Peste 100 de tineri din 18 instituții de învățământ profesional tehnic au participat la cea de-a VII-a ediție a Campionatului Național Gastronomic pentru Juniori 2023. Evenimentul a adunat elevi cu vârste cuprinse între 16-20 de ani, pasionați de arta gastronomică, care s-au întrecut în tehnici de gătit. Competiția a avut loc la Școala Profesională nr.2 din Chișinău.
Programul concursului a inclus mai multe probe în cadrul cărora tinerii și-au demonstrat abilitățile de bucătar și au aplicat în practică cunoștințele teoretice obținute. Prima probă a constat în Tema de acasă „Bucătăria tradițională locală”, la care participanții au avut de pregătit bucate specifice zonei din care vin. Ulterior, elevii au concurat la categoria „Cutia Magică”, proba individuală – pentru cofetari și brutari, proba „Școala Anului”.
La final, cei mai buni elevi și instituții de învățământ profesional tehnic au fost premiați cu diplome de către Ministerul Educației și Cercetării și alte premii din partea organizatorilor.
La ceremonia de premiere a participat secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Galina Rusu, care a felicitat tinerii participanți pentru prestație în cadrul competiției, pentru ingeniozitatea de care au dat dovadă, dar și pentru pasiunea cu care s-au implicat. De asemenea, secretarul de stat a mulțumit cadrelor didactice pentru dragostea față de arta culinară, pe care o insuflă tinerilor, dar și reprezentanților sectorului economic pentru implicarea activă, identificarea și promovarea tinerelor talente, formarea lor profesională.
Premianții Campionatului Național Gastronomic pentru Juniori 2023:
Proba Tema de acasă „Bucătăria tradițională locală”:
1. Medalia de Aur – Instituția Publică Școala Profesională din Soroca;
2. Medalia de Argint – Instituția Publică Școala Profesională nr. 2 din Chișinău;
3. Medalia de Bronz – Instituția Publică Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți;
4. Mențiune – Colegiul Național de Comerț al ASEM;
5. Mențiune – Colegiul Cooperatist din Moldova.
Proba „Cutia Magică”:
1. Medalia de Aur – Instituția Publică Școala Profesională nr. 2 din Chișinău;
2. Medalia de Argint – Instituția Publică Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți;
3. Medalia de Bronz – Instituția Publică Școala Profesională din Bubuieci, Chișinău;
4. Mențiune – Instituția Publică Școala Profesională nr. 5 din Chișinău;
Proba individuală brutari:
1. Medalia de Aur – Ionela Calmațui, Instituția Publică Școala Profesională nr. 2 din Chișinău;
2. Medalia de Argint – Patricia Zosim, Instituția Publică Școala Profesională nr. 5 din Chișinău;
3. Medalia de Bronz – Diana Chiosa, Instituția Publică Școala Profesională nr. 1 din Cahul;
4. Mențiune – Alexandrina Ravlo, Colegiul Național de Comerț al ASEM.
Proba individuală cofetari:
1. Medalia de Aur – Mihaela Bolboceanu, Colegiul Cooperatist din Moldova;
2. Medalia de Argint – Cristina Nacladî, Instituția Publică Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți;
3. Medalia de Bronz – Adriana Pavel, Instituția Publică Școala Profesională nr. 2 din Chișinău;
4. Mențiune – Valentina Cezar, Instituția Publică Școala Profesională nr. 5 din Chișinău.
Proba „Școala Anului”:
1. Medalia de Aur – Instituția Publică Școala Profesională nr. 2 din Chișinău;
2. Medalia de Argint – Instituția Publică Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți;
3. Medalia de Bronz – Instituția Publică Școala Profesională din Bubuieci, Chișinău;
4. Mențiune – Instituția Publică Școala Profesională din Soroca.
Concursul are drept scop promovarea și susținerea instituțiilor de învățământ profesional tehnic, a meseriilor de bucătar, cofetar și brutar, cultivarea culturii artei culinare, precum și promovarea elementelor tradiționale din domeniul gastronomic specifice fiecărei zone din Republica Moldova. Totodată, concursul urmărește schimbul de experiență și încurajarea viitorilor specialiști.
Campionatul Gastronomic pentru Juniori, aflat la cea de-a VII-a ediție, a fost organizat cu suportul Ministerului Educației și Cercetării, în cooperare cu Fundația Liechtenstein Development Service, Compania METRO Cash & Carry Moldova, Compania Casa Rinaldi în Moldova, Asociația Obștească Educație pentru Dezvoltare, Comitetul Sectorial pentru Formarea Profesională în Comerţ, Hoteluri şi Restaurante din Moldova, Compania Telemar, Compania „EVOTEK” (TEHNO FOOD SRL), Studioul Ghaidash& Co design, Centrul pentru Educație Antreprenorială şi Asistență în Afaceri, Școala Profesională nr.2 din Chișinău.