Rusia: Proteste în întreaga țară. Numărul celor reținuți, în creștere

Pentru a doua zi la rând, oamenii din mai multe zone ale Rusiei au depus flori în diverse locuri improvizate, ca omagiu pentru Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, mort în detenție la 47 de ani. Peste 400 de persoane care au participat la astfel de acțiuni au fost reținute, iar în unele cazuri, instanțele au început să emită decizii de plasare în arest, relatează publicația independentă rusă Novaia Gazeta și ziarul american The New York Times.

mretineri-manifestanti-navalnii-5

Reținerile au avut loc în 36 de orașe din întreaga Rusie, potrivit proiectului pentru drepturile omului OVD-Info.

La Moscova, trei tineri au fost trimiși în arest pentru 15 zile în baza articolului referitor la acte de „nesupunere față de un reprezentant al autorităților”.

La Sankt Petersbrug, 53 de persoane au fost pedepsite pentru acțiunea de cinstire a memoriei lui Navalnîi, notează publicația independentă Rotunda, care citează serviciul de presă al instanțelor din oraș.

Dintre cele 53 de persoane, nouă au fost amendate, 42 arestate, iar decizia în alte două cazuri a fost amânată.

Printre cei reținuți la Sankt Petersbrug se numără și preotul Grigori Mikhnov-Vaitenko, care trebuia să țină o slujbă de comemorare pentru Navalnîi în oraș.

În Krasnodar, un bărbat a fost plasat în arest pentru 14 zile, după ce fusese reținut în timpul unui protest în care purta o pancartă cu mesajul „Navalnîi 20!8”.

„Teoretic, știam că au vrut să-l distrugă”

În ciuda acestor riscuri, oamenii continuă să iasă în stradă și să facă mici gesturi ca omagiu pentru principalul opozant al lui Vladimir Putin, scriu publicațiile citate.

Rușii au mers sâmbătă de-a lungul Inelului Grădinilor din Moscova, purtând buchete de flori pe care le-au depus la unul dintre monumentele improvizate în memoria lui Navalnîi.

Înfășurate în hârtie pentru a fi protejate de vântul înghețat, florile nu erau doar un simbol al doliului, notează The New York Times. Ele au devenit o formă de protest într-o țară în care chiar și cea mai mică disidență poate duce la detenție.

Oamenii care au depus buchete de flori la Zidul Durerii, un monument dedicat victimelor persecuțiilor politice din timpul epocii staliniste, împărtășeau convingerea că statul rus se află în spatele morții lui Navalnîi.

„Nu a murit, a fost ucis”, a declarat Alla, o pensionară în vârstă de 75 de ani, care a refuzat să-și dezvăluie numele complet, din motive de siguranță.

„Teoretic, știam că au vrut să-l distrugă. Dar când s-a întâmplat a fost un șoc, brutalitatea fără sens, pur și simplu fără sens”, a spus și prietena Allei, Elena, în vârstă de 77 de ani, adăugând că a aflat despre moartea lui Navalnîi de la fiica și nepoata ei care au sunat-o plângând.

„Ei încearcă să ne sperie atât de mult încât nu este posibil să trăim”, a mai declarat Elena, care și-a exprimat îngrijorarea pentru soarta a sute de alți prizonieri politic din Rusia.

Andrei, un tânăr în vârstă de 17 ani, spune că i-a fost frică să cumpere flori, dar a vrut să vină și să vadă ce se întâmplă și s-a enervat când un trecător și-a bătut joc de cei îndoliați și a pus la îndoială moștenirea opozantului rus.

„Ce a făcut el pentru țara noastră care să merite rugăciunile sau doliul nostru?”, a spus Serghei, un pensionar. „Cum rămâne cu votul inteligent?”, a replicat Andrei, referindu-se la un sistem inițiat în 2018 de echipa lui Aleksei Navalnîi, care a încurajat alegătorii să se unească în jurul unui candidat al opoziției, în speranța de a-i depăși în sondaje pe loialiștii lui Putin.

„Nu îi poți vedea pe toți cei care vin, dar poți vedea flori”

Olya, în vârstă de 39 de ani, spune că pentru ea, grămezile de flori și lumânări sunt un semn rar, dar valoros, că nu este singura care își dorește o Rusie democratică, liberă și fără război.

„Într-un moment ca acesta este atât de important să vezi că există oameni care gândesc ca mine”, a spus ea, în timp ce aducea trandafiri la Zidul Durerii, după ce spune că a depus flori la Piatra Solovetsky, un alt monument dedicat victimelor represiunii politice, situat vizavi de sediul FSB, succesoarea KGB.

