Cei mai iscusiți tineri bucătari, peste 100 la număr, au concurat la Campionatul Național Gastronomic pentru Juniori 2023

Peste 100 de tineri din 18 instituții de învățământ profesional tehnic au participat la cea de-a VII-a ediție a Campionatului Național Gastronomic pentru Juniori 2023. Evenimentul a adunat elevi cu vârste cuprinse între 16-20 de ani, pasionați de arta gastronomică, care s-au întrecut în tehnici de gătit. Competiția a avut loc la Școala Profesională nr.2 din Chișinău.

Programul concursului a inclus mai multe probe în cadrul cărora tinerii și-au demonstrat abilitățile de bucătar și au aplicat în practică cunoștințele teoretice obținute. Prima probă a constat în Tema de acasă „Bucătăria tradițională locală”, la care participanții au avut de pregătit bucate specifice zonei din care vin. Ulterior, elevii au concurat la categoria „Cutia Magică”, proba individuală – pentru cofetari și brutari, proba „Școala Anului”. 

La final, cei mai buni elevi și instituții de învățământ profesional tehnic au fost premiați cu diplome de către Ministerul Educației și Cercetării și alte premii din partea organizatorilor.

La ceremonia de premiere a participat secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Galina Rusu, care a felicitat tinerii participanți pentru prestație în cadrul competiției, pentru ingeniozitatea de care au dat dovadă, dar și pentru pasiunea cu care s-au implicat. De asemenea, secretarul de stat a mulțumit cadrelor didactice pentru dragostea față de arta culinară, pe care o insuflă tinerilor, dar și reprezentanților sectorului economic pentru implicarea activă, identificarea și promovarea tinerelor talente, formarea lor profesională.

Premianții Campionatului Național Gastronomic pentru Juniori 2023:

   Proba Tema de acasă „Bucătăria tradițională locală”:

1. Medalia de Aur – Instituția Publică Școala Profesională din Soroca;

2. Medalia de Argint – Instituția Publică Școala Profesională nr. 2 din Chișinău;

3. Medalia de Bronz – Instituția Publică Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți;

4. Mențiune – Colegiul Național de Comerț al ASEM;

5. Mențiune – Colegiul Cooperatist din Moldova.

   Proba „Cutia Magică”:

1. Medalia de Aur – Instituția Publică Școala Profesională nr. 2 din Chișinău;

2. Medalia de Argint – Instituția Publică Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți;

3. Medalia de Bronz – Instituția Publică Școala Profesională din Bubuieci, Chișinău;

4. Mențiune – Instituția Publică Școala Profesională nr. 5 din Chișinău;

 Proba individuală brutari:

1. Medalia de Aur – Ionela Calmațui, Instituția Publică Școala Profesională nr. 2 din Chișinău;

2. Medalia de Argint – Patricia Zosim, Instituția Publică Școala Profesională nr. 5 din Chișinău;

3. Medalia de Bronz – Diana Chiosa, Instituția Publică Școala Profesională nr. 1 din Cahul;

4. Mențiune – Alexandrina Ravlo, Colegiul Național de Comerț al ASEM.

    Proba individuală cofetari:

1. Medalia de Aur – Mihaela Bolboceanu, Colegiul Cooperatist din Moldova;

2.  Medalia de Argint – Cristina Nacladî, Instituția Publică Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți;

3.  Medalia de Bronz – Adriana Pavel, Instituția Publică Școala Profesională nr. 2 din Chișinău;

4.  Mențiune –  Valentina Cezar, Instituția Publică Școala Profesională nr. 5 din Chișinău.

   Proba „Școala Anului”:

1. Medalia de Aur – Instituția Publică Școala Profesională nr. 2 din Chișinău;

2. Medalia de Argint – Instituția Publică Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți;

3. Medalia de Bronz – Instituția Publică Școala Profesională din Bubuieci, Chișinău;

4. Mențiune – Instituția Publică Școala Profesională din Soroca.

Concursul are drept scop promovarea și susținerea instituțiilor de învățământ profesional tehnic, a meseriilor de bucătar, cofetar și brutar, cultivarea culturii artei culinare, precum și promovarea elementelor tradiționale din domeniul gastronomic specifice fiecărei zone din Republica Moldova. Totodată, concursul urmărește schimbul de experiență și încurajarea viitorilor specialiști.

Campionatul Gastronomic pentru Juniori, aflat la cea de-a VII-a ediție, a fost organizat cu suportul Ministerului Educației și Cercetării, în cooperare cu Fundația Liechtenstein Development Service, Compania METRO Cash & Carry Moldova, Compania Casa Rinaldi în Moldova, Asociația Obștească Educație pentru Dezvoltare, Comitetul Sectorial pentru Formarea Profesională în Comerţ, Hoteluri şi Restaurante din Moldova, Compania Telemar, Compania „EVOTEK” (TEHNO FOOD SRL), Studioul Ghaidash& Co design, Centrul pentru Educație Antreprenorială şi Asistență în Afaceri, Școala Profesională nr.2 din Chișinău.

Boboasele, la mare căutare în Postul Mare: Cât costă la piață

De obicei, într-un oraș mare ca al nostru, cel mai interesante lucruri se întâmplă … la piață. Care sunt acum cele mai întrebate produse și cât costă, scrie tvrmoldova.md.

