Ceban, după întrevederea de la Președinție: ”Calea Moldovei este integrarea în UE. Acest lucru e ireversibil”

„Calea Republicii Moldova este integrarea în Uniunea Europeană și acest lucru este ireversibil”. Cu o declarație în acest sens a venit primarul general al Chișinăului Ion Ceban, după ce a participat astăzi, 8 februarie, la întrevederea de la Președinție.

Potrivit lui Ion Ceban, partidul Mișcarea Alternativă Națională susține acest proces, transmite Știri.md

„Noi am propus și acel Pact similar celui de la Snagov. Doar că acțiunile pe care le întreprinde astăzi partidul de la guvernare în raport cu toate procesele din țara noastră sunt antieuropene și noi urmărim aceste abuzuri în toate domeniile. Presiuni asupra APL, licitații trucate, subjugarea instituțiilor, reforma mimată a justiției, închiderea instituțiilor, modificarea peste noapte a regulamentelor electorale și multe alte ilegalități”, susține edilul Capitalei. 

Acesta susține că integrarea europeană este despre democrație, despre respectarea legilor și crearea condițiilor mai bune de trai pentru cetățenii moldoveni și nu condiții care să îi determine să lase totul și să plece din Republica Moldova. 

„Integrarea Europeană este despre oamenii noștri în primul rând, după care ambițiile politice”, a mai adăugat acesta. 

De asemenea, Ion Ceban a declarat că MAN susține referendumul după metoda în care s-a organizat și în alte țări, fiind candidate pentru aderare la Uniunea Europeană. 

„Dacă nu sunt ambiții politice, atunci de ce referendumul nu este organizat într-o altă zi decât cea aleasă pentru ziua alegerilor prezidențiale sau după finalizarea negocierilor, așa cum s-a organizat în alte țări candidate. Or, ceea ce urmărim, este că iar se schimbă legea după bunul plac, fiind aplicată metoda precedenților, metodă care a fost criticată dur de actuala guvernare anterior. Întrebarea noastră este către partenerii noștri și către toți cei care au participat la întrevedere, dacă nu reușim să obținem rezultatul dorit, atunci ce se întâmplă cu dezideratul și dorința noastră de a merge spre aderarea Republicii Moldova în UE”, spune Ceban. 

Totodată, el a afirmat că integrarea europeană trebuie să fie obiectiv național și nu a unei singure persoane sau a unui singur partid. 

„Ești PAS ești european, nu ești PAS – ești cine vrei.  Și prin asta au fost puse etichete pe toată lumea, fiind divizată din nou societatea. Oamenii trebuie consolidați și nu dezbinați”, a conchis Ion Ceban. 

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Patru persoane au ajuns la spital în urma unui grav accident la Ialoveni
Articolul anterior
Cinci ucraineni, prinși la scurt timp după ce au ajuns ilegal în Moldova
Articolul următor