„Și este o rușine că, într-o perioadă scurtă de timp, oamenii vin și pleacă, iar tu nu îi poți vedea pe toți cei care au venit pe parcursul unei zile, cărora li se cere în mod constant să plece. Dar poți vedea flori”, adaugă femeia.

Vineri au început să circule videoclipuri cu bărbați cu fețele acoperite, care îndepărtează flori de pe Piatra Solovetsky, în ceea ce a fost interpretat ca un semn că autoritățile nu doresc ca amploarea manifestației de doliu să devină publică.

Aleksei Navalnîi a murit vineri într-un penitenciar cu regim special din apropiere de Cercul Arctic.
El era închis din 2021 și ispășea mai multe pedepse care totalizau 30 de ani de închisoare pentru extremism și fraudă, pe care le-a catalogat ca fiind acte de răzbunare politică pentru că a condus opoziția anti-Kremlin.

sursa: libertatea.ro

O companie aeriană de la noi a inaugurat cursa directă spre Praga

Data de 17 iunie 2024 este marcată de un eveniment important pentru Republica Moldova și Cehia. În această zi a fost inaugurată cursa directă Chișinău – Praga, operată de către compania aeriană Flyone, scrie unimedia.md.

Ambasadorul Republicii Moldova în Cehia, Alexandru Codreanu, care a participat la evenimentul de lansare a cursei aeriene directe Chișinău-Praga, a salutat inaugurarea cursei aeriene directe Chișinău – Praga, subliniind că noile oportunități de călătorie vor spori contactele inter-umane și de afaceri între statele noastre, contribuind astfel la consolidarea cooperării bilaterale moldo-cehe în domeniile comercial-economic și turism și facilitând călătoriile cetățenilor Republicii Moldova, iar țara noastră urmând a fi mai accesibilă și mai atractivă pentru turiștii și oamenii de afaceri din Cehia.

Directorul General FLYONE, Mircea Maleca, a declarat: “De acum ne putem mândri de faptul că solicitările oamenilor au fost îndeplinite și am reușit să lansăm zboruri directe. În viitor, intenționăm să lansăm și alte destinații atractive, consolidând astfel rețeaua noastră de zboruri și oferindu-le pasagerilor opțiuni potrivite pentru a conecta cele mai importante orașe din Europa.”

La bordul aeronavei, pasagerii au fost avut parte de o serie de surprize și cadouri speciale, într-o atmosferă festivă. Echipajul de cabină a fost pregătită să ofere o experiență de neuitat, iar la aterizarea în Aeroportul din Praga, aeronava a fost întâmpinată cu turnuri de apă.

Cu o frecvență de 2 ori pe săptămână, orarul va fi organizat astfel:

Luni:

Chișinău (RMO) 13:40 – Praga (PRG) 14:40

Praga (PRG) 15:40 – Chișinău (RMO) 18:30

Vineri:

Chișinău (RMO) 07:10 – Praga (PRG) 08:10

Praga (PRG) 09:10 – Chișinău (RMO) 12:10

Pentru mai multe informații despre orarul zborurilor și rezervări, accesați flyone.eu sau în aplicația mobilă FLYONE.

O maşină a luat foc într-o benzinărie din sectorul Buiucani. Automobilul era staționat

Un automobil care staționa într-o stație peco a fost cuprins de flăcări. La fața locului au intervenit 2 echipaje de pompieri și ambulanța. Totul s-a întâmplat în sectorul Buiucani al Capitalei, scrie stiripesurse.md.

Potrivit Lilianei Pușcașu, ofițerul de presă al IGSU, a ars secțiunea motorului a autovehicului, din acest motiv s-a declanșat incendiul.

Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.

Accident grav la Orhei! Cinci oameni, printre care trei copii, transportați la spital

Cinci persoane, printre care trei copii minori, au fost transportați la spital în urma unui grav acciden care a avut loc pe drumul R-6 „Chișinău-Orhei-Bălți”. Informația a fost confirmată pentru Compania Teleradio-Moldova de către ofițerul de presă al IP Orhei, Elena Băetrău. Potrivit datelor prezentate, accidentul a avut loc în dimineața zilei de 18 iunie, în jurul orei 11:00, scrie stiripesurse.md.

În urma impactului, șoferul de 51 de ani, o pasageră din celălalt vehicul și trei minori au fost transportați la spital pentru investigații.

Conducătorul auto de 26 de ani a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Celălalt șofer urmează să fie supus testat alcoolscopic.

Pe caz a fost inițiată o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Cei 1,1 milioane de români din Italia vor să fie recunoscuți oficial ca minoritate. ”Nu mai suntem considerați migranți”
Articolul anterior
O femeie și-a lăsat copiii de 4 și 13 ani în mașină și a plecat să schieze cu iubitul. Mama riscă închisoare de la 6 luni la 5 ani
Articolul următor