Pentru mai bine de un milion de români, Italia este țara în lucrează, își cresc copiii și chiar nepoții.
Cum comunitatea de români este în creștere și reprezintă a doua forță de muncă după italieni, românii și-ar dori ca interesele lor să fie mai bine susținute la nivel politic și administrativ.
Asta ar însemna să aibă proprii parlamentari și mai mulți aleși locali. Prin asta, vor putea obține acces și la fondurile publice italiene.
Oficial sunt 1,1 milioane de români în Italia. Ei formează una dintre cele mai mari comunități din afara granițelor și, totodată, este cea mai mare comunitate de străini de aici, din peninsulă. Ei înseamnă 21% din totalul cetățenilor străini.
Limba română, a doua cea mai vorbită după italiană
Honorius Barnișca, antreprenor român în Italia: ”În Italia, se spune cinque per mille, otto per mille, adică o parte din salarii se direcționează către biserici, către organizații care susțin comunitatea de aici pentru că, da, fondurile vin din partea autorităților române, dar dacă vin din partea românilor care sunt aici ar fi un plus valoare enorm”.
O soluție ar fi în cazul în care comunitatea română ar fi recunoscută prin lege drept minoritate lingvistică, propune un politician român din Italia.
Claudiu Stănășel, vicepreședinte, Consiliul Orașului Prato: ”Este vorba despre recunoașterea lingvistică a limbii române, limba română e a doua vorbită aici după italiana. E un vis, o ambiție care ar însemna mult nu doar ca imagine, ci și ca fonduri, ar însemna acces la 10 milioane de euro anual puse la dispoziție pentru proiecte dedicate limbii române, tradiției, istoriei noastre prin fonduri publice de stat”.
E mare nevoie și de ore de limba română în școlile italiene. O estimare bazată pe statistică e că, anual, se nasc mai bine de 11.000 de copii cu părinți români rezidenți în peninsulă.
Sursa: Pro TV