Se știe: în post, Fasolea e vedetă la tarabe. O găsești de toate felurile – albă, neagră,  tărcată… Și chiar dacă anul trecut a fost secetos, vânzătorii, oricum, au ce-ți arăta.  

Acum, după fasole trebuie să prinzi rând, ca la carne și pește proaspăt. Și să nu stea omul degeaba la coadă, se gândește, între timp, și la o rețetă.

Prețul pentru un kilogram de fasole începe de la 30 de lei și poate ajunge până la 70, năutul se vinde la 40 lei kilogramul, soia e 18 lei, iar mazărea – 14.

Caz șocant la Anenii Noi! Un bebeluș a fost strivit de mașina condusă de tatăl său

Un bebeluș de 11 luni a decedat vineri, 14 martie, după ce a fost lovit mașina condusă de tatăl său, în localitatea Ciobanovca, raionul Anenii Noi.

Potrivit ofițerului de presă al IP Anenii Noi, Mariana Didenco, tragedia s-a produs atunci când tatăl, în vârstă de 30 de ani, aflat la volanul unui automobil marca Volkswagen, a efectuat o manevră, iar micuțul, aflat în fața autoturismului, a fost lovit de acesta, deoarece tatăl nu l-a observat, transmite Știri.md.

În urma impactului, micuțul a suferit multiple traumatisme și a fost transportat de urgență la spital. Din păcate, medicii nu au reușit să-l salveze.

Rezultatul testării alcooloscopice a indicat că bărbatul nu a consumat alcool.

Poliția a demarat o anchetă pentru a stabili cu exactitate circumstanțele tragediei.

O nouă lovitură pentru Ilan Şor: Magazinele Duty Free vor fi evacuate din Aeroportul Chişinău

Politicianul fugar, Ilan Șor, riscă să rămână fără magazinele Duty Free din incinta Aeroportului Chișinău. Potrivit șefului Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari, autoritățile vor renunța la licitații. În cadrul unei emisiuni televizate, Cojuhari a declarat că în câteva luni, ca și în cazul spațiilor de alimentație, aerogara urmează să preia și zonele Duty Free din terminal, scrie evz.ro

„Spre asta mergem. Totul va fi bine. Au fost preluate toate spațiile o dată, întreprinderea să aibă timp să se pregătească. Credeți-mă, veniturile din această activitate vor veni în bugetul aeroportului, în bugetul de stat și condițiile nu vor fi mai proaste. În următoarele luni, aeroportul va anunța și vor fi preluate toate spațiile”, a declarat Roman Couhari.

Oficialul a precizat că, peste câteva luni, vor fi făcute și alte anunțuri. De această dată referitoare la companiile care prestează servicii de handling. Adică de deservire a avioanelor și pasagerilor la sol. Acestea fiind controlate de Ilan Șor, asta deși statul a preluat în proprietate aeroportul încă acum doi ani.

Licitațiile pentru Duty Free din Aeroportul Chișinău s-au blocat: Autoritățile și-au asumat managementul direct

La începutul anului 2024, Agenția Proprietăți Publice și Aeroportul Internațional Chișinău au scos la licitație și zonele Duty Free din aerogară, concursuri care nu s-au mai încheiat. În vara 2019, activele acestor magazine au fost puse sub sechestru. Însă la scurt timp spațiile comerciale și-au reluat activitatea cu schimbarea periodică a administratorilor privați, în spatele cărora ar sta Ilan Șor.

Din septembrie 2023, autoritățile de la Chișinău au anulat regimul Duty Free. Comercializarea produselor și mărfurilor în aceste spații comerciale din zonele vamale au început să fie impozitate.

La sfârșitul lunii februarie, administrația Aeroportului Chișinău și APP se arătau convinse că vor putea gestiona mai eficient și cu un profit mai mare restaurantele din terminal. Cojuhari se referea oferta propusă de compania privată care a adminstrat până acum spațiile. Firma „Aerofood”, care a deținut trei localuri în aeroport, a venit cu o ofertă de peste un milion de euro anual, care a fost însă refuzată de conducerea aerogării.

Primele licitații pentru sapațiile comerciale

Prima licitație privind gestionarea spațiilor comerciale a fost anunțată pe 18 ianuarie 2024 pentru zonele „Zona Sterilă” și „Zona Duty-Free”. Atunci au fost înregistrate două companii – Lagardère și LeBridge. Ministrul Infrastructurii de atunci, Andrei Spînu, a anunțat anularea concursului, acuzând sabotarea procesului.

În martie 2024, autoritățile au anunțat o nouă licitație, iar pe 25 martie 2024, una dintre cele două companii s-a răzgândit și a renunțat la participare.

Ulterior, pe 29 mai 2024, Aeroportul a inițiat a treia licitație publică, iar pe 21 iunie 2024, aceasta a fost suspendată de Curtea Constituțională din cauza nerespectării procedurilor legale în privința privatizării Aeroportului Chișinău.

Pe 30 septembrie 2024, Aeroportul a prelungit termenul de depunere a ofertelor, însă procesul a fost din nou anulat. Pe 19 octombrie 2024, etapa de depunere a cererilor de participare la licitație s-a încheiat, iar la scurt timp procesul a fost anulat din nou.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, obligat să achite o datorie istorică
Articolul anterior
O mamă cere ajutor pentru a-și salva bebelușul diagnosticat cu cancer
Articolul următor
Close menu