Rusia: Proteste în întreaga țară. Numărul celor reținuți, în creștere

Pentru a doua zi la rând, oamenii din mai multe zone ale Rusiei au depus flori în diverse locuri improvizate, ca omagiu pentru Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, mort în detenție la 47 de ani. Peste 400 de persoane care au participat la astfel de acțiuni au fost reținute, iar în unele cazuri, instanțele au început să emită decizii de plasare în arest, relatează publicația independentă rusă Novaia Gazeta și ziarul american The New York Times.

mretineri-manifestanti-navalnii-5

Reținerile au avut loc în 36 de orașe din întreaga Rusie, potrivit proiectului pentru drepturile omului OVD-Info.

La Moscova, trei tineri au fost trimiși în arest pentru 15 zile în baza articolului referitor la acte de „nesupunere față de un reprezentant al autorităților”.

La Sankt Petersbrug, 53 de persoane au fost pedepsite pentru acțiunea de cinstire a memoriei lui Navalnîi, notează publicația independentă Rotunda, care citează serviciul de presă al instanțelor din oraș.

Dintre cele 53 de persoane, nouă au fost amendate, 42 arestate, iar decizia în alte două cazuri a fost amânată.

Printre cei reținuți la Sankt Petersbrug se numără și preotul Grigori Mikhnov-Vaitenko, care trebuia să țină o slujbă de comemorare pentru Navalnîi în oraș.

În Krasnodar, un bărbat a fost plasat în arest pentru 14 zile, după ce fusese reținut în timpul unui protest în care purta o pancartă cu mesajul „Navalnîi 20!8”.

„Teoretic, știam că au vrut să-l distrugă”

În ciuda acestor riscuri, oamenii continuă să iasă în stradă și să facă mici gesturi ca omagiu pentru principalul opozant al lui Vladimir Putin, scriu publicațiile citate.

Rușii au mers sâmbătă de-a lungul Inelului Grădinilor din Moscova, purtând buchete de flori pe care le-au depus la unul dintre monumentele improvizate în memoria lui Navalnîi.

Înfășurate în hârtie pentru a fi protejate de vântul înghețat, florile nu erau doar un simbol al doliului, notează The New York Times. Ele au devenit o formă de protest într-o țară în care chiar și cea mai mică disidență poate duce la detenție.

Oamenii care au depus buchete de flori la Zidul Durerii, un monument dedicat victimelor persecuțiilor politice din timpul epocii staliniste, împărtășeau convingerea că statul rus se află în spatele morții lui Navalnîi.

„Nu a murit, a fost ucis”, a declarat Alla, o pensionară în vârstă de 75 de ani, care a refuzat să-și dezvăluie numele complet, din motive de siguranță.

„Teoretic, știam că au vrut să-l distrugă. Dar când s-a întâmplat a fost un șoc, brutalitatea fără sens, pur și simplu fără sens”, a spus și prietena Allei, Elena, în vârstă de 77 de ani, adăugând că a aflat despre moartea lui Navalnîi de la fiica și nepoata ei care au sunat-o plângând.

„Ei încearcă să ne sperie atât de mult încât nu este posibil să trăim”, a mai declarat Elena, care și-a exprimat îngrijorarea pentru soarta a sute de alți prizonieri politic din Rusia.

Andrei, un tânăr în vârstă de 17 ani, spune că i-a fost frică să cumpere flori, dar a vrut să vină și să vadă ce se întâmplă și s-a enervat când un trecător și-a bătut joc de cei îndoliați și a pus la îndoială moștenirea opozantului rus.

„Ce a făcut el pentru țara noastră care să merite rugăciunile sau doliul nostru?”, a spus Serghei, un pensionar. „Cum rămâne cu votul inteligent?”, a replicat Andrei, referindu-se la un sistem inițiat în 2018 de echipa lui Aleksei Navalnîi, care a încurajat alegătorii să se unească în jurul unui candidat al opoziției, în speranța de a-i depăși în sondaje pe loialiștii lui Putin.

„Nu îi poți vedea pe toți cei care vin, dar poți vedea flori”

Olya, în vârstă de 39 de ani, spune că pentru ea, grămezile de flori și lumânări sunt un semn rar, dar valoros, că nu este singura care își dorește o Rusie democratică, liberă și fără război.

„Într-un moment ca acesta este atât de important să vezi că există oameni care gândesc ca mine”, a spus ea, în timp ce aducea trandafiri la Zidul Durerii, după ce spune că a depus flori la Piatra Solovetsky, un alt monument dedicat victimelor represiunii politice, situat vizavi de sediul FSB, succesoarea KGB.

„Și este o rușine că, într-o perioadă scurtă de timp, oamenii vin și pleacă, iar tu nu îi poți vedea pe toți cei care au venit pe parcursul unei zile, cărora li se cere în mod constant să plece. Dar poți vedea flori”, adaugă femeia.

Vineri au început să circule videoclipuri cu bărbați cu fețele acoperite, care îndepărtează flori de pe Piatra Solovetsky, în ceea ce a fost interpretat ca un semn că autoritățile nu doresc ca amploarea manifestației de doliu să devină publică.

