu doar pentru noi, ci și pentru generațiile următoare.

Azi, Banca Europeană pentru Investiții s-a alăturat eforturilor noastre printr-o investiție de 200 de milioane de euro. Această finanțare va sprijini reabilitarea a peste 63 de mii de hectare de terenuri și păduri degradate, în perioada 2024 – 2028. De asemenea, vom investi în infrastructură silvică și echipamente ca să gestionăm pădurile noastre la standarde europene și vom crea noi locuri de muncă în domeniul silviculturii. Este un pas înainte spre un viitor mai verde și mai sigur pentru Republica Moldova.”, a scris președintele.

Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, inițiat de Președinta Maia Sandu, își propune să reabiliteze 145.000 de hectare de păduri și să extindă acoperirea forestieră a Moldovei la 15% până în 2032. 

„Febra leneșului” a ajuns în Europa. Cum se manifestă boala tropicală
Articolul anterior
Vitezoman, prins cum conducea cu 111 km/h prin Chișinău
Articolul următor