Gala „Hai Moldova 2019” a sărbătorit și premiat, în acest week-end, pe cei mai activi militanți pentru un mediu curat din țară, în cadrul unei ceremonii ,,verzi” și o instruire în vederea pregătirii pentru Ziua Globală de Curățenie 2019.
Manifestațiile au adunat susținători și voluntari ai Mișcării „Hai, Moldova!” care au fost premiați pentru succesele atinse în 2018 și pentru dedicația cu care abordează problemele de mediu. Aceștia au avut parte și de o loterie cu premii, de un târg cu produse biologice, de un atelier despre Păsări și impactul ecologic asupra habitatului, precum și de o instruire tehnică cu privire la colectarea deșeurilor în 2019.Tot în cadrul ceremoniei, au fost premiate 10 școli din Moldova care constituie buturuga mică care vă răsturna opinia instituțiilor locale cu privire la colectarea deșeurilor. Aceste 10 școli au instituit metoda de colectare separată a deșeurilor pe teritoriul lor și sunt un exemplu pentru celelalte organizații publice și private din țară.
Unul dintre principalii parteneri „Hai, Moldova!”, ambasada Suediei în Moldova încurajează angajamentul ecologic al organizațiilor de mediu din Moldova.
„Pentru activitatea Ambasada Suediei în Moldova, protecția mediului este o prioritate de bază, iar pentru aceasta avem nevoie de parteneriate solide și mă bucur că avem astfel de parteneri. Dacă vrem schimbări spre bine, atunci trebuie să ne asumăm responsabilitatea și să purcedem la acțiune. Noi suntem foarte mândri că suntem parte a acestei mișcări din Moldova și aplaudăm rezultatele obținute, precum și așteptăm cu nerăbdare să contribuim la rezultate viitoare”, a declarat ambasadoarea Anna Lyberg.
La eveniment a fost prezent și unul dintre coordonatorii „Let’s do it, Romania”, Ionut Iordăchescu, care a menționat că doar prin exemplu propriu putem schimba lucrurile în țară.
„Acum 15 ani eram un om timid, nu-mi prea păsa de ce se întâmplă în mediu, îmi plăteam taxele și lăsam statul să-și facă treaba. Acum 10 ani însă m-am alăturat echipei „Let’s Do it Romania” și m- am schimbat, am devenit mai păsător vizavi de problemele de mediu, m-am transformat în evanghelist ca să-i conving și pe alții să se implice. Vă încurajez și pe voi să mergeți mai departe și să faceți fapte bune. Hai, Moldova!”, a conchis el.
Ambasadoarea „Hai, Moldova!”, Lilia Ojovanu, a mărturisit că educația ecologică este cel mai important pas pe care trebuie să-l facem.
„Voi, susținătorii „Hai, Moldova!” sunteți cei mai conștienți oameni din Moldova, care se gândesc nu numai pe ce o să doarmă, ce o să mănânce la cină și ce să mai posteze pe Instagram.
Voi vă gândiți la ce lăsați în urmă. De vreo 3 luni colectez separat gunoiul acasă și îl duc la punctele de reciclare. E foarte simplu dacă vrei. De asemenea, nu mai folosesc pungi de plastic, cos torbe pentru cumpărături. Am eliminat sticlele din plastic prin instalarea unui filtru de apă și îmi iau recipientele pentru apă și cafea de acasă ca să folosesc cât mai puțin plastic. Îmi educ și copii în acest spirit. Mă bucur că există programe ecologice în școli și ar trebui să le răspândim și în grădinițe”, a spus ea.
Pe finalul Galei „Hai Moldova 2019”, au fost anunțate planurile de colectare a deșeurilor pentru
2019.
„În 13 aprilie curent, vom organiza Ziua de Curățenie de primăvară, iar în toamnă pe 21 septembrie vom organiza tradiționala Zi de Curățenie Globală. Totodată, promovăm mai departe colectarea separată a deșeurilor în mai multe școli din țară, dar și blocuri locative din Chișinău. Avem și multe activități educaționale. „Hai, Moldova!” este o mișcare civică ceea ce înseamnă că doar cu implicarea fiecăruia dintre dumneavoastră putem face o schimbare în țara”, a conchis Eugen Camenscic, coordonator fundraising și logistică „Hai, Moldova!”.
De Ziua Globală a Curățeniei în 2018, Mișcarea „Hai, Moldova!” a mobilizat circa 77 mii de oameni ce locuiesc în peste 1000 de localități din R. Moldova, precum și 50 de organizații publice și private.