Aleksei Navalnîi a murit vineri într-un penitenciar cu regim special din apropiere de Cercul Arctic.
El era închis din 2021 și ispășea mai multe pedepse care totalizau 30 de ani de închisoare pentru extremism și fraudă, pe care le-a catalogat ca fiind acte de răzbunare politică pentru că a condus opoziția anti-Kremlin.

sursa: libertatea.ro

Echinocțiul de toamnă 2024. Din septembrie nopțile devin mai lungi

Pe 22 septembrie are loc echinocțiul de toamnă 2024. Este fenomenul care marchează prima zi din noul anotimp în emisfera nordică și care mai este cunoscut sub denumirea de toamna astronomică, scrie digi24.ro.

La începutul ultimei decade a lunii septembrie, ziua se micșorează, iar noaptea începe să crească. În 2024, echinocțiul de toamnă va fi la ora 15:43, ora Moldovei.

“Équinoxe” este derivat din “aequinoctium”, compus din „aequus” (care înseamnă egal) și “nox”, “noctis” (care înseamnă noapte). Termenul de echinocțiu sau echinox se referă la un fenomen astronomic care are loc de două ori pe an, primăvara și toamnă, în momentele în care ziua și noaptea sunt aproximativ egale în orice loc de pe Pământ, atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică.

Au loc două astfel de fenomente: echinocțiul de primăvară și echinocțiul de toamnă. Primăvara, evenimentul astronomic reprezintă momentul în care Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 20 martie. Începând de la această dată, durata zilei, față de cea a nopții, va fi în continuă creștere, iar durata nopții, față de cea a zilei, va fi în scădere, până la data de 21 iunie când are loc solstițiul de vară. Echinocțiul de septembrie are loc în momentul în care Soarele traversează, din nou, Ecuatorul ceresc, de această dată din emisfera nordică în cea sudică. Punctul de intersecție din acest moment se numește „punct autumnal”.

După echinocțiul de toamnă, nopțile sunt mai lungi decât zilele, până la data de 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă. La aproximativ o lună de zile distantă de la echinocțiul de toamnă are loc și schimbarea orei. În 2024 se trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie, în ultima duminică din lună.

Incendiu uriaș cu intervenție sporită a salvatorilor, la Piața Centrală din Bălți, după ce mai multe buticuri cu haine au luat foc

Un incendiu uriaș s-a produs ieri, 31 august, la Bălți. Salvatorii din nordul ţării au intervenit pe teritoriul Pieţei Centrale conform nivelului sporit de intervenţie. Apelul a fost recepţionat la ora 15:43, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit informaţiilor focul a cuprins un container cu haine la Piaţa Centrală din municipiul Bălţi. La faţa locului pentru stingerea incendiului au fost îndreptate 7 echipe de pompieri. Conform datelor IGSU, focul a cuprins mai mult de 20 buticuri cu haine cu suprafaţă de circa 100m2.

Angajații IGSU au reușit localizarea arderii abia spre seară, la ora 17 : 34. La stingerea incendiului, pe teritoriul Pieții Vasile Alecsandri din municipiul Bălți au fost antrenate 15 unități de tehică și 50 de pompieri din cadrul IGSU. Victime nu au fost raportate. În urma arderii, focul a afectat buticuri cu haine pe o suprafață de 800m2. Datorită intervenției eficiente a forțelor și mijloacelor IGSU au fost salvate bunuri materiale pe o suprafață de circa 1200 m2. Efectivul IGSU continuă să lucreze la fața locului pentru lichidarea completă a incendiului.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite.

Marea Dictare Națională organizată și la Florești

Pe 31 august, de Ziua Limbii Române, la Florești a fost organizată Marea Dictare Națională. Evenimentul a reunit zeci de participanți, de la elevi la profesori și membri ai comunității, toți având un scop comun: să-și testeze cunoștințele de limbă română și să promoveze importanța corectitudinii în vorbire și scriere, scrie observatorul.md.

Organizat de Direcția Generală Educație, Cultură, Tineret și Sport Florești, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, dictarea s-a desfășurat în scuarul Centrului de Creație al Copiilor, într-o atmosferă de sărbătoare și respect pentru limba maternă.

Dictările codificate vor fi verificate de o comisie de evaluare, alcătuită din 3 membri: un reprezentat din cadrul DGECTS Florești și 2 profesori de limbă română cu grad didactic I, iar rezultatele vor fi transmise fiecărui participant prin poșta electronică. Cele mai bune lucrări vor fi premiate cu diplome, care vor fi înmînate în cadrul unei activități festive.

Menționăm faptul că, Marea Dictare Națională este la a II-a ediție, în Chișinău s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale, 20 de raioane au organizat transport pentru a aduce participanții la Chișinău, în timp ce alte 15 au asigurat desfășurarea dictării la nivel raional.

Cei 1,1 milioane de români din Italia vor să fie recunoscuți oficial ca minoritate. ”Nu mai suntem considerați migranți”
Articolul anterior
O femeie și-a lăsat copiii de 4 și 13 ani în mașină și a plecat să schieze cu iubitul. Mama riscă închisoare de la 6 luni la 5 ani
Articolul următor